Zanimivosti
antarktika
Če bo odprava uspešna, se bosta Robert in Barney Swan zapisala v zgodovino. Foto: Reuters

Dodaj v

Zelena odprava na južni tečaj

Takšne odprave ni izpeljal še nihče
11. november 2017 ob 19:34
London - MMC RTV SLO, Reuters

Oče in sin se odpravljata na ekstremno odpravo, v kateri bosta skušala pot do južnega tečaja premagati zgolj s pomočjo trajnostnih virov energije. Gre za prvi takšen poskus v zgodovini.

Izkušen britanski pustolovec Robert Swan in njegov 23-letni sin Barney bosta z osemtedensko in skoraj 1000 kilometrov dolgo odpravo skušala dokazati, da je z obnovljivo in do okolja prijazno energijo mogoče preživeti tudi v ekstremnih razmerah in da je le-ta popolnoma enakopraven nadomestek fosilnim gorivom.

Južni tečaj bosta skušala doseči na tekaških smučeh, za sabo pa bosta vlekla sani, opremljene s sončnimi celicami in talilnikom ledu. "Prvič se bosta na pot do južnega pola opravila oče in sin in prvič bo odprava odvisna samo od obnovljivih energijskih virov. Tega ni storil še nihče," je povedal 61-letni Robert, ki velja za prvega človeka, ki je s smučmi premagal tako pot na severni kot pot na južni pol.

Člana odprave bosta kljubovala temperaturam, nižjim od -40 stopinj Celzija, če se bosta hotela izogniti podhladitvi, pa bosta morala vsak dan zaužiti okoli 5000 kalorij, tako da bosta založena z visokoenergijskimi živili, kot so mandljeve ploščice.

Vodo za pitje in kuhanje bosta pridobivala s pomočjo Nasine naprave za taljenje ledu, ki jo napajajo sončne celice. "Oče me nenehno opominja, da je voda na Antarktiki zlato, brez nje tam umreš precej hitro," je za Reuters povedal Barney Swan.

Čeprav nameravata pot opraviti zgolj s pomočjo sončne energije, se bosta v posebej ekstremnih situacijah zatekla tudi k uporabi naprednega biogoriva, narejenega iz ostankov, ki nastanejo pri predelovanju lesa. "Ta goriva so bila testirana pri -60 stopinjah Celzija ... Tako mraz ne bo. Morda se bova srečala z -40, in to je, verjemite, dovolj mraz," je še povedal Swan.

Neustrašni dvojec se bo na pot odpravil 15. novembra.

M. Z.
Prijavi napako
Komentarji
HOR
# 11.11.2017 ob 21:47
In seveda bosta pretežno oblečena v sintetične materijale narejene iz nafte, precej fosilnih virov pa bo vsebovala tudi ostala oprema, ki jo bosta uporabljala in za katere izdelavo so zelo verjetno tudi pretežno uporabili energijo iz fosilnih virov...
Pa tudi solarni kolektorji se proizvajajo s fosilno energijo, ki je na Kitajskem za proizvodnjo teh kolektorjev zaradi manjše energetske učinkovitosti porabijo več na enoto proizvoda, kot na zahodu, čeprav je kitajska proizvodnja cenejša zaradi nižjih eko in socijalnih standardov, kar je tudi poganjalo dobršen del padca cen fotovoltaičnih kolektorjev. Pač "globalizacija"...
luckyss
# 11.11.2017 ob 20:34
Bosta imela s sabo tudi leseni rog za kavo ali morda leseno peč ?!
Znanstvena hipsterja s "talilnikom snega" bosta vodo pila le ob lepem sončnem vremenu ali si bosta pomagala s kakšnim primitivnim gorilnikom tipa Bunsen ;))

No ja..Čeprav nameravata pot opraviti zgolj s pomočjo sončne energije, se bosta v posebej ekstremnih situacijah zatekla tudi k uporabi naprednega biogoriva, narejenega iz ostankov, ki nastanejo pri predelovanju lesa.
..mislite morda metanol ;)) ?!
Strummer
# 11.11.2017 ob 20:00
Preklemanski hipiji.
Bivši uporabnik
# 11.11.2017 ob 20:16
odprava zelenega zmaja
Brisko
# 11.11.2017 ob 23:38
Hm, kako je pa Amundsen prišel do južnega tečaja?
Poznana je zgodba, da je Scott pripeljal motorje, ki so se mu ekspresno pokvarili, Norvežani pa so uporabljali pse, katere so sproti pojedli (ok, to za pse res ni bila trajnostna rešitev).
Kdo ve, če si je Amundsen dejansko pomagal s fosilnimi gorivi in kdaj?
PikiMiki
# 11.11.2017 ob 20:24
Darwinova nagrada gre tokrat v roke celi družini ;)
zigag
# 12.11.2017 ob 00:00
Super. Jima želim veliko sreče. Ne bi bilo slabo, da bi prej za nasvete vprašala slovensko hrvaški zmagovalni dvojec Podgornik - Kostelić, ki sta lani prečila Islandijo, nato pa kasneje še Grenlandijo.

Prava mačka, ni kaj. Na zadnji odpravi sta imela kar nekaj težav z vremenom, ki je nato terjal svoj davek.

Če koga zanima branje:
svyatoslav
# 11.11.2017 ob 23:14
Ne obstaja južni tečaj. Verjetno se bosta sprehajala po skrajno južnih predelih Čila.
Še ena jezuitska prevara.
zigag
# 12.11.2017 ob 00:01
Oh te povezave: ni delovala opcija "povezava", zato pripenjam po domače:

https://siol.net/sportal/sportal-plus/proti-horizontu-radosti-in-travme-kosteliceve-in-podgornikove-grenlandije-447122
Do Brasil
# 11.11.2017 ob 22:14
Tole pa dvomim, da jima bo uspelo.
Kazalo