Kuharski recepti - Seznam zelenjave
Bučni njoki
Recept za štiri ljudi, 14. oktober 2017 ob 09:34 Sestavine: 50 dag olupljene in očiščene buče (hokaido, muškatna, maslenka), tri žlice drobno naribanega parmezana, ostra moka, muškatni orešček, dve žlici oljčnega olja, nekaj lističev žajblja.
1
Pečena gomoljasta zelenjava
12. oktober 2017 ob 10:22 Sestavine: 4–6 krompirjev, 2 čebuli, 1 korenček, 1 rdeča pesa, 1 koleraba, 1 črna redkev, 1 manjši gomolj zelene, 3 žlice olja, sol, 5 strokov česna, suha zeliščna mešanica.
Nadevana čebula z mletim mesom in skuto na bučnem pireju
8. oktober 2017 ob 09:49 Sestavine: 4 velike čebule, 24 dag mletega mesa, strok česna, svež drobnjak, sol, poper, 16 dag skute, jajce, 0,5 kg muškatne buče, muškatni orešček, šetraj, 12 dag kisle smetane, 5 dag masla, 20 ...
Kuskus s kuhanim brokolijem
26. september 2017 ob 12:50 Sestavine: 25 dag kuskusa, 50 dag brokolija, 1 majhen čili, 2 žlici rozin, kumina, 1,5 dl kisle smetane, 6 žlic sončničnih semen, 10 dag ovčjega sira, maslo, sol, navadni jogurt.
Veganski tiramisu
22. september 2017 ob 10:55 Sestavine za biskvit: 2 lončka moke, 1 1/2 lončka sladkorja, 1 pecilni prašek, 1/2 kakava (po želji), 1 1/2 lončka vode, 1/3 lončka olja, 2 žlički kisa.
Kremna juha iz bučk s smetano
19. september 2017 ob 11:52 Sestavine: 2 srednje veliki zeleni bučki, 2 srednje veliki čebuli, 2 stroka česna, gomolj zelene, sol, poper, 1,5 l zelenjavne jušne osnove, 1 dl sladke smetane, olje.
Stročji fižol z jurčki v omaki
1
17. september 2017 ob 10:44 Sestavine: 500 g stročjega fižola, 200 g jurčkov, 1 velik paradižnik, 4 stroki česna, 1 pekoč feferon, malo šetraja, 2 vejici bazilike in peteršilja, poper, 2 žlici olivnega olja.
Cvetača z jajci in maslom Sestavine: 1 velika cvetača (težka vsaj 1 kg), 8 dag masla, 2 dag drobtin, 3 jajca, sol. Jajca trdo skuhamo. Cvetačo očistimo in razdelimo na cvetove. Skuhamo jih v osoljeni vodi in odcedimo.
Zeljna juha s krompirjem in panceto Sestavine: 1 čebula, pol glave svežega zelja, 3-4 srednje veliki krompirji, 40 g pancete, 2 žlici riža, 4 stroki česna, sol, poper, nekaj žlic kisle smetane, 2 žlici olivnega olja.
1
Špinača z mocarelo Sestavine: 1 kg špinače, 2 dag masla, 2 stroka česna, 20 dag mocarele, olivno olje, sol, poper. Mocarelo dobro odcedimo in nareže
Gratinirana kolerabica s piščancem Sestavine: 50 dag krompirja, 70 dag zelene kolerabice, 30 dag piščančjega fileja, olje, maslo, 1 dl smetane, 10 dag sira, muškatov orešek, 3 dag moke, limonin sok, sol, poper.
Lazanja z mlado zelenjavo Potrebujemo približno 12 listov za lazanjo, 3 zelene kolerabice, 4 pore, 50 dag zamrznjenega graha, 4 korenčke, 4 dl bešamela, 3 dl mleka, 1 dl kisle smetane, parmezan, 1 strok česna, olivno olje, ...
Zapečen korenček s smetano Sestavine: 80 dag korenja, maslo, 2 jajci, 15 dag parmezana, 1,5 dl smetane za kuhanje, sol, poper. Korenje ostrgamo, operemo in narežemo na približno pol centimetra debela kolesca.
Surovi pisani zavitki Sestavine: 2 sveža lista zelja ali solate oz.
Špinača v solati s pinjolami Sestavine: 250 g mlade špinače, 70 g parmezana v kosu, 30 g pinjol, neškropljena limona, 2 stroka česna, olivno olje, sol. Limono operemo in lupinico nastrgamo.
Sladko-kisla čebula na kruhkih z mladim kozjim sirom Sestavine: 1 čebula, približno 2 dl jabolčnega kisa, 3 jedilne žlice rjavega sladkorja, 1 čajna žlička soli, 3 vejice pehtrana, 3 zrna popra. Čebulo prepolovimo in narežemo na tanke rezinice.
Dušena blitva s porom in z gorgonzolo Sestavine: šop listov blitve, 1 por, 0,5 dl belega vina, pol pločevinke pelatov v koščkih, žlica olivnega olja, 5 dag gorgonzole, sol.
Presne blazinice iz bučk Sestavine: 2 manjši bučki (ali 6 cvetov bučk), nekaj žlic oljčnega olja, sol, poper, česen v prahu.
Zelenjavni čips Sestavine: korenček, krompir, pesa, gomoljna zelena, kodrolistnati ohrovt, oljčno olje, česen v prahu, rdeča paprika, sol.
5
Sotirana zelenjava na rikotinih žličnikih Sestavine: sezonska zelenjava, sir rikota, kuhana šunka, beljaki, ostra bela moka, lupina in sok pomaranče, maslo, pinjole, bezeg in bezgov sok, parmezan, sol, poper.
Kazalo