Hef je pri svojih 81. še vedno zelo vitalen. Foto: EPA
Hef je pri svojih 81. še vedno zelo vitalen. Foto: EPA
Ko so ga vprašali, ali se blondinke bolj zabavajo.
Hugh Hefner
Hugh in njegovi otroci so zagrizeni demokrati, ki stranki vsako leto namenijo znatno vsoto denarja. Foto: EPA

Playboy je bil ustanovljen na podlagi spoznanja, da imajo tudi pridna dekleta rada seks.

Največja sila, ki spreminja, civilizira svet, ni religija, pač pa seks.

Prva številka Playboya
Naslovnico prve številke je krasila legendarna Marilyn Monroe.
Hugh Hefner v družbi zajčic
Svojega domovanja nikoli ne zapusti sam. Foto: EPA
Indonezijska izdaja Playboya
Tudi danes Playboy osvaja nove trge - predvsem v muslimanskih državah. Foto: EPA
Christie Hefner
Po Hefovi upokojitvi je vajeti podjetja v roke prevzela njegova hčerka Christie. Foto: EPA
Playboyev dvorec
V dvorcu, kjer Hef živi s svojimi zajčicami, pogosto prirejajo divje zabave. Foto: EPA
Hugh Hefner z zajčicami
V okviru playboyeve turneje je z zajčicami obiskal tudi München. Foto: EPA

Malce negativni oznaki za bogataškega sinčka, ki ga zanimajo le omamno lepe ženske, dragi avtomobili in razvratne zabave, je Hugh Hefner dodal še eno asociacijo - na razgaljena lepa dekleta.

Hugh Marston Hefner se je rodil v Chicagu 9. aprila 1926 kot najstarejši sin Glenna in Grace Hefner. Zase pravi, da je neposreden potomec enega izmed prvih angleških naseljencev Severne Amerike, puritanskega Williama Bradforda, ki je v današnje Združene države prišel leta 1620 z ladjo Mayflower. Ne glede na to, ali je zgodba resnična ali ne, pa lahko brez dvoma trdimo, da Hugh ni bil ravno v ponos svojim konzervativnim staršem.

V šoli kljub IQ-ju genija ni izstopal
V osnovni in srednji šoli je bil kljub svoji inteligenci (njegov IQ je kar 152) le povprečen učenec. Izstopal je predvsem zaradi svojih številnih dodatnih aktivnosti - ustanovil je šolski časopis, za katerega je pisal članke in risal stripe, izvolili so ga za predsednika študentskega sveta in podobno. Po končani srednji šoli se je leta 1944 prijavil v vojsko, kjer so si ga zapomnili predvsem po tem, da je risal stripe za vojaške časopise.

Po odpustu iz vojske dve leti pozneje se je vpisal v likovne tečaje, kjer je najraje risal akte, nato pa je šolanje nadaljeval na univerzi v Illinoisu. Študij je končal v rekordnem času, v dveh letih in pol, poleg tega pa je ves čas risal stripe in izdajal študentsko humoristično revijo Shaft. Po diplomi se je vpisal še na univerzo Northwestern, kjer je študiral sociologijo. Že takrat ga je zelo zanimala spolnost in njeno sprejemanje v družbi, zato se je poglobil v raziskovanje ameriških zakonov o seksu in jih nato primerjal z izsledki takrat šokantne študije Kinseyjevega inštituta za raziskovanje človeške spolnosti.

Na Northwesternu je spoznal tudi Mildred Williams, s katero sta se leta 1949 poročila. Rodila sta se jima dva otroka, leta 1952 Christie, tri leta pozneje še David. Po desetih letih sta se ločila, saj naj bi ga žena varala, ko je za to izvedel Hef, pa se ji je maščeval na podoben način.

Njegove zamisli niso zanimale nikogar
Po poroki se je odloči, da bo družino preživljal z risanjem stripov, a njegove zamisli niso nikogar zanimale. Uspelo pa mu je objaviti knjigo satiričnih stripov o življenju v Chicagu z naslovom That Toddlin' Town. Zaposlil se je v podjetju Chicago Cartoon Company, kjer je delal kot osebni pomočnik vodje, obenem pa je delal tudi kot kreativni vodja oglaševanja pri neki veleblagovnici.

Leta 1951 je dobil obetavno zaposlitev pri reviji Esquire, a je ta svoj sedež kmalu po tem preselila v New York. Hugh je zaprosil za pet dolarjev povišice, saj bi se moral iz Chicaga preseliti v dražje velemesto, a so ga zavrnili. A kjer se zaprejo ena vrata, se odprejo druga - Hef se je odločil, da bo ustanovil svojo revijo. Zataknilo se je že pri zbiranju finančnih sredstev. Da bi lahko preživljal družino, se je sicer zaposlil pri nekem časopisu za mlade, a misel na lastno revijo mu ni dala miru.

Za financiranje prve izdaje zastavil celo pohištvo
Zelo težko je našel tiskarno, ki je bila pripravljena natisniti prvi izvod, našel je tudi distributerja, z denarjem pa so mu pomagali predvsem sorodniki in prijatelji. Njegova mama je mnogo let pozneje priznala, da ni verjela v uspeh takšne revije, a je kljub temu sinu posodila 1.000 dolarjev, saj je zaupala v njegove sposobnosti. V banki je Hef najel še 600 dolarjev kredita in kot varščino zastavil vse pohištvo, kar sta ga z ženo imela.

Prva izdaja revije Playboy z legendarno fotografijo Marilyn Monroe na naslovnici je tako nastala na kuhinjski mizi v njegovem majhnem stanovanju. Ko se je decembra leta 1953 znašla v kioskih po vsem mestu, ni še nihče vedel, ali bodo prodali dovolj izvodov in tako financirali naslednjo izdajo, zato na naslovnici ni bilo nobenega datuma. Takoj ko je Hefner izvedel, da so prodali 50.000 izvodov, je vedel, da mu uspeh ne more uiti. Po poplačilu tiskarju in distributerju je ostalo še dovolj denarja za naslednjo številko. Hugh je po prvem uspehu začel razmišljati velikopotezno - najel je mlade perspektivne pisce, fotografe, risarje in, seveda, strokovnjake za promocijo. Drugo je zgodovina.

Po desetih letih Playboyevega izhajanja so prodali že po milijon izvodov mesečno. Hef se je zavedal, da potrebuje še dodatno promocijo, zato je kupil graščino in jo poimenoval Playboy Mansion, odprl prvi playboyev klub in se preizkusil kot voditelj televizijske oddaje Playboy's Penthouse.

Playboyev imperij se je nezadržno širil
V 60. letih se je Hef večinoma ukvarjal z dolgimi uvodniki, ki jih je poimenoval Playboyeva filozofija, v katerih je puritansko Ameriko spodbujal k osvoboditvi iz jarma konzervativnosti in zadržanosti. Ob koncu 60. let je bil Playboy že najbolj prodajan in najvplivnejši časopis na svetu. Leta 1971 je podjetje Playboy Enterprises objavilo poročilo o stanju podjetja - revija Playboy se je vsak mesec prodajala v sedemmilijonski nakladi, Hefner je ustanovil že 23 playboyevih klubov, v okviru katerih je imel številna počitniška letovišča, hotele in kazinoje z 900.000 člani po vsem svetu. V korporacijo so bili vključeni tudi založba in distribucija knjig, manekenska agencija, izposojevalnica limuzin, glasbena založba in televizijska ter filmska družba. In vsemu temu je vladal en sam človek.

Leta 1975 se je odločil, da bo primernejše, če se preseli v Los Angeles, meko filmske industrije, kjer je še naprej širil svoj imperij. Zgraditi je dal Playboyevo graščino, v kateri še danes živi skupaj s svojimi zajčicami.

Po "kapi sreče" še druga poroka
Deset let pozneje ga je slabo zdravje prisililo, da se je malce umiril - po lažji kapi, ki jo je sam poimenoval "kap sreče", je vodenje korporacije prevzela njegova hčerka Christie, on pa se je posvetil svojim zajčicam. 1. julija 1989 je poteptal sanje mnogih deklet in se spet poročil. Tokrat je brezmejno ljubezen in zvestobo v patetičnem obredu obljubil Kimberley Conrad, playboyevi zajčici leta 1989, s katero imata dva sinova - 17-letnega Marstona Glenna, ki svoj rojstni dan deli z očetom, in leto mlajšega Cooperja Bradforda. Po desetih letih zakona sta se s Kimberley razšla, a kljub temu ona in otroka še vedno živijo na njegovem posestvu. Da ima Hugh dovolj ljubezni za vse, potrjuje tudi to, da pride nekajkrat na leto za dlje časa na obisk tudi njegova prva žena.

Zadnja leta v jutranji halji in v družbi lepotic
Čeprav je Hugh vajeti svojega podjetja predal hčerki, pa še vedno sodeluje pri odločanju o pomembnejših temah, poleg tega je obdržal je mesto odgovornega urednika Playboya. Pogosto se udeležuje družabnih prireditev s pipo v ustih, največkrat oblečen kar v svileno jutranjo haljo v družbi najmanj dveh zajčic.

Za svoj 80. rojstni dan je Hefner lani v svoji graščini v Los Angelesu pripravil veličastno, ves konec tedna trajajočo zabavo, ki se je je udeležilo več kot 1.000 zabave željnih. Potem pa se je skupaj s svojimi dekleti odpravil na 14-dnevno "turnejo" po evropskih mestih od Londona, Pariza, do Barcelone, Cannesa in Benetk. Brez dvoma, Hugh Hefner je mojster samopromocije.

Trenutno ima Hugh tri tesne prijateljice, Holly Madison, Bridget Marquardt in Kendro Wilkinson, pred kratkim pa je celo omenjal, da bi se morda tretjič poročil. Glavo naj bi mu pri 80. zavrtela 27-letna Holly. A kaj kmalu je Hugh govorice zanikal: "Da bom Holly odpeljal pred oltar, so bile samo govorice. V prihodnosti se kaj lahko zgodi, da se bom odpovedal drugim puncam in se posvetil le njej. Zaroka mi ne pomeni veliko glede na to, da Holly ljubim bolj kot ženske, s katerimi sem bil zaročen. Ona me dopolnjuje in vse, kar delam z njo, je lepo. Imava skupna zanimanja, kot so filmi, glasba, seveda pa se odlično ujemava tudi v postelji."

Tanja Kozorog

Ko so ga vprašali, ali se blondinke bolj zabavajo.

Playboy je bil ustanovljen na podlagi spoznanja, da imajo tudi pridna dekleta rada seks.

Največja sila, ki spreminja, civilizira svet, ni religija, pač pa seks.