Znanstveniki obljubljajo še boljšo različico čipa (na sliki je svetlozelene barve). Foto: EPA
Znanstveniki obljubljajo še boljšo različico čipa (na sliki je svetlozelene barve). Foto: EPA

46-letnemu Fincu so na kliniki v Tübingenu v Nemčiji za mrežnico vstavili poskusni čip, ki omogoča, da pacient predmete prepoznava z lastnimi očmi, kar je prednost pred sorodnim pristopom, pri katerem bolnik uporablja zunanjo kamero.

Kot je povedal profesor Eberhart Zrenner, so do zdaj vsadek preizkusili pri enajstih bolnikih. Pri nekaterih izboljšanja zaradi hude oblike slepote ni bilo, nekaterim je uspelo prepoznati svetle predmete, najbolje pa se je čip obnesel pri 46-letnem Fincu, ki se zdaj brez pomoči bele palice lahko premika po prostoru.

Kot je povedal o svoji izkušnji, je bil napredek postopen, vid pa se mu je začel pojavljati tri ali štiri dni po operaciji, ko je zaznal prebliske svetlobe in gibanje, nato pa je videl bolje in bolje.

V poskusnem besedilu, ki ga je moral prebrati, je bilo zapisano tudi njegovo ime, ki je bilo namenoma narobe črkovano, a je napako hitro opazil.

Vsadek so mu zdaj začasno odstranili, obljubili pa so mu, da bo kmalu dobil izboljšano različico. Četudi je njegov vid mnogo slabši od povprečnega, se veseli že tega, da ne potrebuje več pomoči pri premikanju po prostoru, poleg tega pa se je po njegovem mnenju "čudovito osredotočiti na določen predmet".