Družina/nosečnost
Cepljenje
Prostovoljnega cepljenja v Sloveniji ne bo. Foto: Reuters

Pediatrinja iz Lenarta: Zmerjajo me s Hitlerjem

Odstotek precepljenosti populacije v Sloveniji vztrajno pada. Leta 2016 smo pri nas po 25 letih znova zaznali primer tetanusa pri otroku, ki ni bil cepljen.
21. februar 2017 ob 10:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Vse več staršev se odloča, da ne bodo cepili svojih otrok. Leta 2016 je na ministrstvo za zdravje prispelo okoli 600 vlog za opustitev cepljenja. In posledice? Število cepljenih ponekod ne dosega več deleža, ki zagotavlja zaščito vsej populaciji.

Stroka se z upadanjem cepljenja spopada na različne načine, pediatrinja iz Lenarta je prosila celo za ugovor vesti. Zdaj je zdravnikom prisluhnila tudi država. Predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju tako predvideva, da bodo morali starši necepljenih otrok plačati zdravljenje, če bo malček zbolel za boleznijo, ki bi se dala preprečiti s cepljenjem.

Precepljenost v Sloveniji z redkimi izjemami upada že od leta 2007. Posledice so že vidne; lani smo imeli po 25 letih v Sloveniji prvič primer otroka s tetanusom. "Otrok ni bil cepljen in bojim se, da je to znanilec večjega števila primerov, ko se bomo soočali s še več podobnimi primeri," pravi Marko Pokorn s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani. Zdravljenje otroka s tetanusom je stalo dobrih deset tisoč evrov. Navadno so stroški še višji; leta 2015 so znašali dobrih 29 tisoč evrov na bolnika, bolniki so v bolnišnici v povprečju ležali 57 dni. Odmerek cepiva proti tetanusu, s katerim bi okužbo preprečili, stane slabih dvajset evrov.

Vse več predlogov za opustitev cepljenja
Lani so na ministrstvu za zdravje prejeli okoli 600 vlog za opustitev cepljenja. 90 odstotkov vlog so poslali starši, le 10 odstotkov zdravniki, polovico na željo staršev. A težava niso zgolj visoki stroški, povezani z zdravljenjem otrok, ki niso bili cepljeni, pa zbolijo za katero izmed bolezni, ki bi se dala preprečiti. Težava je predvsem v tem, da tisti otroci, ki bi lahko bili cepljeni, pa niso, ogrožajo tiste, ki zaradi bolezni ali hudih težav z imunskim sistemom ne morejo biti cepljeni. "Otrok, ki ni bil cepljen in prenese v svoj vrtec ošpice, s tem ogroža otroke, ki ne smejo biti cepljeni. Lahko celo življenjsko," pravi Matjaž Zwitter z Zdravniške zbornice Slovenije. Dodaja, da bi se morali tisti starši, "ki ne pustijo cepiti svojega otroka iz svoje muhavosti, iz svojega nezaupanja, ne pa z medicinskimi argumenti, vprašati, kako bi se počutili, če njihov otrok ne bi smel biti cepljen, pa bi ga ogrožali necepljeni otroci, ki bi v vrtec prinesli ošpice, kar je lahko smrtno nevarno".

Tudi globa staršev ne odvrne od boja
Med letoma 2011 in 2016 je bilo pri nas izrečenih okoli 40 glob staršem, ki svojih otrok niso cepili in za to odločitev niso obstajali medicinski razlogi. Kot nam je povedala Alenka Vindiš, ena izmed mater, ki dvomijo o kakovosti cepiv, so jo številne zgodbe o negativnih posledicah cepljenja prepričale v to, da svojih otrok ni cepila. "Pri drugem otroku smo imeli vročinske krče, danes sumimo na avtizem," nam je povedala. Dodala je, da pozna številne zgodbe, ko so cepili bolne otroke, nato pa so sledili hudi stranski učinki. "Dejansko so lahko posledice cepljenja zelo hude. Jaz v kakovost cepiv ne verjamem, notri je preveč nekih zadev, ki se mi ne zdijo v redu."

Ker kljub argumentom stroke vse več staršev razmišlja podobno, bi šli nekateri pediatri še korak dlje. Pediatrinja in alergologinja Vesna Plevnik Vodušek predlaga, da "tako kot v drugih deželah necepljeni ne bi smeli obiskovati vrtcev". "Ponekod ne smejo niti v šolo. Če želiš na primer v Ameriko, tam študirati ali delati, moraš imeti dokaze za vso precepljenost."

Številni starši za prostovoljno cepljenje
Starši, ki svojih otrok ne želijo cepiti, se nasprotno zavzemajo za prostovoljno cepljenje. Na Švedskem, Portugalskem, Nizozemskem in v nekaterih drugih državah tak sistem že obstaja. A je tam cepljenih od 96 do 98 odstotkov otrok, celo več kot v Sloveniji, kjer je cepljenje obvezno. V Sloveniji takšna rešitev za zdaj ni možnost, odgovarjajo na zdravstvenem ministrstvu. Bojijo se namreč, da bi odstotek cepljenih še dodatno padel, kar utemeljujejo z nizkim odstotkom cepljenih proti pnevmokoku in HPV-ju, na repu evropskih držav smo tudi po precepljenosti proti gripi. "Zdaj smo pri gripi prišli že pod pet odstotkov, kar nam kaže, da bi, če bi uvedli samo priporočljivo cepljenje, pravzaprav tvegali, resno tvegali znižanje precepljenosti in epidemije," pojasnjuje Mojca Gobec, direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje. Ne glede na to, ali bo sprememba zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju potrjena, pa se pristojni zavedajo, da zgolj prisila ne bo učinkovita.

"Zmerjajo me s Hitlerjem"
Bernarda Vogrin, pediatrinja v Lenartu, ki je pred kratkim pri zdravniški zbornici zaprosila za ugovor vesti, nam je povedala, da se je za ta ukrep odločila že pred leti. To je storila zaradi zaščite hudo bolnih bolnikov: otrok z levkemijo in presajenim srcem in drugih hudo bolnih otrok, ki iz zdravstvenih razlogov ne smejo biti cepljeni. "Nikakor ne pričakujem, da bi ljudje, ki me zaradi ugovora vesti zmerjajo z Bogom, s Hitlerjem in z javno delavko ter vneto pozivajo k opustitvi zdravniškega poklica, kadar koli zmogli razumeti stiske zdravnikov," je dodala.

Mojca Gobec pravi, da na ministrstvu ugovor vesti razumejo kot "stisko pediatra, ki se v svoji ambulanti srečuje s tistimi, ki cepljenju nasprotujejo, hkrati pa je videl tudi hude zdravstvene posledice zaradi bolezni otrok, ki še mogoče ne morejo biti cepljeni". Vogrinova nam je še povedala, da bi svoje poklicno življenje rada sklenila brez hujše strokovne napake, ki bi jo bremenila do smrti. Ob tem se Gobčeva sprašuje, zakaj starši ne zaupajo pediatrom takrat, ko jim ti svetujejo učinkovite preventivne ukrepe, če jim zaupajo zdravljenje takrat, ko gre za najtežje bolezni. Dodala je še, da se pediatri zaradi nezaupanja staršev glede cepljenja pogosto znajdejo v hudi stiski. Rekorder med starši je denimo od pediatra zahteval pisni odgovor na 56 podrobnih vprašanj, povezanih cepivi, cepljenjem in morebitnimi negativnimi posledicami, povezanimi z njim.

VIDEO
Posebna ponudba
Rok Kužel, Ines Kočar (Posebna ponudba)
Prijavi napako
Komentarji
Korošec
# 21.02.2017 ob 10:17
Ne razumem v čem je problem, če zdravniku in njegovim odločitvam ne zaupaš potem nima smisla, da hodiš z svojim otrokom k njemu, res ne razumem nekaterih ljudi.
penzl
# 21.02.2017 ob 10:29
@Korošec: Seveda, zdravniki so nesposobni, pohlepni, podkupljeni s strani farmacevtskih družb, itn. Ko pa otrok zboli pa vseeno hitro letijo k njim po antibiotik... :)
Modrijan6
# 21.02.2017 ob 10:37
Kje so že leta, ko smo bili majhni otroci - mene so v drugi polovici 50. in v začetku 60. let 20. stoletja tako rekoč cepili proti vsem, kar je v tistem času svetovala, predpisovala zdravstvena stroka. Danes sem generacija če 60 let in se ne spomnim, da bi bilo zaradi cepljenja lahko z menoj kar koli narobe. Sam osebno verjamem v zdravstveno doktrino zato ne razumem novodbnih staršev, ki so eksplicitno proti vsem cepljenjem njihovih malčkov. Zato pa pravim - "le čevlje sodi, naj kopitar". Nemara zdravniki več vedo kot starši otrok, ki so proti cepljenju otrok. Morda je v teh novih časih veliko otrok alergičnih na marsikaj zato morda bojazen staršev, da so proti cepoljenju otrok, to bi morda lahko bil laičen odgovor.
ajvard
# 21.02.2017 ob 10:39
Vse več staršev se odloča, da ne bodo cepili svojih otrok.

proti tem staršem postopati tako, kot se postopa v drugih primerih zanemarjanja otrok.
MITJA VILAR
# 21.02.2017 ob 10:40
Nekaj izjemno pametnih staršev, ki nimajo medicinskih predznanj ne razume ključne težave: del otrok žal ne more biti cepljen. Zakaj mediji nikili ne pokažejo tisoče otrok, ki po cepljenju nimajo nikakršnih težav, kažejo pa kakšnega starša, ki prodaja svoje ideje. Zdravniška zbornica bi morala zaščititi svopjo članico ne da se ukvarja s psihičnimi težavami svoje predsednice. Ob tem, da je ZZ monopolna združba 9000 eurov plače je odvratno. Na drugi strani pa so plače mladih zdravnikov kilometre od tega.
frozen pingvin 2
# 21.02.2017 ob 10:51
otrok je imel vročino.

zaradi tega stranskega učinka ne bom več cepila otrok.

naj to mamico pošljejo nazaj v oš, da jo pri spoznavanju narave in družbe naučijo osnove o tem, kako se pridobi odpornost telesa.
bruce99
# 21.02.2017 ob 10:39
Ja, hudič je dandanes, ko imamo vsi dostop do interneta...
Olorin
# 21.02.2017 ob 10:41
@penzl
Bolj je zanimivo, da danes zavracajo cepljenje tisti starsi, ki so bili vecinoma sami cepljeni, domnevno zato, da ne bi njihovi otroci razvili avtizma, raznih defektov, slabega ucnega uspeha, itd. Logika bi kazala, da so tudi sami utrpeli taksne stranske ucinke cepiv, pa temu gotovo ni tako. Razlog je pa vsevedni Internet.
oziris.va
# 21.02.2017 ob 10:39
Starši so idioti, to je vse. Potem pa jokajo, ko zafurajo otroka in hitijo z njim v bolnico.
Take bi trebalo kaznovati.

No, saj jih "ustvarjalec" na koncu kaznuje, tako ali drugače.
bledin2
# 21.02.2017 ob 10:49
Jaz v kakovost cepiv ne verjamem, notri je preveč enih zadev, ki se mi ne zdijo v redu.

V Slo očitno ni mogoče meti neke argumentirane debate, če so pa argumenti anticepilcev takšni kot zgornji citat. Sploh ne vem zakaj pobira RTV izjave od takšnih ljudi.
dr. LeQuack
# 21.02.2017 ob 10:49
Egoisti, ki ne razmišljajo o drugih, temveč živijo v svojem svetu izmišljenih člankov. Samo FB profil omenjene Alenke Vindiš pogledaš pa ti je vse jasno. Drugega, kot vsak dan nov sumljiv članek, o posledicah cepljenja, ne najdeš gor.
ajvard
# 21.02.2017 ob 10:57
Jaz v kakovost cepiv ne verjamem, notri je preveč enih zadev, ki se mi ne zdijo v redu.
Alenka Vindiš je zelo relevantna sogovornica.

na eni strani zdravnik, ki se šola 10 + let, na drugi strani tehtni argumenti nekdanje misice, ki je največji življenjski uspeh dosegla s tem, da je postala vegetarijanka in organizatorka porok.
NNNP
# 21.02.2017 ob 10:54
Težko je zmagat v prepiru s pametnimi ljudmi, z zabitimi je nemogoče.
Otman
# 21.02.2017 ob 10:51
Ne le avtizem, problem so tudi čipi za nadzor nad ljudmi, ki nam jih preko cepiva vbrizgajo v telo. A to je le plan B, če propade razredčenje raje s pomočjo chemtrailov. Zaenkrat ti ne delujejo dovolj dobro, zato poskušajo elite v CERN-u ustaviti čas, da bi lahko mirno razmislile, kako naprej.
ajvard
# 21.02.2017 ob 10:53
svyatoslav

Gre za univerzitetno in akademsko izobražene ljudi, ki se ne prepustijo črednemu nagonu o blagodejnosti cepiv.


upam, da se ne prepustijo črednemu nagonu niti, ko zbolijo. naj se samozdravijo na podlagi spletnih informacije, ne pa da bolni rinejo v zdravstvene domove, urgence in bolnišnčnice.

ker če ne zaupajo stroki pri cepivih, zakaj bi ji zaupali pri raku, infarktu, zlomljeni nogi, angini, tetanusu, ošpicah....
tulumba
# 21.02.2017 ob 10:40
Kdo bi si mislil, da naravni selekciji botrujejo nadstarši.
Guinness
# 21.02.2017 ob 10:55
Problem je, da se na facebooku in na splosno na internetu pojavlja polno nekih "aktivistov", ki nimajo nobenenga znanja in sirijo neke nedokazane in prilagojene "resnice o cepljenju". Ljudje pa seveda poberejo vse kar preberejo.
mali_M
# 21.02.2017 ob 11:05
Primažeš otroku eno vzgojno, skoči v zrak cela Slovenija.
Otrok zaradi necepljena odleži dva meseca na pol mrtev v bolnici, dobiš medaljo za pogum, da si se zoperstavil farmacevtskemu in zdravstvenemu lobiju.
#UrbaniIntelektualci
tim sein
# 21.02.2017 ob 10:49
Ja hudič je če imaš preveč informacij pa ne veš kaj z njimi...
zozozo
# 21.02.2017 ob 10:58
dva dojenčka dobita cepivo in v istem trenutku postaneta avtistična

A ti to čisto resno verjameš?
ajvard
# 21.02.2017 ob 11:30
v oddaji bosta argumente o cepljenju soočila:

1. nekdanja miss SLovenije, Alenka Vindiš.

naštejmo njene kvalifikacije v z vezis tematiko:

Seveda je bil močan dogodek v mojem življenju tudi ločitev, saj se je za ta korak res težko odločiti, ko imaš otroke. V zadnjem obdobju sem postala še zagovornica svobodnega odločanja glede cepljenja otrok in svobodne izbire poroda. Pestro je bilo in še je," doda.


ter

2. dr. Marko Pokorn

- specialist pediatrije
- klinika za infekcijske bolezni in vročična stanja, Univerziteteni klinični center
- katedra za infekcijske bolezni in epidemiologijo, Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani

....................

le komu prisluhniti, argumentom koga verjeti?
mercury89
# 21.02.2017 ob 11:05
Tale Alenka Vidiš je tipičen primer google doktorjev. Taki ljudje so v par minutah brskanja po internetu pametnejši od zdravnikov.

Sploh je pa neumen argument, da poznajo nekoga, ki je zbolel zaradi cepljenja. Jaz pa poznam ogromno ljudi pa nihče nima posledic ceplenja.
smajček
# 21.02.2017 ob 11:03
Slovenski starši so vsi cepljeni gor zrastli.. pamet so si dobili na forumih.. in sedaj ko je Slovenija očiščena epidemij pamet trosijo kak ne bodo zastrupljali otrok.. sramota in žalost .. potem pa rečeš, da s tem otroku škodi .. pa ne samo svojemu, tudi mojemu, ker trosi bacile.. si pa avtomatsko najslabši.. pa ne vem kaj.. Demokracija in prostovoljstvo je za PAMETNE ljudi, ne pa tele moderne homofobe mamice in vegi ate.. žal, tak pač je..
Seesaw
# 21.02.2017 ob 10:55
Kako to rešuje Avstralija.

More than 140,000 families cut off from childcare payments for not vaccinating their kids

Federal Health Minister Greg Hunt told TODAY this morning the controversial policy had seen a lift of 200,000 more children being vaccinated.

S temi starši je več kot očitno nekaj narobe. Svojih otrok nočejo cepiti, zato ker so cepiva nevarna. Ampak očitno ne tako nevarna, če so ti isti starši potem pripravljeni "ogroziti" svoje otroke za tistih nekaj tisočakov.
sportniik
# 21.02.2017 ob 10:56
Eh, dokler ljudi ne bojo cepl proti neumnosti, tut druga cepiva ne bojo pomagala.
mattyy
# 21.02.2017 ob 10:54
Fejsbuk bolj škodi, kot to cepivo.
frozen pingvin 2
# 21.02.2017 ob 10:53
Otman

ja ja, pa kmal bodo cepiva mela še chem traile, in ko boš prdu bo za tabo sled kot za letalom.
ajvard
# 21.02.2017 ob 10:43
Je cepljenje res nevarno in v nekaterih primerih lahko povzroči celo avtizem?

novinarji nimajo kaj postavljati tovrstnih vprašanj in o teh butastih vprašanjih celo delati oddaje.
zozozo
# 21.02.2017 ob 10:52
Zdaj je zdravnikom prisluhnila tudi država. Predlog Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju tako predvideva, da bodo morali starši necepljenih otrok plačati zdravljenje, če bo malček zbolel za boleznijo, ki bi se jo dalo preprečiti s cepljenjem.

To je popolnoma neprimeren predlog. Otroci niso nič krivi, starši pa zavarovanje plačujejo pod enakimi pogoji kot vsi drugi, zato je finančna kazen tudi nepravična. Bi pa bilo čisto primerno, da necepljenih otrok (ki zato nimajo zdravstvenega opravičila) ne bi vpisovali v javne vrtce in šole.

Kot nam je povedala Alenka Vindiš, ena od staršev, ki dvomijo v kakovost cepiv, je imel njen drugi otrok po cepljenju hude stranske učinke. "Pri drugem otroku smo imeli vročinske krče, danes sumimo na avtizem," nam je povedala. Dodala je, da pozna mnoge zgodbe, ko so cepili bolne otroke, nato pa je prišlo do hudih stranskih učinkov. "Dejansko so lahko posledice cepljenja zelo hude. Jaz v kakovost cepiv ne verjamem, notri je preveč enih zadev, ki se mi ne zdijo v redu."

Zakaj sploh navajate takšne blodnje ljudi, ki očitno nimajo pojma? Kdorkoli trdi, da pozna "mnoge zgodbe" o hudih stranskih učinkih cepljenja laže. Pa ne zato, ker se ti ne dogajajo, ampak zato, ker se dogajajo preredko, da bi kdo od nas osebno poznal več kot en primer.
hepan
# 21.02.2017 ob 11:25
Vsi, ki otrok ne cepite, se slepate na mojih otrocih, ki so cepljeni.
Balaš Junior
# 21.02.2017 ob 11:06
To je slovenskaklasika. Chemtraili, haarp, bilderbergi, rotschildi, usoda - in alter medicina.

Skrivanje pred odgovornostjo in odločanjem v teorije zarot "saj ne morem nič narediti, vse je zmenjeno, jaz sem žrtev usode". Neaktivnost, vztrajanje v "trpljenju", ki nam je veliko bolj udobno in domače kot neznane grozote, ki jih utegnemo povzrociti z lastno akcijo.

Na rtvju je pogosto na prvi strani (!!) oglas, da v ljubljani "deluje" en najboljših zdravilcev. Seveda, našel je idealen kraj - in da je oglas na državnem tvju, je grotesken prikaz stvarnosti.

Enkrat sem bral članek na wikipediji o belem omelu - v angleščini. Rastlina je naravoslovno opisana, omenjeno je tudi, da so jo v predrimskih časih uporabljali za razne duhovne običaje. Nemški wiki je enak.

Ampak na slovenskem pa je največji del namenjen zdravilnim lastnostim, in da je "v nemčiji" - oh pomislite, v presvetli nemčiji - priznano kot zdravilo za raka in kajvem kake vse tegobe v alternativni "medicini".

Skratka, nekateri butalci so obsojeni na propad, reši jih lahko samo kak zunanji upravitelj, če v njih najde neko uporabnost. Torej... Ljubljanskega zdravilca za premiera! Kaj premiera, kar absolutni kralj naj bo, tako bo najbolje. In vse bo uredila država.
nikoli
# 21.02.2017 ob 11:07
Glede na to, da ima velika večina nasprotnikov cepljenja družboslovno - humanistično izobrazbo, bi se morali vprašati kaj počno v srednjih šolah.
Voly
# 21.02.2017 ob 11:33
Poznam kar širok krog ljudi, tudi zelo različnih v izobrazbi in hvala bogu ne poznam nobenega primera, da bi starši prepovedali cepljenje svojega otroka in še bolj hvala bogu nobenega primera, da bi cepljenje škodilo otroku!
Pediatrinjo Vogrinovo pa z vsem srcem podpiram in ji želim veliko veselja in čim manj stresov v njeni poklicni karieri! Zelo ste pokončna!
jokl
# 21.02.2017 ob 11:00
Bolj papeški od papeža...Vse lepo in prav, ampak ko bodo začele razsajati že pozabljene bolezni, bodo pa spet vsi drugi krivi.
MojsterMiha
# 21.02.2017 ob 11:42
Pilates, brezglutenska hrana pa otroka ne cepit, to je dans moda novodobnih kvazi staršev ki iščejo informacije predvsem na FB.
frozen pingvin 2
# 21.02.2017 ob 10:52
tim sein

ko bi vsaj lahko rekli, da imajo preveč informacij....pa ne moremo. ker vse informacije so v stilu naj bi, morda, sem slišal, itd. LOL
ajvard
# 21.02.2017 ob 11:40
reference Alenke Vindiš sem prej napisal nepopolno.
v intervjuju za ugledno medicinsko revijo Cosmopolitan je povedala tudi:

Še preden sem dobila prvega otroka, so me dosegle govorice, da cepljenje morda le nima samo pozitivnih plati. Moje mnenje o cepljenju, o kakršnem smo se učili na zdravstveni šoli, ki sem jo končala, se je popolnoma spremenilo. Tako svojih dveh otrok nikoli nisem cepila! Vsem staršem priporočam, naj sami iščejo informacije za in proti, nato pa naj si izoblikujejo mnenje.
Gautama
# 21.02.2017 ob 11:35
Rad bi videl enega proticepilskega junaka, ki se ne bi cepil proti steklini, ko bi ga ugriznila podivjana žival.

Steklina ima 100 % smrtnost, ko se razvije.
In ga v zgodovini še ni bilo junaka.

Hm, kako, če cepiva tako slabo delujejo in imajo večja tveganja kot koristi?
ajvard
# 21.02.2017 ob 11:18
Balaš Junior

ravno zaradi tega sem proti tovrstnim oddajam, kjer nek teoretik zarote dobi enako medijskega prostora, kot strokovnjak.

BBC se je temu odločil narediti konec.v oddaje o cepljenju, podnebju...preprosto ne vabijo več tovrstnih teoretikov zarot. ni nobene potrebe po tovrstnem "uravnotežanju".
ginza
# 21.02.2017 ob 11:17
"Zdravljenje otroka s tetanusom je stalo dobrih deset tisoč evrov. Navadno so stroški še višji; leta 2015 so znašali dobrih 29 tisoč evrov na bolnika, pacienti so v bolnišnici v povprečju ležali 57 dni. Odmerek cepiva proti tetanusu, s katerim bi okužbo preprečili, stane slabih dvajset evrov."

Naj končno zagovorniki teorij zarote dojamejo, da s cepivi farmacija ne zasluži veliko. Veliko bolj se jim splača zdraviti bolezni kot jih preprečevati. Torej ta argument odpade.

Ne morem tudi verjeti, da imajo nekateri lahko tako zblojeno logiko, da so prepričani, da zdravnik, ki se desetletje izobražuje, nima pojma, en FDVjevec pa po 10 min googlanja vse ve o medicini. Tudi pri nas postajajo ljudje vedno bolj neumni.
MIHAxxl
# 21.02.2017 ob 11:07
"Zdravljenje otroka s tetanusom je stalo dobrih deset tisoč evrov. Navadno so stroški še višji; leta 2015 so znašali dobrih 29 tisoč evrov na bolnika, pacienti so v bolnišnici v povprečju ležali 57 dni. Odmerek cepiva proti tetanusu, s katerim bi okužbo preprečili, stane slabih dvajset evrov."

Če bi bolnišnica lahko staršu, ki je zavrnil cepljenje izstavili račun za povročeno škodo, bi si starši morda vzeli malo več časa in prebrali tudi kako resno zdravstveno raziskavo o potrebnosti cepljenja in ne nasedali samo populističnim medijem in forumom.
bruce99
# 21.02.2017 ob 10:57
Oziris, nisi razumel; hudič je, ker imamo vsi dostop do interneta in (mnogi od nas) verjamejo vse, kar preberejo...
vnk
# 21.02.2017 ob 11:32
Staršev je uradno le 600, v praksi pa precej več. Gre za univerzitetno in akademsko izobražene ljudi, ki se ne prepustijo črednemu nagonu o blagodejnosti cepiv.

Hm, res? Pa preverimo to tezo:

Kot nam je povedala Alenka Vindiš, ena od staršev, ki dvomijo v kakovost cepiv, je imel njen drugi otrok po cepljenju hude stranske učinke. "Pri drugem otroku smo imeli vročinske krče, danes sumimo na avtizem," nam je povedala. Dodala je, da pozna mnoge zgodbe, ko so cepili bolne otroke, nato pa je prišlo do hudih stranskih učinkov. "Dejansko so lahko posledice cepljenja zelo hude. Jaz v kakovost cepiv ne verjamem, notri je preveč enih zadev, ki se mi ne zdijo v redu."

Inteligenten, kaj šele visoko izobražen človek, bi v takšnem primeru ponudil rezultate raziskav na podlagi znanstvenih metod, ne pa zgodbe. Vsaka taka zgodba bi bil primer, kjer je bila prisotna usposobljena stroka in je jasno dokazano, da je visoka verjetnost krivde cepiva. Glavna študija na katero so se pa včash sklicevali, pa je bila itak ovržena.

Kaj so to ene zadeve? Izobražen človek bi se izobrazil o sestavi cepiva, snoveh, ki jih vsebuje in v kakšnih so prisotne, ter vpliv na telo. Tu pa vidim zgolj kriljenje z rokami in neko vreščanje.
Balaš Junior
# 21.02.2017 ob 11:16
Treba je vedeti, da to seveda ni samo v sloveniji, pojav je globalen, le da je pri nas zelo izrazit. Tudi objavljeno mnenje "poučenih starsev" je klasika. Danes imamo vsi svobodo govora, narobe pa je, da se z vsakim mnenjem debatira. S kreteni nimaš kaj debatirati in iskati stednje poti in kompromisa. Ko stopiš na to pot, se ti zgodijo "alternative facts" in razprave, ali je sjzenjstvo res bilo tako grozno.

Mamice z diplomo iz pi**oslovja so povsod po svetu na pohodu za svoje alt življenje v oblakih. Znak dekadence. Nekatere druzbe morajo propasti in se razkrojiti. Tudi nam se to lahko zgodi, ce ne bomo pravi cas zanihali nazaj k zdravim navadam. Ampak pomoje bomo. Smo bolj robustni, kot se zdi na prvi pogled - ampak to ni medijsko zanimivo, zanimive so deviacije.
Valerija
# 21.02.2017 ob 10:54
staršem, ki zavrnejo cepljenje otroka, naj zavarovalnica ne krije stroškov morebitnega zdravljenja, če otrok zboli.

pa bomo videli, koliko bo še "pametnih".
mikic007
# 21.02.2017 ob 12:00
Sem bil zadnjič prisiljen poslušati eno tako pametno, ko sem čakal na uradu. Noče cepit, tip zraven je bil bolj razgledan in jo je stisnil v kot. Ultimativen odgovor je bil, da za vsak slučaj ona ne bo dala cepit otroka, ker bodo jih itak drugi. Za vsak slučaj, bo ona tvegala, ker ji bodo itak drugi rit reševali... In takih je 99%.
ajvard
# 21.02.2017 ob 11:15
Saj imajo prav, pediatrinja, a starsi pa nimajo pravice do svoje vesti?

v tem primeru ne.
tako kot ne v ostalih primerih zlorabe/zanemarjanja otrok.

sicer pa, ne živite na osamelem otoku, temveč v družbi.
zozozo
# 21.02.2017 ob 11:56
saj ne recem, da nekater stvari se ne preprecijo s temi cepljenji samo koliko novih se povzroci, tehnica je sigurno na strani ABSOLUTNO NE

Za tehnice in tehnike ne vem, kar se pa tehtnice tiče:

Smrtnost po ošpicah je ena na tisoč. Smrtnost po cepivu na ošpice je ena na milijon. Tehtnica bi bila na strani necepljenja, če bi ošpice v necepljeni populaciji dobilo manj kot ena tisočina prebivalcev.

Vsak, ki je dovolj star (ali pa je poslušal zgodbe koga, ki je dovolj star), ve, da so ošpice dobivale praktično cele generacije otrok, ne pa manj kot tisočina prebivalstva.
ginza
# 21.02.2017 ob 11:24
@Balaš Junior:Treba je vedeti, da to seveda ni samo v sloveniji, pojav je globalen, le da je pri nas zelo izrazit.

Ma, v bistvu ni tako zelo globalen. Prisoten je predvsem v bogatih zahodnih družbah, ki imajo polne riti vsega, in kjer se nihče več ne spomni, kaj pomeni imeti ošpice in oslovski kašelj. Vrevnih državah so starši še kako veseli, če se njihovi otroci lahko cepijo.
MR3210RM
# 21.02.2017 ob 11:23
AV..."Pri drugem otroku smo imeli vročinske krče"

Mogoče je bilo pa kaj s hrano narobe...če ste imeli VSI vročinske krče....
Kazalo