Družina/nosečnost
slice
Moško kontracepcijsko tabletko uspešno preizkusili na opicah
Nekateri načini so porušili hormonsko ravnovesje, 21. april 2018 ob 12:42 Ameriški znanstveniki so na samcih opičje vrste makako uspešno preizkusili moško kontracepcijsko tabletko, ki omeji gibanje spermijev. Stranskih učinkov niso zaznali.
5
Slovenija v vrhu držav z najmanjšo stopnjo umrljivosti novorojenčkov
23
20. februar 2018 ob 10:12 Pred dopolnjenim prvim mesecem življenja vsako leto umre 2,6 milijona dojenčkov.
Irci maja na referendum o odpravi skoraj popolne prepovedi splava
54
30. januar 2018 ob 09:35 Na Irskem bo konec maja referendum o odpravi skorajda popolne prepovedi umetne prekinitve nosečnosti. Splav je zdaj dovoljen, samo če je ogroženo življenje matere.
Nadomestno materinstvo - trgovanje z otroki ali dosežek človeštva?
114
28. januar 2018 ob 07:25 Cristiano Ronaldo in Kim Kardashian West sta najbolj znana med tistimi, ki so se v zadnjem času odločili, da jim otroka rodi nadomestna mati.
Poslovil se je priznani ginekolog Vasilij Matko Cerar
3
23. november 2017 ob 22:58 Umrl je Vasilij Matko Cerar, eden najbolj znanih slovenskih ginekologov in porodničarjev, ki je bil med drugim tudi glavni pobudnik za gradnjo nove ljubljanske porodnišnice.
Babištvo naj gre znova na primarno raven - ker to daje najboljše rezultate V Sloveniji nosečnicam ni povsod omogočen dostop do babiške obravnave, ob svetovnem dnevu babic opozarja zbornica zdravstvene in babiške nege.
8
Pediatrinja iz Lenarta: Zmerjajo me s Hitlerjem Vse več staršev se odloča, da ne bodo cepili svojih otrok. Leta 2016 je na ministrstvo za zdravje prispelo okoli 600 vlog za opustitev cepljenja. In posledice?
432
"Neplodnost globoko prizadene moškega ali žensko" Prej ko pride do zdravljenja, prej pride do starševstva, so se strinjali na okrogli mizi o zdravljenju neplodnosti, ki jo je ob začetku nacionalne kampanje ozaveščanja o neplodnosti organiziral ...
23
ZZZS ni sprejel predloga uvedbe terapevtske skupine zdravil za hormonske kontraceptive Upravni odbor ZZZS-ja obravnaval predlog uvedbe morebitnih doplačil za hormonsko kontracepcijo, vendar ga ni sprejel.
179
Proti doplačilu kontracepcije: "ZZZS ne sme varčevati na pravicah žensk" Krčenje pravic žensk pri svobodnem odločanju o rojstvu otrok je po mnenju zbornice zdravstvene in babiške nege nesprejemljivo, zato doplačilom za hormonsko kontracepcijo nasprotujejo.
150
Sadne kašice niso primeren samostojen obrok za dojenčke Strokovnjaki opozarjajo, da sadne kašice zaradi naravno prisotnega sladkorja ne smejo biti edina hrana za dojenčke. Otrokom je treba hrano s sladkim okusom ponuditi čim pozneje.
26
Avstralka obsojena zaradi vodne diete v času dojenja Sodišče v Sydneyju je Avstralko, ki v času, ko je svojega otroka zgolj dojila, ni uživala drugega kot vodo, obsodilo na 14 mesecev pogojne kazni, poleg tega ne bo več smela opravljati poklica babice.
43
Italijanske novorojenčke bodo testirali na 40 redkih dednih bolezni Italija je sprejela zakon, po katerem bodo vse novorojenčke testirali na 40 redkih dednih bolezni.
5
Multivitamini med nosečnostjo "nenujen strošek" Multivitamini in mineralna prehranska dopolnila med nosečnostjo so za ustrezno hranjene ženske oziroma njihove otroke "nenujen strošek" in brez dokazanih pozitivnih učinkov, kaže znanstvena študija.
3
Število splavov po svetu se sicer povečuje, v razvitih državah pa zaznavajo močan padec Med letoma 2010 in 2014 se je s splavom vsako leto v povprečju končalo 56 milijonov nosečnosti, kar je občutno več kot v obdobju 1990-1994.
65

Kazalo