Zdravje

Poudarki

  • Pri ženskah, starih do 38 let, rodila vsaka druga
  • Ne zdravijo le žensko, ampak tudi moško neplodnost
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 9 glasov Ocenite to novico!
Umetna oploditev
Znanje, povezano s postopki zunajtelesne oploditve, je prineslo korist tudi za tiste ženske, ki so zbolele za rakom in potrebujejo zdravljenje s kemoterapijo in radioterapijo. Foto: EPA

Dodaj v

13.000 otrok se je rodilo s pomočjo zunajtelesne oploditve

30 let zunajtelesne oploditve v Sloveniji
16. maj 2013 ob 16:29
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Mineva 30 let, odkar je bil v Sloveniji prvi otrok spočet s pomočjo zunajtelesne oploditve. Od takrat se je pri nas rodilo že okoli 13.000 na ta način spočetih otrok.

Po postopkih zunajtelesne oploditve se v Sloveniji rodijo nekaj več kot štirje odstotki otrok, kar nas uvršča v sam evropski vrh, je ob 30. obletnici prve nosečnosti po postopkih zunajtelesne oploditve v Sloveniji povedala predstojnica kliničnega oddelka za reprodukcijo Eda Vrtačnik Bokal. Dodala je, da se je v tem času tako rodilo okrog 13.000 otrok.

V prvem desetletju je bilo v Ljubljani uspešnih devet odstotkov oploditev, v drugem desetletju 20 odstotkov in v tretjem desetletju 28 odstotkov začetih postopkov, kar pomeni, da se je število nosečnosti po opravljeni zunajtelesni oploditvi precej povečalo, pojasnjuje Eda Vrtačnik Bokal in dodaja, da sodi klinični oddelek za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana v sam vrh reproduktivne medicine.

Pri ženskah, starih do 38 let, rodila vsaka druga
Še bolj pomembna je, kot pravi Eda Vrtačnik Bokal, zbirna stopnja nosečnosti in rojstev. Ker v Sloveniji država povrne stroške za šest postopkov zunajtelesne oploditve in še nadaljnje štiri za vsako rojstvo, so zbirno stopnjo nosečnosti in rojstev ugotavljali tako, da so analizirali podatke vseh parov, ki so leta 2006 vstopili v postopke zunajtelesne oploditve in jih obravnavali do leta 2012. Pri ženskah, mlajših od 38 let, je rodila vsaka druga ženska, pri starejših pa vsaka četrta.

Predstojnica oddelka za reprodukcijo je povedala, da je za doseganje višje zbirne stopnje porodov pomembno, da ženske ponavljajo postopke, zato morajo biti ti postopki kratki in čim bolj prijazni. Včasih so trajali pet tednov, zdaj pa so polovico krajši.

Zdaj do otroka tudi ženske, ki so prebolele raka
Znanje, povezano s postopki zunajtelesne oploditve, je prineslo korist tudi za tiste ženske, ki so zbolele za rakom in potrebujejo zdravljenje s kemoterapijo in radioterapijo. Kot je poudarila, je pred zdravljenjem tako dovolj časa za pridobitev zarodkov, ki jih zamrznejo in shranijo za poznejši čas. Zamrznjene zarodke hranijo pet let, po desetih letih pa jih zavržejo.

Trenutno je neplodnih 15 odstotkov parov, kar je po besedah Ede Vrtačnik Bokal velik javno-zdravstveni problem. Pojavnost narašča predvsem zaradi odlaganja starševstva na poznejši čas, debelosti in spolno prenosljivih bolezni.

Ne zdravijo le žensko, tudi moško neplodnost
Embriologinja Irma Klun Virant pa je poudarila, da je bila v prvih letih ozdravljiva predvsem ženska neplodnost, tudi tehnike zunajtelesne oploditve so bile prilagojene zdravljenju ženske neplodnosti. Od leta 1993 naprej pa zdravijo tudi neplodnost pri moških. Vsako leto vpeljejo tudi nove metode zunajtelesne oploditve. Poleg tega so sposobni spremljati dinamiko razvoja zarodkov pod posebnim mikroskopom. To omogoča, da napovejo, kako se bo zarodek razvijal in kako različni dejavniki vplivajo na njegov razvoj, je še povedala Irma Klun Virant.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
jojmene
# 17.05.2013 ob 15:22
zemljemerec

Če upoštevamo tvoje mnenje, je potem najbolje, da kar ukinemo celotno medicino in tako največ prihranimo. Ja, zakaj za razmetavamo denar za zdravljenje raka? In sploh katerekoli bolezni? Kje pa piše, da morajo vsi doživeti starost? Pustimo naravi, da naredi svoje in bo...
thetilko
# 16.05.2013 ob 18:23
Rodilo s pomocjo umetne oploditve. Nisem vedel, da pomaga tudi pri rojstvu. :D
gregorsu
# 16.05.2013 ob 17:48
Je**e se mi kaj misli papež.
Upam pa, da je čimmanj teh otrok rojenih zaradi pravice ženske da odloča o svojem telesu in zaradi ženskega nagona po materinstvu. Sočustvujem z otroci, ki zaradi nagona matere ne morejo spoznati očetovske ljubezni in živeti v taki družini, kot bi si želeli.

Podpiram tako oplojevanje v okviru družine. Brez tega pa otroku negiramo osnovno in naravno pravico, da ima vsaj možnost, da preživi otroštvo in vsaj del življenja ob ljubečem očetu in mami.

Popolnoma podpiram pravice istospolnih glede poroke, pri posvojitvi ali umetni oploditvi pa dam prednost naravi. Posvojitev bi dovolil edino istospolnemu paru, kjer ima en partner že svojega oroka, drugi starš pa ni sposoben opravljavati te funkcije ali je pokojni.

Ponavljam, da so lahko homoseksualne osebe najboljši starši, vendar ne gre za to. Gre za to kaj otrok rabi. Koliko od nas, bi dalo svoje orroke raje posvojit homoseksualnemu paru kot heteroseksualnemu v primeru da nenadno umremo?

Otrok je najšibkejši član naše družbe in matere in očetje tega ne bi smeli zlorabljat. še posebej ne s podporo države.

Pa vse najboljše glede homoseksualcev in lezbijk. Tega si niso sami izbrali in ato je. Imajo drugačno spolno prakso in drugačen pogled na svet, verjetno še lepši. Ampak ko je v igri otrok, bom vedno brezkompromisno branil pravico šibkejšega da vsaj upa na "naravno" družino tudi če s pomočjo umetne oploditve!

pa brez zamere, istospolni! samo povem kar mislim in kar čutim. in to brez olepševanja in ovinkarjenja
jan15
# 25.05.2013 ob 09:03
Hrvaška: Stop "homoseksualni ideologiji" v šolah!


Hrvaški ustavni sodniki so danes začeli postopek ocene ustavnosti izvajanja pouka zdravstvene vzgoje, kot ga je vlada uveljavila februarja letos in odločili, da se ga ne sme več izvajati. Tako so ugodili družinskim organizacijam , ki se ne strinjajo s kontroverznim poukom o spolnosti.

Sodišče prepovedalo poučevanje homoseksualne ideologije v šolah!
Ustavno sodišče je odločilo, da bodo do sprejetja novega kurikuluma, ki ga bo morala vlada uskladiti s hrvaško ustavo, v osnovnih in srednjih šolah izvajali pouk na podlagi starega programa zdravstvene vzgoje. Predsednica ustavnega sodišča Jasna Omejec je poudarila, da sodniki močno podpirajo zdravstveno vzgojo v javnih šolah, da pa vztrajajo pri tem, da je postopek uvajanja novega programa v skladu z ustavo.

Sporna homoseksualna (pre)vzgoja je v nasprotju s človekovimi pravicami!

Oceno ustavnosti kurikuluma so zahtevala društva Grozd in Reforma ker menijo, da je na silo uveden nov pouk zdravstvene vzgoje v nasprotju ne le s hrvaško ustavo temveč tudi z zakonom o vzgoji in izobraževanju ter z družinskim zakonikom ter mednarodno splošno deklaracijo o človekovih pravicah in konvencijo o pravicah otrok.

Otroke so v šolah prepričevali naj »eksperimentirajo« s spolno usmerjenostjo!

Nezadovoljni so predvsem zaradi dela predmetnika, ki govori o samozadovoljevanju, homoseksualnosti, ter o tem, da si otroci lahko sami izbirajo spol, spolno identiteto in usmerjenost kar je v nasprotju s prepričanjem velike večine staršev. Pristojno ministrstvo se po oceni ustavnih sodnikov ni posvetovalo s starševskimi društvi, odločitve o uvedbi zakona pa niso objavili v uradnem listu. Zaradi zdravstvene vzgoje je tudi zagrebški nadškof, kardinal Josip Bozanić večkrat podprl pravico staršev, da nadzirajo in izbirajo vzgojo in izobraževanje za svoje otroke.

Starši imajo ustavno pravico do samostojne vzgoje svojih otrok

Sodba hrvaškega Ustavnega sodišča je nekaj posebnega saj je določilo, da imajo starši po ustavi pravico, da sami odločajo o vzgoji svojih otrok. Ustavni sodnik Mate Arlović je zato pojasnil, da mora pristojno ministrstvo uskladiti nove vsebine s svobodo staršev pri vzgoji otrok.

Vir:

Dalmacijanews.com

Odgovor na prejšnje zapise. No, Hrvatje so še pametni.
Band3
# 18.05.2013 ob 21:11
Ha ha ha, evaevi's family has joined the dark side. Očitno ji v čudežnost čajčkov iz zmletih ščurkov in s*anja proti vetru ob polni luni ne uspe prepričati niti ljudi, ki so prisiljeni njeno nakaldanje prenašati iz neposredne bližine.
evaevi
# 17.05.2013 ob 19:17
Starši mojega nečaka so dejansko zamolčali znancu župniku otrokovo grešno poreklo :D
ker so se bali, da jim ne bi hotel krstiti grešnega sadu :D
Milkijevizakladi
# 16.05.2013 ob 20:17
gregorsu

Od kod toliko o homoseksualcih? Članek jih niti bežno ne omenja.
Opažam pa da tudi ti, kot veliko veliko ljudi, ko gre za "homo sceno" ne loči naravnega od družbenega.

"Upam pa, da je čimmanj teh otrok rojenih zaradi pravice ženske da odloča o svojem telesu in zaradi ženskega nagona po materinstvu."
Zakaj je treba plodnost(biološki status) pogojevati s stanom(družbeni status) mi ni bilo nikoli jasno. Obdobje, ko lahko svojo plodnost unovčiš le znotraj specifične družbene konfiguracije - zveze - je zahvaljujoč razvoju mimo.

"Podpiram tako oplojevanje v okviru družine... ob ljubečem očetu in mami. "
Težko verjeti a percepcija družine je individualna. Hočem reči, realnost posameznikov je včasih daleč od omenjene forme. Pa naj še vprašam: kaj je pomebneje za otroka? Se čutiti ljubljenega ali se cutiti ljubljenega s strani točno določenega spola? Kaj otroku mar, kje gleda risanke ali na PCju ali na TVju, važno da jih gleda.

"Popolnoma podpiram pravice istospolnih glede poroke, pri posvojitvi ali umetni oploditvi pa dam prednost naravi"
V čem se biološko razlikujeta ŽENSKA 1, ki živi s partnerko že 10 let in si obe želita otroka in ŽENSKA 2, ki pravtako živi s svojim partnerjem 10 let a kjub njegovi neplodnosti si želita otroka.
Kakšna je biološka razlika med ženskama? Kateri je narava dala prednost?

"Posvojitev bi dovolil edino istospolnemu paru, kjer ima en partner že svojega oroka, drugi starš pa ni sposoben opravljavati te funkcije ali je pokojni."
Torej bi temu hipotetičnemu otroku, ki ima tako mater kot očeta prepovedal odrekel skrbništvo s strani denimo očetovega partnerja, samo zato, ker se ti zni neprvilno, nenaravno. Poglejmo realno situacijo: tak otrok bi imel dva starša in enega skrbnika. Torej ne dve ampak celo tri osebe, ki bi bile zakonsko, če bi zakon seveda obstajal, bili DOLŽNI skrbeti za tega otroka.
Sprašujem se, kateri starš ne bi hotel zagotovila, da se še en eksta človek zkonsko obveže do izpolnjevanja določenih obveznosti do svojega otroka? Očitno tak, ki tudi ljubezen deli na homo in hetero.

"...vedno brezkompromisno branil pravico šibkejšega da vsaj upa na "naravno" družino tudi če s pomočjo umetne oploditve!"
Družina je družbena nomenklatura, ne naravna. Če govoriš o naravi lahko govoriš o skupnostih, o reprodukciji in podobnim. Kako nastane novo življenje se ve. To je presenetljivo konstantno skozi (skoraj)vse živalske in deloma tudi rastlinske vrste. Družina, naravna družina kot jo predstavljaš, je v bistvu zgolj ena od možnih konfiguracij skupnosti. Je pa res edina, ki je plodna. Ampak hja, naravno je postulirano, družbeno pa je treba kontekstualizirati.
Moški in ženska bosta vedno dala novo življenje, tako kot bo 1+1 v vsakem primeru 2. Moški pa je lahko najstnik ali starec, upokojenec, župnik, homo ali hetero, boln ali zdrav, kot tudi seštevamo lahko kamenje, palice, krožnike, deževnike,...

Skratka: družba in narava nista eno in isto iz česar sledi da tudi spol in spolnost nista eno in isto. Pa brez zamere, raznospolni! Samo ozaveščam in razčlenjam prepričanja, ki jih sicer intelektualno razviti ljudje, zaradi lastnih predsodkov včasih pa le zaradi nepoglobljenosti v temo, zapeljejo nekam povsem drugam - na polje neutemeljenega in nedokazljivega.
Milkijevizakladi
# 16.05.2013 ob 20:22
pa f*k ta naravna pot osemosemtri!
Otrok se vedno rodi iz ženske in moške spolne celice.
Druge možnosti NI.
Katera pot pa bi bila nenaravna? Semenčica+nekaj random? Mogoče jajčece + cianobakterija, nevem.

Vzroki za neplodnost pa so znani: če so genetski greš pač na umetno oploditev, če so družbeni pa narediš kaj na tem. Enostavno.
Re
# 21.05.2013 ob 13:37
Samo 13000 zato, ker so do te storitve upravičene zgolj izbranke in ne vse Slovenke.
Hulje diskriminatorske.
jezičnik
# 20.05.2013 ob 14:43
Glede na to kakšne imam izkušnje, bi se andrologi oz. strokovnjaki za neplodnost lahko preimenovali kar v strokovnjake oz. promotorje umetne oploditve, ker jim sploh ni več v interesu odkrivati in odpravljati vzroke neplodnosti, temveč samo še silijo z umetno oploditvijo. Če ti pa to ni v interesu, se pač znajdi kot veš in znaš.
cairns
# 19.05.2013 ob 10:48
dobervojak
Kaj pa drugi zarodki, ki jih potem uničijo? To so bratje in sestre od tistega, ki je izbran, da bo ljubljeni otrok.

Narava je pač kruta. Koliko pa jih klerik RKC vrže stran ko ''perilo''opere na roke.
cairns
# 17.05.2013 ob 14:45
Po postopkih zunajtelesne oploditve se v Sloveniji rodijo nekaj več kot štirje odstotki otrok, kar nas uvršča v sam evropski vrh, je ob 30. obletnici prve nosečnosti po postopkih zunajtelesne oploditve v Sloveniji povedala predstojnica kliničnega oddelka za reprodukcijo Eda Vrtačnik Bokal.

Dober podatek.

Ženske kot je Eda Vrtačnik Bokal bi zaradi RKCše pred 100 leti gorele na grmadi. RKc še vedno ni spremenila mišljenja, a ne sme zažigati ljudi. So pa vatikanski nazadnjaki dosegli da se ne sme umetno oploditi samskih žensk. Tudi to se bo spremenilo.
zemljemerec
# 17.05.2013 ob 07:49
Ko bi bil ves ta denar vložen v zdravljenje že rojenih bolnih otrok, bi tudi zdravstvo ne imelo tolikšne izgube. Najprej je potrebno poskrbeti za že rojene invalide v naši družbi, kot da se razmetava denar za potrošniško željo posameznikov,da hoče otroka.Ja kje pa piše da mora vsaka ženska rodit, ko hoče ? Spoštujte zakone narave.Medicina zlorablja svoje poslanstvo, tudi za naš denar. Če je ljubezen do otroka iskrena, naj posvojijo rojene sirote.Veliko otrok je osamljenih in zapuščenih, ki hrepenijo po objemu.
dobervojak
# 18.05.2013 ob 16:25
Kaj pa drugi zarodki, ki jih potem uničijo? To so bratje in sestre od tistega, ki je izbran, da bo ljubljeni otrok. Imamo to pravico v imenu hrepenenja po otroku?
Nasciturus
# 17.05.2013 ob 15:17
Glavni problem je število žrtvovanih človeških zarodkov, ki so bili umetno "izdelani", nato pa se je izmed le-teh izbralo le nekaj po človeških merilih "najprimernejših", drugi pa - tudi, če so imeli genetske okvare zaradi samih biotehnoloških manipulacij, s katerimi so jih ustvarili - so bili žrtvovani, prepuščeni smrti oz. načrtno uničeni. Nato se določeno število izbranih zarodkov (po človeških kriterijih, kaj je dobro in zaželeno) zamrzne in se vzame samo nekaj; za vsak vsajeni zarodek je vsaj še nekaj sovrstnikov - bratov in sestra, ki ostanejo zamrznjeni in jim nikoli ni bilo dano oz. jim ne bo dano, da bi imeli najtesnejši stik z biološkima staršema, zlasti z materjo; po določenem času se seveda tudi zamrznjene zarodke preneha hraniti in se jih odmrzne, tako da umrejo. Vsaj kakih 6 otrok je moralo umreti za enega rojenega - zaradi človeške želje po "imeti", pridobiti za vsako ceno otroka - mimo od Boga danih naravnih zakonitostih. Ali se nam zdi prav, da se za 13.000 rojenih načrtno žrtvuje še kakih 70.000 ali 80.000 nedolžnih otrok, pa četudi s telesom, velikim za nekaj celic?!! Žal ima umetna oploditev tudi abortivni učinek, poleg očitnega oropanja spolnih odnosov med možem in ženo za vlogo posredovanja življenja in s tem sodelovanja s Stvarnikom.

Takšno početje pa ni brez posledic - javnofinančne so očitne - vse to precej stane, četudi bi lahko sredstva bolje namenili za kulturi življenja prijazno zdravljenje neplodnosti in uravnavanje spočetij, za zdravljenje že rojenih bolnih otrok oz. bi bilo zdravstvo manj obremenjeno.

Na ravni človeške osebe in družbe to pomeni toliko in toliko žrtvovanih otrok - zarodkov, katerih smrt smo zakrivili oz. namerno dopustili, in veliko število tistih, ki jih puiščamo v stanju med življenjem in smrtjo, ko so po več kot desetletje zamrznjeni in jim ni dano, da bi zaživeli v polnosti, ampak jih najpogosteje čaka konec v obliki odtajanja in prepustitve, da umrjejo - si lahko predstalvjamo, kakšna zapuščenost je to - nikoli ne imeti stika z lastnimi starši, iz čigar spolnih celic si pa vendarle nastal? Človek namreč nima le telesa in duševnosti, ampak tudi duha - neumrljivo dušo - in tako vse to občuti že od trenutka spočetja dalje?

Najhujše pa so duhovne posledice: abortivni učinek umetne oploditve je umor v Božjih očeh in s tem kličemo nase Božji srd in Božje kaznovanje. Bog je usmiljen, je pa tudi pravičen. Naša dejanja imajo vedno posledice, pa če so dobra ali slaba.

Zadoščujmo torej za tolišno število umorov nerojenih, molimo za spreobrnjenje vseh, ki to počnejo, in za odpuščanje njihovih in naših grehov ter krščujmo nerojene otroke!

Teža teh hudodelstev zoper Boga in človeka se kaže tudi v najnovejšem zasebnem razodetju:

http://www.thewarningsecondcoming.com/th
e-sin-of-abortion-is-a-mortal-one-and-those-responsible-will-burn-in-the-fires-of-hell-for-eternity/

http://www.thewarningsecondcoming.com/vi
rgin-mary-all-those-who-promote-abortion-and-who-are-responsible-for-it-being-introduced-are-guilty-of-mortal-sin/

http://www.thewarningsecondcoming.com/vi
rgin-mary-you-must-fight-every-law-and-every-argument-which-promotes-abortion/

Spreobrniti se je treba k Bogu in GOSPODA Jezusa prositi za usmiljenje:
http://www.thewarningsecondcoming.com/i-am-an-all-forgiving-god-ready-to-grant-you-freedom-from-the-sins-which-entrap-you/

Obred krsta nerojenih otrok - iz zasebnega razodetja pred več kot 20 leti:
http://www.mediafire.com/?tbhc9x8tejjb4v
g
malidelnicar
# 16.05.2013 ob 21:28
gregorsu - korekten komentar. Se strinjam.

Ampak homoseksualni lobi je premočan. Kratkoročno absolutno ne moremo zmagati bitke. Ni šans. Kurz je bil določen. Dolgoročno pa lahko zmagamo vojno. Ampak šele ko se bodo čez 15-20 let pokazale katastrofične posledice.

Tako kot je bilo s permisivno vzgojo. A je kdo od pri nas odgovornih (Gaber, lacanovski sociološki lobij, feministični lobij, medijski lobij itd.) za to odgovarjal. Nobeden. Pa bi morali vsi na sodišče.

Zadnjič sem bral Delovo prilogo Ona. In urednica si je drznila jamrati o tem da so otroci zaradi permisivnosti nevzgojeni in je napisala "prekinimo to prakso takoj!". Kako takoj prekineš neko prakso potem ko jo 15 let intenzivno promoviraš - tudi s članki v Delovi ONI?!?!?! Kje je odgovornost novinarjev?!?!?!

Moj nasvet je da zaupate lastnemu instinktu. Modrosti starejših. Sami ste odgovorni za svoje družine, partnerje, otroke. Delajte proti trendom in bo najbolje.
884
# 16.05.2013 ob 19:56
Po postopkih zunajtelesne oploditve se v Sloveniji rodijo nekaj več kot štirje odstotki otrok, kar nas uvršča v sam evropski vrh

Morda to pomeni tudi to, da bi z zdravljenjem neplodnosti lahko več parom omogočili spočetje otroka po naravni poti?
think tank
# 16.05.2013 ob 19:53
samo 13.000? za ostalo smo poskrbeli: poštarji, vodovodarji, elektrikarji, šoferji in avtomehaniki....
el CARTEL
# 16.05.2013 ob 17:32
greh, 13 tisoč grehov.

vprašajte papeža, on bo vedel. when in doubt, ask pope...
Kazalo