Zdravje
Novi direktor UKC-ja Ljubljana Aleš Šabeder. Foto: BoBo
Imenovanje mora potrditi še ministrica Milojka Kolar Celarc, ki je pred kratkim dejala, da je Šabeder pripravil dober program. Foto: BoBo
Aleš Šabeder naj bi imel podporo največje vladne stranke. Foto: BoBo
UKC Ljubljana
UKC je odlična strokovna in znanstvena institucija z ogromno znanja in zelo dobrimi zaposlenimi, je ob prevzemu vodenja ustanove od Kopača dejal Šabeder. Foto: BoBo
VIDEO
Aleš Šabeder novi direkto...

Dodaj v

Aleš Šabeder postal novi generalni direktor UKC-ja Ljubljana

Soglasje mora dati še ministrica za zdravje
14. februar 2018 ob 19:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Svet UKC-ja je Aleša Šabederja imenoval za novega generalnega direktorja. Šabeder, ki vodi UKC kot v. d. generalnega direktorja od začetka leta, je dejal, da se zaveda, kako veliko odgovornost sprejema z vodenjem največje slovenske bolnišnice.

"Vesel sem, da sem s svojim programom prepričal tudi zaposlene, ker za naloge, ki nas čakajo, potrebujemo njihovo podporo," je dejal v izjavi takoj po imenovanju.

Aleš Šabeder je imenovan za obdobje štirih let. Soglasje k imenovanju mora dati še ministrica za zdravje, saj je imenovan v času poteka sanacije UKC-ja, ko glede imenovanja velja zakon o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov, je po seji sveta dejal predsednik sveta Jože Golobič. Ta zakon v 14. členu določa, da soglasje k predlogu sveta zavoda za imenovanje direktorja poda minister.

Na razpis za generalnega direktorja UKC-ja se je prijavilo pet kandidatov, dva sta izpolnjevala razpisne pogoje. Poleg Šabederja se je svetu zavoda tako predstavil še župan občine Dobrepolje Janez Pavlin. Spomnimo, da je svet UKC-ja iskal novega generalnega direktorja po tistem, ko so konec lanskega leta krivdno razrešili Andraža Kopača zaradi neustreznega ukrepanja v programu otroške srčne kirurgije.

Brez izkušenj v zdravstvu
Ekonomista Šabederja brez prejšnjih izkušenj v zdravstvu čaka zahtevna naloga na čelu ustanove z okoli 8.000 zaposlenimi v času, ko se zdravstvo spoprijema s številnimi izzivi. Spomnimo, da je januarja, ob prevzemu vodenja UKC-ja od predhodnika Andraža Kopača, izrazil prepričanje, da je UKC odlična strokovna in znanstvena institucija z ogromno znanja in zelo dobrimi zaposlenimi.

Med svojimi ključnimi prioritetami je naštel skrb za bolnike, zagotavljanje podlage za nadaljnje nemoteno delovanje zavoda, dobre medsebojne odnose, sodelovanje, enakopravno obravnavo vseh zaposlenih, pripravo srednjeročnega načrta, identifikacijo ključnih žarišč in pripravo ukrepov za sanacijo ter umestitev zavoda na evropski in svetovni zemljevid.

Koliko izmed teh ciljev je Šabeder po prevzemu položaja že začel uresničevati, za zdaj še ni jasno. Je pa zagotovil, da se zaveda, kako veliko odgovornost sprejema z vodenjem največje slovenske bolnišnice.

Zavod bo dobro in vzdržno deloval
Ob primopredaji je napovedal, da bo poskrbel za dobro in vzdržno delovanje zavoda, strokovna direktorica pa za nadaljnje dobro delovanje stroke, strokovni razvoj in strokovna vprašanja. O novi strokovni direktorici UKC-ja Jadranki Buturović Ponikvar namreč meni, da je odlična strokovnjakinja. "Verjamem, da bomo s strokovno direktorico in glavno medicinsko sestro opravili dobro delo in odlično sodelovali," je ocenil.

Tako kot njegov predhodnik Kopač novi prvi mož UKC-ja pred prihodom na ta položaj ni imel nobenih izkušenj v zdravstvu. Izbrali so ga, ker ima izkušnje z vodenjem sistemov in izkušnje s pogajanji s sindikati, je ob njegovem imenovanju dejal Golobič.

Podpora SMC-ja
Imel naj bi podporo SMC-ja in premierja Mira Cerarja. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki bo k njegovemu imenovanju morala podati soglasje, pa je pred kratkim ocenila, da je Šabeder pripravil zelo dober program, in poudarila, da ima široke menedžerske izkušnje, saj je vodil že velike kolektive.

Leta 1970 rojeni Ptujčan je po izobrazbi ekonomist; diplomiral je na ljubljanski ekonomski fakulteti. Po študiju je ostal v Ljubljani in tam gradil kariero, večinoma se je ukvarjal s področji vele- in maloprodajne trgovine, marketinga in financ.

Semenarna, Mercator, Petrol, Bosch
V UKC je prišel s položaja predsednika uprave Semenarne Ljubljana, ki ima okoli 300 zaposlenih. Pod njegovo taktirko je Semenarna uspešno končala postopek prisilne poravnave, v katero so jo pahnili prejšnji italijanski lastniki.

Na čelu Semenarne je bil od leta 2014, predtem pa je bil med drugim na več vodstvenih položajih v večjih poslovnih sistemih - Mercatorju in Petrolu. V Mercatorju je bil tako skoraj dve leti in pol direktor maloprodaje, predtem pa med drugim slaba tri leta direktor veleprodaje. V Petrolu je delal med letoma 2006 in 2008. Predtem je bil direktor družbe Top service, več let pa je delal tudi pri Boschu. Kot je razvidno iz njegovega profila na omrežju Linkedin, Šabeder govori angleško in nemško. Ima ženo in hčerko, živi pa na Škofljici.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
jani15
# 14.02.2018 ob 20:01
No problem sta Ukc Lj in Rtv Slo.
infostriker
# 14.02.2018 ob 19:50
"Aleš Šabeder postal novi generalni direktor UKC Ljubljana"

A to pomeni da bodo marže za nabavo materiala v letu 2018 samo 199% in ne več 200% ?
ciracara
# 14.02.2018 ob 20:22
Tudi v ostalih firmah v realnem sektorju se dogaja izčrpavanje firme s tem, da imaš dobavitelje, ki ti navijejo cene.
Sem že delal v takih in mislim, da je v večini povsod tako. Samo tam se skrivajo za tem, da lastnik lahko počne kar hoče.

Slovenija je država katero kontorolira peščica in ostali smo s tem zadovljni, ker se bojimo izgubiti cono udobja. In zato smo pripravljeni delati tudi za nižje plače in poslušati menedžerje kako se nam lažejo.
foxhunt
# 14.02.2018 ob 19:57
V UKC- LJ je pa cisti kaos glede nakupov in placil. Tu je toliko klientelizma in korupcije, da samo z bombo lahko naredis red.
Bivši uporabnik
# 14.02.2018 ob 20:12
Smc in sd stroj melje dalje, denar se bo nemoteno talal nasim in svojim iz smc in sd
Ampak kar volis to imas
hizli tren
# 14.02.2018 ob 23:24
zdravniki, ki stavkate - Ma nihče vas več ne podpira!!!
Ko pa boste stavkali zoper korupcijo v svojem sistemu, se pa bomo postavili na vašo stran.

Isti ste kot policisti. Stavkate samo za boljšo plačo, ko pa je potrebno počistiti plevel med svojimi, vas pa ni nikjer.

!!!
Triomidva
# 14.02.2018 ob 22:41
Naš človek....
theone
# 14.02.2018 ob 20:16
Tu sta naredila zidan in cerar kompromis, milojka iz smc je ostala ministrica sd pa je hotel svojega cloveka za direktorja ukc in dobil ga je
Veselo se bo kradlo dalje (btw. 6/8 zadnjih direktorjev ukc ima sd clansko izkaznico)
Vrste pred stavbo je za dve leti, denar se tala po mizo, narod pa to vse le anemicno opazuje, na naslednjih volitvah pa ponovno obkrozi sd, kot da bi se norceval sam iz sebe
Bubbles
# 14.02.2018 ob 23:27
jaz samo čakam, da agonija v zaključku te vlade mine....škode, ki jo povzročajo jim itak nihče ne more ali ne želi preprečiti
SF0100
# 14.02.2018 ob 22:59
Barab'ca
lamesa
# 14.02.2018 ob 20:52
Rit samo stole menja!

Tako je, če si frend oldboysov!
Park
# 14.02.2018 ob 22:43
Slovenci ne boste nikoli blizu Švici s temi svojimi levičarji na oblasti, ki totalno obvladujejo to državo.
Pravzaprav so mafija, ki ima svojo državo. Vi samo delate za njihove privilegije in kontinuiteto.
PomisliSe1x
# 14.02.2018 ob 22:00
Tu sta naredila zidan in cerar kompromis, milojka iz smc je ostala ministrica sd pa je hotel svojega cloveka za direktorja ukc in dobil ga je
Veselo se bo kradlo dalje (btw. 6/8 zadnjih direktorjev ukc ima sd clansko izkaznico)
Vrste pred stavbo je za dve leti, denar se tala po mizo, narod pa to vse le anemicno opazuje, na naslednjih volitvah pa ponovno obkrozi sd, kot da bi se norceval sam iz sebe


Tukaj gredo milijoni in milijarde. S tem denarjem se da vse podmazat, ce ga ima stranka na voljo.
SMC je zamenljiv nov obraz, za Cerarjevo listo pride Sarceva, niti bo imel se naprej SD in njihovi meceni.

Ampak, dobro, da ljudje vedo, kdo je princ teme, "pravi notranji sovraznik" in proti komu je treba volit.Jim mediji lepo predocijo, saj so tudi na RTVSLO pravi ljudje na pravih mestih, je prevec denarja v igri, da bi bilo prepusceno nakljucju.

V Sloveniji ostanejo tisti, ki so ali zelo navezani na Slovenijo ali pa tisti, ki "poznajo pravila igre" in so "pametni", in vedo, kako ostati pri koritu - ne grizejo roke, ki jih hrani....in na vse pretege demonizirajo tistega, ki bi jim lahko ogrozil privilegije

Jutri je nov dan, pa Druga Svica pa to...
accko
# 14.02.2018 ob 21:25
Kaj se to menjajo kt gate in prejemajo visoke odpravnine , dejte mal novinarji vec napisat kdo je bil prej in koliko denarja gre za te za nazaj...
RJSlo
# 14.02.2018 ob 20:28
No ja. Če ni boljšega, bo tudi ta dober. Lutka kot lutka.
Bivši uporabnik
# 14.02.2018 ob 20:12
Hmm, kot, da ne bi vedeli kdo je direktor UKC od takrat, ko ga je zgradil.
StricaOdZadi
# 15.02.2018 ob 00:03
No dobro si zapomnite to faco.
Čez par let bo ta faca trdila, da je vse vredu, ko se bo izkazalo, da je naročal izven javnih naročil.
To je samo še en v listi tistih, ki bo rihtal posle farmacevtom in dobiral bajne vsote, čez dve leti pa plačal 500 EUR kazni. Boli ga k...

Al si brez vinjete, al ukradeš sodržavljanom milione.

Kazen je ista.
AntiPanti123123
# 14.02.2018 ob 23:20
Takšen, ki je ekonomist in hvali medicinsko strokovnost zdravnikov iz UKCL po mojem res ne more biti verodostojen !!...
AntiPanti123123
# 14.02.2018 ob 21:24
Povedal je, da je UKC Ljubljana "odlična strokovna in znanstvena institucija z ogromno znanja in zelo dobrimi zaposlenimi, ki vsak dan skrbijo za naše bolnike"./// .....

WTF !?

POJMA NIMA ! ... ( aja, saj res, ni zdravnik - zdaj se bo pa za svojo ignoranco na to dejstvo izgovarjal !?... )
Vojanov79
# 14.02.2018 ob 20:49
Zdaj boste zagovorniki javnega zdravstva morda razumeli, zakaj tudi politika zeli mocno javno zdravstvo. Preko medijev vam le vcepljajo, da je zasebno nebodigatreba, to pa zato, da lahko kadrujejo in tudi preusmerjajo denar do svojih izbranih dobaviteljev.

Ovce so zato, da se jih strize. Ne bodite ovce! Pricnite razmisljati s svojo glavo.

ReSET
Homer.
# 15.02.2018 ob 12:18
Po navedbah je torej "trgovec".......
Ne vidim ravno neke povezave z javnim zdravstvom in UKC.
Običajno v razpisih za delovna mesta zahtevajo neke izkušnje. Jaz jih v tem primeru ne vidim, razen če to ne vodi v "prodajo" uslug UKC ali pa kar celotnega UKC.
V "multipraktik" menagerje jaz ne verjamem!
soc
# 15.02.2018 ob 08:24
Brez izkušenj v zdravstvu, enako kot predhodnik. A dober z SMC. Nov poden zdravstva pod z naskokom najslabšo ministrico slovenskih vlad.
zml
# 15.02.2018 ob 04:45
Brez izkušenj v zdravstvu.

Če bi bil izbran na podlagi razpisa z ogromno kandidati in s profesionalnim celovitim postopkom izbora, potem bi se zgornji stavek slišal kot kompliment.
Realno žal pomeni: dolgo se nam je klanjal in politika je to vrlino prepoznala kot "prepričljiv program".
Bruh bruh...
Pa vseeno srečno in želim veliko uspeha pri delu!
študent88
# 14.02.2018 ob 20:24
Sem enkrat poslovno sodeloval z njim in je ded na mestu. Vse je bilo kot sma se dogovorila, ažuren zelo. Zdel se mi je zelo pošten in človeški.
Kazalo