Barovič opozarja, da bo ukinitvi manjši porodnišnic v končni fazi sledila ukinitev bolnišnic, s čimer naj bi želela država privarčevati. Foto: MMC RTV SLO
Barovič opozarja, da bo ukinitvi manjši porodnišnic v končni fazi sledila ukinitev bolnišnic, s čimer naj bi želela država privarčevati. Foto: MMC RTV SLO

Poslanska skupina SNS je pripravila novinarsko konferenco z naslovom Ali je ukinjanje porodnišnic začetek zdravstvene reforme?.

Barovič je pojasnil, da želijo v SNS-u vlado opozoriti, da bodo pred začetkom zdravstvene reforme naredili vse, da ta ne bo šla po isti poti kot pokojninska reforma. Vpliv te je po njegovih besedah razpršen na več generacij, zdravstvena pa bo po njegovem neposredno hudo prizadela Slovenke in Slovence.
"Smo demokratična, pravna in socialna država. Nič od tega vlada ne spoštuje."
"Radi bi spomnili to vlado in pristojno ministrstvo, da imamo v Sloveniji ustavo, ki pravi, da smo demokratična, pravna in socialna država ter da ima oblast ljudstvo. Nič od tega vlada ne spoštuje več," zatrjuje.

Kot pravi, so v SNS-u na veliko žalost prepričani, da je prizadevanje za ukinitev porodniško-ginekoloških oddelkov majhnih bolnišnic začetek zdravstvene reforme, še preden je ta sploh zapisana in uveljavljena.

"Bog ne daj, da bi vlada ponovno dejala, da sprejema zdravstveno reformo zato, da bo imela država dobro bonitetno oceno pri najemanju kreditov po svetu. Bog ne daj, da bi sprejemali zdravstveno reformo, ki bo udarila po žepih Slovenke in Slovence zato, da bomo dajali posojila Grčiji, Irski in drugim državam," dodaja ob tem.

Pravi, da se kot nekdanji trboveljski župan ne spomni leta, ko se ne bi bal za obstoj bolnišnice v svoji občini.

"Majhni porodniško-ginekološki oddelki so dobri in varni"
Besede Adolfa Lukanoviča, ki naj bi bil glavni pobudnik ukinitve porodniških oddelkov, da so majhne porodnišnice "butične porodnišnice", je označil za žaljiv in pojasnil, da o kakovosti v posameznih oddelkih ne moremo odločati "na pamet in kar tako", temveč zgolj na podlagi empiričnih podatkov, "vse drugo je po mnenju stranke politična manipulacija. Majhni porodniško-ginekološki oddelki so dobri in varni."

"O ukinitvi nekaterih oddelkov, konkretno Trbovlje in Brežice, govorijo in pišejo nekateri, ki sploh ne vejo, kakšno je življenje na periferiji. Večina v Trbovljah ali Brežicah sploh še ni bila, če sploh vedo, kje sta ti mesti. Vsi ti solijo pamet pod pretvezo skrbi za strokovno zdravstvo nekje, kjer še niso bili ali pa so bili le zaradi političnih točk," poudarja.

Trdi, da je zapiranje manjših porodniških oddelkov pot k povečanju morbiditete in mortalitete ter da ne obstajajo argumenti za zapiranje na podlagi varnosti ali velikosti.

"Slovenija se ne konča pri Trojanah in Postojni"
Györek je obnašanje vlade označil za nesprejemljivo in jo spomnil, da se Slovenija ne konča pri Trojanah in Postojni. Vlado je opozoril, naj ne rešuje težav v zdravstvu z zapiranjem oddelkov, saj državljani tega ne bodo dopustili in se bodo uprli. "Javnost naj se zaveda, da je stanje alarmantno," je sklenil na koncu.