Zdravje
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 3 glasov Ocenite to novico!
Bolnišnica, zdravniki
Zaradi povečanega števila bolnikov z okužbami dihal in obolelih za gripo številne bolnišnice po Sloveniji omejujejo obiske. Foto: BoBo
Cepljenje, klopi
Proti gripi se najučinkoviteje zaščitimo s cepljenjem, svetujejo v UKC Ljubljana. Foto: EPA
Umivanje rok
V sezoni gripe in drugih prehladnih bolezni si moramo redno in temeljito umivati roke z milom. Foto: MMC RTV SLO

Bolnišnice zaradi gripe omejujejo obiske, priporočajo cepljenje

V UKC Ljubljana pomanjkanje postelj
5. januar 2017 ob 17:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zaradi povečanega števila okužb dihal in obolelih za gripo številne bolnišnice po Sloveniji omejujejo obiske. V UKC Ljubljana, kjer že primanjkuje postelj, svetujejo zaščitno cepljenje.

Večje število bolnikov na internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana, ki potrebujejo hospitalizacijo, je povzročilo pomanjkanje bolniških postelj. Od ponedeljka bo tako na voljo deset dodatnih postelj na kliničnem oddelku za kardiologijo, v šestem nadstropju na kliničnem oddelku za pljučne bolezni pa dodatnih 12 postelj. Že danes zvečer bodo bolnike z internistične prve pomoči sprejemali tudi na ortopedski kliniki, so sporočili z UKC Ljubljana. Kriznni položaj pomanjkanja postelj bodo ublažili tudi z odprtjem oddelka za epidemije v bolnišnici dr. Petra Držaja v začetku naslednjega tedna.

Obiskovalce, ki prihajajo k svojim sorodnikom in prijateljem v UKC Ljubljana, so tako pozvali, naj hodijo na obiske samo, če so stoodstotno zdravi in le za kratek čas. Tudi v UKC Maribor so zaradi povečanega števila virusnih obolenj dihal, med katerimi so tudi potrjeni primeri gripe, na vseh oddelkih omejili obiske.

Osebe s prehladnimi ali drugimi nalezljivimi obolenji opozarjajo, naj ne obiskujejo bolnišnice še vsaj 24 ur po prenehanju bolezenskih težav. Ob obisku pa je treba upoštevati osnovna higienska načela. Obiske v porodnišnici priporočajo le možu oziroma partnerju, izključno v času obiskov. V preteklih dneh so zaradi virusnih okužb in prvih primerov sezonske gripe obiske omejili tudi v bolnišnicah v Slovenjem Gradcu, Novem mestu, Novi Gorici, Izoli in na Jesenicah.

Priporočeno cepljenje proti gripi
Okužbe dihal in obolelih za gripo je več predvsem med starejšimi, ki že imajo primarno hudo kronično bolezen in so tudi bolj ranljivi za različne virusne okužbe. Zagotavljajo, da se proti gripi najučinkoviteje zaščitimo s cepljenjem, zato vsem, ki se še niso cepili, svetujejo, da to storijo.

Raziskave namreč kažejo, da se lahko s cepljenjem zdravega odraslega prebivalstva zniža pogostost okužb zgornjih dihal za okoli četrtino, število obiskov pri osebnih zdravnikih zaradi teh bolezni pa se lahko celo prepolovi.

Cepljenje proti gripi še posebej svetujejo ranljivejšim, in sicer otrokom od pol leta do dveh let starosti, nosečnicam, starejšim od 65 let in ljudem s kroničnimi boleznimi. Cepljenje je priporočljivo tudi za sicer zdrave ljudi, saj tako pred okužbo zavarujejo sebe, svojo družino in sodelavce, zlasti tiste, ki so zaradi osnovnih bolezni še posebej ranljivi, ter dojenčke do 6. meseca starosti, ki se še ne smejo cepiti.

Redno umivanje rok, čiščenje in prezračevanje
V sezoni gripe in drugih prehladnih bolezni si moramo redno in temeljito umivati roke z milom, redno čistiti površine in predmete z vodo in detergentom ter redno prezračevati prostore. Pri negi in zdravljenju bolnikov pa si je treba razkužiti roke in druge površine, priporočljiva je uporaba obraznih mask, svetujejo v UKC Ljubljana.

VIDEO
Zaradi gripe omejeni obiski
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
QUENDI
# 05.01.2017 ob 23:09
......me pa res zanima število npr. zdravnikov, ki se cepijo....v Nemčiji je precej nizko......
amigo
# 05.01.2017 ob 21:31
O Bog, odpusti jim saj ne vedo kaj delajo. Cepili bodo goveda in drobnico zaradi modrih jezikov. cepili bi labode, kure in race. Nas proti gripi, 11 letne smrklje proti raku na materničnem vratu. Reši se kdor se more!
Lovec
# 06.01.2017 ob 09:56
Ok ali je sedaj gripa na pohodu, ali je samo na Hrvaškem in v Srbiji pri nas pa ne, ker imamo ustrezne predpise in zakone.
firtoh
# 06.01.2017 ob 08:38
Tista Kovačeva,ki je vodja zdravstvene službe v Kopru,je z mastnimi lasmi in splošno neurejenostjo pokazatelj zdravstvenih normativov v domu.Upam,da si vsaj roke umijejo po obisku stranišča.
amorce
# 05.01.2017 ob 19:33
za zdaj sem dal skoz hud prehlad ... ob gripi vzamem samo lekadol za vročino ..

cepu se pa ne bom ...

najboljše je naravno prebolevanje prehladov in grip .... ne pa jih zavirat z cepivi
pepar
# 05.01.2017 ob 19:14
Naj se cepi kdor se hoče.
Jaz sem se petkrat pa nisem zbolel za gripo, nisem se pa par desetkrat in kolikor se spomnim, me je gripa,ali močnejši prehlad enkrat položil v posteljo.
Seveda sem prebolel tudi kako virozo,ki pa z gripo nima nobene veze.
ajša55555
# 05.01.2017 ob 18:09
A spet cepljenje ???
zozozo
# 05.01.2017 ob 18:58
@ajša55555 - A spet širjenje neresnic o cepljenju?
Kazalo