Premier Miro Cerar je koalicijskim partnerjem razkril, da ima v centru MD Medicina osebnega zdravnika. Foto: BoBo
Premier Miro Cerar je koalicijskim partnerjem razkril, da ima v centru MD Medicina osebnega zdravnika. Foto: BoBo
Zaplet s centrom MD Medicina

Vlada sicer v četrtek ni obravnavala predloga širitve splošnega dogovora, v katerega bi vnesli prerazporeditev sredstev za skrajševanje čakalnih vrst koncesionarju MD Medicina. Koalicijski partnerji pa so od ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc zahtevali dodatna pojasnila v zvezi z MD Medicina.

Hkrati pa jim je Cerar razkril, da ima v okviru centra MD Medicina osebnega zdravnika. Kot so v kabinetu predsednika vlade povedali za Dnevnik, je Cerar ta podatek razkril "iz želje po transparentnosti" in pojasnilu, da ni nikoli posegal v pristojnosti ministrstva. Cerar je koalicijskim partnerjem zagotovil, da se bo, če bo vlada odločala o omenjenem centru, izločil iz postopka odločanja.

Koalicijska trenja
Ministrstvo za zdravje zaradi neizpolnitve programa za skrajševanje čakalnih vrst načrtuje prerazporeditev programa koncesionarju MD Medicina.

Vlada mora pred tem razširiti splošni dogovor z opredelitvijo finančnega obsega programa MD Medicina v višini okoli 1,5 milijona evrov. Tako bi septembra pri koncesionarju lahko začeli s prvimi operacijami za skrajševanje čakalnih dob.

Koalicija glede tega ni enotna. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je že zatrdil, da sklepa ne bo podprl, saj meni, da javna zdravstvena mreža ponuja dovolj kapacitet, če se le zagotovi dodatna sredstva.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han pa je izpostavil, da ne nasprotuje koncesionarjem, a da morajo imeti vsi enake pogoje. "Ne pa, da eni ne pridejo niti do Ljubljane, kaj šele do ministrstva za zdravje," je dodal. Po njegovih ocenah bo na vladi velika težava sprejeti sklep, kot je bil pripravljen glede MD Medicine.

Zaplet s centrom MD Medicina