Zdravje
Predsednik NIOSB-ja Igor Gregorič je pred tednom dni odstopil. Foto: BoBo
Tudi trenutni v. d. direktorja NIOSB-ja Brane Dobnikar ima pripravljeno odstopno izjavo. Foto: BoBo
Kaj se bo zgodilo na sestanku pri ministru Samu Fakinu? Foto: BoBo
VIDEO
Inštitut za otroške srčne...
VIDEO
Gregorič zapušča otroško...

Dodaj v

Gregorič odstopil in zapustil inštitut za otroško srčno kirurgijo

Pred odstopom tudi Brane Dobnikar
4. december 2018 ob 16:14,
zadnji poseg: 4. december 2018 ob 21:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Priznani kirurg Igor Gregorič je pred tednom dni nepreklicno odstopil in zapustil Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. Odstopno izjavo pa ima pripravljeno tudi v. d. direktorja Brane Dobnikar.

Ključni razlog za Gregoričev odstop Dobnikar vidi v blokadi vseh možnosti, da bi udejanjili projekt inštituta. "Minister je dal v dveh nedavnih izjavah za javnost nedvoumno vedeti, da bo imel ljubljanski klinični center v primeru otroške kardiologije in kardiokirurgije možnost popravnega izpita," je spomnil. "Po ministrovih izjavah ne vemo več, kaj je sploh naša funkcija," je poudaril Dobnikar.

Na ministrstvu za zdravje so odstopno izjavo Igorja D. Gregoriča z mesta predsednika sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) prejeli 27. novembra. Gregorič je v odstopni izjavi zapisal: "V kontekstu, kot ga navaja minister za zdravje, vloge NIOSB-ja in svoje vloge kot predsednik sveta ne vidim več."

Minister za zdravje Samo Fakin obžaluje odstop predsednika sveta zavoda pred končno odločitvijo o izvajanju programa otrok s prirojenimi srčnimi napakami, so sporočili z ministrstva. Fakin bo, kot je napovedal, odločitev o izvajanju programa otrok s prirojenimi srčnimi napakami sprejel po sestanku, ki ga bo imel še ta mesec s predstavniki UKC-ja Ljubljana in vodstvom NIOSB-ja. Gregorič je bil na sestanek povabljen, a je svojo udeležbo opravičil, so še navedli.

Dobnikar čaka na sestanek
Čeprav ima svojo odstopno izjavo že spisano tudi v. d. direktorja Brane Dobnikar, pa namerava počakati predvidoma do prihodnjega torka, ko se bo sešel z ministrom za zdravje. Ta se je na Gregoričev odstop namreč odzval s povabilom na sestanek. Poleg Gregoriča je kot član sveta inštituta odstopil tudi Andrej Robida, je dodal Dobnikar.

V svetu le še dva člana
Po odstopih Gregoriča in Robide v svetu torej ostajata še dva člana. Kot je sicer minister Fakin dejal na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki je bila 16. novembra, se ponuja logična rešitev, da program otroške kardiokirurgije ostane znotraj ljubljanskega kliničnega centra, kjer so se po njegovih besedah v zadnjih mesecih razmere stabilizirale in kjer je kritična masa medicinske stroke, opreme in prostorov. Dokončno odločitev v povezavi z NIOSB-jem naj bi Fakin sporočil okoli 15. decembra.

Opozicija bi uvedla parlamentarno preiskavo
Poslanci SDS-a, NSi-ja in SNS-a pa medtem zahtevajo odreditev parlamentarne preiskave na področju zdravstva. Med drugim želijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške srčne kirurgije ne deluje varno in kakovostno ter je postal "nacionalna katastrofa". Raziskati želijo tudi po njihovem mnenju neurejeno področje nabav in upravljanja medicinske opreme.

Odziv zdravniških organizacij
Na dogajanje so se odzvali tudi v nekaterih zdravniških organizacijah. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je spomnila, da je večkrat predlagala izvedbo sistemskega nadzora, ki ga dopušča zakon o zdravstveni dejavnosti in ga lahko odredi le minister. "Tak nadzor bi pokazal, da je pri ustanavljanju NIOSB-ja bilo ogromno nejasnosti in je to tudi eden od razlogov, da se je ta zgodba za zdaj zaključila," je dejala.

Čebašek-Travnikova sicer nima razloga, da ne bi verjela zagotovilom vodstva kliničnega centra, da so za program otroške srčne kirurgije našli rešitve. "Prav tako nimam nobenih drugih informacij, ki bi govorile, da je tam kakšna kritična situacija," je še dejala. Strokovno vodstvo kliničnega centra si je po njenih besedah zelo prizadevalo dobiti ustrezne strokovnjake in zbornica je tudi dobila predloge za vpis zdravnikov, ki so izpolnjevali vse kriterije.

Koordinacija zdravniških organizacij je bila z Gregoričem dogovorjena, da jim v torek pojasni svoje videnje. "Zdelo se nam je prav, da ga poslušamo. Danes pa smo iz medijev izvedeli, da je odstopil in da odstop pripravlja tudi direktor. Zdi se nam, da ta sestanek ne igra nobene vloge več," pa je dejal predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
barbar2
# 04.12.2018 ob 16:30
Stari lobiji na vrhu ministrstva - stare zgodbe.
SMERŠ
# 04.12.2018 ob 16:21
saj ne moreš verjet. to morajo kriminalsti odpret preiskavo, ker tu nekaj smrdi do neba
copcop
# 04.12.2018 ob 16:55
Odlično, znebili smo se vrhunskega kirurga, sedaj lahko nadaljujemo po starem. Z zbiranjem zamaškov in zdravljenjem v tujini.

Kam pa bi prišli, če bi najboljše morali plačevati več kot povprečne!? Naj gredo v Ameriko, povprečni pa naj zdravijo nas in naše otroke. Bravo!
su
# 04.12.2018 ob 16:32
Za nekaj časa bo vse potihnilo, čez leto ali dve pa
se bodo zvrstile novice o popolnem propadu dejavnosti.
Samo takrat ne bo nobenega Igorja Gregoriča,
ki bi bil pripravljen sanirati to razsulo...
DiscoViking
# 04.12.2018 ob 16:30
Hišica iz kart se podira. Smo itak vedeli, da ne bo za dolgo. Prosim brez ozjav kako je v SLo vse v najlepšem redu, ker je totalno vse ampak totalno vse zafurano in skorumpirano in spolitizirano do daske.
bruhnmici
# 04.12.2018 ob 17:25
Tip v Hustonu postavi enega najbolj renomiranih cetrov za srčno kirurgijo, v SLO, pa ne more "mimo tajnice" na UKC, če karikiram. Hudo bi bilo, če bi postavil standarde, ki jim "kao naši strokovnjaki" ne bi mogli slediti. Nastavit ogledalo je težko. Vanj pogledat in se soočit z realnistjo, še težje.

Res smo gili navzven in navznoter. Priložnost je splavala po vodi. Hvala lobisti, pijavke in nesposobneži.
bernr
# 04.12.2018 ob 17:51
Gregorič je prepozno videl s kakimi šalabajzerji je imel posel.
Svetovno priznani strokovnjak in takih ni veliko.
Žal pa pri nas o stroki odloča gledališče.
JohannD
# 04.12.2018 ob 17:06
Vse, ki vpijete neumnosti o nekih zarotah ipd., bi vprašal kaj pa je bil ta inštitut? Vse kar so imeli je vodstvo, nimajo ne prostorov, ne opreme, ne kirurgov in ne drugega osebja. To so vse za male pare uporabljali UKCjevo, zaslužilo je le nekaj posvečenih kirurgov, na podjemnih pogodbah. Prav tako kot nekateri napol senilni zdravniki še naprej izvajajo nepotrebne operacije prek podjemnih pogodb, čeprav so že zdavnaj izpolnili pogoje za upokojitev, a je denarja za njih še dovolj. Na račun stare slave, ter vez in poznanstev na odgovornih položajih, ki se zavedajo, da bodo kmalu na njihovem mestu. Podjemne pogodbe...to naj malo preverijo, ne da jahajo reveže v enotnem plačnem sistemu, ki crkujejo za par jurjev...
slovannn
# 04.12.2018 ob 16:35
Pustite policaje primiru.Zdravniki morajo urediti razmere v zdravstvu, tako kot morajo peči kruh peki in ne kiflci, kot smo policaje včasih imenovali. Ta ištitut je bila umetna tvorba bivše cerarove ministrice za zdravje in ga bi morali že včeraj ukiniti. Klinični centet pa mora ustrezno poskrbeti za zdravljenje otrok in to stroke, ki je doma in ne v Ameriki. Ta inštitut se je skrival za Gregoričem, ki je pa v Ameriki in je šlo za farso.
brehme
# 04.12.2018 ob 18:19
Cerar in Kolarjeva sta v prejšnem mandaru sesula zdravstvo, isto vlado, z malce oddatkja imamo sedaj..samo da ni Janša.
NNNP
# 04.12.2018 ob 17:25
Otroško kardiokirurgijo in otroško intenzivno so razsuli. Katera klinika bo naslednja za razsut?
mikitr
# 04.12.2018 ob 18:26
bog se usmili bolnhi otrok.
svabo
# 04.12.2018 ob 17:30
Odgovornost za razpad sistema otroške srčne kirurgije nosi izključno stroka. Fakulteta kot odgovorni nosilec stroke in valilnica kadrov. V bistvu celotna stroka medicinske znanosti. Tudi moja zdravnica je kriva za to stanje. Zato ker so tiho, ker sprejemajo nepotizem zdravnikov, družinska nasledstva pri vpisih na fakulteto, omejevanje vpisov željnih medicinske znanosti, pa so bili samo prav dobi v gimnaziji......Izključni krivci. Vsi po vrsti, ker so s svojim nedelovanjem in nekritičnostjo poslali zdravstvo v 3 pm.
gospod iskreni
# 04.12.2018 ob 20:12
V ZDA bi dobila trikrat tolilo kot pri nas. Pride model naiven v Slovenijo za tretjino place, obljubijo mu vse, dobi nic. Po dolgotrajnem vztrajanji odstopi in ostane brez odpravnine. Izgovor levicarskih komentatorjev je, lejga ko je pobegnil. Podpiranje nesposobnezev in strasenje pred spremembami. Tipicna levica pri nas
Radoveden
# 04.12.2018 ob 20:05
Ljudem pa ki mislijo da je človek bil tam zaradi denarja. Kaj a da se bo po riti praskal medtem ko v ZDA vleče enako pa ima vsaj kaj za pokazat? Ljudje ki imajo kaj za pokazat ne sedijo na ritih. In kot drugo, če bi hotel vleči denar tako po suhem, ne bi dal odpovedi. Enim je logika španjska vas.
mile952
# 04.12.2018 ob 18:51
Inštitut za otroško srčno kirurgijo je bila draga zabloda. Kirurgi so prihajal iz ZDA, njihova cena pa je bil brez letalskih kart in hotelov neznosno visoka, par desettisoč dolarjev mesečno. En kirurg bi stal letno tam blizu milijona dolarjev. Prava sežigalnica javnega denarja. Noro. Zato ni bilo druge rešitve kot dr. Gregoriču reči hvala in nasvidenje. Tip je neznosno predrzen, če je mislil, da bo stvar šla skozi. Je tip usekan ali kaj je mislil? Da smo tu v Slovenistanu vsi izgubili pamet?
gospod iskreni
# 04.12.2018 ob 20:08
G13nk kolikor vem je levica del koalicije. Glede tvojega prikaza dela pa no coment. Mladina lepo pere mozgane
Radoveden
# 04.12.2018 ob 19:55
Slovenska posla. Edino pravilno da je odstopil .Tako delajo profesionalci. Očitno ni bil seznanjen kako pri nas stvari potekajo pa si je nadel natikače za v hlev. Še dobro, da je sestopil dokler mu je drek še segal do gležnjev. Po navadi pri nas priteramo stvari, da ta sega že do vratu pa še kdo mora umret zraven.
gospod iskreni
# 04.12.2018 ob 19:25
Super, pride priznan kardiolog pa ga odrezejo. Vrhunsko deli levicarjev nimas kaj
E24
# 04.12.2018 ob 17:35
Titanik našega zdravstva dosega nove globine...
g1n3k
# 04.12.2018 ob 19:43
Super, pride priznan kardiolog pa ga odrezejo. Vrhunsko deli levicarjev nimas kaj
.
Pri nas je edina leva stranka, Levica. In boš znal pojasnit kaj ima s tem? Lahko je še tak strokovnjak, posla tudi približno ne zna speljat. Naj poišče primerne vlagatelje- ne državo - in potem prodaja storitve inštituta na trgu. Ne pa da pride prepotenten kolega zdravnik iz ZDA na UKC in se pritožuje kako sestra ni bila obveščena ter pripravljena na njegov prehod.
To je prazaprav zelo nazoren dokaz da zdravniki niso vsemogočni in so brez sodelovanja z ostalimi, povsem nemočni.
dharma
# 04.12.2018 ob 16:30
A se samo meni zdi, da ta zgodba traja že zelo dolgo?
Skippy
# 04.12.2018 ob 20:01
Kam pa bi prišli, če bi najboljše morali plačevati več kot povprečne!? Naj gredo v Ameriko, povprečni pa naj zdravijo nas in naše otroke. Bravo!

Žal tako razmišlja povprečen Slovenec. :(
oziris.va
# 04.12.2018 ob 17:37
Ta inštitut je treba zapreti. Naj raje energijo usmerijo v UKC.
el-ninđa
# 04.12.2018 ob 16:28
verjetno je tak še najboljše
palbinc
# 04.12.2018 ob 18:24
Mojster nad mojstri, kateremu je srčna kirurgija vsakodnevni posel, odhaja, pa še prišel ni. Slovenija relativno malo potreb po tovrstnih operacijah, zato bodo honorarci iz tujine še naprej prihajali za drage denarje in včasih uspešno, včasih pa neuspešno posredovali. Naši študentje pa hodijo k njemu na prakso v Texas, narobe svet.
čak mal noris
# 04.12.2018 ob 22:18
Mi GNIJEMO na vseh področjih in to z supersonično hitrostjo. Vse, ampak VSE je usmerjeno v "domače dogovore" in s tem nadaljevanje nenadzorovane kraje našega denarja, ponosa in ZDRAVJA!
Gregorič seveda ni "pravi" in ker ni, lahko vse skupaj crkne, da bodo določeni še naprej, predvsem pod pretvezo "Slovenijo Slovencem" veselo harali in kradli ter spotoma, ta beseda pa bo težka, neposredno MORILI naše otroke. Ko pa jim bo kdo hotel stopiti na prste, bodo pa ven privlekli rdečo zvezdo, Dražgoše in še kaj.
Ljudje, upam, da vas je sram. Mene je. Do amena.
aless70
# 04.12.2018 ob 21:01
Čakte mal, saj je Miro Cerar pred volitvami reke, da je zdaj on vse zrihtou.
Vse bo dobro in majhni bolniki so varni.
.
A potem je Miro lagal???
Simba
# 04.12.2018 ob 20:30
g1n3k: "Pač je popušil kolikor je dolg, ker nima pojma"

Točno tko! Čist tko kt Avsenik k je bil brez posluha!

/še večji cinizem off
odlekiran
# 04.12.2018 ob 19:50
Vse kar je Slovenskega in dobrega mora v tujino. Imamo vrhunske strokovnjake...v tujini. Tu pa harata opankovič in Petrič z gradbeništvom. Kolektor, vrhunska firma pa brez perspektive z inženirji za jurja plače. Narodna katastrofa.
johann
# 04.12.2018 ob 19:33
Slovensko kvalitetno javno zdravstvo v vsem svojem sijaju...
oleander_in_pes
# 04.12.2018 ob 19:09
Skoraj toliko interpretacij kot komentarjev. Kaj od vsega je res?
Čisto mogoče, da so nekateri naši v tem videli zase lepo priložnost, za Gregoriča pa sem prepričan, da je hotel zgolj pomagati in je nasedel, ker ni poznal naših razmer.

Na neki steni v stari Ljubljani je bil nekoč grafit JAZ SEM SAMO MALO ŽALOSTEN.
Ampak res. Pri nas nihče ne udari po mizi.
runcajz
# 04.12.2018 ob 17:52
" odločitev o izvajanju programa otrok s prirojenimi srčnimi napakami sprejel po sestanku, ki ga bo imel še ta mesec s predstavniki UKC-ja Ljubljana in vodstvom NIOSB-ja. Gregorič je bil na sestanek povabljen, a je svojo udeležbo opravičil, so še navedli "

Bravo, gospod minister ! Čez en mesec se bo že kaj zbistrilo! V glavah na ministrstvu in v UKC !
Kolarka je tudi veliko obljublja, pa nič naredila. Ta Fakin pa veliko potuje in načrtuje ! Rezultat zaenkrat -čiči pa čakaj !

Kaj pa Šabender , ki ima vse pod kontrolo? Pa strokovna direktorica Jadranka Buturović Ponikvar ? Oba ostala brez beseda, ampak še vedno vse pod kontrolo !

Mali bolniki, čakajte ! Saj bo, le starci se morajo dogovoriti kdo bo kaj naredil in predvsem kdo kaj zna narediti !
Razmisljamo
# 04.12.2018 ob 22:33
Premier Šarec pa o sovražnem govoru. In ni ga novinarja, ki bi mu upal postaviti resno vprašanje.

Odličen članek: https://www.domovina.je/igor-gregoric-se-umika-instituta-za-otroske-srcne-bolezni-zagotovo-ne-bo/
Razmisljamo
# 04.12.2018 ob 22:17
Ja, Blaž Mrevlje je napovedal tudi to, da bo Gregorič grešni kozel. Bravo, sokomentatorji, da ste pozabili, kdo nas je pripeljal do sem.
Triomidva
# 04.12.2018 ob 21:55
Vprašanja za novinarje:

1. Kaj je NIOSB naredil v času svojega obstoja?
2. Kam so šli miljoni, ki so bili vloženi v NIOSB?
3. Kdo bo to plačal?
4. Kdo bo za to odgovarjal?

Hvala in lp
Simba
# 04.12.2018 ob 20:27
Kaj pa mislijo da so ti američani. So hotli kar 14.000 eur na teden!
pri nas je U R A V N I L O V K A, kaj jim ni jasno! There is no I in TEAM!
Vsi enaki, vsi enako plačani, to je naš moto! Pa če kej delamo al pa ne!

Ne moreš verjet, kaj si nek američan domišlja....
Kaj? A slovenc je? ...
...preklet izdajalec imperialistični!!!

/sarkazem off
petrap
# 04.12.2018 ob 19:00
Draga zabloda je bilo tudi metanje denarja v to dejavost v UKC Ljubljana zadnjih deset let.
In tako bo očitno tudi za naprej.

Ubogi mali bolniki in njihovi svojci.
adamus
# 04.12.2018 ob 18:17
#
je pred tednom dni nepreklicno odstopil


pred tednom dni????
topol
# 04.12.2018 ob 18:00
Ne vem kako ne razumete, da se bolnišnica iz nič ne da narediti. Ne moreš narediti bolnišnice v tuji zgradbi s tujim osebjem, prostori in materiali. Kc sodeluje tudi z drugimi ustanovami, naprimer z Onkološkim Inštitutom, ki je najbližji in ki storitve kc kupuje že 40 let. Verjetno se strinjate, da imajo potem vsi pravico do storitev in opreme kc po ceni kot bi jo plačeval otroški inštitut. Verjemite, da so storitve kc drage, če poslušate vodstvo onkologije. S tem da ima Oi veliko svojega, ta nova otroška pa ničesar.
Lahko pa gre za nov inovativen način, kako KC spraviti iz izgube. Izgubo, ki jo bo pridelal drugje, bo pokril s prodajanjem storitev, osebja in najemninami za drage denarje otroškemu inštitutu.
Banban
# 04.12.2018 ob 17:55
Ko strokovnjak iz LJ zbezi v Teksas, vsem postane jasno, da je balkan, v resnici, bol divji kot divji zahod.

Ceprav se mi je ze v zacetku zdel agazma dr. Gregorica zelo zgresen, ne sprejmem razlage, da se zadev ne da uredit. Je pa nujno bit jasen in metodicen. Prva stvar je jasna ideja, druga budget. Zdi se mi, da je tokrat manjkalo oboje.
orgle
# 05.12.2018 ob 09:15
Le kako se je dal spoštovani in vrhunski strokovnjak, gospod Gregorič, tako nategniti od naših, z balkanskimi navadami prepojenih "strokovnjakov"? Zgodba spominja na zgodbo Ljuba Sirca, ki se je dal zmanipulirati od LDS-ovcev in je na nekih volitvah celo kandidiral na listi LDS.
vetervlaseh
# 05.12.2018 ob 08:26
Ne morem si predstavljati, kako se počutijo starši bolnih otrok... Ko življenje drobnega in res nič krivega bitja visi na nitki, mogočneži pa strokovnjakom ne omogočijo dela zgolj zaradi napihovanja lastnega ega. Strašljivo!
Razmisljamo
# 04.12.2018 ob 22:14
Blaž Mrevlje je to napovedal. https://www.portalplus.si/mobile/2784/ot
roska-kardiologija-v-spirali-norosti
endvatrilovi
# 04.12.2018 ob 19:31
Razmere tam so katastrofalne, otrok s srčno napako in napadi sploh ne pride na obravnavo!!!
gospod iskreni
# 04.12.2018 ob 19:31
Haha opozicija je kriva, sure. To za zadnjih 5 let govorijo pa jih ni zraven. Lobiji v zdravstvu znajo ljudi obracat okoli prsta in jih prepricujejo da je vse tako kot mora bit. Cim pride neka sprememba, kot tale institut hopa unicit. Da ja ne bodo ugotovili da se da
kapljač
# 04.12.2018 ob 18:27
Se mi zdi da se gre prej za žlehnobo opozicije , podobno kot to počno sindikati . Zoper takšne odločitve mora družba nujno najti amortizerje.
g1n3k
# 04.12.2018 ob 17:26
Inštitut so bile že od začetka mokre sanje določenega zdravniškega lobija, katerim so podlegli ignorantski politiki. Glede na velikost Slovenije in potrebe po otroški srčni kirurgiji bi bila smiselna sinergija v tak inštitut edino na širšem regijskem nivoju.
Morgen
# 06.12.2018 ob 00:29
Hvala mmc cenzura
Ste mi brisali se pravi pošteno na strani mafije.Novinarji zagovorniki
oh in sploh .Hvala
Ceriš
# 05.12.2018 ob 19:55
Kje so bili ti patroni v službi pred
ustanovitvijo tega inštituta?
Verjetno v UKC, a ne ?
Fakin razženi te patrone, kajti v
tej državi je vse preveč takšnih, ki
se imajo za nenadomestljive in
držijo državo za jajca.
Kazalo