Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 3 glasov Ocenite to novico!
hiv aids testiranje
V Sloveniji se vsako leto na novo okuži od 40 do 50 ljudi. Foto: EPA

Dodaj v

HIV in hepatitis B s pravočasnim zdravljenjem postaneta obvladljivi kronični bolezni

Testiraj se, zdravi, prepreči
13. november 2015 ob 16:16,
zadnji poseg: 13. november 2015 ob 16:46
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Več kot polovica pride na testiranje pozno, več kot četrtina pride z že razvitim aidsom, pred evropskim tednom testiranja na HIV opozarja direktorica direktorata za javno zdravje Mojca Gobec.

Zadnji teden v novembru - tokrat pod geslom Testiraj se, zdravi, prepreči - poteka že tradicionalno testiranje na HIV. Letos se je poleg HIV-a mogoče testirati tudi na hepatitisa B in C. Brezplačno in anonimno testiranje v Sloveniji na omenjene okužbe sicer poteka vse leto, vendar v zadnjem tednu novembra potekajo še dodatna testiranja z možnostjo posveta z zdravnikom tudi na ljubljanski infekcijski kliniki.

Čeprav Slovenija epidemijo HIV-a dobro obvladuje, si direktorica direktorata za javno zdravje Mojca Gobec želi, da bi sporočilo doseglo čim ljudi. Slovenija se sicer uvršča med države z nizko stopnjo epidemije, vsako leto se na novo okuži od 40 do 50 ljudi, vendar jih večina na testiranje pride pozno ali pa celo že z razvitim aidsom, opozarja Gobčeva.

Stigma je odveč
Infektolog z ljubljanske infekcijske klinike Janez Tomažič je ob tem opozoril, da je "vsaka nova okužba odveč, vsaka smrt odveč", in dodal, da je tudi vsaka stigma nehumana, vendar se še vedno pojavlja tudi med zdravstvenimi delavci. "Vsakršna stigma kaže na neznanje in neinformiranost", je poudaril Tomažič, ki je spomnil, da imamo za zdravljenje HIV-a ter hepatitisov B in C zelo dobra zdravila.

Kot je izpostavila infektologinja Mojca Matičič, s pravočasno uvedbo zdravljenja HIV in hepatitis B postaneta dobro obvladani kronični bolezni, za hepatitis C pa imamo na voljo nova zdravila, ki bolezen ozdravijo.

Testiranje poteka pri osebnem zdravniku, na rednih brezplačnih anonimnih testiranjih na ljubljanski infekcijski kliniki in na občasnih akcijah testiranja, ki jih pripravljajo. Poleg tega testiranja organizirajo tudi nevladne organizacije.

Ljudje s HIV-om ali hepatitisom B, ki so v programu zdravljenja, imajo med drugim v sebi manjšo količino virusa kot tisti, ki se ne zdravijo, je ob tem pojasnil Tomažič. "Vsak, ki se učinkovito zdravi, za 90 odstotkov zmanjša prenos bolezni. S tem, ko znane okužene učinkovito zdravimo, te osebe postanejo nenevarne za širjenje epidemije. Problematične so neprepoznane okužene osebe, ki imajo v sebi močno količino virusa in so tudi vir novih okužb," je še dodal.

Tako zdravstvo kot nevladne organizacije vse posameznike, ki imajo katerega koli od dejavnikov tveganja za katero izmed treh okužb, pozivajo, naj se testirajo. Vsi trije virusi se prenašajo z okuženo krvjo, z nezaščitenimi spolnimi donosi in z matere na otroka. Tveganje za okužbo imajo tudi tisti, ki so pred letom 1993 dobili kako transfuzijo krvi.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 13.11.2015 ob 17:38
Ramus
# 13.11.2015 ob 16:53
Torej zakaj bi se testiral, nimam rizičnih spolnih odnosov, ne potujem, nisem intravenozni uživalec mamil, nisem homoseksualec, se ne tetoviram in sem cepljen proti hepatitisu B. Zakaj bi se testiral?

Lahko je imela ali celo še ima rizične odnose tvoja partnerka.
Ramus
# 13.11.2015 ob 16:30
HIV in hepatitis B s pravočasnim zdravljenjem postaneta obvladljivi kronični bolezni

Lahko pa se preprosto cepite proti hepatitisu B in sebi prihranite pekel, zdravstveni blagajni pa vrečo denarja,... ne bodite cepec, cepite se!
7up
# 13.11.2015 ob 19:29
Ramus

Zakaj bi pa bi stigmatiziran, če ti vzamejo nekje kri? Testiranje je popolnoma anonimno. Rezultat tudi ni vpisan v tvojo zdravstveno kartoteko. Mislim, da se takrat sam tudi nisem testiral na infekcijski, temveč v eni drugi ustanovi znotraj UKC. Mislim, da sem plačal nekje okrog 20 eur,... možna je bila sicer tudi brezplačna varianta, vendar mislim, da bi mogel biti ob neki določeni uri nekje,

Pa t
UnderLeach
# 13.11.2015 ob 16:49
brez zdravljenja pa postaneta bolezni občutno manj kronični
bakasliskovic
# 13.11.2015 ob 19:56
ni res...zaščita drži maksimalno 10 let...preverjeno in dokazano
kozorog1973
# 14.11.2015 ob 18:46
kondom na ud pa bo.
fudelaster
# 13.11.2015 ob 19:19
Ramus, tile podatki zajemajo samo testirane osebe, zato pa so tako nizki podatki, istočasno je pa Slovenija pri vrhu držav, kjer je najmanj testiranega prebivalstva, torej med netestiranimi ljudmi ne morepš trditi koliko jih je okuženih in koliko ne. ker niso testirani, istočasno pa netestirane osebe niti zase ne vedo ali so okuženi ali ne in lahko okužijo naprej nove osebe! Got it! da je incidenca nizka se lahko govori sam v primerih, ko imaš podatke o vsaj 70-80% testiranega prebivalstva, ne pa kot v Sloveniji, kjer ni niti 10% ljudi testiranih!
7up
# 13.11.2015 ob 16:48
Jaz sem se testiral cca 5 let nazaj, čeprav nisem v nobeni rizični skupini. Priporočam, da to naredite zase in za vse prižnje,...
bakasliskovic
# 13.11.2015 ob 19:49
hepatis se prenaša s spolnimi odnosimi in ne štekam, zakaj cepijo otroke do 6. tega leta?
nezanimiv
# 13.11.2015 ob 18:00
Tveganje da zbolis za HIB ni ravno majhno...
7up
# 13.11.2015 ob 17:05
Ramus

Zakaj se ne bi, glede na to, da je cena takšnega početja ura ali dve prostega časa? Lahko minimiziraš tveganje, vendar le-to še vedno obstaja.
Ramus
# 13.11.2015 ob 16:39
Čeprav Slovenija epidemijo HIV-a dobro obvladuje, si direktorica direktorata za javno zdravje Mojca Gobec želi, da bi sporočilo doseglo čim ljudi.

Gospa Mojca kako pa kaj veliki projekt neobveznega HPV cepljenja deklic v Sloveniji? Slišim ptičke čivkati, da je program realiziran zgolj 50-60%. Mislim, da bo zgolj "želeti si" veliko premalo, pač pa z vaše strani pričakujemo resno vizijo, načrt, izvedbo,... ne pa pobožnih želja. Program HPV se je pokazal kot velik in zelo drag fiasko namreč. Bo kdo odgovarjal za to?
Ramus
# 13.11.2015 ob 19:54
"hepatis se prenaša s spolnimi odnosimi in ne štekam, zakaj cepijo otroke do 6. tega leta?"

Malo zaradi karakteristik cepiva, malo pa zaradi praktičnih razlogov. Ob vstopu v šolo je idealna priložnost, da se ob sistematičnem pregledu cepi otroke in se ne bremeni zdravstva z dodatnim pregledom in cepljenjem, ki stane realen denar, poleg tega, pa cepljenje omogoči telesu zaščito +20 let in tako cepljeni otroci razvijejo zaščito tudi za kasnejše življenjsko obdobje.
Ramus
# 13.11.2015 ob 19:44
"cepivo ni bilo dovolj preizkušeno niti glede takojšnjih stranskih pojavov niti glede dolgoročnih posledic cepljenja, ki lahko nastopijo še mesece in leta po cepljenju....."

Je tako, da v Sloveniji že od leta 1998 cepimo otroke proti hepatitisu B, večino časa z Engerixom B, zadnja leta z HBVAXPRO, pa še nekako nismo zabeležili masovnega umiranja otrok ali nekakšnih apokaliptičnih stranskih učinkov,...
samogledam
# 13.11.2015 ob 19:52
in zakaj ni ob poroki homoseksualnega para priložen obvezen test ? da bo CSD vedel, kateri par ni primeren za posvojitev...
Ramus
# 13.11.2015 ob 19:39
"ker ga aplicirajo parenteralno; "

Intramuskularno pa res,... je neka razlika :)
Ramus
# 13.11.2015 ob 19:29
"da je incidenca nizka se lahko govori sam v primerih, ko imaš podatke o vsaj 70-80% testiranega prebivalstva"

Incidenca je nizka, podatke potrjuje tudi vsako leto približno enako število zbolelih, če si boš celo vzel čas, se malo pomiril in vdihnil malo kisika,... če bi bilo namreč veliko več neodkritih okužb, bi namreč imeli veliko več letno obolelih, pa temu ni tako.
Ramus
# 13.11.2015 ob 16:53
Jaz sem se testiral cca 5 let nazaj, čeprav nisem v nobeni rizični skupini. Priporočam, da to naredite zase in za vse prižnje,

Torej zakaj bi se testiral, nimam rizičnih spolnih odnosov, ne potujem, nisem intravenozni uživalec mamil, nisem homoseksualec, se ne tetoviram in sem cepljen proti hepatitisu B. Zakaj bi se testiral?
Ramus
# 13.11.2015 ob 20:03
"ni res...zaščita drži maksimalno 10 let...preverjeno in dokazano"

Ni res, ker se imunogenost cepiv proti hepatitisu B ne temelji na specifičnih protitelesih, pač pa spominskem odzivu, ki nastane poleg specifičnih protiteles po cepljenju. Preverjeno in dokazano.

http://cid.oxfordjournals.org/content/53
/1/68.full
Ramus
# 13.11.2015 ob 19:34
"Zakaj bi pa bi stigmatiziran, če ti vzamejo nekje kri?"

Ker sem to videl in slišal na lastne oči,... ljudje so se dobronamerno (naivno) pohvalili, da so se šli testirat, družba pa je njihovo dejanje označila s stigmo, v stilu, "se že ne testira zastonj". Niso povsod po Sloveniji razgledani ljudje, ki bi jim bila skrb za javno zdravje na prvem mestu. Zato sem mnenja, da če resnično ne obstajajo razlogi za kaj takega, da to ni potrebno in sem to tudi s številkami utemeljil. Poleg tega pa vem kje je ambulanta za "anonimna" testiranja in tam zdeva ne deluje anonimna,... vsaj meni ne.
bakasliskovic
# 13.11.2015 ob 19:30
Cepivo Engerix-B ® je nevarno: vsebuje strupene sestavine in tuje beljakovine, ki pridejo neposredno v kri, ker ga aplicirajo parenteralno; po podatkih proizvajalca in objavah v znanstveni literaturi lahko povzroča veliko različnih resnih bolezni, ki so lahko celo usodne; cepivo ni bilo dovolj preizkušeno niti glede takojšnjih stranskih pojavov niti glede dolgoročnih posledic cepljenja, ki lahko nastopijo še mesece in leta po cepljenju.....
Ramus
# 13.11.2015 ob 19:08
"Lahko je imela ali celo še ima rizične odnose tvoja partnerka"

Pa dobro, bodimo malo liberalca in pragmatika. Pa recimo hipotetično, da bi jih imela. Še vedno velja glede na podatke, da je tveganje za prenos okužbe HIV v takem primeru nizek, kot tudi da bi zbolel. Še vedno v Sloveniji velja, da je incidenca zelo nizka 12-27/1.000.000 prebivalcev v zadnjih letih. V Sloveniji je pogost prenos HIV okužbe med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi in intravenskimi uživalci drog, če gledamo skupine, ki obolevajo, heteroseksualci so v tej skupini redkeje okuženi. Kot pa sem že zapisal gledano na celotno populacijo pa je incidenca HIV v Sloveniji nizka, nižja od držav EU. Torej je nekakšen splošen poziv k testiranju, kot nam ga je namenil 7up povsem odveč, še zlasti, kot se je sam opredelil - izven rizičnih skupin.

http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/fil
es/uploaded/2684-9009_1.pdf

Tveganje da v Sloveniji zboliš za HIB je v Sloveniji majhno, incidenčna stopnja je namreč zelo nizka od 0,4 - 1,5 /100.000 prebivalcev.


http://www.dpor.si/wp-content/uploads/2012/11/Letno-poro%C4%8Dilo-DPOR-za-leto-2014.pdf
Ramus
# 13.11.2015 ob 17:12
Zakaj se ne bi, glede na to, da je cena takšnega početja ura ali dve prostega časa? Lahko minimiziraš tveganje, vendar le-to še vedno obstaja.

Zakaj bi hodil na infekcijsko kliniko in se stigmatiziral? Zakaj bi tratil svoj prosti čas, za nekaj kar je v Sloveniji izjemno nizko tveganje? Ali veš kako mala možnost je, da v Sloveniji zboliš za HIV in HIB nasplošno, še sploh pa če upoševava naštete kriterije? Testiranje zaradi testiranja je pa nesmiselno, veliko bolj racionalno se je cepiti.
Kazalo