Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 41 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • Pozitivni učinki homeopatije se znanstveno ne ločijo od učinka placeba
Tarča
Kaj imajo o homeopatiji povedati sodelujoči v oddaji? Foto: MMC RTV SLO
       Zelo spoštujem šolsko medicino in pravim, da je tudi ta od boga. A biti moramo strpni in priznati, da obstajajo tudi drugi svetovi.       
 Manca Košir, upokojena profesorica novinarstva
Homeopatska zdravila
Homeopatska zdravila navadno vsebujejo le kak atom ali molekulo - če sploh - osnovne učinkovine. Foto: MMC RTV SLO
Tarča
Homeopatinja Peterneljeva poudarja, da k njej pridejo bolniki, ki so obredli že vse možnosti v uradni medicini in so z njimi nezadovoljni. Foto: MMC RTV SLO
Tarča
Možine homeopatija ne prepriča. Foto: MMC RTV SLO
       Govorimo o neki metodi, ki je morda ne poznamo, ki je vprašljivo učinkovita, vsekakor pa ni neučinkovita.       
 Andrej Možina, Zdravniška zbornica Slovenije
       Kako pa pojasnjujete učinek placeba pri veterinski homeopatiji, pri agrohomeopatiji ali pa pri dojenčkih?       
 Maruša Hribar, farmacevtka in homeopatinja
Hribar
Hribarjeva je zatrdila, da lahko le tretjino uspešnih zdravljenj s homeopatijo pripišemo učinku placeba. Foto: MMC RTV SLO
Tarča
Kersnik je pozval, naj se uradna medicina in homeopatija znotraj zdravstvenega sistema jasno ločita. Foto: MMC RTV SLO

Homeopatija: za ali proti

Tarča o homeopatiji
8. januar 2015 ob 19:00,
zadnji poseg: 9. januar 2015 ob 11:46
Ljubljana - MMC RTV SLO

Naj imajo zdravniki možnost predpisovati tudi homeopatske zdravilske pripravke? Povsod drugod v Evropski uniji jih lahko. Pogledi za in proti so se soočali v Tarči.

Od leta 2011 je pri nas dovoljenih 77 homeopatskih zdravilskih pripravkov, ki jih lahko prodajajo le lekarniški farmacevti z dodatnim znanjem iz homeopatije.

Slovenski zdravniki jih ne smejo - in to edini v Evropski uniji. Če jih, lahko izgubijo zdravniško licenco in dobijo naziv "zdravilci".

Spremembe je sprožil nemški zdravnik, ki živi v Sloveniji. Joachim Gross ima tako slovensko kot nemško zdravniško licenco, pa tudi licenco homeopata. Samoprijavil se je. Zdaj so v pripravi spremembe ureditve, ki gredo v smer sprostitve dejavnosti, in za katere si prizadeva tudi Slovensko homeopatsko društvo. Predlagala jih je Zdravniška zbornica Slovenije.

Kaj je homeopatija?
Homeopatijo je začel Nemec Samuel Hahnemann leta 1796, ko se je odločil, da je treba "podobno zdraviti s podobnim". Od tod tudi izraz homeopatija - homoios pathos v stari grščini pomeni "podobna bolezen". Torej, če neka snov ob zaužitju povzroči podobne simptome kot točno določena bolezen, je dotična snov tudi pravo zdravilo zanjo.

Odločil se je tudi, da je treba zdravilno snov - ali učinkovino - zelo razredčiti. V sto kapljic razredčila (navadno vode ali alkohola) je dal eno kapljico učinkovine. Iz dobljene razredčine je vzel nadalje kapljico ter jo dal v novih 100 kapljic razredčila. Postopek je velikokrat - tudi do 30-krat - ponovil. V na koncu dobljenem pripravku praktično ni bilo niti molekule osnovne učinkovine več.

Nadalje je bil Hahnemann mnenja, da je treba takšen pripravek "potencirati". To pomeni, da je s pripravkom dolgo udarjal v desko, da bi v njem zbudil "življenjsko silo". Na teh temeljih vztraja tudi sodobna homeopatija.

Dobro metodološko utemeljenim znanstvenim raziskavam do zdaj še nikoli ni uspelo dokazati, da ti principi delujejo. Natančneje, njihovega učinka statistično ni mogoče razločiti od učinka placeba.

Tarča v živo:

Kaj pa so o tem povedali sodelujoči v oddaji Tarča? Udeležili so se je: zdravnica homeopatinja Špela Peternelj, farmacevtka Maruša Hribar, ki posega po homeopatskih zdravilskih pripravkih, predstojnik katedre za družinsko medicino v Mariboru Janko Kersnik, upokojena profesorica novinarstva Manca Košir, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina ter zdravnik in kolumnist Alojz Ihan.

Peterneljeva je priznala, da niti homeopati sami ne vedo ali razumejo, kako deluje. To sklepa po svojih 3.000 pacientih, od katerih je po njenih besedah kar 85 odstotkov zadovoljnih. Vsi ti ji povedo, da ne gre za učinek placeba, je zatrdila.

Po njenih besedah jo obiskujejo tako bolniki z akutnimi kot krončnimi boleznimi, ki so "oblezli" že vse možnosti v uradni medicini.

Placebo pri živalih in rastlinah?
Hribarjeva poudarja, da tudi o homeopatiji obstaja velika kopica znanstvenih raziskav, ki so treh tipov. Prve so klinične študije, denimo na spletišču PubMed se najde 5000 takšnih člankov; druge so metaštudije (združene analize tisočev raziskav na isto temo); tretje pa so farmakoekonomske študije, kjer, denimo, zavarovalnice ocenjujejo prihranek z uporabo homeopatskih pripravkov.

Poudarila je, da placebni učinek najdemo pri vseh tipih zdravljenja. Najde se tudi v homeopatiji, a ga je tam po njenih trditvah le slaba tretjina. Vsega preostalega pa ne gre pripisati placebu, je zatrdila v oddaji. Dvomljivce je pozvala, naj pojasnijo učinke homeopatije na dojenčke, živali in rastline.

Ihan je poudaril, da je 5000 študij pravzaprav izjemno malo, glede na število vseh zdravil in mogočih zapletov. Moralo bi jih biti na milijone, je dodal.

"Ne razumem in me ne prepriča"
Možina je poudaril, da prihaja iz drugačnega sveta izobraževanja - tistega, kjer vladajo znanstveni dokazi in kjer je treba uporabljena sredstva razumeti. "Tega, kar sem do zdaj slišal, ne razumem in me ne prepriča," je izjavil. Je pa poudaril še drugo načelo uradne medicine: v ospredju naj bo bolnik. In če uporabniki homeopatskih pripravkov čutijo blagodejne učinke, je to pač treba spoštovati. Izpostavil je še, da očitno homeopatske pripravke uporabljajo predvsem pri tistih boleznih ali stanjih, ki večinoma sami prej ali slej izzvenijo - z zdravljenjem ali brez.

Na vprašanje, zakaj Slovenija šele po 25 letih dobiva evropsko ureditev in zakaj zbornica ni ukrepala že prej, pa je odvrnil: "Imeli smo pacienta, bolnika z malarijo, ki je umrl zaradi homeopatskega zdravljenja."

"Obstajajo še drugi svetovi"
Upokojena profesorica novinarstva in soustanoviteljica TRS-a Koširjeva je uvodoma okrcala Možino, da jo - v nasprotju z njim - še naprej vse zanima. Tudi zato uporablja homeopatska zdravila, tudi za svojo hčer in vnukinje. S tem jih je "rešila marsikaterega nepotrebnega antibiotika". Uporablja jih pri blažjih stanjih, kot so, denimo, gripe in vnetja ušes. Če gre za hujša stanja, pa se napoti k zdravniku, je pojasnila. "Zelo spoštujem šolsko medicino in pravim, da je tudi ta od boga. A biti moramo strpni in priznati, da obstajajo tudi drugi svetovi," je izjavila.

Postavlja se vprašanje, kako urediti in točneje umestiti to alternativno zdravilstvo znotraj tradicionalnega zdravstvenega sistema. Tako Možina kot Hribar sta bila ostro jasna: če se zdravnik že ukvarja s homeopatijo, mora biti to najprej jasno razvidno, da pacient ve, h komu prihaja. Poleg tega mora biti homeopatija jasno ločena od uradnega zdravstvenega sistema oziroma del "popoldanske" dejavnosti zunaj ordinacije - vsekakor zunaj zdravstvenih domov in bolnišnic. Zagovorniki homeopatije so bili mnenja, da je takšno stališče neevropsko in da bi morali kombinirati oba sistema.

Agrohomeopatija
Kaj pa rastline in živali? V prispevku oddaje Tarča je kmet pričeval, da je s homeopatskim pripravkom odgnal nekatere škodljivce na poru ter preprečil polžje objedanje. Je pa homeopatinja, ki je pripravila sredstvo, poudarila, da je le-to narejeno iz rastlin in mineralov, ki jih polži pač ne jedo.

Lastnica psice Gilia je predstavila svoj primer. Gilia je imela številne alergije ter strahove in tesnobe. Naposled so ji veterinarji predpisali antibiotik, a je bila alergična tudi nanj. Ko pa ji je lastnica dala homeopatsko zdravilo, so alergije v dveh urah izginile, prav tako strahovi. Tako je lastnica po lastnih trditvah pozdravila tako psihične kot fizične bolezni na živali.

Žal je za komentar teh dveh primerov v oddaji zmanjkalo časa.

VIDEO
Tarča
Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
fisher
# 08.01.2015 ob 19:32
Ori, homeopatska zdravila so precej dražja od "običajnih", ne vsebujejo pa drugega kot kroglic sladkorja ali vode.
ZeK
# 08.01.2015 ob 19:42
luckyss

ne škodi niti zmoliti desetko rožnega venca, pa tega vseeno ne predpisujemo.
kuku1232
# 08.01.2015 ob 19:41
Medicina je najbolj evidence-based znanost, kar jih obstaja. Ko bo dokazano, da nekaj deluje, bodo tudi zdravniki uporabljali dokazano. "Dokazano" ima v medicini svoj in nikakor ni v domeni komentatorjev, da bodo odločali, kaj deluje in kaj ne. Trenutno NI velikih, zanesljivih raziskav o homeopatiji, prav tako tudi ne o delovanju placeba. Za oboje so razpisane velike, velike denarne nagrade. Trenutno kaže, da vsa homeopatija deluje kot placebo in glede na zdajšnje raziskava učinki placeba trajajo 2-4 mesece. Veste, še nedolgo nazaj so bolnikom puščali kri. So zelo razredčeni pripravki, ki pogosto ne vsebujejo veliko "učinkovine" res kakršna alternativa medicini, podprti z dokazi? Na fakultetah redno govorijo o novih načinih zdravljenja, a vsi so "evidence-based". Homeopatija zaenkrat še ni. Se pa jo prevečkrat uporablja kot izkoriščanje revežev, ki iščejo rešitve v obupu ... telefonski klici in čudežno lajšanje bolečine na 10 kilometrov, razni pripravki ... Ko stvar dokazano deluje, jo medicina pograbi. Če ni dokazov, potem je vse skupaj kar nekaj.
ZeK
# 08.01.2015 ob 19:35
fisher

besedna zveza homeopatska zdravila je logični nesmisel.
ZeK
# 08.01.2015 ob 19:30
ste javni medij!!!

prosim, da vzdržujete vsaj minimalne profesionalne standarde in da neumnosti pač rečete neumnost.
ne pa da jo, iz nekih kvazi "uravnoteženih" razlogov, obravnavate kot "realno alternativo".

homeopatijo, kemtrejlsi, "proti" cepljenju, zanikanje podnebnih sprememb...to naj bi bila domena rumenih medijev.

sram vas bodi!

btw, BBC se je pred pol leta odločil, da tovrstnim neumnostim pač ne bo dajal "enakovrednega medijskega prostora".
karantanc9
# 08.01.2015 ob 21:25
Kdaj bo šloganje na razporedu?
ZeK
# 08.01.2015 ob 19:40
podpornike homeopatije pozivam, da se k homeopatu odpravijo tudi, ko bodo imeli infarkt, zlomljeno nogo, akutno pljučnico...
ZeK
# 08.01.2015 ob 19:38
luckyss

zato, ker gre za nategovnje ljudi v stiski.
država mora takšne prakse, ki sesajo denar s strani nesrečnikov preganjati, ne pa, da jih ponuja kot neko verodostojno alternativo.
brayn126
# 08.01.2015 ob 23:17
Zek, se zavedaš, da razpravljaš z osebo, ki trdi, da te lahko premakne na daljavo? :D
makoshark
# 08.01.2015 ob 23:17
Afterburner ne bo šel k Randiju po milijon. To je že pred časom zavrnil, ker - kao - njemu ni potrebno ničesar dokazovati. Vseeno pa naš junak vedno radodarno ponuja, da naj mu pošljemo las, da nam bo dokazal, kako nas bo po mili volji zvijal naokoli.

Zakaj ne greš zvijat Randija? Denar od nagrade pa nameniš tistim, ki so denarja potrebni.

Enako velja za proizvajalce homeopatskih pripravkov, nihče ne gre po Randijev milijon. Pa ga že dolgo časa ponuja.
serpent
# 08.01.2015 ob 21:22
A v celi oddaji niste mogli narediti enega prispevka ki bi govoril o nekom ki pa ni imel pozitivne izušnje?

Prav žalostno, kako pristransko je bilo tole zasnovano...
SikFak
# 08.01.2015 ob 19:46
O homeopatiji se mi ne zdi vredno izgubljati besed, imate pa tu en video kako bi zgledala homeopatska urgenca. Da se tisti z kančkom zdrave pameti lahko pošteno nasmejite.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v
=HMGIbOGu8q0[/youtube]
makoshark
# 08.01.2015 ob 19:39
besedna zveza homeopatska zdravila je logični nesmisel.

Pa saj uradno niso zdravila. Zdravila morajo skozi testiranje.
So pripravki. Homeopatski pripravki.
zapatist
# 08.01.2015 ob 22:51
@afterburner
Psihokineza tudi ni znanstveno dokazana, pa ti zagotavljam, če mi pošlješ npr. en delček tvojega telesa, npr. las, ali morda sliko, ti garantiram, da te na daljavo prestavljam, kolikor se mi zahoče.

Ok. Ze večkrat se mi je zazdelo, da si trol. Tokrati si me pa dokončno prepričal.

Lp
brayn126
# 08.01.2015 ob 22:23
astro: "V Evropi se homeopatskih zdravil poslužuje na desetine milijonov ljudi. Ali so po mnenju nasprotnikov to res sami tepci, vi nasprotniki pa super pametnjakoviči."

Tudi v Alaha verjame milijone (milijarde) ljudi, pa to še ne pomeni, da imajo prav.
zapatist
# 08.01.2015 ob 21:24
@oliva

Razloži mi zakaj se homeopati izogibajo enostavnemu znanstvenemu preizskusu ali njihova voda deluje, če je po eni strani tako enostaven po drugi strani pa so ti homeopati tako prepričani v njihovo učinkovotost.

Enostaven preizkus. Kontrolna skupina ki dobi placebo in kontrolna skupina ki dobi homeopatsko zdravilo in potem preveriti ali obstaja kakšna pomembna statistična razlika.

Zakaj še nobeno homeopatsko zdravilo ni prestalo tega preizkusa in zakaj se mu homeopati izogibajo?
G.Bruno
# 08.01.2015 ob 23:28
Ehm.. Pa še nekaj. A lahko prosim to neumnost o homepatiji umaknete iz rubrike znanost in tehnologija? Bolj pristaja v rubriko horoskop in druga praznoverja.
redred
# 08.01.2015 ob 21:52
To je sramota za RTV - pred meseci so imeli oddajo o orgonskih topovih, sedaj pa še tole. Ne razumejo razlike med odprtim duhom in propagiranjem nedokazanih floskul. Danes si 'odprtega duha' samo če javno zavrneš znanost (oz. zanje je politično korektno, da rečejo: znanost podpiram, ampak vsega pa menda znanstveniki tudi ne vedo)
zapatist
# 08.01.2015 ob 21:41
Trditve o tem, da je homeopatsko zdravljenje učinkovitejše od učinka placeba niso podprte z znanstvenimi in kliničnimi raziskavami. Homeopatske ideje so znanstveno nesprejemljive in so "diametralno nasprotje modernemu faramacevtskemu znanju".[1] Pomanjkanje prepričljivih znanstvenih dokazov, ki bi podpirali njeno učinkovitost in protislovja v osnovnih znanstvenih načelih sta povzročili, da je homeopatija označena kot lažna znanost ali z besedami medicinskega obzornika iz leta 1998 kot "placebo zravljenje v najboljšem in mazaštvo v najslabšem".

Vir:wikipedija

Nobenega govora o dejstvih na nacionalki?

Bo naslednja Tarča o učinkovitosti šloganja?
zapatist
# 08.01.2015 ob 21:29
Je en farmacevt izjavil, da je homeopatsko zdravilo nekoliko ceneje kot aspirin.
Ni pa povedal, koliko je dražje od vode zapakirane v navadne plastenke.
luckyss
# 08.01.2015 ob 19:47
Več plačaš - bolj pomaga (večji placebo učinek)..:)
ZeK
# 08.01.2015 ob 19:37
simonc27

poglej, ne potrebujem ministrstva za resnico.
zadevi, ki je tu edino relevantna se reče znanost.

znanstveni preiskus pa omogoča znanstveno ponovitev rezultatov nekega pojava/učinka.
boboman
# 08.01.2015 ob 19:34
Osebno sem zelo naklonjen naravnim zdravilom, domacim Rcnejem, cudnim zvarkom, in tudi dosti tega doma koristimo ....ampak homeopatijo imam pa za cisti nateg in kot clanek omenja statisticno ne mores dolociti ocinka za kaj vec kot placeabo efekta. Ne gre za to da isto zdravis z istim ampak za to isto ki je razredceno do te stopnje da imas na koncu v flaski samo "vodo" in tudi ce das zadevo pod mikroskop ne najdes notri niti ene molekule tistega "protistrupa". Torej se dejansko prodaja samo voda v flaskah in vsaka flaska je ista negleda nato kaj naj bi zdravila menja se samo etiketa.
BojanD
# 09.01.2015 ob 13:07
@Milan Malej, si morda opazil, da serija člankov ne vsebuje niti ene študije, da homeopatija deluje? Če uporabim iste "rigorozne" standarde dokazovanja, kot so navedeni v člankih:

F=ma
g=Gm/r²
E=mc²

ergo, sem dokazal, da se lahko teleportiram na Luno.
mercury89
# 08.01.2015 ob 22:55
@afterburner
Psihokineza tudi ni znanstveno dokazana, pa ti zagotavljam, če mi pošlješ npr. en delček tvojega telesa, npr. las, ali morda sliko, ti garantiram, da te na daljavo prestavljam, kolikor se mi zahoče.

Mislim, da ti homeopatska zdravila že škodijo
zapatist
# 08.01.2015 ob 22:38
@afterburner
Lahko ti samo povem, da pacienti, ki so se hodili zdravit, k omenjenemu homeopatu, so bili ozdravljeni rakavih obolenj, ki so že močno metastazirali in jih je uradna medicina popolnoma odpisala....

Evo..spet trla baba lan. Razočaran, pa sem že upal, da bomo dobili nekaj konkrernegs in ne baba čula baba kazala..
zapatist
# 08.01.2015 ob 22:08
@quendi

Več ali manj nekaj bluziš. Ne odgovoriš pa na preprosto vprašanje, če imaš na razpolago kakšno raziskavo, ki kaže da je homeopatsko zdravilo bolj učinkovito od placeba.

In to počnete. Bluzite in bluzite in upate, da bo temu bluzu verelo čimveč ljudi..več ljudi več ojrov.
1970b
# 08.01.2015 ob 21:55
Peterneljeva je priznala, ... kar 85 odstotkov zadovoljnih. Vsi ti so zadovoljni in ji povedo, da ne gre za placebo učinek, je zatrdila.

Saj ne vem, ali bi se jokal, ali smejal.
h123
# 08.01.2015 ob 20:47
Nase telo samo premaga veliko vecino bolezni. Veliko zdravil je namenjenim zgolj lajsanju simptomov (npr. razne pastile, caji, med...). Povsem pa razumem, da je veliko ljudem to zelo tezko sprejeti. Takoj ko nekaj ni idealno je prvi refleks, da je treba nekaj storiti, namesto, da malce pocakamo in ne storimo nicesar.

Na podobno temo: veliko ljudi v Sloveniji ima fiksno idejo, da se bo otrok takoj prehladil, ce spije nekaj mrzlega. Pa npr. mrzlo mleko ni noben stres za organizem in seveda ne vsebuje nic vec virusa prehlada v primerjavi s pogretim mlekom. Moji otroci redno pijejo mleko iz hladilnika, pa niso nic bolj prhlajeni kot vrstniki.
kuku1232
# 08.01.2015 ob 19:46
@luckyss
Ker vem iz prakse, da noro nategujejo ljudi, ki za nedokazane postopke/zdravila plačujejo veliko, res veliko. Pa ne gre samo za homeopatijo.
Na tržišču se ponujajo postopki, kot na primer DIAGNOSTICIRANJE S SPREMEMBO ENTROPIJE. :) Ko je bilo to omenjeno na nekem zdravniškem sestanku, ni bilo smeha zdravnikov, temveč žalost in obup. Vsak, ki ima vsaj malo fizikalnega znanja, ve, da je to larifari. :) Dajmo dokazat, nato pa uporabljajmo.
In tisti, ki govorite o farmacevtski indrustriji in zaslužkih ... tudi s homeopatskimi zdravili bi se zaslužilo enako veliko - ampak se ne more, dokler ni dokazov - tako kot medicina, je tudi farmacija noro, noro evidence-base. Sploh pa je pomembno, da so raziskave ponovljive.
ezat_anim
# 08.01.2015 ob 19:34
Homeopatije ni nič drugega kot placebo efekt - psiho prepriča da ti bo pomagalo, če ti zdravilo ne pomaga in pol itak ozdraviš, ker se prepričaš da boš ozdravu
ginza
# 09.01.2015 ob 00:06
"Kako pa pojasnjujete učinek placeba pri veterinski homeopatiji, pri agrohomeopatiji ali pa pri dojenčkih? - Maruša Hribar, farmacevtka in homeopatinja"

Vprašajte veterinarja ali poljedelca, kaj drugega so še uporabili POLEG homeopatije? No, tisto drugo je namreč učinkovalo.
zapatist
# 08.01.2015 ob 23:56
@afterburner

Zadnjič si nekaj pisal o temu, kako imaš enga super terenca in tako nimaš težav z snežnimi razmerami..
Ni mi jasno zakaj ga rabiš. Saj bi se lahko fural na leteči preprogi.
G.Bruno
# 08.01.2015 ob 23:08
Afterburner
Sem imel pač priložnost spoznati človeka, ki tehniko psihokineze obvlada do popolnosti in me je tega tudi naučil. Ne ni to nobeno trolanje.

Ne, ni trolanje. Samo zamenjal si psihokinezo in psihozo.
brayn126
# 08.01.2015 ob 22:20
Homeopatski pripravki temeljijo na tem, da se domnevno zdravilno snov razredči v vodi. Pri večini pripravkov je snov v vodi razredčena bolj kot če bi kapljico razredčili v vodi, ki obstaja v vseh morjih na Zemlji. Kdor verjame, da mu bo tako razredčena voda pomagala, je bedak.
BojanD
# 08.01.2015 ob 22:09
Mene niti ne bi toliko motilo, če bi v oddaji priznali, da ne gre za nič drugega kot za placebo efekt. V tem primeru bi še nekako bil za "legalizacijo", saj je zdravnik placebo lahko predpisoval že prej.

Seveda je zelo jasno, zakaj tega priznanja ni. Ni ga, ker bi lahko homeopatske pripravke lahko prodajal vsak (ker je to zgolj voda) in ker se mističnost ter grandioznost teh zdravilcev kar nenadoma poruši. In ravno v teh oblakih se skriva past homeopatije.

@QUENDI, ah ja, spet še en, ki vse ve in ima vse dokaze in papirje, vendar se mu ne ljubi ubadati z dvomljivci. No, tudi meni se zdaj ne ljubi ubadati s tabo.
zapatist
# 08.01.2015 ob 22:03
Torej..če bi jaz resno zbolel, se ne bi šel zdravit k moji mami ali pa k Manci Košir.
Senzor
# 08.01.2015 ob 20:50
Zavzemam se za medicino, ki:
-ima za bistvo svojega delovanja opozarjanje ljudi na dejstvo, da je odgovornost za zdravje najprej v njihovih lastnih rokah. Nekdo, ki je zdrav, bi se moral zavedati, kaj pomeni izguba zdravja.

-medicino, ki v svojih vrstah ne tolerira pohlepa in na sestanku svojih organizacij ne sprejema lobističnega denarja.

-medicino, ki je v celoti prostovoljna, ne samo pri dopolnilnem zdravljenju. Raje plačam, kadar storitev potrebujem, kot pa da leta in leta plačujem samo zato, da lahko moja kartoteka počiva v arhivu.

-medicino, ki namesto izplačevanja provizij zdravnikom za vse izdane recepte sodeluje z inštitutom za varstvo potrošnikov, in izvaja teste o varnosti vse hrane na policah trgovin, ter proaktivno poleg zdravljenja predvsem pomaga preprečevati nastanek zdravstvenih težav.

-medicino, ki poleg osnovne prisege upošteva tudi Hipokratovo izjavo, da večina bolezni izvira iz prebavil, in kot taka skrbi za zdrav človeški biom, ter človeku omogoča z njene strani nepristransko preverjene sonaravne načine varovanja zdravja.

-medicino, ki človeku brez dolgega zavlačevanja tudi prizna, da kljub temeljni znanosti njene metode niso stoodstotno zanesljive, ter mu poleg poleg preprečevanja bolezni ali zdravljenja svetuje tudi poglabljanje stikov z njemu najbližjimi. Vse v načelu, da je človek več kot skupek celic in veznega materiala, ter da zdrava in zadovoljna skupnost pomeni tudi zdravega in zadovoljnega posameznika, ravno tako kot zdrav in zadovoljen posameznik pomeni zdravo in zadovoljno skupnost.

Na žalost sta uradna medicina in homeopatija daleč od opisanega. Ampak mejduš da bi bilo lepo imeti opisan sistem!
Dejan_f
# 08.01.2015 ob 20:38
Zamislite si naslednje.

Farmacevti začnejo ponujati tabletko, ki domnevno odpravi vse vrste glavobola. Pravijo pa, da je niso testirali in zagotovo ne vedo ali res pomaga. Tebe močno boli glava in tabletko vzameš. Čez nekaj minut glavobol mine. Zakaj?

Možnosti je več.

1. Tabletka vsebuje zdravilno učinkovino, ki preko nekega mehanizma v telesu odpravi bolečino.

2. Prišlo je do placebo efekta. To ne nujno pomeni, da se bolniku samo zdi da mu je bolje. Dejansko mu je bolje, vendar ne zaradi nekega čudežnega efekta, ki ga ima nekaj česar v tableti sploh ni.

3. Glava te je nehala boleti, ker bi te tako ali tako. Za vsako bolezen je značilen naravni potek bolezni. Zboliš, stanje se poslabša, doseže točko, ko je najslabše, nato se izboljša in si zopet zdrav. Če si tableko vzel v točki, ko je bilo počutje naslabše, se ti to spontano izboljša, ti pa dobiš občutek, da je tabletka pomagala.

Bistvo je, da na podlagi posameznih primerov ne moremo ugotoviti kaj se je v resnici zgodilo. Zato imamo skrbno načrtovane študije. In kadar pogledamo takšne študije o homeopatiji je odgovor jasen. Homeopatija se ne razlikuje od placeba.
mercury89
# 08.01.2015 ob 20:29
Jaz sem se zdravil s homeopatijo. Prvi pregled je trajal skoraj 2 uri in je stal 100 evrov. V teh dveh urah te res vpraša vse kar si lahko zamisliš. Najbolj sem se zapolnil vprašanja, če moj drek smrdi :D Po teh dveh urah sem dobil kroglice za pod jezik. Prepovedali so mi pitje kave in uporabe česarkoli z meto. Kljub zdravljenju sem še naprej doživljal epileptične napade dokler mi niso zdravnike predpisali pravih zdravil v pravem odmerku. Tako, da meni ni pomagalo. Sedaj se tega zdravljenja ne bi več posluževal, ker ko se človek bolj poglobi v to zdravljenje vidi kakšne nesmisle govorijo. Je pa to zagotovo dober posel.
brayn126
# 09.01.2015 ob 13:30
Zavajanje je že z izrazom "uradna" medicina. Medicina je samo ena, podobno kot ni uradne in neuradne matematike (ali zahodne in kitajske).
zapatist
# 08.01.2015 ob 23:38
Nadalje je bil Hahnemann mnenja, da je treba takšen pripravek "potencirati". To pomeni, da je s pripravkom dolgo udarjal v desko, da bi v njem zbudil "življenjsko silo". Na teh temeljih vztraja tudi sodobna homeopatija. .

Hahahaha...tole sem pa preslišal.

Je pa Al. Ma naredil kar dober ironičen povzetek debate.
makoshark
# 08.01.2015 ob 23:20
komu že niso verjeli, da se Zemlja vrti

Ta "nekdo" je imel trdne dokaze za svoje izjave. Predloži nam ti svoje.
ZeK
# 08.01.2015 ob 23:20
brayn126

Zek, se zavedaš, da razpravljaš z osebo, ki trdi, da te lahko premakne na daljavo? :D


ups. najbolje, da se nemudoma odlogiram in si nadanem nočno kapico iz alu folije. :-)
ZeK
# 08.01.2015 ob 23:14
Afterburner


Lahko ti samo povem, da pacienti, ki so se hodili zdravit, k omenjenemu homeopatu, so bili ozdravljeni rakavih obolenj, ki so že močno metastazirali in jih je uradna medicina popolnoma odpisala. Uspehi homeopatskega zdravljenja so bili tudi pri bolnikih s hudo gangreno, hepatitisom, cirozo jeter, hudimi ledvičnimi obolenji. In ja, ljudje z omenjenimi boleznimi so z homeopatsko metodo popolnoma ozdraveli. To je zame vek kot dovoljšen dokaz, da je homeopatsko zdravljenje še kako učinkovito tudi pri boleznih, pri katerih uradna medicina popolnoma odpove.


poleg tega, da mi ti to "lahko poveš", poseduješ še kakršenkoli drugi vir te informacije?
je kje kakršenkoli poljudni, kaj šele znanstveni članek, ki opisuje to situacijo?

kje je ta tvoj dokaz, ki ti baje zadošča?

pa ne mi s tem "osebno poznam"...

je to "posebno ozdravitev" kdorkoli dokumentiral, relevantno dokumentiral?

imaš kak relevanten link s kakšno relevantno študijo (pod relevantno študijo ne štejem "dokumentarec, ki je bil objavljenj na youtube in je "ful lajkan")?
brayn126
# 08.01.2015 ob 22:59
Afterburner: "Marsičesa znanost še ni dokazala, vendar to še zdaleč ne pomeni, da to ne obstaja. Včasih so bili ljudje prepričani, da je zemlja ravna plošča in center vesolja, danes vemo, da temu ni tako."
Logika ravno ne deluje. Da Zemlja ni ravna, je ugotovila ravno znanost, ne pa razni psihokinetiki, alkmisti ali mazači.

"Psihokineza tudi ni znanstveno dokazana, pa ti zagotavljam, če mi pošlješ npr. en delček tvojega telesa, npr. las, ali morda sliko, ti garantiram, da te na daljavo prestavljam, kolikor se mi zahoče. "
Iz citiranega odstavka se vidi, da imaš bodisi a) resne psihiatrične težave, b) si troll. V vsakem primeru je razprava s tabo nesmiselna.
Joker
# 08.01.2015 ob 21:51
Oliva ti se lahko mirno zdraviš z žegnano vodico, toda stvari gredo v drugo skrajnost. Šarlatanstvo ne sme postati del javnega zdravstva, to željo pa je današnja debata jasno nakazala.
brayn126
# 08.01.2015 ob 21:36
Očitno je, da se je stanje duha v Sloveniji, mogoče tudi zaradi recesije, močno poslabšalo. Zavajanje laikov z oddajo na javni televiziji se mi zdi močno sporno. Ni mi niti znano zakaj v oddajo vabijo ljudi kot je Manca Košir, ki ni zdravnica?

Homeopatija je mazaštvo. Da ne deluje je bilo potrjeno z ogromno raziskavami in to lahko ugotovi vsakdo, ki si vzame pol minute čase. Zdravniki, ki se s tem ukvarjajo, se ukvarjajo zaradi zaslužka. RTVSLO bi lahko imela višji nivo poročanja o takih temah. Najbrž tudi zato ni in nikoli ne bo BBC.
DrMinistr
# 08.01.2015 ob 21:28
Nisem gledal cele oddaje, kar sem videl je bilo pa izrazito pristransko, milorečeno reklama za homeopatijo.

So v oddaji sploh kaj omenjali klinične študije? Na to temo ni bila narejena samo ena in vse so dokazale, da gre pri homeopatiji za čisti placebo. Randi tudi še ni potalal tistega milijona.
nomnes
# 08.01.2015 ob 21:17
Alkimija 21. stoletja.....
Kazalo