Zakon naj bi prinesel nekatere prednosti tudi tradicionalnim zdravilcem, ki so zdaj prepuščeni lastni iznajdljivosti. Foto: EPA
Zakon naj bi prinesel nekatere prednosti tudi tradicionalnim zdravilcem, ki so zdaj prepuščeni lastni iznajdljivosti. Foto: EPA
Ustavno sodišče
Novela o ustavnem sodišču bo ustavne sodnike razbremenila ukvarjanja z zadevami manjšega pomena. Foto: RTV SLO
Zakon o zdravilstvu skozi rešeto DZ-ja

Zakon naj bi uporabnike zdravilskih storitev zaščitil pred zdravstvenimi težavami, ki bi jih lahko imeli, saj bodo zdravilci morali imeti končano srednjo šolo, izpit iz prve pomoči in zdravstvenih vsebin ter urejeno dokumentacijo svojih pacientov. Predlog postavlja mejo med medicino in zdravilstvom ter navaja temeljne zdravilske sisteme, kot so tradicionalno indijsko in kitajsko zdravilstvo ter homeopatija.

Zdravilci se bodo združili v zbornico, prek katere bodo lahko ščitili svoje poklicne, strokovne in etične interese. Nadzorovalo jo bo ministrstvo za zdravje, ki ji bo dalo tudi pooblastila za podeljevanje licenc zdravilcem in izdajo dovoljenj za opravljanje zdravilske dejavnosti.

Pester dnevni red zasedanja
Na dnevnem redu je tudi zakon o priložnostnih kovancih, ki izdajanje priložnostnih kovancev prilagaja evropskemu pravnemu redu. Priložnostni kovanci se bodo v prihodnosti izdajali ob dogodkih splošnega pomena za Slovenijo ali dogodkih širšega mednarodnega pomena, ki jih bo določila vlada. Zakon prinaša še ločitev priložnostnih kovancev na spominske in zbirateljske.

Poslanci so opravili drugo obravnavo predloga zakona o nepoštenih poslovnih praksah, v katerem se določa enotna in splošna prepoved nepoštenih poslovnih praks, ki izkrivljajo ekonomsko obnašanje potrošnikov. Predlog zakona takšne poslovne prakse deli na agresivne in zavajajoče ter skuša krepiti varstvo potrošnikov.

Poslanci so potrdili še novelo zakona o subvencioniranju študentske prehrane, novelo zakona o zaposlovanju in delu tujcev ter novelo zakona o ustavnem sodišču.

Zakon o zdravilstvu skozi rešeto DZ-ja