V Ljubljani so že izdali eno odločbo o prepovedi opravljanja zobozdravstvene dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO
V Ljubljani so že izdali eno odločbo o prepovedi opravljanja zobozdravstvene dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO

.

Po poročanju današnjega Dela je višji medicinski tehnik Zavoloka v koprskem Kabinetu za ustno higieno poleg storitev, povezanih z ustno higieno, kot je odstranjevanje zobnega kamna in kadilskih oblog, opravljal tudi zobozdravstvene storitve, kot je zdravljenje kariesa. Zavoloka je sicer za časopis dejal, da se ukvarja le z ustno higieno, a da pri njem delajo nekateri mladi zobozdravniki.

Za nadzor nad tem področjem je sicer pristojen zdravstveni inšpektorat, kjer so pojasnili, da v koprskem centru trenutno že opravljajo nadzor. So pa podoben nadzor opravili že pri enem izmed izvajalcev zobozdravstvenih storitev iz Ljubljane, za katerega so ugotovili, da ne izpolnjuje nobenega izmed pogojev za opravljanje te dejavnosti. Zaradi tega so mu takoj prepovedali izvajanja zobozdravstvene dejavnosti.

Skladno z zakonom lahko zdravnik samostojno opravlja zdravniško službo, če ima ustrezno izobrazbo in usposobljenost, je vpisan v register zdravnikov pri zdravniški zbornici in ima ustrezno licenco. Enako velja tudi za zobozdravnike.