Zdravje
Pediatrična klinika je že več let prizorišče sporov okoli otroške srčne kirurgije. Foto: BoBo
VIDEO
Brez slovenskih otroških...

Dodaj v

Iz UKC-ja odšla še poslednja slovenska otroška kardiologa

UKC: Pripravljenost konec tedna zagotovljena
6. julij 2018 ob 16:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Na pediatrični kliniki sta službovanje končala še zadnja slovenska otroška kardiologa. V ponedeljek bosta obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami prevzela kardiologa iz Združenih držav Amerike in Hrvaške.

Oddelek za otroke s prirojenimi srčnimi napakami od danes ostaja brez domačih kardiologov. "Po moji informaciji je danes ob 16.00 trenutek, ko kolega nista več zaposlen tukaj," je povedal vršilec dolžnosti strokovnega direktorja Janez Jazbec. Konec tedna je stalna pripravljenost otroškega kardiologa zagotovljena, dodaja.

Od ponedeljka dalje pa bosta tri otroške kardiologe, ki so na začetku maja dali odpoved, nadomestila kardiologa iz Združenih držav Amerike in Hrvaške. "Tujci prihajajo, eden prihaja v soboto, drugi prihaja v nedeljo, delati začneta v ponedeljek." Nobeden izmed njiju ne govori slovensko. Kako bo torej potekala komunikacija? "Za tekočo komunikacijo med zdravnikom in pacientom bodo poskrbeli zdravniki, ki so razporejeni na delo na tem oddelku. Na kardiološkem oddelku bo namreč poleg pediatričnih kardiologov razporejen tudi specialist pediatrije in ekipa specializantov," je pojasnil sogovornik.

Za prevode uradnih dokumentov bo skrbela prevajalska služba na nacionalnem inštitutu. Oba bosta sicer zaposlena po podjemnih pogodbah in plačana podobno kot češki kirurgi, ki operirajo pri nas. Ni pa še znano, kako bo zaposlitev urejena tudi formalno, saj bo državni zbor zakon, ki bo poenostavil zaposlovanje tujih specialistov, sprejemal šele v torek. Medtem ko bo hrvaški kardiolog, ki sicer prihaja iz Mostarja, pri nas ostal samo do konca avgusta, pa v UKC-ju še ne vedo, kako dolgo bo tukaj ameriški kardiolog. Zagotovo pa ne gre za trajno rešitev, pravijo.

Snežana Ilijaš, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
cocker
# 06.07.2018 ob 16:50
Dvakrat sem zapisal koga je potrebno odstranit iz UKCja, da bo zdravstvo zalaufal in oboje krat so me zbrisal. Zanimivo.
yanker
# 06.07.2018 ob 17:13
Hmmm kje pa je civilna iniciativa ZA OTROKE GRE, se nič ne oglaša?
brehme
# 06.07.2018 ob 17:11
Cerarjeva vlada, nam je 4 leta o rešitvah v zdravstvu govorila, katastrofa res.
Robert 2345
# 06.07.2018 ob 17:27
Mislim ali ni morda čas da se nekaj spremeni v vodstvu? Vsi odhajajoči doktorji so povedali razloge za odpoved in plača ni nobenemu na prvem mestu
Majestic12
# 06.07.2018 ob 16:58
Vsi bežijo iz podalpske mlakuže
Kris
# 06.07.2018 ob 17:54
Ja bravo. Dejte kr zapret vse bolnice, folk nej crkava na cesti in v domačih posteljah, da ne bo iluzije in pretveze imenovane slovensko zdravstvo. Plače si pa le nakazujte. Tudi jaz sem letos na začetku leta odšel v tujino, po dveh kratkih obiskih Slovenije moram reči ni mi žal in absolutno nič me ne vleče nazaj. Tu v tujini se še zdaleč ne cedita med in mleko, treba je garat ko žival in se dokazovat tujcu, standard je višji, stanovanja so draga ko žafran, jezika se je potrebno učit oz. ga nadgrajevat. A standardi na delovnem mestu in delovna etika sta na takem nivoju, da ko pogledam nazaj, mi je jasno zakaj smo Slovenci tam kjer smo. V leglu korupcije, nepotizma in ''dnevu svizca'' (vedno se ponavlja en-in-isti-scenarij).
Robert 2345
# 06.07.2018 ob 17:41
Sicer pa tudi v naši firmi primanjkuje slovenskih delavcev! Imamo sicer najete delavce iz juga katerih pa je storilnost vedno nekje na 20% slovenskega imeli smo tudi romune in bulgare ki pa so bili katastrofa (kraje izdelkov namerna škoda izostanki itd..) zdaj počasi upravi in lastnikom postaja jasno da je potrebno nekaj izboljšati glede pogojev dela in plače ne pa se samo hvaliti z velikim dobičkom
iluzionistka
# 06.07.2018 ob 17:30
Nulanula

Mene bolj kot to, kam gredo, zanima ZAKAJ gredo

In predvsem skrbi, zakaj nihce vec noce k nam... niti na ena najbolj placana mesta ne dobimo kadra iz pojske, slovaske, niti bosne. Srcna kirurgija zal ni posel, ki bi ga obvladali albanci.

Sicer pa, kaj je ze blo narobe s tistim srbom, ki bi pred leti za stalno prisel v slo?
grumpycat
# 06.07.2018 ob 17:27
Zalosten dan.
johann
# 06.07.2018 ob 16:50
Nihče se ne vpraša, zakaj ljudje odhajajo. Še bolj zaskrbljujoče je, da nobena bolnica v EU (Hrvaško po njeni zdravstveni oskrbi pač ne moremo šteti tja) ni hotela pomagati, ko so se pozanimali za stanje v slovenskem zdravstvu).
jneja
# 06.07.2018 ob 17:51
Zakaj ne uredijo pogoje za to, da se vrnejo slovenski zdravniki iz tujine? Res mi ni jasno.
Radoveden
# 06.07.2018 ob 18:04
Zdravimo simptome, ne bolezni.
nuLanuLa
# 06.07.2018 ob 17:21
Kam pa gredo tej ljudje, ki so se šolali in izohraževali na naše stroške.
Balaš Junior
# 06.07.2018 ob 18:15
Predlagam da se druzbenopoliticni delavci RTV pozanimajo, koliko placujemo "jenkija" in "hrcka", in ko bo to objavljeno sem preprican, da bo jeza pravicnega delivnega ljudstva toliksna, da se bo prenehalo s tem izkoriscanjem ljudi, in bo za otrosko kardiologijo najden bekdo za dva jurja na mesec - se bolje pa za minimalca in malico in potne stroske - en kardiolog iz kvote LMŠ, en iz SMC, en iz SD, manjse stranke ki se borijo za pravicnost in ebakost pa bodo lahko skupaj predlagale enega!

Sicer pa otroska kardiologija itak ni pomembna... vazno je da se zasluzne drzavljane, ki se za nas borijo in pazijo, da nas ne pozre skorumpirani Zahod, lahko urgentno helikoptersko dostavi na klinike v Svico ali Avstrijo.

Cestitke, in prijetno vrtickanje v soboto in nedeljo zelim!

P.S.: ne se poskodovat...
grumpycat
# 06.07.2018 ob 21:11
Zares bi bilo najboljse, da bi namesto izjemnega zakona ponudili izjemne pogoje slovenskim otroskim kardiologom, ki so odsli. S tem mislim na delovno mesto in placo. Pa nekdo bi moral javno odgovornost prevzeti. To bi slovenski zdravniki lahko prenesli, ker seveda razumemo situacijo. Ce se bo pa izkazalo, da bodo tujci pri nas delali pod drugacnimi pogoji (beri 6x visje urne postavke), bo pa revolt in se vec odhodov. Da ne omenjam drugih pasti na hitro spisanega zakona.

Seveda je nujna reforma zdravstvenega sistema. Potrebne so pa tudi reforme v glavah drzavljanov. Mi nismo vasi sovrazniki. Niti nismo grabezljivci. Vecinoma smo visoko izobrazeni, delavni ljudje, ki v glavnem svojega bolnika damo celo pred lastno druzino. Seveda pa ne bomo crkavali za narod, ki nas blati, zali, nam stalno grozi.
Radio
# 06.07.2018 ob 17:33
@iluzionistka:

slovak je bil, vendar ni želel ostati za denar iz sistema plač v javnem sektorju. To je tisti denar, ki se večini prebivalcev zdi, da je za zdravnike že sedaj bistveno previsok.
Insider No. 1
# 06.07.2018 ob 21:10
Noben vam ne bo operiral otrok za v max. 57. plačilni razred (toliko namreč lahko doseže zdravnik po več letih). To je reci piši 3960 evrov bruto.

Samo za primerjavo. Pred pol leta se je iskalo na veliko v Hoferju področne vodje več poslovalnic (torej, da nadzoruješ cca. 4 trgovine). Plača, ki se je ponujala je bila v rangu med 3800 in 5200 bruto evrov + službeni Audi A4 (tudi za privat uporabo) + ugodnosti pri nakupu v Hoferju.
beli golob
# 06.07.2018 ob 18:42
Balaš Junior , ne blebetaj neumnosti. Ali sploh kedaj prebereš svoje komentarje predno jih oddaš?
Balaš Junior
# 06.07.2018 ob 18:17
Kam so ali slovaki, srbi, izraelci in domaci...?

Guess what, tja kjer jih spostujejo, in kjer se spostovanje vidi v urniku, odgovornostih, strokovni in administrativni podpori, in placi.
abria
# 06.07.2018 ob 22:55
Iste smo izbrali, da bodo iskali rešitve in nam vladali še 4 leta.
zakrajšek
# 07.07.2018 ob 17:25
"turbokapitalistično okolje"? grumpycat?

drzava placa studij, diplomant pa po opravljenem studiju zbrise na zahod kjer so boljse place: cudovica mesanica socializma in turbokapitalizma
maher
# 06.07.2018 ob 22:52
Za študij medicine čim prej uvesti šolnino!
Kdor je ne bo mogel plačati, naj dobi državno posojilo oz. štipendijo - ki pa jo bo moral potem "oddelati" z določenim številom let v javnem zdravstvu.
Tako imajo urejeno marsikje po svetu, kjer se zavedajo, kako občutljivo področje je zdravstvo.
Radio
# 06.07.2018 ob 22:04
@celine:

Ja, ker oni in njihovi starši pa niso plačevali davkov...
iluzionistka
# 06.07.2018 ob 20:30
Radio

Ne, zagotovo je bil srb. In bili je pred leti, ko so mishalya "odpustili". Mislim da so takrat rekli, da ne, ker ministrstvo in zbornica nista dala soglasja zaradi nekih obstranskih zadev... kot je npr. Prevod njegovega naziva iz srbije v slo.
tu in tam
# 08.07.2018 ob 09:27
>>Dobra rešitev bi bila vezati vsaj
>>za 10 let zdravnike na tistega,
>>ki financira šolanje
Ja, tako dobra kot državne specializacije.
7 od 45.
Specializacija traja 4-6 let, vežeš lahko le za toliko časa.
Pa spet je vprašanje, če bo kdo pod temi pogoji vzel specializacijo.

Pri določenih zadevah ne gre s palico, ampak samo s korenčkom.
grumpycat
# 07.07.2018 ob 14:56
@pistorius

49.clen ustave pravi, da imamo vsi enako pravico do proste izbire dela. Zahtevati, da se na eni fakulteti uvede solnine, na drugih pa ne, je torej protipravno, ker potem nimamo enake pravice do izbire sole (samo nekateri jo morajo placati - tudi jemanje kredita in kasnejse odlacilo, je placilo solnine) in ce mora samo ena skupina studentov vracati drzavi tudi nimamo enake pravice do proste izbire dela.
Zakaj pa od ekonomistov ne zahtevamo, da placajo solnine, saj praviloma nicesar ne vrnejo drzavi. In zakaj bi jaz moral svojo solnino sam odplacati, potem bi pa se ekonomistivo pa od fdvjevca.
To, da je UKC ostal brez otroskih kardologov pa ni pravno vprasanje, ampak politicno oz. manegersko. Vodstvo UKC in MZ je za to odgovorno.
Ustava tudi pravi, da smo v Sloveniji svobodni, se svobodbo gibljemo in svobodno odlocamo o svoji prihodnosti. To velja tudi za zdravnike, tudi otroske kardiologe. Naloga vodstva vsake firme pa je, da prepozna kateri kader je tezko nadomestljiv in zagotovi ustrezne pogoje dela za ta kader.
presenečen
# 07.07.2018 ob 00:56
A čmo zbirat ZAMAŠKE?
Troyan
# 06.07.2018 ob 19:16
Dalec od tega, da bi branil Cerarja in Milojko... ampak tile problemi izvirajo daaaalec pred njima in neposredno nista odgovorna. Toliko, kot vsi vladajoci v zadnjih 15 letih, ki ni nihce nic naredil. Izmenjali so se pa prakticno vsi.

Vazno, da imamo denar za americana in hrvata, za nase zdravnike pa ne.
tu in tam
# 08.07.2018 ob 09:23
@mile952
>>V vukojebinah, to je pa več kot pol
>>Slovenije, zdravnika ne dobijo za noben denar
Dobijo, dobijo, le župan in ZD si morata to res želeti.
V Brežicah so ponudili stanovanje, pa so dobilu zdravnika.
Na Bledu stanovanje in služben avto, pa je tudi šlo.

Za otroške kirurge pač še kaj več, pabo tudi šlo.
Opcija 57 plačnega razreda ni dovolj. Sprijaznite se.
tu in tam
# 07.07.2018 ob 17:56
@zakrajšek
>>drzava placa studij, diplomant pa po
>>opravljenem studiju zbrise na zahod
>> kjer so boljse place
In kje je problem?
Ko bo okolje tako, da se ne bo splačalo na zahod bežat, bojo tu ostali.
Nekako ne vidim, da bi na zahod bežali filozofi pa ekonomisti.
grumpycat
# 07.07.2018 ob 15:03
@pistorius

Vse o tvojem poznavanju sistemov pa pove to, da crpas ideje iz nadaljevanke. Ki je bila zapovrh posneta v turbokapitalisticnem okolju. Kjer seveda ne manjka otroskih kardiologov, ker imajo 10x visje place kot pri nas. In tam vsi placajo solnine. In vsi razumejo zakaj je treba zdravnika ustezno placati. Si pa jaz v tistem sistemu ne bi zelel biti ne zdravnik, ne bolnik. Ker bi sin cistilke tezko postal zdravnik in ker si ta cistilka zdravljenja banalnih bolezni ne bi mogla privosciti. Pri nas je razlik med bogatimi in revnimi zelo malo in cistilka dobi ravno tako biolosko zdravljenje raka kot direktor. Seveda je pa marsikaj potrebno urediti in izboljsati, ampak izboljsave niso tisto kar ti in tebi podobni predlagate. To bi samo pomenilo, da bomo strumoma odsli v tujino. Potem se pa zdravite kot v Severnih obzorjih.
Pistorius
# 07.07.2018 ob 14:39
@grumpycat:
Meni pa se tvoja pripomba zdi butasta - z maherjem se totalno strinjam.
Zate je očitno povsem "pravno", če UkC nima več kardiologov itd.
In kaj hjočeš povedati s "sinom čistilke"? Vzel bi pač štipendijo, ki bi jo potem - tako kot pravi maher (in kot smo videli npr. v seriji Severna obzorja) vrnil z določenim številom delovnih let v javnem zdravstvu - in to v tistem kraju, kjer bi bil najbolj potreben. Če je zate razum protipraven, ti pa res ni pomoči.
samogledam
# 07.07.2018 ob 07:31
zelo dvomim da bo kader iz tujine, zadovoljen z 2.500€ na mesec, če za enako delo prejme lahko tudi 7.800€, 400km proč.
Lluka
# 07.07.2018 ob 02:23
Zanimivo....da kardiologi iz Balkana niso dobrodošli zaradi negovoreče Slovenščine... medtem ko pa kardiolog iz ZDA... ima že pisarno pripravljeno..
misterij
# 06.07.2018 ob 18:58
Politika Cerar in Celarcčeva Milojka naj prevzameta znanje kardiologov saj je Cerar doktor.Rešujeta naj otroke in ne svoje osebne potrebe.
petrap
# 08.07.2018 ob 19:06
@ tu in tam,

se strinjam.
A tu, na forumu, nekateri kar naprej drgnejo s temi plačami in jih primerjajo s tistimi v tujini.
Oddelek, ki nima vsaj štirih specialistov (kardiologov v konkretnem primeru), ne more normalno funkcionirati. A se je potrebno hkrati vprašati, a je ob omejenem številu tovrstnih malih bolnikov, smiselno zaposliti štiri specialiste, da bodo "pokrili" dejavnost 24 ur dnevno, vse dni v letu.
Zavarovalnica namreč plačuje konkretne storitve: diagnostiko, oskrbne dneve, preglede. Za konkretne bolnike seveda, pa še nekaj da za dežurstvo in stalno pripravljenost. Ne zanima je, kako izvajalci zagotavljajo 24 urno prisotnost zdravnikov in tudi ne drugega osebja.

Ne vem sicer kakšnega mnenja je bila Zdravniška zbornica, a vodstvo UKC bi moralo predložiti jasne informacije glede zmožnosti organizacije korektnega zdravljenja malih bolnikov in jasne izračune glede objektivnih stroškov, ki pri tem nastajajo. Če ZZZS slednjih ni pripravljen pokriti v celoti, bi morali na ravni ministrstva sprejeti odločitev glede zdravljenja aktualnih bolnikov. Če to ni mogoče izvajati varno in racionalno v Sloveniji, ostane na voljo pač tujina. Tu se ni kaj sprenevedati.
Kolikor pa poznam zadevo, nekateri sanjači V UKC Ljubljana še vedno menijo, da bi bilo mogoče pri njih organizirati center za zdravljenje tovrstno bolnih otrok za celoten Balkan, ali vsaj za države bivše Jugoslavije. Organizacija takšnega oddelka bi bila pri večjem obsegu najbrž res racionalna, hkrati pa tudi bolj varna, z več rutine. Ne vidijo pa ali nočejo videti, da so se te sanje vsaj po letu 1991, dokončno razblinile, če se niso že prej. In tako so veliko let vztrajali pri oddelku ter prepričevali javnost, da je vse v redu z zdravljenjem malih bolnikov. Kaj se je v resnici dogajalo, smo prebrali v poročilu Gregoričeve komisije.
Tudi to je eden izmed razlogov, da se aktualna problematika ni pričela razreševati v pravo smer in to že pred mnogimi leti, ne le od kar je Kolarjeva ministrica.
tu in tam
# 08.07.2018 ob 14:57
>>ki so menda zaradi tega odšli.
Plača niti približno ni bila na prvem mestu rezlogov za odhod.
Ampak nemogoče razmere za delo.
Ker s 3 kardiologi ne moreš zagotavljati 24/7 oskrbe. In pika.
Brez miljvžent dežurstev, brez hkratnega dela v ambulanti in na oddelku pa še kje, z normalnim številom pregledov na dan,... je tudi obstoječa plača OK. In to velja za vse zdravnike.

>>premalo pisegov na leto
Ko je pomisleke o tem pred več kot letom izrazila zdravniška zbornica, je bila gladko preslišana. Tudi o marsikateri drugi stvari je njihovo mnenje ignorirano, ker ni v skladu z (predvolilno) politiko.
Niti en politik ni rekel, da bomo otroke v tujino vozili,vsi so tulili, da bo za otroke doma poskrbljeno.
amigo
# 08.07.2018 ob 09:30
Mi smo čudaki in bedaki. Srčni kirurg mora letno opraviti vsaj 200 operacij. Šele tako ima potrebno rutino. Pri nas je takih operacij mogoče 50 na leto. Zato takega specialista ne moremo imeti in se je treba povezati z drugimi medicinskimi centri. Pri nas pa vpitje, politiziranje in vsesplošen kaos, ki ga novinarji še podžigajo. Sigurno to služi kot dimna zavesa, za skrivanje mega svinjarij.
vsenior
# 08.07.2018 ob 06:25
Zadnji javno objavljeni podatki o plačah sporočajo, da bosta prejela 2400€ na dan. Zakaj ne 20000€ ali 50000€?

Življenje je vendar neprecenljivo!

Vse kaže na to, da so premajhne plače naših zdravnikov glavni razlog problemov v našem zdravstvu. In zakaj gredo gimnazijci sploh študirat medicino, če vedo, da bi kot avtomehaniki zaslužili več?
grumpycat
# 07.07.2018 ob 20:25
@tu in tam

Beg mozganov na zahod je sicer res problem. Res je problem, da mi solamo kader za evropo z visjim bdp. Ampak je tudi res, da to ni problem posameznika, ki se bo seveda odlocil za boljse zivljenjske pogoje. Zal smo drzave z nizjim bdp padle v past odprtih meja, ampak po mojem bo to tudi za zahodno evropo prej ko slej problem. Ker bo revolt na vzhodu in ne bo miru.
Spet je pa na politiki, da to uvidi, in magari z zahodno evropo zaradi tega nekaj v zameno spogaja.
grumpycat
# 07.07.2018 ob 09:31
@maher

Tam, kjer imajo solnine, jih imajo za vse fakultete. Tvoje in tvojim podobne ideje, ne samo da so protipravne, butaste so. Povzrocile bi vecje razlike, ker bi sin cistilke veliko tezje studiral kot zdaj. Ce bi veljalo samo za medicino bi bilo neustavno.

Sam vidim prednost solnin le v tem, da v takih sistemih ljudje prej zakljucijo studij. Pri nas pa se pri 40 eni studirajo. Ko bi morali biti na vrhuncu kariere in ocetje 3 otrokom...
Radio
# 06.07.2018 ob 22:06
@iluzionistka:

Pri tistem srbu pa ni šlo za to, da bi se zaposlil v UKC, ampak da bi dobil dovoljenje za delo prek pogodbe (podobno kot sedaj ameriški in bosanski kardiolog).
petrap
# 08.07.2018 ob 11:00
@ amigo,
ja, o tem bi se bilo potrebno najprej pogovarjati, ne pa o 57. plačilnem razredu, ki ni dovolj za tiste kardiologe, ki so menda zaradi tega odšli. Predvsem pa to velja za srčne kirurge teh malih bolnikov.
Če sem pravilno prebrala v poročilu Gregoričeve komisije, je Mishali iz Izraela v preteklih letih v večji meri osebno operiral otroke, ki so bili operacije na srcu potrebni . Za vzdrževanje njegove rutine bi bilo to gotovo premalo. A on je itak pretežno operiral otroke v Izraelu in morda še kje drugod.
Prava težava naših tovrstnih kirurgov je ravno v tem. Premalo operacij lahko naredijo v Sloveniji, da bi si pridobili dovolj izkušenj za učinkovite in varne posege na malih bolnikih. Tudi tam, kjer so odšli, najbrž podobnih posegov še nekaj let ne bodo v stanju samostojno opravljati, Najbrž pa lahko pričakujejo, da jih bodo le več naredili in si bodo tako postopoma pridobili dovolj rutine.
Potrebna rutina pa v Sloveniji nikakor ni problem zgolj aktualnih kirurgov. Poznam bolnišnico, v kateri štirje ortopedi letno opravijo manj kot 80 operacij kolkov. Podobno je z operacijami kolen. Medicinska stroka bi morala glede tega spregovoriti in sama postaviti pravila za varno in kvalitetno delo, v dobrobit bolnikov, ne pa le v svojo.
Homer.
# 07.07.2018 ob 15:52
Oddelek v katerem ne moremo zagotoviti delovanja 24h / 365dni (po moji laični oceni vsaj 4 kompletne ekipe ali več), je bolje da ga nimamo, ker tak oddelek ne more uspešno delovati.
Torej je bolje te paciente pošiljati v tujino, kjer tako oskrbo lahko nudijo!

Dva kardiologa, ki bosta tu za mesec ali dva ne bosta rešila nič, le agonija se bo podaljševala.
gkrosl
# 06.07.2018 ob 20:10

nuLanuLa
# 06.07.2018 ob 17:21
Prijavi neprimerno vsebino
Kam pa gredo tej ljudje, ki so se šolali in izohraževali na naše stroške.


Kjer jih manj za......jo
Balaš Junior
# 06.07.2018 ob 18:19
Cakam stranko, ki predlaga prepoved prehoda cez mejo vsem z zdravstveno diplomo... ob dobri meri nacional socialisticnih krilatic dobi vsaj 35% podporo :-)

In potem se bo v egalitarnem raju zacel cediti med in mleko :-))))
mile952
# 08.07.2018 ob 06:54
Zdravstvo ne funkcionira tako kot bi si želeli ljudje. Je pa vpitje folka, da je treba zdavnikom dati nemške plače popolnoma noro. Če jim povečajo plače kot se zdravniki sami cenijo, da si zaslužijo, lahko zdravstvo oskrbi morda 20% prebivalstva, ostali bi ostali brez zdravstvene oskrbe. V vukojebinah, to je pa več kot pol Slovenije, zdravnika ne dobijo za noben denar, domačin bi pa prej ostal v svojem kraju, Dobra rešitev bi bila vezati vsaj za 10 let zdravnike na tistega, ki financira šolanje, zatem iskati kandidate v regiji, kjer kandidat za študij medicine prebiva, ne pa da so vsi iz Ljubljane in drugih večjih krajev in ta ne bo šel prebivat nekje v odročne kraje. Seveda to ni idealna rešitev problema s kadrom, bil bi pa dober temelj za izboljšanje stanja. Nekje je treba začeti. Malo zdrave pameti ne bi škodilo.
tu in tam
# 07.07.2018 ob 10:20
UKC-ja odšla še poslednja slovenska otroška kardiologa
A je zadnji ugasnil luč?
Celine
# 06.07.2018 ob 21:28
Dobro smo jih izšolali z našim denarjem.
jneja
# 06.07.2018 ob 18:04
Kris - da boš enkrat prišel nazaj. Državljani še vedno upamo, da dobimo "slovenske možgane" nazaj v domovino. Bo še trajalo, a ne pozabiti na nas doma.
Kazalo