Zdravje
Po štiridesetih letih zatišja je več ameriških univerz začelo ponavljati raziskave Stanislava Grofa. Premik se mu zdi navdušujoč, najbolj pa bi ga zanimal vpliv LSD-ja na kreativnost. Foto: Roman Šipič
       Si predstavljate, da bi mehanik, ko bi vam gorela rdeča lučka, rekel le, ni problema, ugasnimo jo. To počnemo.       
 Stanislav Grof
Bolezenski simptomi se pojavijo z razlogom, pravi Grof. Veliko naj bi se jih zgodilo z namenom organizma, da bi se pozdravil. Foto: Roman Šipič
       V sodelovanju s farmacevtskimi podjetji za zdaj le iščemo načine, kako ljudje ne bi čutili. Ampak družba potrebuje ljudi, ki niso mrtvi. Takšni namreč niso koristni. Ljudje pa hodijo okrog napol zadeti z valiumom in podobnimi snovmi. Tako ne čutijo, kaj se v svetu dogaja.       
 Stanislav Grof
       Delal sem z mnogo ateisti, še posebej s psihedeliki, ko sem bil v Pragi. Med njimi tudi s člani raziskovalnih institucij in člani komunistične partije, ki niso bili le ateisti, ampak so celo predavali o spiritualnosti kot opiju za množice … Ko so prišli na terapijo in ko je proces prišel vsaj do točke podoživitve rojstva, so se odprli za spiritualnost.       
 Stanislav Grof

Dodaj v

Kako je LSD odprl vrata v raziskovanje spremenjenih stanj zavesti

Intervju s Stanislavom Grofom, enim od pionirjev raziskovanja psihedeličnih snovi
15. december 2014 ob 08:35,
zadnji poseg: 15. december 2014 ob 09:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Psihološka kriza je priložnost za duhovno prebujenje, ki se lahko zgodi skozi spremenjeno stanje zavesti," je prepričan češki psihiater, utemeljitelj transpersonalne psihoterapije in izumitelj metode holotropskega dihanja Stanislav Grof. Eden od pionirjev raziskovanja na področju psihedeličnih snovi ocenjuje, da je obravnava težav v duševnem zdravju z vidika sodobne psihiatrije napačna.

Po več kot štiridesetih letih zatišja so univerze Harvard, UCLA, Univerza Johna Hopkinsa in še nekatere druge začele ponavljati Grofove raziskave, ki so bile prekinjene ob prepovedi LSD-ja. “Zdaj se zavedajo, da se je zgodila zamujena priložnost in da je histerija ubila znanstveno raziskovanje, ni pa preprečila zlorabe mamil na ulicah.”

Sam se je z LSD-jem prvič srečal že med svojo prakso v Pragi, ko ga je podjetje Sandoz poslalo na obsežno preizkušanje po inštitutih in bolnišnicah. Njegovi učinki so bili primerljivi s psihozo. Da bi lažje razumeli, kaj doživljajo bolniki, so ga poskusili tudi zdravniki. Niso pa vedeli, da jim bo prav uporaba LSD-ja odprla vrata v raziskovanje spremenjenih stanj zavesti.

"Znano je, da so v spremenjenih stanjih zavesti, tudi takšnih, ki jih niso sprožili psihedeliki, mogoči veliki uvidi in s tem velika znanstvena odkritja. Rad bi videl raziskave o ljudeh strokovnjakih na njihovih področjih in njihovem razvoju, ko bi dobili tako 'pomoč' pri reševanju težkih problemov.”

Stanislav Grof je ob opazovanju ljudi, ki so "pristajali iz tripa" razvil holotropsko dihanje, posebno metodo, ki omogoča dostopanje do drugih stanj zavesti in ima lahko zdravilne učinke. “Vedel sem, da je z dihanjem mogoče narediti nekaj, da material iz podzavesti, ki povzroča bolezenske simptome, pride na površje.”

Vse od diplome na medicinski fakulteti živi in deluje v ZDA. Napisal je več knjig in sodeloval pri snemanju dokumentarnih filmov o psihedelikih. Pri svojih štiriinosemdesetih letih še vedno poučuje, predava, potuje, je zavidljivo zbran in ima jasen miselni tok, ki zaradi prepletanja konceptov od poslušalca zahteva veliko koncentracije.

Otopelost je težava sodobne družbe
“Si predstavljate, da bi mehanik, ko bi vam gorela rdeča lučka, rekel le, ni problema, ugasnimo jo. To počnemo,” ponazori zdravstveno obravnavo duševnih bolezni. Bolezenski simptomi se pojavijo z razlogom, pravi Grof. Veliko naj bi se jih zgodilo z namenom organizma, da bi se pozdravil. Misli, da je ljudem treba pomagati na poti v njihovo notranjost in ugotoviti razloge za njihovo slabo počutje.

“Ljudje so zdravljeni predvsem z zdravili, ki jim jih predpišejo psihiatri, zanemarjajo pa razloge za njihov nastanek. Ljudi, ki so na psihiatričnih oddelkih agresivni, bi morali spodbujati, da jezo izrazijo, morda ob razbijanju v žimnico, ne da jim predpisujemo pomirjevala. V sodelovanju s farmacevtskimi podjetji pa za zdaj le iščemo načine, kako ljudje ne bi čutili. Ampak družba potrebuje ljudi, ki niso mrtvi. Takšni namreč niso koristni. Ljudje pa hodijo naokrog napol zadeti z valiumom in podobnimi snovmi. Tako ne čutijo, kaj se v svetu dogaja.”

Tudi ateisti so se odprli za spiritualnost
“Delal sem z mnogo ateisti, še posebej s psihedeliki, ko sem bil v Pragi. Med njimi tudi s člani raziskovalnih institucij in člani komunistične partije, ki niso bili le ateisti, ampak so celo predavali o spiritualnosti kot opiju za množice … Ko so prišli na terapijo in ko je proces prišel vsaj do točke podoživitve rojstva, so se odprli za spiritualnost. Zgodili so se torej neki zelo pomembni premiki," je še podelil.

Nov zemljevid psihe
Ob lastnih izkušnjah in spremljanju stanj svojih pacientov ob uporabi LSD-ja je v polju takratne zahodnjaške psihologije naletel na oviro in njegovo psihoanalitično ozadje ni več zadoščalo za razumevanje vseh doživljanj. “Kar nekaj časa smo potrebovali, da smo ugotovili, da ljudje lahko podoživijo svoje rojstvo. Da jih lahko pelje v čas pred rojstvom, v stanje, ki ga je Jung poimenoval kolektivna zavest. Da lahko začutimo izkušnje iz prejšnjih življenj. Na neki točki pa sem mislil, da ustvarjam nov zemljevid psihe, ki ga je omogočalo to novo mogočno orodje. Ko sem imel ta novi zemljevid, ki je označeval nove izkušnje, sem videl, da ta zemljevid sploh ni nov, ampak je nekaj, kar so že več stoletij v drugih kontekstih poznali na vzhodu, a smo to zavračali kot nekaj primitivnega. Videl sem, da imajo orodja, ki jim naši pripomočki sploh ne pridejo blizu.”

Numinus in kolektivna zavest
Grof razlaga, da ob uporabi spremenjenih stanj zavesti (holotropskih stanj) simptomov ne zatremo, kot to počnemo v psihiatriji, ampak se aktivirajo v bolj homeopatskem smislu. Zmanjšajo se, istočasno pa se zgodi močna transformacija, ko ljudje lahko vstopijo v svet duhovnosti. “Izkusijo numinus, občutek, da si v svetem prostoru, dimenziji, ki je višja kot tista, v kateri živimo. Odprejo te v smislu, ki ga poznajo mistiki, ne poznajo pa ga urejene religijske prakse. Ljudje življenje začnejo doživljati kot filozofsko popotovanje in eksperiment postane veliko več kot terapija. Strategija življenja se lahko spremeni.” Medtem ko smo navajeni, da si postavljamo cilje in se prebijamo do njih, naj bi po takšni izkušnji življenje postalo podobno surfanju – postalo bi bolj fleksibilno. “To je koncept, ki ga v vzhodnjaški filozofiji poznajo daoisti 'doing by beeing rather by struggling in a linear way'. Ljudje imajo občutek, da lahko dosežejo več z manj truda. Dogajajo se jim sinhronicitete - naključja, ki se zdijo skorajda neverjetna in pomagajo pri razpletu dogodkov. Stvari ne počnemo več s silo in linearno, ampak bolj v smislu tega, da gremo z energijo.”

Psihološka kriza kot priložnost
Stanislav Grof je koncept psihološke krize razvil s svojo nedavno preminulo ženo Christino. Osnovan je na ideji, da je veliko stanj, ki so diagnosticirana in zdravljena kot bolezni v duševnem zdravju, sicer primerov spiritualnega odpiranja. “V današnji družbi se dogaja, da je vse samo zunaj nas. Vsi problemi in njihovo reševanje. Večina ljudi se začne obračati navznoter šele takrat, ko se njihov načrt v zunanjem svetu poruši in doživijo krizo.”

Namesto LSD-ja holotropsko dihanje
V času raziskovanja z LSD-jem je bilo zbranih podatkov o več kot 25.000 poskusih. Nevarnosti naj bi bile minimalne, če so bili eksperimenti izvedeni odgovorno. “Razumeti je treba, da mora biti s človekom nekdo vedno prisoten. Ostanejo čez noč, preverja se, kako je z njimi … To je zelo drugače kot na rejvu, ko ne veš, kaj točno jemlješ, si nekje na odprtem in vsak čas lahko pride policija. To je orodje, ki ga je treba uporabljati razumno.”

Zaradi prepovedi uporabe LSD-ja v sedemdesetih letih je bil prisiljen izumiti nov pristop, ki bi omogočal nadaljevanje raziskovanja spremenjenih stanj zavesti brez posebne substance, pri čemer mu je pomagala tudi njegova žena Christina Grof. Nastala je metoda holotropskega dihanja, ki ga je mogoče izkusiti tudi v Sloveniji.

Za nekoga, ki še ni slišal za holotropsko dihanje - kako bi opisali, kaj to je?
To je metoda, ki uporablja zelo preprosta sredstva. Nekoliko hitrejše dihanje in glasbo. Pomembna pa je posebna pozornost na dihanje - nekaj, kar budisti imenujejo 'vipassana' v meditaciji. Izvajamo ga z zaprtimi očmi, pozorni smo na notranje dogajanje. Vključuje še delo s telesom - senzacijami in čustvi, ki pridejo na plano. Glasba, ki jo uporabljamo med tem, prihaja iz kultur, ki so take ritme uporabljale za spodbuditev drugih stanj zavesti, da bi se odprli spiritualni dimenziji. Izvajamo ga v skupini, sicer tudi individualno - takšno je močnejše. Včasih tudi tako, da polovica skupine izvaja dihanje, druga polovica pa pazi nanjo.

Bili ste prisotni na med 35.000 in 37.000 izkušnjah?
Ja, bil sem tam, nisem pa slišal vseh osebnih zgodb. Nekaj skupin je zelo velikih. Naša največja je bila v Moskvi, kjer je sodelovalo 460 ljudi. Tam sem bil, nisem pa slišal vseh procesov - to bi bilo fizično nemogoče. S tehniko dobimo dostop do različnih ravni svojega nezavednega. Lahko podoživimo izkušnje iz otroštva, lahko podoživimo svoje rojstvo. Ljudje lahko izrazijo občutke, ki so jih čutili v porodnem kanalu, a jih niso mogli izraziti. Na primer občutek utesnjenosti in jokanje. Nekateri gredo tudi v čas pred rojstvom in potujejo v polje kolektivne zavesti. Nekateri dobijo dostop do mitologij kultur, ki jih prej sploh niso poznali, ali pa obiščejo svete kraje teh kultur.

Bi rekli, da je holotropsko dihanje terapevtska tehnika?
Je močna tehnika samoraziskovanja, ki lahko prinese ozdravitev, vendar mora biti strukturirana. V smislu terapevtske tehnike ne gre le za zdravljenje, ampak za duhovno prebujenje.

Je holotropsko dihanje nekaj, kar lahko koristi tudi ljudem brez težav v duševnem zdravju?
Seveda. Tako kot meditacija. Popelje te globlje v psiho. Vendar drugače od meditacije ne priporočam, da ljudje to izvajajo sami.

Eva Veršič
Prijavi napako
Komentarji
prim00z
# 15.12.2014 ob 08:50
uau, izjeeeemen intervju.

drugače pa zelo zanimiva tema, o kateri vemo premalo...
bazoka
# 15.12.2014 ob 09:37
jaz sem imel zanimivo izkušnjo z lsd-jem pred 25 leti .z neko bejbo sva čvaknla trip in potem sva doživela telepatijo.dolga zgodba je,da bi opisal vse podrobnosti,a videl sem v njene misli in brskal po njenem spominu.ko je bilo vse to mimo,sem pač mislil,da so bile to samo halucinacije,a po cca dveh letih sem spoznal osebo iz njenega spomina in opisal mi je identično dogodke,ki sem jih videl v njenih spominih.
pok vejice
# 15.12.2014 ob 10:26
pok vejice

naslednjič, ko boš imel zlomljeno nogo, ali ko se tvojemu bližnjemu pripeti srčni infarkt, kliči:
- homeopata;
- zdravilca s čaji;
- duhovnika;
- lokalnega vrača;
- poskusi s samozdravljenjem;
- vzemi LSD...


to so pa otročji argumenti. logično ej, da zlomljena kost rabi nekaj drugega, kot zlomljena "duša"
pok vejice
# 15.12.2014 ob 10:18
a je vsak, ki se loti malo drugačne obravnave neke problematike šarlatan?

ka v homeopatiji je takega, kar je tako sramotno?
el CARTEL
# 15.12.2014 ob 09:02
Ampak družba rabi ljudi, ki niso mrtvi. Takšni namreč niso koristni.

sam bi rekel, da predvsem kapitalizem rabi ljudi, ki lahko še vedno delajo ampak ne razmišljajo preveč.

da so zadovoljni s svojo situacijo.
drugače ne bi trpeli demokracije (oz. tega v kaj se je sprevrgla)

kar se ateistov tiče, oni niso imuni na spiritualnost, so le proti ideji kolektivne religije z vsemogočni očetom, ki je v bistvu bog v človeški obliki.

V današnji družbi se dogaja, da je vse samo zunaj nas.

kar gre z predominantno ideologijo zahodne družbe - ki je ekstravertiranost.
introverte in subjektivna doživetja se potlačuje in minimalizira, ali ignorira

sicer pa zanimiv intervju, moram reči da nikoli nisem slišal za to obliko dihanja oz. meditiranja
pok vejice
# 15.12.2014 ob 09:20
že v uvodu resnica:
obravnava težav v duševnem zdravju s strani sodobne psihiatrije napačna.

zelo zanimiv prispevek in zelo zanimiv gospod.
igor-za
# 15.12.2014 ob 09:30
čestitke MMC-ju za tak intervju.
Se vidi, da ti uredniki tu niso plačani zato, da poneumljajo, ljudi evtanazirajo, kar dela veliko drugih medijev, pa filmov v tej maniri, pač pa da nam dajejo snov za razmislek, da se ustavimo v tem našem hitenju, in se zamislimo, kaj sploh hočemo in počnemo.
Predlagam še obširnejši intervju s psihiatrom Grofom.
fil94
# 15.12.2014 ob 14:11
@ZeK
čemu?
live and let live..
in prava krepost se ne počuti ogrožene, ko sreča svoja "nasprotje".
se bojiš temne plati sebe? bojiš skušnjav? ali imaš samo tako malo življenskih izkušenj, da ti manjka domišljije in empatije do soljudi? da ne moreš priznati legitimnosti drugačnega pogleda na življenje?
nimivseeno1
# 15.12.2014 ob 11:05
Tudi drugi so se ukvarjali z uvidom s pomočjo psihadelikov.

dr Kary Mullis: S pomočjo psihadelikov odkrije PCR metodo in dobi Nobelovo nagrado. VIR

Dr. Francis Crick, odkril dvojno vijačnico DNA in dobil Nobelovo nagrado. VIR
sanja25
# 15.12.2014 ob 10:53
Zek
Verjetno bi pustili da psihične probleme obravnava znanost če bi bila tako učinkovita kot pri zlomljeni kosti. Ampak ni. Bolniki so ponavadi celo življenje na tabletah ki jih ne ozdravijo, ampak naredijo bolnike samo manj moteče za družbo. Tako da tukaj je uradna znanost odpovedala. Ne vidim problema v tem da se išče alternative, sicer je pa gospod tudi sam del znanosti. Sem mislila da Harvard, John Hopkins in ostale ustanove v svetu znanosti kaj pomenijo, ampak zgleda da za nekatere kot tebe tudi te niso dovolj znanstvene. :)
pok vejice
# 15.12.2014 ob 10:54
kar pa v ničemer ne pritrjuje tezi, da se je zaradi tega bolje zateči k šarlatanu.

šarlatan je beseda, ki se uporablja preveč lahkotno in presplošno. navezanost na absolutno znanost, nas bo stala še marsičesa. znanost itak krade tistemu polju, ki mu ti rečeš šarlatanstvo. zelišča recimo, tam se kaže podoben trend, babice, ki v nulo poznajo vsako rožico, so šarlatanke, ko pa nekaj farmacevtov zbere njihove podatke in jih objavi v knjigi, je pa to znanstveno!

:-)

we still have a lot to remember!
sanja25
# 15.12.2014 ob 10:32
Zelo zanimiv intervju. Zek ja najboljše da tistim na psihiatriji dajo obliž na možgane al pa jih malo naravnajo. neprimerljivo z neprimerljivim primerjaš.
bolekalolek
# 16.12.2014 ob 01:47
No samo na hitro o briljantnem argumentu o zlomljeni kosti in sodobni medicini. No, ta sodobna medicina zdravi zlomljene kosti tako ko so jih pred 10 000 leti razno razni samani pa ranocelci, al pa kar domaci, ce drugega ni bilo v blizini, se pravi, ce je treba, naravna kost, potem pa stabilizira s povoji, ipd.
sanja25
# 15.12.2014 ob 14:14
ZeK
Res ne vem kaj te ta članek toliko moti. Zelo lepo so prikazali da je v prihodnosti možno da se odprejo nove poti zdravljenja. Tudi uradna medicina se k temu odpira tako piše tudi v članku. V praksi bo seveda to še dolgo trajalo. Se upira tvojemu razumu? :) človek ni samo robot ki vzame zdravilo in ozdravi to bi pa že lahko vedel.
fil94
# 15.12.2014 ob 13:53
:) kako se nekaj komentatorjev boji za moralo slovenskega naroda..

raje življenje polno dvomov, vzponov in padcev, bolečine in veselja, tveganja in novih poti - tudi napačnih (čemu ne? nobody s perfect), neskončnega iskanja, hrepenenja in bolečine, kot pa življenje v varni kletki.. pa četudi je to kletka lastnega duha..
sanja25
# 15.12.2014 ob 12:02
Zek
Bolj težko če je prepovedan.:) gospod verjetno noče biti aretiran zaradi svojih raziskav. Sicer pa kje piše da se ukvarja s homeopatijo?
Znanost ni bog in batina, najverjetneje bodo za marsikatero znanstveno metodo čez 50 let otroci zgroženo spraševali svoje starše kako so lahko to takrat izvajali. Če človek po nekem postopku ni ozdravljen potem ne deluje pa lahko znanost trobi kar hoče. Zdrava kmečka logika je v nasprotju z nekaterimi znanostmi že skozi celotno zgodovino človeka izredno cenjena.
pok vejice
# 15.12.2014 ob 11:54
za objavo v znanstveni knjigi je potrebno natančno proučiti ta zelišča, njihove učinkovine, morebitne stranske učinke, količine, ki so primerne za zaužitje, morebitno ngativno delovanje ob jemanju drugih učinkovin, narditi ustrezne znanstvene študije, raziskave...skratka, tisoč zadev.

vse to ni potrebno samo za objavo v knjigi. kaj misliš, da so delale babice, ko so razvijale svoje znanje?

(sovražim podcenjevanje.)
Turboboost
# 15.12.2014 ob 10:57
@sanja25

Znanstveno je zdraviti duševne bolnike z elektrošoki in močnimi pomirjevali :).
Turboboost
# 15.12.2014 ob 10:38
V ZDA so že pred leti odkrili, da psilocibin pri večini bolnikov odpravlja (ne lajša) hude oblike migren, pa je ta snov vseeno prepovedana češ da se lahko zlorabi v rekreativne namene. Kot da se produktov raznih farmacevtskih družb ne da zlorabiti in to z mnogo hujšimi stranskimi učinki (medtem ko psilocibin dolgoročnih stranskih učinkov nima).
Rasta75
# 15.12.2014 ob 09:51
Žal bomo po tem članku, že jutri brali v črni kroniki, da vrla policija pri tem gospodu opravlja hišno preiskavo v kateri išče psihoaktivne snovi. :(
vidaest
# 15.12.2014 ob 09:42
Pred časom je bil tudi v Delovi prilogi dober intervju s tem zelo zanimivim gospodom. Priporočam branje.
Nikec3
# 15.12.2014 ob 09:38
Podzavest si najlažje predstavljam z oceani. Veliko, skrivnostno, neraziskano področje.
svobodan
# 16.12.2014 ob 10:18
No samo na hitro o briljantnem argumentu o zlomljeni kosti in sodobni medicini. No, ta sodobna medicina zdravi zlomljene kosti tako ko so jih pred 10 000 leti razno razni samani pa ranocelci, al pa kar domaci, ce drugega ni bilo v blizini, se pravi, ce je treba, naravna kost, potem pa stabilizira s povoji, ipd.

...zdravnik zdravi narava ozdravi...
pok vejice
# 15.12.2014 ob 14:11
v zreli državi, bi odstopila urednik in odgovorni urednik. zaradi objave tega "članka".

hahaha ha haha! tole zgoraj je pa prav posebna oblika nasilja - sodobno čistunstvo. v tej državi bi zaradi sledenja take etične drže (ki v tem primeru niti ne bi bila umestna) moralo odstopiti s položajev, odpovedati delovna razmerja, veliko, veliko število zaposlenih. od komunalcev do zdravnikov, pravnikov in politikov. (pa tudi kak mmc komentator...)
nimivseeno1
# 15.12.2014 ob 10:57
“Kar nekaj časa smo potrebovali, da smo ugotovili, da ljudje lahko podoživijo svoje rojstvo. Da jih lahko pelje v čas pred rojstvom, v stanje, ki ga je Jung poimenoval kolektivna zavest. Da lahko začutimo izkušnje iz prejšnjih življenj.

Ni smrti, mi ne moremo umreti. :)

Dr. Brian Weiss
Dr Ian Stevenson
svitos
# 15.12.2014 ob 10:40
Ma kakšen LSD ali pa podobne sestavine?? V Ljubljani imamo sprehajalce od šolarjev naprej z žicami v "glavi" v eni roki pač "pizzo" v drugi kak "galaxy" na prehodu za pešce jasno pri rdeči luči na semaforju.. Ne mi reči, da se zavedajo kje se nahajajo v danem momentu! Politiki pa itak živijo v nerealnem svetu ponavadi vsaj 1.5 m nad tlemi.. Gibljejo se pa kot "pavi".. Drugače pa je svet nerealnosti globoko zakoreninjen že v samih nas rabimo le še določeno stimulacijo za takšno stanje izoliranosti od zunanjega neprivlačnega okolja...
krudi
# 15.12.2014 ob 22:16
vsi k se kregate kera medicina je boljša.
Kokr sm jst razbrau iz članka pomoje govori ne o zravljeju fizičnih bolezni ampak o zdravljenju psihičnih bolezni. Tako da on ni zdravnik ampak psihiater
QUENDI
# 15.12.2014 ob 22:12
........oh kakšna nestrpnost......pa pustite ljudem lastno izbiro (in mnenje) o zdravljenju......kdor nima lastnih izkušenj naj ne soli pameti drugim......naj se drži svojega zdravnika......da ne omenjam (ne) znanja-vedenja.....slovenska zaplankanost, kot v mnogih primerih razpadanja ustaljenih mitov in navad ali pa morda strah pred neznanim, nevednostjo.......še ena Hipokratova misel: ozdravljenje je vprašanje časa in tudi priložnost.......in časa ne zmoremo ustaviti, čeprav se na kvantnem nivoju ne giblje samo linearno.........
AstroPilot
# 15.12.2014 ob 21:41
dejansko je odnos med dozo in izkustvom ekponenten se pravi je učinek med 100 in 200 mikro lahko zelo minoren, več al manj utrujenost in zmedenost ipd, od 200 naprej v ustrezni okolici, z ustreznim mindsetom, s pripravljenostjo se prepustit učinkom lahko prinese počasi že nekakšno likvidacijo misli, se pravi da se začnejo misli nekako topit, da začneš pozabljat kdo si in da ti tut dejansko ni jasno kdo si, dobesedno, ne kot v retro anamnezi od alkohola ali kaj podobnega.. zavedaš se da si tam ampak tvoj "ego" ne določa tvoje situacije, seveda lahko vedno probaš prit nazaj k sebi v tem smislu da se miselno posiljuješ in nekako odbijaš učinke kar ma pa pol za produkt zmedenost ipd.. ampak načeloma za lsd itak ne moreš vedt kolko dobiš notr tko da nekako te mere niso ravno aplikabilne.. v tem smislu je vedno bolj gobirat, čeprav so tudi flushi gob različno potentni, zato vedno treba probat batch prvo minimalno potem pa na podlagi ocene aplicirat drugič tolko kot je prav.. in prav je 4 ali 5 g, v samoti, v temi in tišini, brez zunanjih motečih faktorjev.. neumnost je mislt, da če se je tvoj namen smejat in zabavat in uzmaeš 3g, da boš dobil ven neki kar naj bi te izpolnilo in prek česar bi se lahko bolje razumel, se pravi to kar naj bi bil terapevtski učinek teh substanc.. specifično naprimer, halucinacije, ki so določen integralni del takega izkustva niso izkrivljanje vidne materialne realnosti kot jo zaznavamo izven takih stanj, se pravi da se ti ukrivi miza pred očmi, to se ti lahko sicer zgodi ampak veliko bolj zanimive so halucinacije v temi ali pa ob zaprtih očeh, kjer začne tvoj um projecirat na to čutom izpraznjeno površino svojo vsebino in se nekako bariere med tvojim telesom in prostorm v katerem si začne rušit tako da dobiš občutek kot da si zapustil telo oziroma kot da si se zlil s prostorom v katerem si.. je pa to vse skupaj odvisno od doze.. pri pošteni dozi načeloma svetlobe niti ne preneseš, ker je preveč močan dražljaj, ker se ti čuti v takih stanjih izostrijo do amena.. nekaj napotkov torej za tiste, ki bi hoteli pa ne razumejo, da se je treba angažirat in se k stvari spravit na ustrezen način vkolikor želijo te famozne učinke izkusit, ne bo pa lahko, to je zagotovo.. ampak enkrat je treba v življenju..
ma_ri_bor
# 15.12.2014 ob 15:15
Pa saj nikjer ne piše, da je LSD zdravilo. Piše, da je lahko uporabno sredstvo pri proučevanju človeške zavesti.

Znano je, da že kamenodobne kulture uporabljale psihoaktivne substance v ritualne namene. Naprimer rdečo mušnico. Problem mušnice je, ker poleg halucinogene snovi vsbuje tudi snov, po kateri hudo boli glava in bruhaš. Halucinogena snov se v jetrih ne razgradi, ona druga pa. Zato so se šamani žrtvovali in jedli mušnice. Produkt je bil urin brez strupov a z halucinogenimi snovmi. Ostali so potem pili urin in se "zadevali". Ali je bilo to v rektreativne ali spiritualne ali znanstvene namene ne vem, vsekakor pa se lahko zamislimo, zakaj so se tega lotevali že pred recimo 50.000 leti...
nimivseeno1
# 15.12.2014 ob 15:13
Ampak prejšnja življenja pa presegajo moje razumevanje sveta.

Verjetno zato, ker nikoli še nisi bil na LSD-ju. :)
mala riba
# 15.12.2014 ob 13:20
...ja, res je, medicina vsak dan bolj napreduje, zelo resno in zelo znanstveno se raziskuje meditacijo in ugotavlja se presenetljive stvari ... celo za nejeverne tomaže, le ena od teh
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles
/PMC2840837/
sanja25
# 15.12.2014 ob 11:26
ZeK
Ponavadi bolniki sami pokažejo da niso ozdravljeni. Boš trdil da bi ozdravljen človek še vedno iskal pomoč pri uradnih ustanovah pa potem pri šarlatanih in ostalih? :) ti ko si zdrav greš še vseeno kar tako malo za hec k zdravniku? Pustimo hipohondre, teh je zanemarljiv procent in tudi oni so pravzaprav samo ljudje z duševnimi težavami.
Ogromno ljudi ima resne duševne težave in največkrat dobijo za svoje težave tablete za katere ni niti nujno da jim pomagajo. In potem jih menjavajo. In imajo krize. Ali pa zelo moderni pogovori s psihologi, ki pa tudi mnogim ne pomagajo, ljudje ne doživijo preboja in vedno potrebujejo pomoč. To je dosegla uradna znanost. Marsikaj kaj je bilo prej del znanosti danes ni več del znanosti. Kot je že komentator prej omenil elektrošoki, lobotomije. Heroin in morfij je bil včasih zelo cenjen del uradne znanosti. :) ganža je bila prepovedana, zdaj se ponekod uvaja in je legalna. Kdo je ali ima bolj prav? Uradna znanost je smešen pojem. Kar je del zgražanja danes je lahko jutri čudežno zdravilo prihodnosti. :)
nimivseeno1
# 15.12.2014 ob 11:06
Turboboost
# 15.12.2014 ob 10:55
Harvardska univerza, UCLA... so torej šarlatanske delavnice. Zanimivo...
Preprost2
# 15.12.2014 ob 10:20
Razen nenormalno veliko smejanja, pokajenih cigaret in alkohola, ki ni imel nobenega učinka nisem doživel nobenih halucinacij, telepatij in podobno. Pa sem kar nekajkrat vzel lsd in tudi gobice, v mladosti seveda.
simonc27
# 16.12.2014 ob 11:13
G. Bruno je inverz od Ramusa.

Na vsako tako in podobno temu ta takoj začne agresivno težiti z svojo materialistično-ateistično resnico.
Podobno kot Ramus s svojo versko resnico na številne članke o znanosti.
Mislim, da bi se človeka znala celo ujeti. Oba bi bila odlična inkvizitorja.
krudi
# 15.12.2014 ob 22:17
no mogoče je po izobrazbi zdravnik ampak se očitmo ukvarja z psihiatrijo
G.Bruno
# 15.12.2014 ob 16:04
vsekakor pa se lahko zamislimo, zakaj so se tega lotevali že pred recimo 50.000 leti..
Odgovor je v letnici.
Binder Dandet
# 15.12.2014 ob 14:39
" “Kar nekaj časa smo potrebovali, da smo ugotovili, da ljudje lahko podoživijo svoje rojstvo. Da jih lahko pelje v čas pred rojstvom, v stanje, ki ga je Jung poimenoval kolektivna zavest. Da lahko začutimo izkušnje iz prejšnjih življenj. "

Z vsem spoštovanjem, ali je gospod na LSDju odgovarjal? Si predstavljam, da bi na LSD s primernim usmerjanjem res lahko kakšna zaprta vrata v spominu odprl. Tudi za podožitev rojstva bi verjel. Ampak prejšnja življenja pa presegajo moje razumevanje sveta.
igor-za
# 15.12.2014 ob 12:59
ZeK
medicina, za razliko od šarlatanov, napreduje.
dan za dnem.

Žal je to medicina korporacij, katerim je glavni cilj bogato oplemenititi vloženi kapital, za zdravje, sploh, če od tega nimajo koristi, se ne brigajo.
Žal je to tudi medicina majhnih farmacevtskih trgovčičev, ki nam vsiljujejo reklame pred poročili, vmes in še po koncu.
Žal pa je to vse manj medicina znanstvenikov humanistov, ki jim je res mar za zdrav duh v zdravem telesu.
pok vejice
# 15.12.2014 ob 10:21
dejstvo je, da sodobna medicina v ful rečeh pojma nima. psihiatrija pa sploh. zdravila so v glavnem ciljanje, ne pa točno tista substanca, ki bo nekomu pomagala. večkrat substance škodijo, kot koristijo, nihče ne dela spect slikanj, da bi ugotavljal poškodovane predele možganov itd. tako da... meni se bolj marsikaj v sodobni medicini zdi šarlatanstvo. posebej po nekaj zadnjih obiskih splošnega zdravnika in zobozdravnice. če bi jih upoštevala, bi najbrž že crknila od sepse zaradi zob...
blackened
# 15.12.2014 ob 09:59
“V današnji družbi se dogaja, da je vse samo zunaj nas. Vsi problemi in njihovo reševanje. Večina ljudi se začne obračati navznoter šele, ko se njihov načrt v zunanjem svetu poruši in doživijo krizo.”
To pa je zato, ker smo od rojstva indoktrinirani povecini na zunanjo iluzijo in trening skladiscenja podatkov v umu.
Dokler se nam matrica, zaradi mentalnih zelja in emotivnih navezav ne porusi, ne bomo pokukali v notranjost, ki pa je v osnovi nase primarno okolje.
Zunanjost je zmeraj odraz notranjosti!
Vesolje je znotraj vas.
QUENDI
# 15.12.2014 ob 22:28
svobodan....po principu homeopatskega zdravljenja - in homeopatija je samo najbolj poznan izraz ti drugačne medicine, bolnik dobi zdravilo, ki pri zdravem povzroča simptome njegove bolezni.....verjemi ......lahko dobiš še hujše motnje kot je samo pijanost s potencirano-informirano vodo....glede placeba-ga medicina zelo uspešno uporablja.....pa še povedo ljudem, da ga uporabljajo, pa je še vedno uspešno......dajte malce preštudirat kvvantno mehaniko......velja za majcene delce in kjer se dobesedno prepleta energija-informacija z materijo in osnova je energija-materija brez mase....iz katerih je tudi človekov organizem in celo vesolje......higssov bozon, nevtrino, graviton, foton, kameleon, temni , negativni energiji, gama izbruhih, črnih-belih luknjah, antimateriji....pa malce o gravitaciji, ki je na velikem prostoru najšibkejša od 4 osnovnih sil.....na subatomskem nivoju še ni razumljena......torej kot nam vedenje o delovanju vesolja odpira vedno nova vprašanja, je podobno tudi pri delovanju človekovega organizma - možgan še posebno.....vemo zelo malo......in razvoja ni moč ustaviti.....se veselim novih spoznaj, ki bodo odprla nova vprašanja........
Olympic1
# 15.12.2014 ob 21:45
Veliko ljudi je potrdilo, da je LSD iz njih naredil boljše osebe.
svobodan
# 15.12.2014 ob 17:29
...ta delitev uradna/neuradna medicina ima zgolj in samo pravno politično birokratsko ozadje ...v resnici je medicina ena sama in je zmes oblastništva, šamanizma, znanosti, umetnosti in komunikologije, vse skupaj pa je začinjeno z natančo odmerjenim odmerkom šalabajzarstva...
zeleleni
# 15.12.2014 ob 12:09
men L D S psihoze dela
pok vejice
# 15.12.2014 ob 11:47
medicina, za razliko od šarlatanov, napreduje.
dan za dnem.


nekaj napredka se zgodi takole (kopipejstam se):
zelišča recimo, tam se kaže podoben trend, babice, ki v nulo poznajo vsako rožico, so šarlatanke, ko pa nekaj farmacevtov zbere njihove podatke in jih objavi v knjigi, je pa to znanstveno!

:-)

we still have a lot to remember!
sanja25
# 15.12.2014 ob 11:39
ZeK
Tako kot si sam napisal napreduje. In množična tabletomanija se izkazuje da je vedno slabša za ljudi in večine jih ne ozdravi. Zato je treba iskati druge poti, kar znanost mora ves čas početi. Sicer pa ta gospod ima naziv psihiater in je izredno cenjen tudi pri uradni stroki. Torej ne vem zakaj ga sploh imenuješ šarlatan. Danes pljuvaš po LSD-ju ju3 pa je lahko to čudežno zdravilo za nekatere bolezni. Če se dokaže da resnično pomaga.
maher
# 18.12.2014 ob 09:01
Temule Zeku pa po mojem niti ajahuaska ne bi pomagala.
Kazalo