Zdravje

Poudarki

  • Weissensteinerju vabila niso uspeli vročiti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 3 glasov Ocenite to novico!
Žilne opornice, Gregor Pivec
Gregor Pivec kot priča pred preiskovalno komisijo (na levi). Foto: DZ/Barbara Žejavac
Marjan Ferjanc
Pod Ferjancem so v celjski bolnišnici opustili sistem najvišje dovoljene cene na opornico. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Dodaj v

Kdo je odgovoren za drage žilne opornice? Direktorja kažeta na stroko.

Seja preiskovalne komisije DZ-ja
10. februar 2017 ob 14:50
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Preiskovalna komisija DZ-ja o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu je kot priči zaslišala direktorja celjske bolnišnice Marjana Ferjanca in nekdanjega direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca.

Gregor Pivec je zatrdil, da so ves čas skrbno ravnali na področju kardiologije in nabave materialov. UKC Maribor je vodil 20 let. Predsednica komisija Jelka Godec (SDS) mu je odvrnila, da podatki transparentnosti pravzaprav ne izkazujejo. Med drugim je zato zdajšnji v. d. direktorja Janez Lavre odpustil pomočnika direktorja za nabavo Petra Weissensteinerja. Pivec pa je na to dejal, da za dvom o verodostojnosti delovanja nabavne službe ni imel nikakršnega razloga. Z vsako podrobnostjo iz razpisov sicer ni bil seznanjen, saj je bila služba pri tem suverena.

Sklicevanje na stroko
Potrdil je, da je velikokrat prišlo do prekoračitve količine nakupa žilnih opornic glede na sklenjeno pogodbo. A je opozoril, da direktor ne more ocenjevati, koliko in katere žilne opornice potrebujejo, saj za tem stoji stroka.

Na vprašanje, ali se kot tedanji direktor čuti odgovornega za to, da se je nakupovalo preveč in mimo zakona o javnih razpisih, je dejal, da je "to postavila stroka". Dejal je, da je pozval kardiologe na UKC Maribor, naj pridobijo cene žilnih opornic v tujini, a teh informacij po njegovem vedenju niso dobili. Ne ve pa, zakaj jih niso. So pa po njegovih besedah postavili najvišjo ceno v višini 500 evrov za opornico.

Tudi Ferjanc se sklicuje na stroko
Marjan Ferjanc, ki vodi celjsko bolnišnico zadnjih deset let, pa je dejal, da so določen čas imeli postavljeno najvišjo ceno na opornico, a so to nato opustili. Poudaril je, da so pri nakupu opornic zlasti sledili dobrobiti bolnika.

Ko pa so začeli odkrivati, kakšne so razlike v cenah materialov po bolnišnicah, so nehali uporabljati žilne opornice, ki so stale okoli 3.000 evrov. Nato pa so dobavitelji sami začeli zniževati cene, je dodal. Tako jim je z nekaterimi dobavitelji uspelo znižati cene, pri drugih so bili neuspešni.

Pred parlamentarno komisijo bi danes moral stopiti tudi Weissensteiner, a mu vabilo ni bilo vročeno.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Vipavec
# 10.02.2017 ob 18:02
Kriva sta vratar in vratarka na UKC Ljubljana in v Mariboru.
Ddovani
# 10.02.2017 ob 16:47
Še vedno se preplačuje

Dodal pa je, da so trenutno cene dobrih stentov v Nemčiji samo po 100 evrov, na Finskem 130, medtem ko so v UKCL še vedno po 265, v drugih slovenskih bolnišnicah pa še bistveno višje, celo takih stentov, ki jih drugje v svetu sploh ne uporabljajo več. Žal Slovenija nima mehanizma, da bi cene sledile padanju cen v Evropi, meni Noč. Prepričan je, da bi se dalo ugotoviti, kam odteka denar od preplačanih stentov, če je za to seveda interes.
Franc Jožef I.
# 10.02.2017 ob 15:16
Vrhunčev Simon je tud lump!
cairns
# 10.02.2017 ob 22:22
Kdo je odgovoren za drage žilne opornice? Direktorja kažeta na stroko.

Drži. Vsi zelo srokovno lažejo.
nonparel
# 10.02.2017 ob 18:37
Gledal sem danes zaslišanje direktorja ene izmed slovenskih bolnišnic. In zdaj se sploh ne čudim več vsemu temu kar se dogaja s temi naročili, čudilo bi me, če se to ne bi dogajalo....ob takšnih direktorjih.
slovannn
# 10.02.2017 ob 16:48
Še vedno ne vem ali so mi vgradili drago kvalitetno upornico ali drago slabo. Pa kako naj živim.......
lv
# 11.02.2017 ob 08:05
Za naročila obstajajo interni pravilniki, zakoni itd.
Poglejte čigavi podpisi so na listinah v postopku naročila (tudi na interni dokumentaciji). Ti so krivi.
YonKippur
# 10.02.2017 ob 18:20
Me prav zanima, kdo se bo izpostavil in pokazal s prstom na kakega kardiologa - z imenom in priimkom!?! Če pa... bo prav tega-istega kardiologa morda nujno potreboval naslednji teden?!? Ali pa že kar jutri! Le kdo bi mogel zanesljivo vedeti??? Težka bo! Pri čemer pa se poraja eno zelo pomembno vprašanje: Zakaj za vraga potrebujemo direktorja bolnišnice, če zgolj podpisuje neke papirje??? Nima pojma, niti se mu zdi nujno preveriti kaj sploh podpisuje! Me prav zanima, če sta omenjena direktorja sploh prečitala svoje pogodbe o zaposlitvi... OK, vsi vemo, da sta zanesljivo preverila številke, na katere sta lahko vsakega 15. v mesecu računala, da bojo na njunima TRR...
Sicer prav možno, da sem naiven... ampak, a nimamo direktorjev v firmah - privat ali državnih - zato, da skrbijo za finančno zdravje podjetja. Da na eni strani skrbijo za pridobivanje financ in na drugi strani kar najbolj smotrno in racionalno porabo ta-istih sredstev???
Očitno ne, kadar gre za naš, davkoplačevalski denar. Takrat je najbolj pomembno, da je direktor nekdo s pravim priimkom, iz prave stranke, ki redno vabi na piknike spet druge enako prave in škodljive družbene zajedavce....
Če bi vedel, da bo zanesljivo pomagalo, bi bil pripravljen celo na NLB dvigniti kredit za nakup eno par palet raticida...
Ddovani
# 10.02.2017 ob 16:40
Kako se lahko še danes ,po vseh odkritjih na TV, prodajajo isti opornice v Nemčiji za 100 Eurov
v UKC pa po 240.
garmond
# 11.02.2017 ob 11:02
Zakaj so pri nas nabavne cene v zdravstvu tako visoke?
Osnovna realna cena + 25% v žep posredniku + 25% v žep pokvarjenemu osebku v bolnici ali zdravstvenemu domu.
Binder Dandet
# 11.02.2017 ob 09:29
Ce je lahka skladiscnik odgovoren za preskakovanje vrst, je oahka skladiscnik odgovoren za preplacilo materialov.
KunteKinte
# 11.02.2017 ob 06:21
ma v katerikoli bolnici ne dobiš posla brez provizje... to je vsem podjetnikom znano.. en prijatu je hotel dobavljati psarniški material za ukc ljubljana.. vodja nabae mu je direktno rekel.. za mene 20% denarja od prodanih količin ukc-ju :)
tudi MOL ima svoje predstavniki ki pobirajo podoben harač za Zokija :)

slovnska policja in tožilstvo pa lovita kurje tatove in paštetarje :)
neznalček
# 10.02.2017 ob 22:50
Imamo službo za nabavo, pomočnika direktorja za nabavo, ampak reveži ne morejo opravljat svojega dela, dokler jim zdravniki ne poizvejo cen v tujini. Sicer so jim cene zdaj pridobili novinarji, pa bo mogoče šlo...
amigo
# 11.02.2017 ob 08:53
Za mene je to nepojmljivo. Imamo kardiologe, nabavnike in cel kup svetovalcev. A o tistem kar nakupujejo nimajo pojma. Tako v eni bolnici kupujejo stente za 300 Eur, v drugi enake za 1000 Eur.
M 48
# 11.02.2017 ob 06:44
V Sloveniji nikjer nič ne funkcionira tako, kot bi moralo, ampak vsepovsod ena sama prevara in korupcija, v kratkem gnila družba za katero so odgovorni politiki, ki pač svoje odgovornosti nikjer ne vidijo. Gnilo družbo pa sigurno ne sestavljajo delovni in pošteni ljudje ampak pokvarjeni,sebični, arogantni in predvsem gnili ljudje.
Dr. Kumrovec
# 13.02.2017 ob 11:29
Edina pametna rešitev bi bila - vse bolnišnice v Sloveniji bi država morala nacionalizirati - iztrgati iz pohlepnih rok kapitala in privatnikov, ter dati v upravo STROKI. Le močna stroka je garant zoper neoliberalno logiko.
Lluka
# 13.02.2017 ob 08:46
Pa dobro.....a mislijo biti na teh komisijah prisotni policisti in kriminalisti? Al samo neki nevedneži, kateri sprašujejo pa ne vedo kaj sprašujejo......... ????????????
mend055
# 13.02.2017 ob 09:50
Ja, naj kriminalisti spremljajo vse TTR- e vsega zdravniškega osebja. Ti pa naj pojasnujejo nenadne prilive denarcev, ki niso plača - osebni dogodek.
Potem pa poklicati na zagovor, če potrebno obsoditi in v zapor ter vrniti povprečnino za pol delovnih let nazaj kot kazen (saj se sklepa, da je goljufal/a že vsaj pol opravljene delovne dobe).
petrap
# 11.02.2017 ob 17:59
Razlogov za takšno stanje v zdravstu je veliko.
Pomemben razlog je dejstvo, da je pri nabavah zdravil in zdravstvenega materiala najpomembneje, da slediš vsem zamotanim predpisom v postopku izvedbe javnega naročila in da na koncu izbereš iskani artikel po najnižji ceni, ki jo ponudijo ponudniki v Sloveniji. Ti pa so že zdavnaj oblikovali kartele in tako dogovorno ponujajo blago po visokih cenah. Konkurenca med njimi je zgolj navidezna.
Drugi razlog je ta, da so za zdravstvene veljake nabavne službe , recimo v bolnišnicah, povsem nepomembne, največkrat so celo ovira za njihovo početje. Zato so tudi slabo organizirane in se zato, v večin primerovi, sploh ne obnašajo profesionalno. Ne zato, ker bi ne hotele ali znale ampak zato, ker jim veljaki v bolnišnicah tega ne pustijo.
Nabave zares pomembnih artiklov, ki dobaviteljem prinašajo pomemben zaslužek, so v domeni veljakov v bolnišnicah, kdorkoli so že to. Ne iščite jih v nabavnih službah.
mrgo12345
# 10.02.2017 ob 20:32
Prav bi bilo, da bi svoje bralce o bvestili tudi o pričanju prof. dr. Marka Noča. Če že pišete o tej temi.
Eska
# 11.02.2017 ob 16:27
Neznanje ne exculpira.
felipesko
# 10.02.2017 ob 19:40
Ko pa so začeli odkrivati, kakšne so razlike v cenah materialov po bolnišnicah, so nehali uporabljati žilne opornice, ki so stale okoli 3.000 evrov. Nato pa so dobavitelji sami začeli zniževati cene, je dodal. Tako jim je z nekaterimi dobavitelji uspelo znižati cene, pri drugih so bili neuspešni.

Ne se sekirat,saj so preplačila končala v humanitarnih in razvojnih inštitucijah.....Pri teh poslih ni šlo nikoli za zasebno okoriščanje,ampak je vedno bil cilj čim boljša oskrba pacienta......
Dohtarji bi z lahkoto pritiskali na plačni sistem,ampak vedno povdarjajo,da jim je primarni cilj zdravje ljudi.....
So zdravniki,ki nosijo sanitarni material od doma.....
V bivšem sistemu,kakršen koli je že bil,ni v nabavano službo bolnice mogel prismrdeti vsak cukerpeker,kar je danes seveda možno,še bolj pa bo možno,ko bo z bolnico upravljal sam cukerpeker.....
Denarju čast in oblast......
Kazalo