Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 10 glasov Ocenite to novico!
Kirurgi
Cilj kirurgov je v celoti odstraniti rakavo tkivo. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Kirurgom kmalu na pomoč "svinčnik", ki identificira rakavo tkivo?

Natančna odstranitev rakavega tkiva je ključna za preprečitev širjenja bolezni
7. september 2017 ob 08:53
Austin - MMC RTV SLO

Znanstveniki z univerze v Teksasu so razvili "svinčnik", ki po njihovih zagotovilih v 10 sekundah razkrije, ali je tkivo rakavo. Tako bi lahko kirurgi tumorje odstranjevali hitreje, varneje in natančneje.

Kot so znanstveniki glede izsledkov testiranj zapisali v reviji Science Translational Medicine, je svinčnik MasSpec 96-odstotno natančen. Njegovo delovanje temelji na analizi presnove rakavih celic, ki je zaradi njihove hitre rasti in širjenja, kemično gledano, zelo drugačen od zdravega tkiva, poroča BBC.

In kako deluje "svinčnik"?
Kirurg na tkivo, ki ga "obdeluje", spusti kapljico vode, s katero, če poenostavimo, zajame kemične snovi določenih celic, svinčnik potem vnovič posrka kapljico in jo s pomočjo spektrometra v hipu analizira. Tako je takoj jasno, ali je tkivo, ki ga pregledujejo zdravniki, zdravo ali ne. Nova naprava bi lahko močno olajšala delo kirurgom, da bi lahko še natančneje odstranili rakavo tkivo. Pri nekaterih tumorjih je sicer jasno vidna meja zdravega in bolnega tkiva, pri drugih pa ne, kar močno vpliva na zdravljenje bolezni. Če namreč bolno tkivo ni v celoti odstranjeno, se lahko rakave celice hitro širijo naprej, če pa kirurgi odstranijo preveč tkiva, lahko pride do dolgotrajnih poškodb.

"Kar je zelo vznemirljivo pri tehnologiji, je, da tako natančno odgovarja na klinične potrebe," pravi Livia Eberlin, asistentka profesorja za kemijo na univerzi v Teksasu.

Orodje so za zdaj v okviru študije testirali na 253 vzorcih. Testiranja bodo nadaljevali do prihodnjega leta, ko bodo začeli izvajati poskusne operacije. Trenutno lahko orodje analizira tkivo s premerom 1,5 milimetra, znanstveniki pa so že razvili še bolj izpopolnjeno različico, da bi lahko analizirali tkivo s premerom 0,6 milimetra. Sam svinčnik je poceni, na drugi strani pa je okoren in velik spektrometer zelo drag, zato zdaj znanstveniki prizadevanja usmerjajo v razvoj manjšega in cenejšega spektrometra, ki bi bil tudi logistično lažje uporaben.

"Vsakič, ko lahko ponudimo bolnikom natančnejšo, hitrejšo in varnejšo operacijo, seveda to želimo storiti," je dejal eden od sodelujočih pri razvoju James Suliburg, sicer vodja endokrinološke kirurgije na Baylor College of Medicine.

V zadnjih letih se je pojavilo več izumov, ki bi lahko olajšali delo kirurgom. Ekipa strokovnjakov na Imperial Collegu v Londonu je razvila nož, ki "zavoha" tkivo, ki ga reže kirurg, in lahko presodi, ali gre za rakavo tkivo, ekipa na Harvardu pa s pomočjo laserjev analizira, koliko rakavega možganskega tkiva je treba odstraniti.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
galoper
# 07.09.2017 ob 09:11
Boj z rakavimi tvorbami bo uspešnejši, če bodo lahko odkrili rakave tvorbe čim bolj zgodaj in prišli bodo do gena, ki je že razposlal signale za svojo rakotvorno ofenzivo v telesu. Samo kirurško odstranjevanje tkiva ni rešitev.
Roko_europe
# 07.09.2017 ob 16:36
@tao3
Da bi pa folk malo bolj zdravo jedel in pil pa nebi bilo toliko raka. Aja, ... pač to je na policah. Kaj čmo ne?

Ni vse v hrani! Sem pokopal preveč sorodnikov in znancev, ki so umrli od raka, pa so prenekateri še preveč zdravo živeli. Veliko vpliva ima genska zasnova, okolje-zrak, stres, sevanje itd...seveda piko na "i" doda še prehrana, ampak z po tvoje "pravo" prehrano zdravje tudi ni garantirano. Sestrična je imela levkemijo in pokopali smo jo leto kasneje, kot so ji smrt napovedali zdravniki in to zgolj zato, ker je jedla "le zdravo" hrano. Ni preživela, le mučila se je dlje, revica uboga.
Drugače pa, pozdravljam vsake tehnične rešitve za učinkovitejše zdravljenje in operacije, še bolje pa je, če do bolezni sploh ne pride!
vranek
# 07.09.2017 ob 12:47
Glavni problem odstranitve rakavega tkiva ni v ločevanju, ampak v škodi, ki jo odstranitev naredi.
Ne mores kar po mozganih poljubno šarit, dokler vsega ne očistiš. Ne mores kar prerašcenih arterij prerezat, zivcev .....
Super, se en idikator več, moznost vec, je pa to dalec od neke revolucije.
Dr. Kumrovec
# 07.09.2017 ob 15:02
Na potezi je država, da nagradi znastvenike in hkrati zaščiti izum pred podivjanimi korporacijami, ki se želijo okoristiti na račun bolnih ljudi.
sluka83
# 13.09.2017 ob 21:31
@Zadeti Derviš: Ja, pa ja. Znanstvenikom in raziskovalcem je pa res v prvi vrsti do denarja. Vsi po vrsti so hudi milionarji. Pohlep jim je v genih zapisan...
Daj se vzdrži takih komentarjev in ne širi negativizma!
stojan1111111
# 13.09.2017 ob 15:43
Toliko težav imamo v zdravstvu, da bomo potrebovali drugo pot. Nekdo bo mogel sastaviti program za preventivno zdravlje posameznika. Menim da se to da sastaviti, in tako zdravstvu reči NE. Tako bo v žepu posameznika, v 40 letih ostalo najmanj 10 000 evrov. To je en dobar avto, ali polovica hiše na vasi. V ZDA 40 milionov ljudi nima zdravstveno zavarovanje. Človek mora paziti na svoje telesno zdravlje (zmerna in zdrava hrana, čist zrak in voda, pomembno je gibanje, varujte se poškodb pri delu, pomemban je počitek in zmerno delo, dobro spanje, pazite se raznih pritiskov drugih ljudi, ne delajte umazanog, enoličnog in teškog dela). Telo je slabo in bi se mogli posebaj paziti ovisnosti od hrane, pijače, dela, ljubezni kot je seks, tobaka, hazarda, igric in drugo). Intelektualno zdravlje (dobre misli in besede). Emocijonalno zdravlje (dobri odnosi z drugim ljudmi, sabo, naravo in bogom, izražanje čustev). Duhovno zdravlje ( resnica, mir, ljubezen, nenasilje in ispranost).. Kako se reče slovensko ispravnost? Mogoče bi to prevedli kot dobra dejanja. Za boljše zdravlje nas in naših otrok, bi mogoče bilo potrebno imeti otroke v mladih letih (v starosti od 17 do 20 let). Tako bi se zdravlje slovencev bistveno izboljšalo, in nebi potrebovali zdravnike. To je realnost ki se bo zgodila za nekih 30 let. Eni to že zdaj živio.. Če sem kaj pozabil me popravite?
POTROSNIKF
# 11.09.2017 ob 17:21
Izrezovanje obolelih tkiv je velik stresni poseg v telo...

Pri nekaterih ljudeh se rak sploh ne more razviti ker ga imunski sistem v kali uniči! Torej, najti bi bilo potrebno rešitve za pomoč imunskemu sistemu pri tistih ljudeh, pri katerih ne deluje tako odlično...
galoper
# 08.09.2017 ob 15:32
Slaba stran tega 'svinčnika' je v tem, da mu mora najprej kirurg pokazati tkivo. Kaj pa lokacije ostalih metastaz?
HOR
# 07.09.2017 ob 23:56
Pa saj ni cudno, da manjka krvi, ko pa ljudem od drzave do delodajalcev ze vsi kri pijejo ( pa se v tujini se za kri vec placa...- tudi kri je v kapitalizmu trzno blago, kot vsako drugo, pa zivljenja tudi...)
Tao3
# 07.09.2017 ob 12:44
Da bi pa folk malo bolj zdravo jedel in pil pa nebi bilo toliko raka. Aja, ... pač to je na policah. Kaj čmo ne?
Zadeti Derviš
# 07.09.2017 ob 12:27
Cena pa??? Samo za denar jim gre. Spet se bo nekdo umastil na konto bolnikov!
Kazalo