Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 21 glasov Ocenite to novico!
Boj proti adisu
Leto 2014 je najbolj črno leto v zgodovini HIV-a/aidsa v evropski regiji Svetovne zdravstvene organizacije. V tem letu se je s HIV-om na novo okužilo prek 142.000 ljudi, kar je največ do zdaj. Evropska regija tako ne sledi svetovnemu gibanju zmanjševanja novih okužb s HIV-om. "Porast novih okužb s HIV-om je predvsem posledica širjenja okužbe s heteroseksualnim prenosom v državah vzhodne Evrope. V teh državah je pomemben tudi prenos okužbe z iglami pri ljudeh, ki si vbrizgavajo mamila. V državah EU-ja je sicer najpogostejši način prenosa spolni odnos med moškimi. V zadnjem desetletju se je število novih okužb v nekaterih državah EU-ja podvojilo, v drugih pa zmanjšalo za 25 odstotkov," pravi Marijan Ivanuša s Svetovne zdravstvene organizacije. Foto: EPA
false
Po navedbah NIJZ-ja je tveganje prenosa okužbe s HIV-om z okužene matere, ki je uspešno zdravljena s protiretrovirusnimi zdravili, ki rodi na varen način in novorojenca ne doji, pa je ocenjeno na manj kot 2 odstotka. Foto: freedigitalphotos.net

Dodaj v

Ključ do uspešne preventive je zmanjševanje tveganega vedenja

Svetovni dan boja proti aidsu
1. december 2015 ob 06:23,
zadnji poseg: 1. december 2015 ob 08:08
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenija je po mnenju stroke še vedno država z nizko stopnjo epidemije virusa HIV. Toda število okuženih se povečuje. Eden izmed od novih preventivnih ukrepov bo testiranje nosečnic, s čimer želijo preprečiti prenos HIV-a z matere na otroka.

Prvi decembrski dan je že 27 let posvečen svetovnemu dneva boja proti aidsu. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v Sloveniji v zadnjih 30 letih odkritih 726 ljudi, okuženih z virusom HIV. Pojavnost HIV-a v Sloveniji pa je manj kot ena HIV-pozitivna oseba na tisoč prebivalcev. V zadnjem desetletju je v Sloveniji za aidsom zbolelo 112 ljudi, 23 jih je po diagnosticiranju bolezni umrlo.

Slovenija se z aidsom dejavno ukvarja že 30 let, saj je nekdanje ministrstvo za zdravstvo in socialno varstvo že leta 1985 ustanovilo posvetovalno telo, Komisijo za aids, kjer so zastopane stroka, politika in civilna družba. Prvi nacionalni program preprečevanja in obvladovanja aidsa je Slovenija dobila leta 1996, in kot pravijo na NIJZ-ju, je prav zgodnji in napreden odziv verjetno pripomogel k temu, da je Sloveniji vse do danes uspelo ohraniti nizko stopnjo epidemije, kjer se HIV še ni pomembno razširil v nobeni podskupini prebivalstva.

Na NIJZ-ju opozarjajo, da diskriminacija in stigma še vedno ostajata med glavnimi preprekami za uspešno ozaveščanje, zgodnje odkrivanje in zgodnje zdravljenje. "Testiranje in zgodnje zdravljenje nista pomembni zgolj za boljšo prognozo in daljše življenje ljudi, ki živijo s HIV-om, predstavljata tudi pomembno strategijo zmanjševanja novih okužb v populaciji. HIV/aids je tako po svetu kot tudi v Sloveniji pomemben javnozdravstveni problem. Ključ do uspešne preventive je zmanjševanje tveganega vedenja v ključnih populacijah, kot so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, osebe z več spolnimi partnerji, osebe, ki nudijo spolne usluge za plačilo, in njihove stranke, osebe, ki si injicirajo mamila, osebe, ki prestajajo kazen zapora, osebe, ki so imele tvegano vedenje v visokoprevalenčnih državah, osebe s spolno prenosnimi okužbami, kot so hepatitis B, sifilis in gonoreja. Tvegano vedenje za prenos okužbe predstavljajo nezaščiten spolni odnos oz. spolni odnos brez kondoma, souporaba pribora za injiciranje drog in tetoviranje," so pred svetovnim dnevom aidsa zapisali na NIJZ-ju.

Testiranje nosečnic na virus HIV
Sloveniji se prihodnje leto napoveduje novost, in sicer testiranje nosečnic na virus HIV, ki bo seveda prostovoljno. Ker število s HIV okuženih prebivalcev v Sloveniji vseeno narašča, NIJZ predvideva, da bo v prihodnje višje tudi število s HIV-om okuženih nosečnic. Poleg tega je Slovenija ena redkih držav EU-ja, ki še ni uvedla testiranja nosečnic, kar na ministrstvu za zdravje utemeljujejo s tem, da je Slovenija država z nizko stopnjo epidemije, tako da je tudi tveganje za primere prenosov z matere na otroka majhno.

Zadnji v Sloveniji rojen otrok, ki je HIV dobil od matere in ki je bil prijavljen NIJZ-ju, je bil rojen leta 2001. V obdobju 2005-2014 je bil prijavljen en sam primer okužbe, prenesene z matere na otroka, in sicer leta 2011. Vendar je bil otrok rojen v državi z visokim deležem okuženega prebivalstva in se je šele pozneje priselil v Slovenijo.

V letu 2011 je bila okužba s HIV-om odkrita pri dveh nosečnicah, vse od leta 1993 pa nikoli ni bila prepoznana več kot ena s HIV-om okužena nosečnica na leto. "Glavni namen uvedbe presejanja je eliminacija prenosa HIV-a z matere na otroka, saj bi bila za današnji čas ob vseh možnostih testiranja in preprečevanja prenosa ob ugotovljeni okužbi matere okužba otroka povsem nepotrebna," pravijo na ministrstvu za zdravje.

Po navedbah NIJZ-ja je možnost prenosa okužbe s HIV-om z okužene matere, ki je uspešno zdravljena s protiretrovirusnimi zdravili, ki rodi na varen način in novorojenca ne doji, ocenjeno na manj kot 2 odstotka. "Tako sta testiranje nosečnic na okužbo s HIV-om in prepoznavanje okuženih ključni za uspešno preprečevanje prenosa HIV-a z matere na otroka," poudarjajo na NIJZ-ju.

Delež prenosov se manjša
Delež prenosov HIV-a z matere na otroka se je v Evropi znižal s 359 v letu 2004 na 218 v letu 2013. Tveganje prenosa okužbe, nezdravljene s HIV-om okužene matere na otroka, ki ne doji, je bilo v Evropi ocenjeno na od 15 do 20 odstotkov.

Vir: Letno poročilo o okužbi s HIV 2014 (NIJZ)

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
pašeresje
# 01.12.2015 ob 07:51
zvestoba je najboljša preventiva
Radenm
# 01.12.2015 ob 07:54
los-t, kar se cinizma tiče ga premorem kar nekaj, ampak dejstvo je da v provprečju homoseksualni ljudje zamenjajo več spolnih partnerjev, kar seveda prinese zraven določeno tveganje za spolno prenosljive bolezni, in mene osebno izredno moti če kdo vleče neke korelacije, ki jih ne razume.

Sam imam sicer raje brhke dekline, tako da iz prve roke ne bi vedel povedat, ampak konec koncev, kdo s kom spi pač ni moj posel. Puritanstvo je pa itak samo strah pred dejstvom, da je nekdo drug srečen.
Kekec99
# 01.12.2015 ob 09:04
Ključ do uspešne preventive je nevtikanje v vsako luknjo.
garmond
# 01.12.2015 ob 09:16
Daleč največ AIDS-a je na črni celini, kjer je manj homosexualcev kot na razvitem zahodu.
smradulja
# 01.12.2015 ob 08:13
if
# 01.12.2015 ob 08:13
NIJZ: "Tveganje prenosa okužbe s HIV z okužene matere, ki je uspešno zdravljena s protiretrovirusnimi zdravili, rodi na varen način in novorojenca ne doji, je ocenjeno na manj kot 2 odstotka."

1,9999999% je manj kot 2,0000000%!

Družba igra rusko ruleto, ker živi kot statistična družba! To šteje za normalno! Bolna družba!
johann
# 01.12.2015 ob 10:56
Če ni tveganja ni užitka!

In tudi AIDS-a ni.

Daleč največ AIDS-a je na črni celini, kjer je manj homosexualcev kot na razvitem zahodu.

Kako pa ti to veš. Tam obstaja še vse kaj drugega kot to in vse je za njih popolnoma naravno (pedofilija, občevanje z živalmi itd.). Če ne verjameš, vprašaj kakšne zdravstvene delavce, ki so tam dalj časa delovali. Je pa res, da o tem nihče ne piše, ker ljudi npr. bolj zanima, da je Charlie Sheen HIV pozitiven in koliko partnerk je okužil.
akvarij1
# 01.12.2015 ob 12:48
http://www.rtvslo.si/svet/z-virusom-hiv-rojena-najstnica-ze-12-let-zivi-v-remisiji/370109

Če boste jemali zdravila boste zboleli in umrli. Če pa ne boste jemali zdravila boste pa v remisiji. :)

lenovo79
# 01.12.2015 ob 10:05
Resnica o AIDSu, ogled na youtubu naslov dokumentarca je House of Numbers., https://www.youtube.com/watch?v=Bwgmzbnc
kII Aids je izmišljena bolezen za profit farmacije.
tonismile
# 01.12.2015 ob 08:10
Da pa nosečnic ne testirajo je pa absurd ,glede na to, kako je danes lahko potovati in je bil že marsikdo, marsikje, s kdo ve s kom.....
akvarij1
# 01.12.2015 ob 12:00
Ste imeli spolni odnos z neznanko? Hitro pojdite na test, ki ničesar ne dokaže, ki ima v različnih državah različne kriterije. Hočemo vam odkriti bolezen, ki ne obstaja, da vam bomo lahko prodali AZT, najbolj strupeno zdravilo, ki je bil kot kemoterapevtik zavrnjen zaradi toksičnosti.

mstrgar1
# 01.12.2015 ob 09:18
Ključ (prvi korak) do usprešne preventive je obelodaniti svetu, katere farmacevtske multinacionalke so lansirale virus na Afriška tla.
tsinamuh0
# 02.12.2015 ob 07:59
Nestrpnost je tako stara kot človeštvo, z njo se tudi manipulira. Ta dan, 1. december je zelo medijsko razvpit, po nekem avtomatizmu ima priviligiran položaj v medijih, s podporo v ZDA in Hollywoodskih zvezdnikov, v resnici pa objektivno ne gre za kakšnega izmed večjih javno-zdravstvenih problemov, pri nas je to na srečo (reda velikosti 10 žrtev) mnogo manjši problem od samomorov (388), prometnih nesreč (cca. 150), primerljiv s problemom prepovedanih drog (reda velikosti 10 žrtev na leto).
Bi se pa lahko vprašali, če velja: ''Ključ do uspešne preventive je zmanjševanje tveganega vedenja'' - s čimer se seveda lahko 100% strinjamo - zakaj najsmrtonosnejši izdelek v zgodovini človeštva (cigareto, če kdo slučajno ne ve), ki je tudi daleč največji javnozdravstveni problem (uradno nad 3600 žrtev na leto v Sloveniji - že to je 10 vsak dan!!, v resnici pa še več), prodajamo pred vsako šolo, celo v(!) Kliničnem centru, pred Onkološkim Inštitutom... celo na več prodajnih mestih kot kruh? Na vsaki blagajni vam vsiljivo ponujajo najbolj kancerogen izdelek, vodilni vzrok rakov in to najbolj smrtonosnih- ever? Zakaj to dovoljujemo?
akvarij1
# 01.12.2015 ob 12:22
Živite v Afriki? Australiji? Nemčiji? Franciji? V različnih deželah imate drugačne kriterije, ki vam povedo ali ste pozitivni ali ne? Imamo namreč zelo izobražen virus, ki ima v sebi vgrajen GPS sistem. Takoj vam pove kje se nahajate in vas napade glede na to kje ste. :)

Pojdite na Antarktiko, tam kriterije virus še nima izdelanih. :)

akvarij1
# 01.12.2015 ob 12:14
Ste ravnokar preboleli virusno okužbo? Nikar ne pojdite na HIV test, ker vam bodo protitelesa proti virusu pokazala lažno pozitivnost za HIV. Želite v Afriki narediti test? Nikar, tam so pogoji najbolj ohlapni. Virus HIV namreč ve v kateri državi živite, zato smo v različnih državah podali različne kriterije za HIV pozitivnost. :)

akvarij1
# 01.12.2015 ob 11:58
HIV virus ne obstaja. O tem govorijo mnogi znanstveniki. Npr.: dr. David Rasnick
dr. Kary Mullis, dr. Stefan Lanka, dr. Peter Duesberg. Mimogrede, to niso neki levi znanstveniki, dr. Kary Mullis je dobil Nobelovo nagrado za odkritje PCR. :)
evaevi
# 02.12.2015 ob 13:53
tsinamuho,
kaj se čudiš, ko pa ravno na tej, strokovno neprimerljivo nedorečeni
hiv=aids zgodbi stoji nešteto kariernih eksistenc
akvarij1
# 01.12.2015 ob 20:47
@kolibri123
Akvarius, v kateri drzavi se je torej najbolj varno testirat


Vsekakor ne izberi Afrike. Tam si pozitiven, če imaš v sebi že katerekoli dva proteina, ki se vežeta s potencialnimi protitelesi v našem telesu. Vse kaže, da ima francija najbolj striktne kriterije. :)

1. Cepimo se zato, da dobimo protitelesa. Protitelesa nas ščitijo proti virusu, ker ga primejo in nevtralizirajo. Torej zakaj protitelesa določijo, da smo HIV pozitivni, da imamo virus. Ti bi namreč lahko le dokazali, da smo ga imeli in ga sedaj nimamo več.

Testi niso zanesljivi in iščejo protitelesa. Močno odsvetujem HIV test med ali po kakšni virozi (gripi ... itd) ker imate v krvi še vedno protitelesa, ki lahko dajejo pozitivno reakcijo na test.
kolibri123
# 01.12.2015 ob 18:09
Akvarius, v kateri drzavi se je torej najbolj varno testirat, da bomo negativni?
evaevi
# 01.12.2015 ob 16:16
Dr. Heinz Ludwig Sanger, Emeritus Professor of Molecular Biology and Virology, Max-Planck-Institutes for Biochemistry, Munchen:


Up to today there is actually no single scientifically really convincing evidence for the existence of HIV. Not even once such a retrovirus has been isolated and purified by the methods of classical virology.”

http://www.virusmyth.com/aids/controversy.htm
Crveni
# 01.12.2015 ob 09:54
Znanstveniki pravijo, da se je epidemija začela okrog l. 1920 v Kinšasi:_

Aids: Origin of pandemic 'was 1920s Kinshasa'
Pacifist
# 01.12.2015 ob 09:19
Ne govorimo o glorificiranju homoseksualnisti. In tudi ne gre za enačenje teh skupnosti s heteroseksualnimi. Za kar gre je le odstranjevanje diskriminacije. Odstranjevanje tega, da ne odobravamo njihove eksistence. Da si lastimo pravico reči, da ne obstajajo. Družina bo vedno ostala družina. Ker pa obstajajo tudi drugačne oblike skupnosti, pa to ne pomeni, da je le družina edina možna skupnost.
fudelaster
# 01.12.2015 ob 10:41
Mislim kakšni komentarji, ej! Človek ne more verjet! Mi je pa sedaj popolnoma jasno, zakaj je Slovenija po stopnji in % testiranih oseb proti spolno prenosljivim boleznim na tako nizkem mestu,da izpade kot neka država Afrike oz. tretjega sveta! Katastrofa! Folk izobrazite in informirajte se o nevarnostih okoli vas!
evaevi
# 01.12.2015 ob 09:40
ma kaj je zdaj tu spet cerkvenjaški poligon
zanimajte se raje za kontroverznosti znotraj strokovne tematike,
ki tudi slučajno ni strokovno dorečena :)
če koga zares zanima, bo brez težav našel marsikaj
Crveni
# 01.12.2015 ob 09:38
Wankerji lahko rešijo svet!
Sklonjen
# 01.12.2015 ob 08:41
@radenm
Naša uradna bi najbrž rekla, da je kul... kompetentna pa je soglasna v tem, da je kot taka hendikepirana in zato - kot okolje za vzgojo in odraščanje destruktivna!
Pacifist
# 01.12.2015 ob 08:13
Poleg tega kar naštevate, psihologi ugotavljajo, da so gej ljudje že zaradi same stigmatizacije bolj podvrženi obolevanju za HIV. 1.december je namenjen osveščanju o tej bolezni, ne pa diskriminaciji LGBT oseb. S tem da ne bomo sprejemali gejev, ne bomo nič zmanjšali pojavnost bolezni, kvečjemu povečali stigmatizacijo in delali našo družbo zaprto, neosveščeno in prestrašeno. S tem pa bomo samo pojavnost HIVa samo še povečali. Zato vsaj danes, če lahko, ne širite svoje napadalnosti do LGBT skupnosti. Hvala.
Sklonjen
# 01.12.2015 ob 08:29
@pacifist

To, da lgbt skupnosti kot družba ne glorificiramo, še ne pomeni, da niso sprejeti. Enačiti in primerjati istospolne skupnosti s heteroseksualno, katere primarno poslanstvo je v zasnovanju Družine pa je sprevrženo in zavržno dejanje!
fudelaster
# 01.12.2015 ob 12:03
Kekec99, točno tako kot je zapisal komentator fafaron, s tem, da bi rad dodal, da so ponavadi ravno tej 'strejti', oz. lahko bi jim rekli prikriti biseksualci, ponavadi večje ''pedrulje'' od običajnih gayev. Tudi v seksu z istim spolom imajo ponavadi še bolj perverzna nagnjenja, v javnosti so pa vsi ''strejti'' z urejenimi družinami, ženo, otroci, itd..., na katere človek nikol pomislil nebi, da jim občasno paše tudi dobivat in ne samo dajat, če se razumemo! Govorim, ker osebno poznam dva taka ''strejta''!
Kekec99
# 01.12.2015 ob 11:24
... , kar niti niso nujno geji, pač pa strejti, ki jim občasno zapaše moški spolni akt ali samo detalj v njem.
---------------------------------
Po tvoji logiki sem lahko vegeterjanec, vendar nisem, sem vsejed.
mercury89
# 01.12.2015 ob 10:13
Mislim kakšni primitivni komentarji se pojavljajo pod tem člankom. Bolj neprimeren komentar objaviš večji car si?
evaevi
# 01.12.2015 ob 09:52
kar mirno, paničarji,
tule si poglejte samega Nobelovega nagrajenca za odkritje strašnega HIVa,
kako nam v oči pripoveduje dejstva o svojem ne čisto tako groznem virusu:

Nobel Laureate Montagnier: HIV Can Be Cleared Naturally

https://www.youtube.com/watch?v=4fIS6h3Q
Cu4
fafaron
# 01.12.2015 ob 09:33
@Radenim

po mojih podatkih je res, da moški malo bolj menjajo partnerje_ke, ženske pa manj. Istospolno usmerjeni obeh večinskih spolov (M in Ž) niso manj zvesti. To je jasno. Problem je moški. Tudi v življenju vidim kup nuklearnih družin, kjer sta partnerja zvesta, no ja, partnerka je, partner ni. Razlika je torej med spoli, ne med spolnimi usmerjetnostmi.

Sicer pa jaz bi prvi december vrgel ven, ker očitno ne deluje. Saj ne v zadnjih letih. Izpel se je. Prinaša nam več stigme kot koristi. Ljudje ta dan zlivajo gnojevko po nas, epidemija gre dalje. Ne le med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, kar niti niso nujno geji, pač pa strejti, ki jim občasno zapaše moški spolni akt ali samo detalj v njem.

Kar se pa kondomov tiče, je pa problem, da je seks dostikrat ljubezenska stvar, strastna zadeva in ob užitkih zapelje še takega HIV-aktivista. Praviloma se zavarujem pravočasno, včasih pa stvar uide. Zato je najpomembneje, da veš ali imaš ali nimaš katere koli okužbe, naštete v tem besedilu. Edina rešitev je testiranje. Ker pa je prvi december še vedno nehotena proizvodnja tigme, se na Slovenskem nevrjetno malo testiram. Ljudje na Legebitri so zakon. Ne bojte se jih. Idite se testirat. Če ugotoviš, da si nekaj staknil_a, se pač (če je hiv, vse življenje) zdraviš (da ne nastopi aids) in potem pač paziš in se odpoveš "užitku brez".

Ne bojim se hiv pozitivnih. Bolj me je strah tistih, ki si na pamet domišljajo, da so hiv negativni.
fafaron
# 01.12.2015 ob 09:14
@kobajagi7

.... tisti ki bo pritisnil minus je gotovo homosex...

Jaz sem ti stisno minus pa čeprav sn biseksualec.

♫♪Tatari, tatara, tataru ♪♫... igra je šla po zlu.
los-t
# 01.12.2015 ob 07:40
ampak koliko dela ima cela civilizacija samo zato ker ena skupina ljudi to počne nenaravno...ampak res, radenm, si odgovor kobajagiju napisal kot nekaj kar je lahko homosex ljudem v ponos in ostalim ne, ali pa je notri nezaznavni cinizem?
los-t
# 01.12.2015 ob 07:43
drugače pa, ne me narobe razumet, me ne moti čisto nič, tako pač je...pa tudi več gejev pomeni da je več punc frej, lezbijke je pa itak fino za pogledat...
amauri08
# 01.12.2015 ob 07:33
Če ni tveganja ni užitka!
Kazalo