Srečna mama Patrika, ki je dobro prenesel dveurno operacijo. Ob njem dr. Vidmar s kirurške klinike UKC-ja Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
Srečna mama Patrika, ki je dobro prenesel dveurno operacijo. Ob njem dr. Vidmar s kirurške klinike UKC-ja Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO

"Zelo sem zadovoljna s porodom in operacijo sina. Upam, da bo tudi doma vse v redu," je dejala Patrikova mama Budima Pejkovska Šahpaska, ki je Patrika rodila v Ljubljani, kjer so ga potem dan pozneje operirali. Operacija, pri kateri je sodelovala ekipa pediatrov, neonatologov, torakalni kirurgi, anesteziologi in medicinsko osebje, je trajala dve uri.

UKC spada med tri najboljše centre na svetu na področju obravnave prirojene kile trebušne prepone pri še nerojenih otrocih in novorojenčkih. Kot je dejala dečkova babica, sicer pediatrinja in profesorica na medicinski fakulteti v Skopju, Mirjana Kaeva Pejkovska, sta pred ljubljanskim kliničnim centrom na tem področju le Houston in Hamburg.

Patrikovi mami so v 30. tednu nosečnosti diagnosticirali prirojeno kilo trebušne prepone ploda. Starši so kot samoplačniki poizvedovali po vseh evropskih centrih, da bi izbrali tistega, ki bi na enem mestu nudil vso kompleksno diagnostično in terapevtsko obravnavo od prenatalne diagnostike in vodenja v zadnjem delu nosečnosti do operacije in zahtevanega intenzivnega zdravljenja. Izbrali so UKC Ljubljana, ki vse to nudi.

V UKC-ju tri tovrstne operacije letno
Patrik je sicer prvi novorojenček iz tujine, ki so ga zaradi kile operirali v Ljubljani, kjer sicer letno opravijo tri tovrstne operacije. Prirojena kila trebušne prepone je redka prirojena napaka, pojavlja se en primer na 2.000-5.000 primerov. "Uspešnost operacije je v zadnjih sedmih letih visoka, 86-odstotna," je pojasnil Ivan Vidmar s kirurške klinike KC-ja.

Operacijo načeloma opravijo v dnevu ali dveh po rojstvu
Zaradi luknje v trebušni preponi - najpogosteje na levi strani - se pljuča na tej strani ne razvijejo in se pojavi t. i. pljučna hipertenzija različne stopnje. V prsno votlino pa se skozi to luknjo preseli želodec in velik del tankega črevesja. V večini primerov se prirojena kila trebušne prepone ugotovi pri rednem ultrazvočnem pregledu nosečnice. Če je otrok ob rojstvu stabilen, je lahko operiran v prvih 24 do 48 urah po rojstvu, če je otrok življenjsko ogrožen, pa ga morajo najprej stabilizirati in nato operirati, je pojasnila vodja ljubljanske porodnišnice Nataša Tul - Mandič.

Novorojenčku uspešno operirali kilo
Novorojenčku uspešno operirali kilo