Zdravje
ŠOU v Ljubljani je eden izmed pobudnikov za ustanovitev Zdravstvenega doma za študente. Foto: BoBo

Dodaj v

Ljubljanski študentje zbrali 12.000 podpisov, da ohranijo zdravstveni dom

Izročili so jih ministrstvu
5. december 2017 ob 07:42,
zadnji poseg: 5. december 2017 ob 21:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ljubljanska študentska organizacija je v nekaj dneh zbrala več kot 12.000 podpisov za ohranitev Zdravstvenega doma za študente na Aškerčevi cesti v Ljubljani. Izročili so jih ministrstvu za zdravje. S tega so po srečanju s študentskimi organizacijami sporočili, da bodo znova preučili pripojitev Zdravstvenega doma za študente k Zdravstvenemu domu Ljubljana.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko Mirko Stopar je po srečanju dejal, da so sprejeli sklep, da študentske organizacije več vključujejo v različne dejavnosti, ki jih izvajajo na ministrstvu za zdravje in se dotikajo študentske problematike. Sklenili so tudi, da bodo študente o kakršni koli spremembi na temo priključitve omenjenega zdravstvenega doma redno obveščali.

Stopar je še enkrat ponovil razloge za pripojitev. "Iščemo nove sinergije, želimo prenos dobrih praks, kot je združevanje zdravstvenih domov na Gorenjskem, in nadaljnji razvoj kakovosti in varnosti storitev tudi za študente. Iščemo boljše rešitve od današnjih," je pojasnil. Dodal je, da bodo na ministrstvu preučili tudi pobudo študentov, da se študentski zdravstveni dom ohrani.

25 let zdravstvenega doma za študente
Zdravstveni dom za študente je namenjen vsem tistim študentom, ki študijsko leto preživijo v Ljubljani, izbranega osebnega zdravnika pa imajo v svojem domačem kraju. Deluje že 25 let, Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani pa si želi, da v takšni obliki ostane še naprej. Nasprotujejo njegovi pripojitvi drugim ljubljanskim zdravstvenim domovom oziroma njegovi ukinitvi.

Ljubljanski župan Zoran Janković je prejšnji ponedeljek sprejel predstavnike študentov in Zdravstvenega doma za študente. Tako on kot ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zagotavljata, da morebitna združitev študentskega zdravstvenega doma z ljubljanskim kakovosti zdravstvene oskrbe študentov ne bi spremenila. Ali se bo to sploh zgodilo, pa je odvisno od ministrstva.

Ne izključujejo protestov
ŠOU je takoj nato začel zbirati podpise na vseh fakultetah članicah Univerze v Ljubljani in na svoji spletni strani. Do petka so zbrali podporo 12.000 fizičnih in pravnih oseb. "Študentje ne pristajajo na gnile kompromise, prek katerih bi zdravstveni dom dali pod kakšno drugo entiteto," je ob predaji podpisov na ministrstvu dejal predsednik ŠOU Ljubljana Klemen Peran.

Želijo, da študentsko zdravstvo ostane urejeno tako, kot je zdaj, in Zdravstveni dom za študente samostojen. Od tega ne bodo odstopili. Po njegovih besedah so na njihovi strani tako stroka kot uporabniki. V primeru, da tudi po tehtnem premisleku ne bodo ugodili njihovim pozivom, ne izključujejo niti protestov, je še dejal Peran.

Po podatkih ŠOU v Ljubljani zdravstveni dom za študente obiskuje redno okoli 20.000 študentov, letos so do avgusta imeli 90.000 obiskov študentov. Predsednica Študentskega društva Iskra Tonja Jerele je poudarila, da to dokazuje, da je ta zdravstveni dom res dobro obiskan in da ni tehtnih razlogov za njegovo priključitev Zdravstvenemu domu Ljubljana.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
Arndovia
# 05.12.2017 ob 08:45
A ne bi bilo smiselno da lahko gres h kateremkoli zdravniku, ko si bolan? Enostavno pogledas kdaj so govorilne ure za akutne paciente in gres takrat? Ce pa zelis k svojemu izbranemu zdravniku pa itak ni akutno in se normalno narocis za termin?

Smo leta 2017!
mrgo12345
# 05.12.2017 ob 09:57
Bogve kaj je ozadje te načrtovane "reorganizacije". In kdo bo z njo pridobil (
pacienti gotovo ne).

Če so zdravnice na Aškerčevi polno zasedene (in kolikor vem, so), bo delovanje njihovih ambulant stalo enako ne glede na to, ali so pod firmo "ZD za študente" ali ZDL.
ABADON
# 05.12.2017 ob 09:38
preberes komentarje na mmcju pa ti je jasno zakaj smo kjer smo. Sramota
pok vejice
# 05.12.2017 ob 11:38
..."zakaj študenti rabijo svoj zdravstveni dom. Ali to narekuje medicinska stroka. Ali študij predstavlja specifično zdravstveno tveganje? Ali študenti zbolevajo zaradi specifičnih bolezni, ki za keterimi ne zbolevajo druge skupine prebivalstvs? Ali to narekuje sistem financiranja. Oziroma cehvsko razmišljanje.
Po tvoji logiki tudi upokojenci, poslanci, gostinci, čebelarji, poštarji, železničarji, taksisti ali odvetniki vsak potrebujejo svoj zdravstven dom."


OMG. Ali vsi upokojenci večino leta bivajo v Ljubljani? Poslanci, gostinci, čebelarji in poštarji tudi? Železničarji, gostinci, odvetniki?

V prispevku lepo piše:
"Zdravstveni dom za študente je namenjen vsem tistim študentom, ki študijsko leto preživijo v Ljubljani, izbranega osebnega zdravnika pa imajo v svojem domačem kraju."
acoschwanz
# 05.12.2017 ob 08:19
Čim ŠOU zbira podpise, potem veš da nekaj smrdi po ovčjereji. Tako kot je bilo pri malem delu, vsi študentje so zbirali podpise, pa noben ni vedel zakaj.
Radio
# 05.12.2017 ob 08:15
Neoliberalni študentje bi radi okoli prinesli socialno čuteča Milojko in Zokija. Ne bo vam uspelo! To je korupcija.
fritaja
# 05.12.2017 ob 09:55
@gispa
Ko smo mi bili študenti, nismo imeli radi te zahojene Slovenije (oz. Jugoslavije). Se nam je zdelo, da je naš cel svet. Pa na študentskih žurih nam niso prepevali Kingston, ampak Swans, UK Subs, ... Tako da na stvari lahko gledaš iz več perspektiv ;)
Springbok
# 05.12.2017 ob 08:42
Je pa tudi res, da si politika nikoli ne bi dovolila podobne poteze proti starostnikom:npr. zaprla dom za ukpojence Trnovo, in jih preselila v dom za upokojence Tabor.
Springbok
# 05.12.2017 ob 10:33
@ Nikolaj - prosim utemelji zakaj študenti rabijo svoj zdravstveni dom. Ali to narekuje medicinska stroka. Ali študij predstavlja specifično zdravstveno tveganje? Ali študenti zbolevajo zaradi specifičnih bolezni, ki za keterimi ne zbolevajo druge skupine prebivalstvs? Ali to narekuje sistem financiranja. Oziroma cehvsko razmišljanje.

Po tvoji logiki tudi upokojenci, poslanci, gostinci, čebelarji, poštarji, železničarji, taksisti ali odvetniki vsak potrebujejo svoj zdravstven dom.
bemumisha
# 06.12.2017 ob 14:17
Zdravstveni dom za šudente sprejema tudi druge paciente, oziroma jih je sprejemal do zapolnitve kvot zdravnikov, tako kot vsi ostali zdravstveni domovi v Ljubljani. Ravno zato imajo zdaj izobešena obvestila, da paciente brez statusa naprošajo, da si osebnega zdravnika izberejo drugje - ker imajo zdravniki toliko pacientov, da si lahko za vsakega vzamejo samo po par minut. In velik delež teh pacientov smo osebe, ki že dolgo več nimamo statusa študenta. Primarno je ta zdravstveni dom res namenjen študentom, dostopen pa je bil dolga leta vsem. Torej še enkrat ponavljam - če bi se ti zdravniki, ki zdaj delajo tam, vključili v mrežo ZD Ljubljana, se ne bi spremenilo praktično nič, razen lokacije njihovih ambulant, zato še vedno ne razumem, zakaj se ŠOU in študentje nasploh tako razburjajo.
Homer.
# 05.12.2017 ob 17:50
@pok vejice
Kakšne posebne ugodnosti?
Že to je posebna ugodnost, da se ti lahko zdravnik posveti 15 minut in da ti ni potrebno čakati ure in ure.
A ja študentje nimate časa, mi zaposleni pa ja .......
Homer.
# 05.12.2017 ob 17:45
@pok vejice
# 05.12.2017 ob 17:33
@pok vejice Pozabil si napisati: "in veliko tistih, ki nimajo več statusa študenta".
Kakšen pozabila? Ne vem od kod podatek ne od kdaj. Kakšna študija?
-----------------
Morda bi za začetek prebrala kakšna obvestila v ambulanti:
Spoštovani pacienti!

Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani je namenjen zdravstvenemu varstvu študentov. Zaradi prezasedenosti naših ambulant z odraslimi pacienti, vas prosimo, da si v primeru, da nimate več statusa študenta, izberete osebnega zdravnika v drugi zdravstveni ustanovi.

Iz tega je razvidno da študente brez statusa še vedno sprejemajo, sicer bi pisalo da študente brez statusa zavračajo....
A ne?
Nikolaj
# 05.12.2017 ob 09:10
Študentje morajo imeti svoj zdravstevni dom.
Haloo
# 09.12.2017 ob 14:23
Ko pogledam število obiskov sem presenečen nad zdravjem študentov, študentk.
Kot da gre za zadnje obdobje življenja.
Verjetno se predpisuje sredstva za budnost po prekrokanih nočeh!
Bivši uporabnik
# 08.12.2017 ob 12:26
"Evo tu imamo podpisano, da hočemo, da nam država da denar"
bemumisha
# 07.12.2017 ob 11:36
@pok vejice

Če prav razumem, želi MOL stavbo, v kateri se trenutno nahaja ZD za študente, podreti, zato bi bile obstoječe ambulante oz. zdravniki priključeni ZD Ljubljana. Kako bi to izvedli logistično (prazni prostori za preseljene ambulante ipd.), pa tudi jaz ne vem. Če bi MOL rešitev predstavil kaj bolj konkretno kot samo "priključitev ZD Ljubljana", bi verjetno tudi ŠOU reagiral manj burno.
pok vejice
# 06.12.2017 ob 16:41
@bemumisha
Hvala za pojasnilo, tega o odprtosti študentskega ZD nisem vedela. Doslednost zobozdravnice, ki sem jo srečala sama, je zdaj še bolj zanimiva. (No ja, če ni zobozdravstvena ambulanta bila prezasedena že takrat ...)

če bi se ti zdravniki, ki zdaj delajo tam, vključili v mrežo ZD Ljubljana, se ne bi spremenilo praktično nič, razen lokacije njihovih ambulant, zato še vedno ne razumem, zakaj se ŠOU in študentje nasploh tako razburjajo.

Sama, ja, ne razumem že tega, da študentski ZD ni del mreže ZD Ljubljana itak sam po sebi (posebej ob dosedanjem sprejemanju pacientov brez statusa), niti ne potrebe po menjavi lokacij ambulant posameznih zdravnikov, če so obstoječe polno zasedene, kar pomeni, da bodo polno zasedene tudi drugje. Ali pač ne? Ali imajo v drugih ljubljanskih ZD-jih prazne prostore, ki bi jih preseljeni zdravniki zlahka zasedli? Ne poznam ozadja, namere s prostori obstoječega ZD in takih reči ...
pok vejice
# 05.12.2017 ob 22:00
Obremenitve zdravnikov so precej različne. Vsaj za splošno medicino in zobozdravstvo sem si že pred časom pogledala nekaj podatkov. Torej, nujno bi bilo pregledati učinkovitost dela vseh slovenskih zdravstvenih ustanov in če si zdravniki kjerkoli že slučajno za paciente lahko vzamejo petnajst minut časa, vse dol zapreti. Nimaš kaj. Bodo že nekako. #sarcasmoff
pok vejice
# 05.12.2017 ob 19:22
Morda bi za začetek prebrala kakšna obvestila v ambulanti:

Res je skoraj desetletje mimo, odkar sem bila zadnjič tam. Pričakovala bi, da so danes bolj natančni ...
Iz navedenega obvestila pacientom v nadaljevanju bi predvsem sklepala, da osebe brez statusa pač poiščejo zdravnika drugje. (Zdavnaj že so me vljudno prosili, da se po koncu šolskega leta izpišem iz SŠ. Če se ne bi, bi bila malo manj vljudno preprosto izključena.)

Že to je posebna ugodnost, da se ti lahko zdravnik posveti 15 minut in da ti ni potrebno čakati ure in ure. A ja študentje nimate časa, mi zaposleni pa ja .......

Nič ne vem o petnajstih minutah za pregled. Nisem več študentka niti nisem dosti zahajala na Aškerčevo. Nekaj sistematskih pregledov in enkrat obisk zobozdravnice, ki je terjala potrdilo o vpisu. A nisem povedala? A to tudi kje piše, ta posebna ugodnost še brez sedenja v čakalnici? Ja in seveda, zakaj bi bilo to narobe če je v resnici narobe obratno?
a-rod
# 05.12.2017 ob 15:51
Homer. žal spada pod ministrstvo za izobraževanje in ne zdravstvo, slab argument:)
Mirko Tipka
# 05.12.2017 ob 12:19
študente nekaj naplahtat je čisto enostavno
gispa
# 05.12.2017 ob 09:46
@Homer.
Pa ne mi s faliranimi študenti, ker nas je večina pridnih in delavnih. Marsikdo mora poleg študija zraven še delat, ker ga tastari ne morejo preživet, ker so plače tam, kjer so. Pa ne, da je s tem kaj narobe, samo ne težit, ko se ga za vikend odpremo.
Homer.
# 05.12.2017 ob 19:40
Nočeš ali ne želiš razumeti.........
Gre preprosto za enakomerno razporeditev obremenitev.
Eni delajo "kot črnci", drugi pa na easy, plača pa enaka in iz davkoplačevalskih žepov.
Zato bi bilo prav da tudi ta zdravstveni dom za študente deluje v sistemu zdravstva in sprejema tudi druge bolnike, ter tako pripomore k enakomernejši obremenitvi zdravnikov in ambulant.
pok vejice
# 05.12.2017 ob 17:33
@pok vejice Pozabil si napisati: "in veliko tistih, ki nimajo več statusa študenta".
Kakšen pozabila? Ne vem od kod podatek ne od kdaj. Kakšna študija?

Gre za to, da zdravstvo plačujemo davkoplačevalci (študentje pa v ta žakelj ravno ne prispevajo kak pomemben delež) In ker je temu tako, ne morejo biti študentje z nekimi posebnimi ugodnostmi. Vsaj ne, dokler v povprečni ambulanti lahko pričakuješ kvečjemu 6 minut "naklonjenosti" zdravnika. Zakaj? Zato ker jih je treba v eni izmeni sprejeti 80!

Ja, ponovila bom vprašanje ene_ga od komentatorjev: Kaj so to posebne ugodnosti za študente? Ali imajo pri zdravnikih običajno na voljo več časa? Moj drugi študij, redna študentka starejša od 27 let, zobozdravnica na Aškerčevi me ni hotela sprejeti, ker ji potrjena študentska izkaznica ni bila dovolj - zahtevala je potrdilo o vpisu.

Sicer pa je potrebno takoj ukiniti vse zdravstvene domove, splošni zdravniki pa naj postanejo SP s pogodbo z zavarovalnico. Tako, kot po celem ljubem svetu.

Za tole pa upam, da je šala. Kako super funkcionirajo pogodbe z zavarovalnicami, lepo vidimo pri delu zobozdravnikov. Ne vem če poznam sploh koga, ki bi bil_a zadovoljna_en s storitvami prek zavarovalnic. Samoplačništvo je druga zgodba, se ve.

Če bi ga ukinili oz. združili z ZD Ljubljana, bi študentje ravno tako imeli dostop do zdravstvene oskrbe, samo v drugih stavbah. Ravno zato se meni zdi tako butasto, da se študentje in ŠOU tako razburjajo, ker z "izgubo" ZD za študente dejansko ne bodo oz. ne bi nič izgubili, samo drugam v Ljubljani bi šli k zdravniku.

Ali pa bi študentski ZD priključen ZD Ljubljana pač preprosto ostal kjer je ??? Ne vem, zakaj bi bilo bolj smiselno prerazporejati toliko ljudi v obravnavo drugam, po možnosti razpršeno po celi Ljubljani ...
bemumisha
# 05.12.2017 ob 16:03
Kakšne posebne ugodnosti pa naj bi imeli študentje? Sprašujem tiste, ki pišete o davkih in plačevanju za zdravstvo ipd. ZD za študente deluje po enakem principu kot vsi ostali, ne gre za nobeno posebno ugodnost. Samo namenjen je pač študentom, ki bivajo v Ljubljani in imajo izbranega osebnega zdravnika v domačem kraju. Če bi ga ukinili oz. združili z ZD Ljubljana, bi študentje ravno tako imeli dostop do zdravstvene oskrbe, samo v drugih stavbah. Ravno zato se meni zdi tako butasto, da se študentje in ŠOU tako razburjajo, ker z "izgubo" ZD za študente dejansko ne bodo oz. ne bi nič izgubili, samo drugam v Ljubljani bi šli k zdravniku.
nikoli
# 05.12.2017 ob 15:50
Zdravstveni dom se financira iz dela zdravnikov, to pa so plačani iz zavarovanja.
Sicer pa je potrebno takoj ukiniti vse zdravstvene domove, splošni zdravniki pa naj postanejo SP s pogodbo z zavarovalnico. Tako, kot po celem ljubem svetu.
vnk
# 05.12.2017 ob 10:54
gispa, ta stari ti placujejo studij ali placujes izrednega? Pac, ce ti gre "stari" na zivce, ne bit parazit in jemat njihovega denarja in placaj s svojim. Sam mentaliteto mas pa najstnika iz srednje sole.
Springbok
# 05.12.2017 ob 08:30
Predlagam, da študenti namesto podpisov zberejo 10000 EUR!

Ali kot pravijo anglosaksonci: Put your money where your mouth is. Prevod za admin: dajte denar, kjer so vaša usta.
kingeston
# 05.12.2017 ob 12:01
študentje naj študirajo ne pa da se odločajo če bodo imeli zdravstveni dom...
Homer.
# 05.12.2017 ob 08:35
Super!
Potem naj to sami tudi financirajo!
Homer.
# 05.12.2017 ob 13:48
@pok vejice
Pozabil si napisati: "in veliko tistih, ki nimajo več statusa študenta".
Pa to pravzaprav ni bistveno.
Gre za to, da zdravstvo plačujemo davkoplačevalci (študentje pa v ta žakelj ravno ne prispevajo kak pomemben delež)
In ker je temu tako, ne morejo biti študentje z nekimi posebnimi ugodnostmi.
Vsaj ne, dokler v povprečni ambulanti lahko pričakuješ kvečjemu 6 minut "naklonjenosti" zdravnika.
Zakaj?
Zato ker jih je treba v eni izmeni sprejeti 80!
Kazalo