Ribe so znan in bogat vir maščobnih kislin omega 3. Foto: BoBo
Ribe so znan in bogat vir maščobnih kislin omega 3. Foto: BoBo

maščobnih kislin omega 3, srčne funkcije izboljšajo, manj je bilo tudi brazgotinjenja.

Po srčnem infarktu se lahko oblika in funkcija srčne mišice spremenita, kar lahko pripelje tudi do prezgodnje odpovedi srca, poroča portal ScienceDaily. Terapij, ki v takih primerih lahko pomagajo, je malo.

Pretekle študije so že nakazale, da bi uživanje maščobnih kislin omega 3 lahko vodilo do večje stopnje preživetja bolnikov, ki so preživeli srčni infarkt. V novi raziskavi 360 ljudi, ki so preživeli srčni infarkt, so primerjali dve skupini bolnikov – v eni so bili tisti, ki so jemali placebo, v drugi pa so bolnikom pol leta dajali 4 mg maščobnih kislin omega 3.

Izsledki so pokazali, da je tistim, ki so jemali maščobne kisline omega 3, poenostavljeno, po krčenju srčne mišice v njej ostalo manj krvi, se pravi, da se je izboljšalo delovanje srčne mišice. Poleg tega so imeli tudi manj zabrazgotinjeno povezovalno tkivo na nepoškodovanih delih srčne mišice.


"Odpoved srca po srčnem infarktu
je kljub vsem terapijam in napredku na tem področju še vedno velika težava," je povedal vodilni avtor raziskave Raymond Y. Kwong s harvardske medicinske šole. Raziskava bi torej lahko preživelim ponudila večje možnosti za preživetje po zastoju srca.