Zdravje
Odpovedni rok odhajajočih zdravnikov je tri mesece, v tem času pa bodo na UKC-ju Ljubljana skušali najti nove strokovnjake. Foto: BoBo
. Če vodstvo bolnišnice v dveh mesecih ne bo našlo nadomestnih zdravnikov, bo to verjetno pomenilo tudi konec kirurškega programa zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Foto: BoBo
       Državljani zahtevamo, da vršilka dolžnosti ministrice za zdravje Milojka Kolar Celarc takoj z dekretom ustavi delo na otroški srčni kirurgiji, nato pa nemudoma sklene pogodbo z enim od evropskih referenčnih centrov za otroško srčno kirurgijo pogodbo o izvajanju otroške srčne kirurgije za Slovenijo. Tak dogovor zahtevamo za naše otroke s srčnimi napakami, ki zahtevajo operacijo. Dokler UKC Ljubljana ne bo zagotovil razmer za izvajanje otroške srčne kirurgije po veljavnih mednarodnih standardih, je treba temu oddelku prepovedati izvajanje operacij       
 Alenka Forte, zdravnica in predsednica Odbora za zdravstvo pri Strokovnem svetu SDS-a
Vodstvo UKC-ja Ljubljana je ves čas vztrajalo, da program poteka varno in da ga bodo v sodelovanju s Čehi še izboljšali. Foto: BoBo

Mati otroka s srčno napako: Situacija je dosegla dno

Razpad službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani?
10. maj 2018 ob 11:29,
zadnji poseg: 10. maj 2018 ob 17:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Iz službe za kardiologijo na pediatrični kliniki odhajajo štirje zdravniki. Trije kardiologi so ta teden dali odpoved, pediatrinji pa se izteče pogodba za določen čas. Predstavnik staršev meni, da odhajajo deset let prepozno.

Odpoved so dali Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić, čez en mesec pa se pogodba za določen čas izteče tudi specialistki pediatrije Heleni Turk. Če rešitev za težave na UKC-ju Ljubljana ne bodo našli kmalu, grozi programu otroške srčne kirurgije tudi ukinitev.

Kardiologi: Vodstvo ignorira opozorila
Kardiologi, ki so dali odpoved, so za TV Slovenija pojasnili, gre za eno od najtežjih odločitev v njihovem poklicnem življenju, da pa so se tako odločili zato, ker je sistem, ki ponuja navzočnost kardiokirurga samo dva operativna dneva na mesec, nevaren, in sicer tako za bolnike kot za zdravstveno osebje. Dodajajo, da sta vodstvo kliničnega centra in ministrstvo za zdravje njihova opozorila ignorirali.

Mati srčnega bolnika: Situacija dosegla dno
Vse to seveda ne pomeni nič dobrega za zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Ena izmed mater, ki ima hčerko s prirojeno srčno napako, ob tem ostaja brez besed, je razočarana in ogorčena, je poročala novinarka TV Slovenija Petra Prešeren. Za STA pa je Petra Aleš, ki ima prav tako otroka s srčno napako, dejala, da je zgrožena nad situacijo, ki je očitno slednjič le dosegla dno oziroma ga bo v kratkem še z uradno napovedjo ukinitve celotne obravnave otrok s prirojeno srčno napako v Sloveniji.

Čas za rešitev dva meseca
Vodja službe za kardiologijo Mirta Koželj je glede razlogov, zakaj prihaja do težav, povedala, da niso od včeraj, temveč se to vleče dvajset let. V teh dveh mesecih, ko potekajo odpovedni roki, pa bodo intenzivno iskali rešitve. Sicer bodo morali otroke pošiljati na preglede in posege v tujino. Kam, še ne vedo, UKC Ljubljana pa zdaj sodeluje s Prago (bolnišnica MOTOL).

Ali so vzrok za odpovedi kirurgov višja plačila tujim strokovnjakom, direktor UKC-ja Aleš Šabeder ni hotel komentirati, saj so se glede plačil s tujimi strokovnjaki šele začeli pogovori. Hkrati je poudaril, da se s stanjem na otroški kardiologiji ukvarja od prvega dne svojega mandata: "Stanje je alarmantno, težave mejijo že na nacionalni problem."

Koželjeva je sicer pojasnila, da so "kardiologi na svojih deloviščih, ambulantni pregledi potekajo, otroci so naročeni na prve preglede". Po njenih besedah na interventne srčne posege čaka enajst otrok, letno pa v njihovih klinikah opravijo okoli 4.000 pregledov. Vodstvo bo v kratkem organiziralo sestanek s starši otrok.

Strokovna direktorica ljubljanskega UKC-ja Jadranka Buturović Ponikvar je dodala, da trenutno "potekajo pogovori, odpovedni rok je dva meseca, in upa, da bodo v tem času dosegli dogovor". Pogovarjajo se tako s slovenskimi kot tujimi strokovnjaki.

Predstavnik staršev: Odhajajo deset let prepozno
Predstavnik društva Velik srček Mark Žitnik pozdravlja odhode nekaterih otroških kardiologov iz UKC-ja Ljubljana. Po njegovem mnenju je to odlična novica za otroke in vse starše, saj so se "končno ustvarili pogoji, da dobijo tudi otroci z napako na srcu oskrbo, kot jo potrebujejo". Dodal je, da je UKC Ljubljana imel vrhunske kirurge in druge sodelujoče v programu otroške srčne kirurgije, ki pa so jih nekateri, med njimi tudi odhajajoči, odgnali z intrigami, zato obžaluje le, ker je do te odločitve za veliko otrok prišlo deset let prepozno.

Ministrstvo: 1. julija začne delovati Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni
"Težave z obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami so se v UKC-ju Ljubljana začele že več kot pred desetletjem," so v odzivu na odstop zdravnikov zapisali na ministrstvu za zdravje in dodali, da so tako vodstva UKC-ja Ljubljana kot tudi ministri težave skušali rešiti. Hkrati so sporočili, da UKC Ljubljana zagotavlja, da kljub odpovedim zdravljenje otrok poteka varno: "Zagotovili so tudi, da bo za varno obravnavo otrok poskrbljeno do 1. julija, ko bo začel delovati Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni."

Ministrstvo za zdravje pravi, da priprave na začetek delovanja inštituta potekajo intenzivno, izbrani so prostori v okviru UKC-ja Ljubljana, določena je oprema, prav tako potekajo pogovori z domačimi in tujimi kirurgi, ki bodo delali v centru, in dogovori s tujimi centri o zagotavljanju strokovne podpore.

"Na ministrstvu za zdravje smo v skrbi za dolgoročno zagotavljanje varne obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami v preteklih letih večkrat pozvali tudi Zdravniško zbornico Slovenije, naj v svojih vrstah spregovorijo tudi o profesionalnosti medsebojnih odnosov, ki nikoli ne bi smeli iti v škodo bolnikov," so še zapisali.

Sodelovanje s češkimi kirurgi
UKC Ljubljana je novembra lani sklenil pogodbo z Univerzitetno bolnišnico v Pragi o izvajanju programa otroške srčne kirurgije, ker ga ni bil sposoben zagotoviti sam. Zdaj so pogodbo podaljšali, predvideva pa nenehno navzočnost čeških kirurgov med tednom in redno izvajanje operacij v UKC-ju Ljubljana vsaj dvakrat mesečno. Češki kirurgi morajo biti nenehno dostopni po telefonu in v nujnih primerih v 24 urah prispeti v Ljubljano.

Težave stare vsaj deset let
Lansko jesen sta zaradi slabih odnosov program otroške srčne kirurgije zapustila dva kirurga, ki sta se specializirala za področje otroške srčne kirurgije. Zdaj očitno odhajajo še kardiologi. Poleg tega je v zadnjem letu odšlo več otroških intenzivistov, kar je povzročalo težave pri zagotavljanju dežurstev. Notranji spori se v programu otroške srčne kirurgije vlečejo že desetletje - leta 2007 je UKC Ljubljana zapustil otroški srčni kirurg Vladimir Sojak. Odtlej UKC nima svojega izšolanega in polno usposobljenega otroškega srčnega kirurga, ampak so na pomoč prihajali iz tujine.

Zdravniška zbornica: Takšnega poziva ministrstva ni bilo
V Zdravniški zbornici Slovenije so se odzvali na navedbe ministrstva, ki je trdilo, da je zbornico večkrat pozvalo, "naj v svojih vrstah spregovorijo tudi o profesionalnosti medsebojnih odnosov, ki nikoli ne bi smeli iti v škodo bolnikov". Kot so pojasnili v zbornici, v "aktualnem mandatu predsednice dr. Zdenke Čebašek – Travnik niso prejeli nobenega dokumenta s takšno vsebino".

Poudarili so, da so ves čas opozarjali in sodelovali pri reševanju težav na srčni kirurgiji. "S ciljem reševanja razmer je zbornica 30. avgusta 2017 na ministrstvo za zdravje in vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani naslovila povabilo na delovno srečanje, da se ponovno preuči uresničevanje priporočil mednarodnega nadzora iz Poročila o delovanju otroške srčne kirurgije v UKC-ju Ljubljana in da se v najkrajšem možnem času uredijo razmere," so zapisali na zdravniški zbornici in dodali, da se je hotela zbornica s tem srečanjem dejavno vključiti v reševanje težav.

Delovna skupina se je uspešno sešla dvakrat, nato so bile dejavnosti zdravniške zbornice v okviru delovne skupine končane, zbornica pa je še vedno nadaljevala program usposabljanja zdravnikov. "V UKC-ju Ljubljana je nato prišlo do menjave vodstva. Niti MZ niti novo vodstvo UKC-ja Ljubljana pa v nadaljevanju Zdravniški zbornici Slovenije nista podala interesa po sodelovanju pri nadaljnjih aktivnostih za reševanje otroške srčne kirurgije oziroma otroške kardiologije," so v odzivu na navedbe ministrstva za zdravje še zapisali v zdravniški zbornici.

VIDEO
Z otroške kirurgije odšli trije zdravniki
VIDEO
Alarmantno stanje na otroški kardiologiji
A. S., G. C., La. Da., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
okram23
# 10.05.2018 ob 11:34
Bi si mislil to so pokvarjeni kirurgi, ki izsiljujejo. Ampak, da dajo odpoved vsi mora biti pa res nekaj narobe "pri glavi".
Ubogi starši in še bolj ubogi otročički, ki morajo zaradi svoje zdravstvene napake obiskovat takšno ustanovo!!!
GROZA
lizing
# 10.05.2018 ob 11:36
Zrcalo naše družbe.
runcajz
# 10.05.2018 ob 11:37
In ministrica v odhajanju Miladojka Kolar bo povedala, da so naredili vse, da se stvari uredijo . Še dobro, da odide na smetišče zgodovine, še predno se sesuje celi UKC !
Bravo Cerar in tvoje zagovarjanje popolnoma nesposobne Kolarjeve in njenih državnih sekretark ! S spremenjenim naglasom na besedi sekretarka , bi bile res primerne le za vzdrževanje čistoče na sekretih !
kotzi
# 10.05.2018 ob 11:37
nepomembna stvar...vse je ok...vazna je borba proti JJ...to je to...
Gabruznik
# 10.05.2018 ob 11:36
Zdravstvo razpada, ker je v tej sferi preveč žensk. Več kot 85%. Za piko na I pa postavijo še ministrico. Skratka en velik kurnik.
Demosten18
# 10.05.2018 ob 11:39
SRAMOTA!!!

Da se pri vsem denarju, ki ga zmečemo v zdravstvo zgodi kaj takega, žrtve so pa nič krivi otroci, pa to je res že višek, kaj vse se dogaja v tej državi.
Eno samo ropanje in slinjenje h koritu, odgovarja pa nikoli ne NIHČE, ne odstopi in nihče ničesar ni kriv.

Do kdaj še????
thorin19
# 10.05.2018 ob 11:54
Podnarja in Vesela poznam iz osebne izkušnje in o njiju lahko govorim samo v superlativih. Marca smo bili na kontroli pri Veselu in sem mu rekel, da upam, da ne bodo obupali in šli, ker jih rabimo ...

Resnično upam, da gre za manever z njihove strani, da s takšnim pritiskom uredijo zadeve. Ker če res grejo, je to katastrofa.

Si pa ne predstavljam travm, ki jih doživljajo starši, ki so zdajle na oddelku in potrebujejo planirano ali nujno operacijo. Fak, kakšna kretenska država smo.
Coli
# 10.05.2018 ob 11:38
Ne, slovensko zdravstvo je pa res že prav za kozlat! Še o čakalnih vrstah - sedaj so si izmislili čakalne knjige!! To pomeni, da si v neki dodatni čakalni vrsti, pred pravo čakalno vrsto!!! Torej, čakaš, da lahko začneš čakati! To dragi moji je za ustavno obtožbo celotne politične garniture, ter za kazenski pregon - saj plačujemo, oni nas pa pobijajo! Dobesedno! In aroganca je tako velika, da si upajo začeti že pri otrocih! Ma kakšna levica, pa Jankovič, pa Židan, Erjavčev klovn, novoodrešniki tipa Šarec...itd. Hard desnico, pa da raztura tole kleptokracijo javnaško. Proti mafiji lahko samo z mafijo!
overload
# 10.05.2018 ob 11:48
Kako je to mogoče, da ne morejo uredit ene pediatrične klinike? Pa, če ne znajo naj se odpusti vse te kvazi managerje in funkcionarje pa postavi nekoga, ki bo znal naredit red. A je res tako težko?
Bivši uporabnik
# 10.05.2018 ob 11:52
Genialna rešitev. Če bo urgenca v Lj, se bo češki kirurg vsedel v avto, vozil 8-10 ur in potem tukaj opravil nekajurno OP. Nedvomno zelo optimalno. /s
Geres*
# 10.05.2018 ob 11:58
Odpustit vodstvo in prisluhnit zdravnikom. Ce ti da tolko ljudi odpoved, je nekaj hudo narobe pri vrhu. Si pa nocem niti predstavljat, kaksne stiske sedaj dozivljajo starsi :-(
nelon
# 10.05.2018 ob 11:59
SMC je res postelala zdravstvo, posredni krivci so se pa SD in Desus, ki sta drzali figo v zepu pri interpelaciji
nelon
# 10.05.2018 ob 11:57
Kirurg si najde drugo sluzbo v 5 minutak za razliko od vecine ostalega javnega sektorja
Krok
# 10.05.2018 ob 12:01
Kako nesposoben moraš biti, da tako zavoziš zdravstvo. Ministrica bi morala že zdavnaj odstopiti, ne samo Cerar
Shaka Zulu
# 10.05.2018 ob 11:54
Možnosti so tri.
Topoumna: dekret in ukaz, da noben ne bo šel nikamor
Slaboumna: vse je v redu, otroke bomo vozili na Češko
Nevarna: vse je v redu, prihajajo kirurgi iz " Vzhoda"
Rešitev: dajte takoj zdravstveni sistem urediti po vzoru ali celo ( bogokletno ) v povezavi z avstrijskim in nehajte leporečit in flancat za naš denar in na škodo našega zdravja.
sempetrc
# 10.05.2018 ob 11:52
PM v odstopu išče rešitve!
tupamaross
# 10.05.2018 ob 11:38
Nataliteta Slovenskega naroda pa se vse bolj in bolj zmanjšuje.
anny22
# 10.05.2018 ob 11:59
Mislim, da gre za katastrofalno vodenje, ki je povzročilo kreg vseh z vsemi. Kirurgi so veliki egoti - v dobrem in slabem - njihovo znanje lahko vnovčijo kjerkoli po svetu in so šli.
Sedaj pa prosim nastavite sposobnega managerja, da bo počistil ta hlev in začel z nule.
Aja, da bi kdo odgovarjal, ne sanjam...v Sloveniji se to ne dogaja. Žal. Balkan.
VanDame
# 10.05.2018 ob 11:44
Cerarja na prihajajočih volitvah volim samo v primeru, da nam zagotovi, da Kolarjeve ne bo v naslednji vladi. Kar se mene tiče gre za eno slabših ministric v vsej zgodovini samostojne Slovenije. Na mestu ministra/ce potrebujemo nekoga z "jajci", ne pa žensko, ki ji še morskega prašička ne bi zaupal v varstvo. To je pač moje mnenje.
kotzi
# 10.05.2018 ob 12:18
vemo kdo je ministrca..vemo kdo je sef vlade....torej
apollo11
# 10.05.2018 ob 12:08
3 milijarde evrov vsako leto zmečemo v zdravstveno blagajno. In kaj dobimo? Kaos in preplačane vplivne dobavitelje. In vsem je interes, da se nič ne spremeni in da se napajajo še naprej na zdravstveni blagajni.

Cerar je tu pogorel čisto na celi črti, Cerar je dobronameren, ampak on sploh nima slike, kaj se v zdravstvu dogaja, zato ga z lahkoto vlečejo za nos. S svojim branjenjem nesposobne Milojke pa je žal dokazal, da ni sposoben za vodenje. To bi moral že davno presekati in odpikati Milojko. Pa je ni. In račun pride na volitvah, Cerar nikoli več ne bo predsednik vlade.
kingeston
# 10.05.2018 ob 11:50
Le komu je interes, da sesuje otroško srčno kirurgiju, da bodo odprta vrata tujcem, da pri nas proti plačilu operirajo?????

v interesu da se sesuje otroško srčno kirurgijo je vsakemu odgovornemu staršu, ki želi najbolje svojemu otroku.
a domačini pa operirajo za hvala lepa?
tupamaross
# 10.05.2018 ob 11:40
Sicer pa je važna samo ETIKA!
matejagr
# 10.05.2018 ob 13:22
"Glede plačila: določeni naši zdravniki iz UKC so definitivno premalo plačani in to ni ok."

Zakaj se novinarji ne bi sprehodili do KC-ja in konkretno vprasali starejse in mlajse zdravnike koliko operacij so naredili v tekocem letu.
"Mlajsi" zdravnik mi pravi, da je pred odhodom letno naredil vsaj 10x vec operacij od "starejsega" nadrejenega. In ja, odsel je mlajsi, starejsi se naprej veselo mesa meglo.
acoschwanz
# 10.05.2018 ob 13:03
Našega strokovnjaka ne moremo plačati več, ker je pač v nekem plačnem sistemu, tujega pa lahko plačamo poljubno. Res fino.
amigo
# 10.05.2018 ob 12:38
Tudi če nabaviš žilne opornice po petkratni ceni, to pri nas še ni vzrok za preiskavo. Imamo najbolj butaste policaje na svetu.
aless70
# 10.05.2018 ob 12:17
@avgust
Le komu je interes, da sesuje otroško srčno kirurgiju, da bodo odprta vrata tujcem, da pri nas proti plačilu operirajo?????


????
A domači kirurgi pa operirajo zastonj??
O ti sveta preproščina, da ne napišem zarukanost.
25kur
# 10.05.2018 ob 12:15
bo zemljarič operiral, barabin stari
Orionstar
# 10.05.2018 ob 15:19
Ukinimo medicinsko fakulteto...zakaj bi jim mi plačevali študij, če potem gredo drugam?!!

Hahahahaha...kaj si eni lastite? Hahahaha...kakšne gostilniške pravljice!

Pa računalništvo, ker gredo programerji v tujino...
Morda ekonomsko fakulteto, ker se zaposljujejo v tujih firmah...
Ukinite še srednje poklicne šole, ker brezposelni delavski kader hodi v Avstrijo!

Ukinimo raje 70 let SOCIALISTIČNE LOBOTOMIJE!
Orionstar
# 10.05.2018 ob 13:50
Ureditev socialističnega zdravstva na nivoju TOZDov...direktorčki, aparatčiki, kurnik sodelavk in glavnih sester podložnih vodstvu, vse pa povezano s POLITIKO v eno veliko HOBOTNICO...in zavarovalniškega MONOPOLISTA...to imamo...zato pa NE DELUJE!

Neke vrste SOCIALISTIČNI KAPITALIZEM, ki ni ne tič ne miš....
Simba
# 10.05.2018 ob 16:49
orionstar: "Gre za JAVNO...zato pa NE deluje!"

Ne, gre za DRŽAVNO, zato pa NE deluje.

Privatnik s koncesijo je javno zdravstvo.
Privatnik brez koncesije je privat zdravstvo.
Neka zdravstvena ustanova z ljudmi plačanimi iz proračuna po javnosektoraški shemi pa je državno zdravstvo.

če bi imeli pravo javno zdravstvo, potem bi imeli porihtano vse s koncesijo.
če bi imeli pravo javno zdravstvo, potem bi se ti sam odločil kje se hočeš zdraviti.

in kot si sam ugotovil:
če bi imeli pravo javno zdravstvo, potem ne bi bilo v minusu, ne bi bilo afer operacijskih miz, žilnih opornic, kolkov, zdravil, itd.
Zakaj? Ker privatniku ne bi bilo vseeno koliko mu ostane.

oliva: "Res je mal čudno, da kar vsi dajejo odpoved, ampak zdravniki so za to, da zdravijo.
Kaj pa Hipokratova prisega?"

Kaj ima Hipokratova prisega z odpovedjo? A zdravnik pa ne sme dati odpovedi? Po tvoje bi zdravnik moral biti suženj?
Zdravnik je poklic in ker smo svobodna družba ima tudi zdravnik pravico dati odpoved in iti iz firme A v firmo B.
Tako kot tudi ti nebi delala za manjšo plačo, če ti sosednja firma ponuja 2x, 3x tvoje plače in te vabi.
Ali bi mogoče rekla: ne, ne grem, bom raje tu ostala ob šefu ki samo obljublja in v obupnem delovnem okolju...

ja, me prav zanima...
firtoh
# 10.05.2018 ob 13:49
Eh ja...So na UKC hoteli zaposliti znanega otroškega kirurga iz Srbije,dr Šehiča. ''Strokovna'' komisija mu je licenco zavrnila,ker ni imel dovolj operacij na odraslih,čeprav je licenco imel v Londonu. Izraelskega kirurga,ki pa sploh ni imel nobene operacije na otrocih in je bil torakalni kirurg,pa je licenco dobil.Šehič se je v Londonu specializiral za otroške srčne napake in zna operirat vsaj 95% vseh srčnih napak.
Na enak način so v UKC-ju odpikali enega od najbolj znanih svetovnih srčnih kirurgov,prof.Ninoslava Radovanoviča.
Kolupaila
# 10.05.2018 ob 12:49
No tudi to je delo naše vrle vrade SMC, SD in DESUS! In podpore nesposobni ministrici, totalen kaos v zdravstvu!!!
ebdb
# 10.05.2018 ob 12:35
Še ne dolgo nazaj ste vi - novinarji in nekatere komentatorji pregnali Izraelskega kirurga, Tako se je to začelo. Sedaj pa nastradajo otroci - in to vse v imenu vaše zavisti! ... VI ste soodgovorni za to da sedaj trpijo otroci. ....
Radoveden
# 10.05.2018 ob 17:19
oliva
če ti danes nisem napopal ene 15 minusov ti nisem nobenega. pa nisem ne vojska, ne plačanec, ne novi uporabnik foruma, le glasna si preveč u eno smer. mogoče so se pa drugi tudi naveličali te glasnosti? nekako ima ljudstvo poln kufer nečesa in le kaj bi to bilo. lačni so sprememb ki jih iz dosednjih opcij niso bili deležni. in ker ti odkriti ali subtilno zagovarjaš obstoj teh dosedanjih opcij in furaš neke teorije, če je to najbolje kar zmoreš, če ne moreš odkrito spljuvat kar spljuvat gre, potem, ja, očitno so na deli plačanci minusarji, vse ostalo je ok.
Balaš Junior
# 10.05.2018 ob 14:42
Priporocam googlanje na temo doctors leaving romania.

Romuni so se pred slovenci pogruntali, da bojo zaceli vojno proti "pozresnim dohtarjem" - in so jo prepricljivo zmagali: iz drzave se je umaknila cca polovica (!!!) vseh "pohlepnih zdravnikov". Seveda noben tujec ni tako zarukan, da bo poskusal imigrirati v romunijuo da bi bil tam zdravnik...

Po tej velicastni zmagi so place zdravnikom priblizno podvojili v nekaj letih... pa se vedno se noben ne vraca. Ampak vsaj odlivi so se umirili.

Upam da slovenske butalce (predvsem tiste ki obkrozate na volitvah) sreca pamet se preden boste hodili zobe ruvat k lokalnim kljucavnicarjem in mesarjem.
Balaš Junior
# 10.05.2018 ob 14:38
Politiki udrihajo po zdravnikih tam nekje od pahorjeve vlade dalje, slabih 10 let. Ljudstvo vso mastno in veselo uziva ob medijskih vojnah s "pohlepnimi dohtarji, ki so izobrazeni z nasim denarjem". Obenem bi 60% prebivalstva se naprej rado imelo zdravstvo skoraj povsem zastonj :-)

Burleskno pleme na soncni strani alp se bo pac streljalo v koleno, dokler mu ne bo odpadlo.

Jem kokice in se zabavam, medtem ko domaci zdravniki veselo odhajajo v drzave, kjer dobijo dolzno spostovanje, zdravniki iz juge pa v Ljubljani zgolj se prestopijo za munchen.

Bodo prisli cehi in bojo pac kasirali 500 - 600 eur za delovni dan. Svicarji bi kasirali 1500 ali vec, ne se hecat.

So pa blizu volitve, kjer boste spet lahko izvolili "dostopno zdravstvo za vse" in "nizje prispevke" in "boljso organizacijo" in "manj korupcije" in "enotno narocanje", medtem ko se bom sam valjal po tleh od smeha, morda celo tako hudo da me bojo morali na urgenco peljat.

Money money money, makes it funny, makes the world go 'round!
Balaš Junior
# 10.05.2018 ob 15:41
Vidim da je oliva danes spet na misiji za ohranjanje vsega kakor je :-)

Ja potem pa naj bo, ocitno je super, volili bomo novo edicijo zemljaric-kucan-golobic svezega obraza, tokrat bi lahko rekli kar konjska glava, scepec na tortici pa bo neumrljiva SD in princ teme oz. Odresenik, odvisno na kateri strani si. Za cesnjico na torti bo tukaj se zdruzenje znucanih obrazov, lahko bi ji rekli kar ZZU: Zoki & Zepotrpalice United.

A ni krasno?

Sicer pa for the record, jaz podpiram komplet javno zdravstvo, zgolj cenjeno delovno ljudstvo bo moralo pogruntati, da ga je treba kljub temu placati. Pa naj bo iz splosnega proracuna ali s participacijami pri obiskih ali z davki na premozenje. In treba se bo sprijazniti, da bodo zdravniki imeli nekajkrat visje place od drugih nadvse pametnih profilov, pa naj bo javno ali zasebno. Ker doktoriranih slavistov, pravnikov, ekonomistov, ali zerjavistov hehe, ne potrebujejo nikjer v evropi. Zdravnike pa zelo. Da ima mlad samostojen zdravnik za normalne ure 2 jurja neto place, je absurd. Mora biti malo trcen, da ne gre na prvi let za Nemcijo ali UK.

Sedanji sistem, kjer za zdravstvo placujejo v 80% zaposleni s svojimi prispevki, za vse ostale pa je free, obenem pa ZZZS iz te naprispevcene vrece kolobari neke fiktivne tarife po posegu (in posledicno se bolnisnicam nekaterih posegov ne izplaca izvajati - ker so ocenjeni prenizko) in preko palca ocenjuje, koliko izbranih posegov lahko dolocena bolnisnica opravi na leto (in se potem moramo ukvarjati s tem, kam po nasi mikro drzavici posiljati bolnike za to ali ono, ker so tam cakalne vrste krajse)... krohot.

Cakam da en politik predlaga, da vsak ki diplomira medicino mora vrnit pasus in 20 let ne sme iz drzave... pomoje ga bo socialno cutece ljudstvo nosilo po rokah :-))))
orgle
# 10.05.2018 ob 15:29
Za humoristični vložek pa rad preberem komentarje tovarišice @oliva. Večina jih je zelo naivnih. Kot da ne bi v življenju še nič izkusila. Kot da ne bi vedela za strahote v lastni domovini. Kot da se ne bi zavedala, da so njeni priljubljeni politiki uničili državo. Kajti uničenje države ni hec. To je velika in resna zadeva.
grumpycat
# 10.05.2018 ob 19:04
#vsenior

Noben zdravnik si s temle ni zabil zeblja nikamor. Vsi odhajajoci zdravniki brez tezav dobijo sluzbo. V sloveniji ali cez mejo.
Ekscesi h katerim napeljujes bodo samo poslabsali ze tako slabo situacijo.

Vsekakor pa tvoje mnenje nima nikakrsne teze. Ce zdravnik za svoje delo ne bo placan dovolj oz. toliko kot misli, da lahko zasluzi, bo pac sel drugam (tocno to je storil slovaski kardiokirurg, ki ga UKC ni zelelo placati bolje in to je bila usodna napaka te skrajno zalostne zgodbe), na bolje placano delovno mesto. Se posebej ce bo za to placo delal 40% manj, bo manj pod stresom in bo hkrati spostovan. Ti se bos pa lahko se naprej, se bolj hudoval po forumih. In tu se tvoja moc konca.
Radio
# 10.05.2018 ob 15:20
@oliva:

Kaj pa Hipokratova prisega? Ja saj so jo spoštovali ravno z odpovedjo. Saj v prisegi ni nič o tem, da kot zdravnik prisegaš, da boš škodoval bolnikom v katastrofalnih kadrovskih razmerah. Edino etično je, da prenehaš škoditi dalje. V bistvu so zdravniki kršili prisego, da niso prej dali odpovedi. Res pa je, da so javno opozarjali na razmere in so bili deležni lažnih obljub s strani politike, da se bo vse uredilo. In smo videli, kako se je uredilo.
jurad
# 10.05.2018 ob 13:14
Zdravstveni lobij je ugrabil državo.
nepokorni
# 10.05.2018 ob 12:31
Tukaj vidimo vse ministre za zdravje in koliko je kdo imel jeklena jajca, da je zdržal mandat in naredil kakšno spremembo.

Ministrstvo za zdravje je po zahtevnosti, obsegu in prepredenosti interesov najzahtevnejši resor. Če pa kdo misli, da minister (kateri koli) pride v nek zavod in reče "zdaj bo pa tako in tako" ... potem je tako razmišljanje (na žalost vseh nas) zelo naivno.

Strukture, zlasti v klinikah UKC, so rasle leta, desetletja in nekaterih ljudi tam zlepa ne premakneš. Imajo titule, akademske naslove, ugled in primerno visok ego. Oditi bi morali vodje oddelka, strokovni direktor klinike, saj je njihova naloga organiziranje dela. Pa se spomnite, kako so se nedavno upirali takim pozivom prav te ministrice. Celo vlada je morala poseči in zamenjati člane sveta zavoda UKC ... Ob tem sta se SD in DeSUS dogovorila, da pri SD špekulativno blokirajo postopke kadrovskih zamenjav, DeSUS pa onemogoči prihranke pri dodatnem zdravstvenem zavarovanju in večjo proporcionalnost pri vplačilih (pri 3. verziji zakona je bil njihov argument, da bi bogatejši plačali "preveč"). Groza!!!

Obračunavanje s Cerarjem in Kolarjevo je najbolj intenzivno prav s strani Bratuškove (sama je bila ministrica za zdravje), Erjavca (tudi on bil minister za zdravje, poleg pobeglega Gantarja) in seveda SDS, namen katerih je razsuti javni sistem, divje podeljevanje koncesij in obvladovanje javnih naročil.
hepan
# 10.05.2018 ob 12:27
Pol pa, da se grem na volitve in dam glas kakemu lopovu...
nocoment78
# 10.05.2018 ob 12:19
cudi me da se ministrstvo za zdravje ne razpade
Zelouredu
# 10.05.2018 ob 19:21
Ministrici Kolar Celarc se pa celotna situacija zdi na moč smešna. To njeno režanje v kamere ob tako resnih zadevah je totalno neprimerno, nevzgojeno in prostaško.

#Zaznavam elemente narcisoidne psihopatije press
Radoveden
# 10.05.2018 ob 17:21
in še to, oliva, Hipokratova prisega? s tem boš zdaj? vau, škoda ker lahko dam samo en minus na tak komentar.
QUENDI
# 10.05.2018 ob 15:26
.....povedala, da niso od včeraj, temveč se to vleče dvajset let. V teh dveh mesecih, ko potekajo odpovedni roki, pa bodo intenzivno iskali rešitve.....pa razumi kdor more.......
bruhnmici
# 10.05.2018 ob 14:06
Kje ste Cerar, Pahor, Janša, Tonin, Erjavec in ostali? Otroci vas potrebujejo. Razumete?
samba
# 10.05.2018 ob 13:06
Kje je sedaj najboljša ministrica ki je po Cerarjevih besedah naredila v svojem mandatu ogromno za zdravstvo?
Kazalo