Zdravje
Vpliv delovne preobremenjenosti na zdravje medicinskih sester je potrdila tudi raziskava inštituta za medicino dela v Ljubljani. Foto: BoBo

Dodaj v

Medicinske sestre opozarjajo na svojo preobremenjenost

Delež medicinskih sester v zdravstvenem sistemu med najmanjšimi v EU-ju
12. maj 2018 ob 08:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije ob mednarodnem dnevu medicinskih sester opozarjajo na svojo delovno preobremenjenost. Medicinske sestre lahko zagotavljajo kakovostno obravnavo, kar je bolnikova pravica, le z osebjem, ki ga je dovolj, je zdravo in bo delalo v urejenih delovnih razmerah, so izpostavili.

Izvršna direktorica zbornice Anita Prelec je poudarila, da v zdravstvenem sistemu morda prihaja do nekaterih pomanjkljivosti v obravnavi tudi na račun pomanjkanja medicinskih sester, na kar opozarjajo že dlje časa. "Če se primerjamo s podatki OECD-ja, smo po deležu medicinskih sester v zdravstvenem sistemu med najslabšimi v EU-ju," je opozorila.

Pogostejše bolniške odsotnosti, predvsem zaradi poškodb in težav v nosečnosti
Vpliv delovne preobremenjenosti na zdravje medicinskih sester je potrdila tudi raziskava, ki so jo izvedli na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Kot je na petkovem simpoziju medicinskih sester pojasnila predstojnica inštituta Metoda Dodič Fikfak, sestre zaradi obremenitev na delovnem mestu sicer ne umirajo prej kot splošna populacija, so pa pogosteje bolniško odsotne, predvsem zaradi težav v nosečnosti in poškodb. Zaradi teh razlogov so pogosteje od splošne populacije tudi hospitalizirane.

"Življenjska ogroženost sester po tej študiji niti zaradi posameznih bolezni niti zaradi vseh vzrokov ni večja od splošne populacije. Ostaja pa veliko vprašanje, kakšna je kakovost njihovega življenja," je dejala. V raziskavo so vključili več kot 26.000 medicinskih sester, ki so delale med leti 1991 in 2015.

Glede na rezultate raziskave so podali tudi priporočila. Kakovost zdravja sester je zelo odvisna tudi od njih samih, a predvsem od okolja. Zato je eno od priporočil, da morajo sodelovati celo pri gradnji zdravstvene institucije, je dejala Dodič Fikfakova.

Prav tako je sestram priporočila, da se morajo že med izobraževanjem naučiti zdravega in varnega načina dela. Medicinske sestre, kot tudi drugi zdravstveni delavci, so pogosto vzgojeni, da je trpljenje neke vrste del njihovega poklica, a po njenem mnenju to ni res in gre pri tem za svojevrstno mazohistično strukturo.

Vedno večja agresija bolnikov in tudi svojcev
Opozorila je tudi na izpostavljenost vedno večji agresiji bolnikov, tudi svojcev. Populacija bolnikov se namreč stara, s tem je več dementnih bolnikov, s tem več agresije. Tudi svojci so bolj agresivni zaradi pričakovanj, kaj vse naj bi nudil zdravstveni sistem.

B. R.
Prijavi napako
Komentarji
zapravico
# 12.05.2018 ob 09:10
Kako bi bilo,če bi vse medicinske nekega dne dale odpoved tako kot recimo tisti trije doktorji
Tao3
# 12.05.2018 ob 09:09
Medicinske sestre so preobremenjene predvsem zato, ker morajo opravljati tudi delo zdravnikov, ki pa jih ne spoštujejo in jih terorizirajo. Podprimo zdravniško osebje in sklatimo aure bogovom v belih, ki se preko Kuštrina derejo samo: keš, keš, keš, več keša, še keša, keš ...
grumpycat
# 12.05.2018 ob 11:58
#tao3

Na nasem oddelku je glavna sestra tak mobing izvajala, da so sestre po tekocem traku odhajale - za razseznost problema smo zdravniki izvedeli zelo pozno, ker sestre dohtarjem ne specajo. Zgodila se nam je otroska kardiologija, na sestrskem nivoju. Problem smo hvalabogu resili, resitve so bile pa financne - poiskali smo nacin kako jim dvigniti place in jih tako obdrzali. Tako da, ne mi, da se brigamo dohtarji samo zase. Sem bil prvi, ki sem tulil, da jim je treba place dvigniti in glavno sestro odstavit.
dibsi
# 12.05.2018 ob 10:32
Vsi smo preobremenjeni.
Bivši uporabnik
# 12.05.2018 ob 12:12
Me je sram komentirati, ker vas vecina zopet posplosuje tako kot Tao3.
Zaradi anomalij v zdravstvu trpijo tudi zdravniki, ki so dobri, pošteni in izgorevajo na svojih delovnih mestih. Brez vecine teh bi mi vsi se bolj tenko piskali, ko potrebujemo medicinsko oskrbo. Privoscil bi vsem, ki tako brez razlocka udrihate po nic krivih ljudeh, da dajo odpoved vsi, ki zdaj drzijo sistem pokonci, da se ne sesede,
tako kot so dali odpoved na otroski kardiologiji. Preprosto ne štekate, da ljudje, ki drzijo ta sistem
pokonci na racun lastnega odrekanja, ne morejo storiti nicesar, da bi se stvari spremenile, ker nam je sistem ugrabila mafija.
Orionstar
# 12.05.2018 ob 10:40
@Tao3...nekaterim še 10.000 na mesec ni več dovolj...

Katerim?
Od kod imaš ta info??
A je to bruto spec. kirurgije?
Dokaži trditve, ker so zelo specifične!

A poznaš kakšno sestro?...naj ti pove ali jih je dovolj na oddelkih!?
birba
# 12.05.2018 ob 10:25
zanimivo, da na preobremenjenost opozarjajo tiste/tisti, ki so krivi, da se je v zadnjih 15-ih letih poklic medicinske sestre izničil.
Ravno podobne "zbornične svetnice" so leta 2004 sklenile, da srednje medicinske sestre niso medicinske sestre - in danes imajo vse medicinske sestre tisto, kar so si same s prisilnimi članarinami tej samooklicani zbornici kupile - razrušen poklic.
Če se bo hotelo izboljšati stanje (kadrovsko) v zdravstveni negi, bo potrebno ustrezni kader uvoziti iz Hvraške, Albanije, Srbije, Poljske, Bolgarije,... Vse te države so (v nasprotju z našo) znale svoje medicinske sestre ustrezno zaščititi,

V raziskavo so vključili več kot 26.000 medicinskih sester, ki so kadar koli delale med letoma 1991 in 2015.

Zanimivo,pa je, da razultai študije ge. Dodič Fikfak kažejo na to, da je raziskava zajela ravno štirikratnik vseh članic in članov neke samooklicane zbornice medicinskih sester.
Glede na to, da v raziskavi ni sodeloval nihče, ki ni član te zbornice in da 26.000 medicinskih sester v naši državi ni moč dobiti je jasno, da je tudi ta raziskava poneverjena in narejena zgolj z namenom te zbornice.
Radio
# 12.05.2018 ob 14:32
@melanholik:

Potem pa svizec zavije čokolado...

https://siol.net/novice/slovenija/najbol
je-placana-medicinska-sestra-je-oktobra-prejela-7-200-evrov-bruto-place-431491
Tao3
# 12.05.2018 ob 09:54
Grumpycat, kakšen komentar pa pričakovati od zdravnika. Alologet. Sramota je da zdravniki izsiljujete za višje plače in ste jih že dvakrat dobili. Kuštrin je vaša keš karikatura ... keš, keš, keš, keš ... nekaterim še 10.000 na mesec ni več dovolj. In ZARADI VAS ni dovolj potem za ostalo osebje. Če bi se borili tudi za medicinsko osebje bi vas človek podprl, borite se pa SAMO ZASE in za svoje žepe, kar je oprostite - ogabno, pri takšnem poklicu ...
7up
# 12.05.2018 ob 09:46
sicer ne umirajo prej kot splošna populacija, so pa pogosteje bolniško odsotne

To lahko pomen tudi marsikaj drugega, kakor pa to, da so preobremenjene!
galoper
# 12.05.2018 ob 09:12
Problemi nastajajo znotraj organizacij z dvosmernim prikazovanjem - s stavkami izsiljujejo denar za 'višji rang', zdaj dokazujejo, da sestre in podoben kader nima plačanega niti vsega delovnega fonda in spet pričakujejo več denarja.
no72
# 13.05.2018 ob 13:41
Tao3@ 9.09.

- Sestre opravljajo delo zdravnikov....
- Zdravniki sestre terorizirajo.....
- Sklatimo aure bogovom v belem....
- Zdravniki se derejo le keš, keš, keš....

Moje mnenje kot zdravnika specialista z 27 letno prakso:

Tao3@ - adijo zdrava pamet, več truda si to pisanje ne zasluži.....
grumpycat
# 13.05.2018 ob 08:05
Kren10

Solanje zdravnika je res specifika. Predvsem v tem, da vecina konca sestletno solanje v 7ih letih. Medtem ko na stevilnih drugih faksih studentki molzejo drzavo 10 in vec let.
Ja, studij medicine je drazji kot solanje frizerke. Je pa tudi res, da zdravnik veliko vec prispevkov vplaca kasneje kot frizerka. Pa to je manj pomembno. Ce drzava zeli imeti dobro izsolane zdravnike potem to nekaj stane. Ce bo vlozila pa toliko kot v frizerje bo imela pa zdravnike iz srednjega veka.
Povsem neprimerno je, da se diskriminira en poklic napram drugim. Torej samo zdravniki so dolzni drzavi povrniti stroske solanja. Tega nihce na tem svetu nima. Razlog za take nebulozne ideje je pa v neki perfidni predstavi o zdravnikih in zavisti.
Pa se nekaj na #tu in tam: v casu specializacije zdravnik dela in je produktiven, deklica za vse na oddelku, tako da to sicer je solanje,je pa predvsem delo, za katero je prav da si placan. Sistem ima od specializantov veliko. Veliko vec kot specializant od sistema.
grumpycat
# 12.05.2018 ob 17:15
Lepo po vrsti

Kren10
Vsi imamo v Sloveniji solanje "zastonj". V tem nismo zdravniki nic drugacni od ekonomistov, prodajalk, pravnikov, mehankarjev, frizerjev...Ce moramo toraj mi vracat drzavi, naj tudi vsi ostali. Torej: zakaj frizerka lahko dela zase takoj ko konca solanje, zdravnik pa ne?

Melanholik
Se vidi, da pojma nimas o placah v javnem sektorju. Vodja oddelka nima posebne place, ker je vodja. Dobi dodatek za vodenje, ki je odvisen od tega koliko ljudi ima pod sabo in ta znasa najmanj 5% in najvec 20% (tako visok dodatek ima v glavnem le direktor). Vodje oddelkov (v nase kvote se ne stejejo sestre, one imajo svojo glavno sestro) dobimo tako ponavadi med 5-12% dodatka. Moja placa zarai zujfa 5 let ni zrasla, imel sem osnovno placo zdravnika specialista - 47.placni razred, pa zracunaj koliko to znese - 1550 eur neto + cca 100 eur za vodenje oddelka.

Moja sestra dela v privatni trgovini, njeno placo doloca direktor. To res ni Merkator. Ampak kot pravi, tako placo lahko dobi tudi drugje. Priznam pa ji vsekakor, da je sposobna in srce trgovine v kateri dela. Verjamem, da je njena placa vezana na efekt. Moja ne bo nikoli. Razen dejstva, da sem bil zaradi svojega znanja hitro promoviran na vodstveni polozaj. Ob tem pa je odgovornost in delo, ki ga moj vodstveni polozaj prinese, neprimerno vecje kot 100 eur, ki jih dobim za to. Ta denar bi lazje zasluzil, ce bi srajce likal (1.5 eur po srajci).
grumpycat
# 12.05.2018 ob 15:04
Verjetno je za druzbo bolj kot to kaksno je razmerje plac pomembno ali imamo ustrezen kader. Ali imamo policaje, vojsko, solnike, zdravnike in medicinske sestre... V razmerah ko je kadra premalo in je ta posledicno preobremenjen, po drugi strani pa zlahka dobi sluzbo drugje za boljsi zasluzek (to velja tako za zdravnike kot za medicinske sestre), je povsem nepomembno ce forumasi vpijete kako smo pohlepni in kako bi nam najraje prisilno delo odredili...Ker vase mnenje ni pomembno. Ko boste potrebovali zdravnisko oskrbo bo pa pomembno ali bo kdo tam, da vam jo nudi. Z vsem tem hujskanjem in nerganjem boste samo vecji gnev ustvarili. In vsak zdravnik in medicinska sestra je samo clovek. Ce na preobremenjenega cloveka zlivate gnojnico, vas bo imel enkrat dovolj. Dvig plac zdravnikom lani je bil nujen ker je grozil eksodus zdravnikov (zal pa samo dvig plac ocitno ni dovolj, ker mladi se vedno odhajajo).
Razmerja plac je pa treba vedno gledati iz osnovne place, ne pa primerjati osnovno placo medicinske sestre z zdravnisko na visku kariere z vsemi dodatki in dezurstvi. Dezura tudi medicinska sestra in tudi ona dobi dodatke.
Da pa dam se eno primerjavo. Gospodarstvo vs. Javni sektor. Sem zdravnik specialist, visoko usmerjen (kot npr otroski kardiologi), vodja oddelka v terciarni ustanovi, pa je bila moja osnovna placa pred dvigom enaka kot osnovna placa moje ljube sestre, ki ima srednjo solo in dela kot poslovodja v trgovini z 8 zaposlenimi. Jaz sem si svoj dohodek lahko zvisal z dezurstvi, ona dobi pa se malo na roko placano. Je to fer? Ce bi bilo moje delo na trgu, bi bila moja osnovna placa 4-5x visja. Pa nisem advokat prostega trga v zdravstvu, mislim, da je bolje da je sistem v osnovi tako zasnovan kot je. Ampak me pa pogreje ko se mi ocita bajne zasluzke...Kaksen je moj zasluzek lahko vedno vsak izracuna ce gre pogledati placno lestvico za javni sektor. Za razliko od vseh dohodkov v gospodarstvu, ki so marsikje visji kot je uradno prikazano.
Grešnica
# 12.05.2018 ob 10:56
V normalni državi, bi tako "preobremenjena" med. sestra dala odpoved in zamenjala delodajalca.
Še v Kanadi, ki ima podobno vplačilno shemo kot Slovenija, si zdravnika izbere pacient, izvajalec pa je lahko vsak, ki ima uporabno dovoljenje (NE koncesijo!). DRžavna zavarovalnica plačuje storitve po ceniku, zato denar sledi pacientu. Na drugem koncu pa Avstralci plačujejo le 15% solidarni davek od plače, t.j. razlika med bruto/neto plačo (ki pokrije tudi min. pokojnino vsakemu po 70. letu), vse ostalo je pa stvar svobodne izbire konkurenčnih zdr.zavarovanj in pokojninskih skladov.

Ker pa socialistična Slovenija načrtno zavira zdravo konkurenco in ekonomsko svobodo tako zavezancem za prispevke kot medicinski stroki, imamo na koncu preobremenjene med. sestre, pomanjkanje zdravnikov in neskončno neučinkovit DRŽAVNI sistem (ki ga DESUS, SD,LEVICA in vsi derivati LDS....vse do LMŠ) ne bodo nikoli izpustili iz rok.
Puma
# 12.05.2018 ob 10:02
Nekatere medicinske sestre so res preobremenjene. Mi navadni ljudje njihovega problema ne moremo rešiti pač pa pristojni za to, ki so javno znani.
kapljač
# 12.05.2018 ob 21:54
Preobremenjenost delavcev je čutiti v celotni družbi. Za vse se mora nekaj spremeniti na bolje ne samo za medicinske sestre. Sistem spremenit bo vedno bolj nujno.
grumpycat
# 12.05.2018 ob 17:54
Sicer je pa tale tema namenjena sestram. Ki so predvsem v bolnicah po mojem res preobremenjene in neustrezno placane. Bolnisnicna sestra dela v fizicno in psihicno napornejsih pogojih kot sestra v DSO ali v referencni ambulanti, pa so sestre v DSO in v ref. ambulantah bolje placane. Kako je to mogoce meni ni jasno, ampak obcutek imam, da MZ zavestno rusi bolnice. Mene (za razliko od forumasev, ki mislijo, da bi morali vsi v zdravstvu delati na eticni pogon), ne cudi, da gre mlada dipl.sestra raje v ref.ambulanto delati za 2 razreda visjo placo kot jo lahko dobi v bolnici. Vsak razumen clovek bi to naredil. Se posebej, ker v ref. Ambulanti pogleda 5-7, naceloma zdravih, ljudi, na oddelku v bolnici ima pa opravka s hudo bolnimi (in vsem kar k temu pase). Pri koncesionarjih si pa se bistveno visje place izborijo.

Se pa da, ce se hoce. Ce je cilj vodstva, da bo imel zadovoljen kader, se to da narest. Da se ustvariti pogoje ko ljudje radi hodijo v sluzbe, ko imajo obcutek, da so vredni in da se tudi v javnem sektorju dohodke izboljsati. Ce je za to motivacija. Ce je pa motivacija stiskanje potem se pa nic ne da.
HOR
# 12.05.2018 ob 21:33
"..."Če še ne bi imela družine, bi morda odšla v Švico ali v Kanado. Tudi z delom v Avstriji pa sem prišla v čisto drug svet. Nadure, ki jih v slovenskem zdravstvu pri medicinskih sestrah radi spregledajo, so tu dosledno plačane, po dežurstvu pa je enajst ur pavze. Zdravnik me tu naslovi kot kolegico- v Sloveniji vlada tako močna hierarhija, da se ne bi to nikoli zgodilo. Bolj urejena je tudi organizacija. Čeprav je delo bolj umirjeno, ni takšnih čakalnih dob kot v Sloveniji. Tudi če bi bila plača v Sloveniji enaka kot v Avstriji, se zaradi vsega tega ne bi vrnila," pove. V bolnišnici, kjer trenutno dela, v nasprotju z njenim starim delovnim okoljem sistematično skrbijo za dobro klimo med zaposlenimi, opaža Tatjana. Sama je imela izbiro, je pristavila, nekatere medicinske sestre pa takoj po koncu študija čez mejo odhajajo tudi zato, ker ne dobijo službe. V Avstriji jih radi zaposlujejo, ker v nasprotju z mnogimi lokalnimi medicinskimi sestrami, ki zaradi družine delajo le polovično, "sprejmejo" poln delovni teden..."
klik...
Radio
# 12.05.2018 ob 14:40
@thelaw1:

Na tej top 10 lestvici so še zdravniki v Belgiji, Angliji, na Irskem, Danskem, v Franciji in Švici (poleg Nizozemske). Toliko o trditvi, da imajo samo v ZDA in v Kanadi zdravniki relativno visoke plače.

Očitno Danska in Francija nimata tradicije socialnega dialoga.
grumpycat
# 12.05.2018 ob 09:21
#teo3

Prosim povej katero delo zdravnikov opravljajo medicinske sestre?

So res marsikje preobremenjene in opravljaji hvalevredno delo, ampak nikoli pa ne opravljajo dela zdravnika. Razlogi za obremenitve so pa v pomanjkanju, tudi v njihovih vrstah so slabi odnosi in mobing (ja, zal, se zdalec niso vse sestre svetnice, ampak so ljudje kot vsi mi in posledicno imajo v svojih timih popolnoma enake tezave kot ostali). Oddelki se rusijo tudi zato, ker je sestrski menedzment na psu, ker se "otroska kardilogija" dogaja tudi sestram. Tudi sestre odhajajo iz bolnisnic zaradi boljsih zasluzkov (npr.v referencne ambulante, kjer so za bistveno lazje delo precej bolje placane in tisti, ki si je ta placna nesorazmerja izmislil je odgovoren za zelo napeto stanje sestrskega kadra v bolnicah), tako da mit o tem kako se le zdravniki pehamo za zasluzkom enkrat za vselej podremo.
kingeston
# 16.05.2018 ob 16:06
to je pač posledica 73 let trajajoče vladavine komunističnih strank, ki je uničila družbo.

ne jamrat, to ste želeli, to ste izbrali !
tu in tam
# 16.05.2018 ob 11:23
@etore
>>Da ti ne napačno obračunavajo plačo? :)

Bi bilo čisto možno.
Žena 1x na tri mesece teži v kadrovski, ker so napačno obračunali plačo.
In začuda vedno premalo.
tu in tam
# 12.05.2018 ob 22:01
@galoper
>>Kadar zaposleni strokovnjak odpove zaposlitev
>>in se zaposli v tujini, bi moral najprej povrniti
>>državi stroške svojega izobraževanja
Kaj pa, če se zaposli pri slovenskem podjetju v tujini?
Kaj pa, če se zaposli v tujem podjetju v Sloveniji?

Sam študij medicine niti ni toliko dražji od kakega drugega študije (z upoštevanjem, da je 2 leti daljši).
Specializacija (dodatnih 4-6 let) pa je druga zadeva.
Tam zdravnik že dela in dobi za svoje delo plačo, zraven pa se še uči (se specializira).
Tako da tega dela niti ne moreš nazaj zahtevati.
Radio
# 12.05.2018 ob 20:22
@galoper:

No, naštej te obširne podatke in funkcijsko povezavo. Ker na ta način lahko diskreditiraš vsako primerjavo na tem svetu. Zato se malo bolj potrudi in povej, zakaj primerjava ni na mestu.

Kar se tiče zaposlovanja v tujini in vračanja stroškov. Naj to velja za vse poklice in naj se v tem primeru vrnejo vplačani davki staršev teh ljudi.
Bivši uporabnik
# 12.05.2018 ob 15:24
Dober komentar, grumpycat.
Upam, da ga bo prebralo čim več takih, kot je Tao3!
the law1
# 12.05.2018 ob 13:23
@melanholik

Ni. To mogoče drži za ZDA in Kanado z decentraliziranim in pretežno zasebnim sistemom ter enormno močjo zdravniških organizacij (AMA je zloglasno telo, ob katerem je FIDES pravi otroški vrtec), za zahodno Evropo z urejenim javnim sistemom in tradicijo socialnega dialoga pa niti ne drži. Že v Avstriji in Italiji je razlika med plačo zdravnika in medicinske sestre manjša kot pri nas, seveda če upoštevaš še vse dodatke, ki jih zdravnik lahko dobi mnogo več kot sestra in jih je v Avstriji in Italiji mnogo manj.

Ne bo držalo. Najbolje plačani zdravniki na svet v povprečju so ravno v evropi in sicer na Nizozemskem

Letna plača specialist: 253.000 USD (povprečje)
Letna plača zdravniak splošne medicine: 117.000 USD (povprečje)

Na drugem mestu pa Avstralija in na tretjem mestu ZDA

10 HIGHEST PAID COUNTRIES IN THE WORLD FOR DOCTOR
melanholik
# 12.05.2018 ob 13:05
Radio

# 12.05.2018 ob 10:55
Prijavi neprimerno vsebino @Tao3:

Ja lej, v zahodni evropi je povprečna zdravniška plača v relativnem deležu bistveno višja od drugega kadra kot je to razmerje v Sloveniji.

Ni. To mogoče drži za ZDA in Kanado z decentraliziranim in pretežno zasebnim sistemom ter enormno močjo zdravniških organizacij (AMA je zloglasno telo, ob katerem je FIDES pravi otroški vrtec), za zahodno Evropo z urejenim javnim sistemom in tradicijo socialnega dialoga pa niti ne drži. Že v Avstriji in Italiji je razlika med plačo zdravnika in medicinske sestre manjša kot pri nas, seveda če upoštevaš še vse dodatke, ki jih zdravnik lahko dobi mnogo več kot sestra in jih je v Avstriji in Italiji mnogo manj.
kapljač
# 16.05.2018 ob 10:16
Zdravniki odhajajo ker jim je tako nekdo naročil?
In jim je vseeno če otroci s tovrstno okvaro nimajo oskrbe ?
____________----
Pa sej to je "čista norost", a ljudje sploh nimajo več svoje volje? Vse kar s e jim reče, naredijo brez trohice občutka krivde. Krivi so pa drugi? ( Nasvidenje v naslednji vojni)
etore
# 15.05.2018 ob 21:12
grumpycat

"47.placni razred, pa zracunaj koliko to znese - 1550 eur neto"

47. plačni razred je 2.675,25 EUR bruto, kar pomeni, da je neto nekaj čez 1.660 EUR (brez dodatkov, vzdrževanih članov ipd.). Da ti ne napačno obračunavajo plačo? :)
džeko
# 15.05.2018 ob 14:41
Plačilo za vse šole in bo takoj vse rešeno....
džeko
# 15.05.2018 ob 14:40
In res je,da sestre opravljajo zdravniško delo...vas zanima kje?? VAm lahko napišem takoj 20 sester....
džeko
# 15.05.2018 ob 14:38
sam da so zdravniki dobili svoje..k j..druge...
samogledam
# 14.05.2018 ob 17:44
Ko pritisne vročina, bodo vse sestre in bolniki gagali brez klime in brez odškodnine za slabe pogoje dela in zdravljenja v natrpanih sobah...to uspe samo zapornikom v Sloveniji, ker jim je v fitnesu prevroče.
melanholik
# 12.05.2018 ob 16:20
Da pa dam se eno primerjavo. Gospodarstvo vs. Javni sektor. Sem zdravnik specialist, visoko usmerjen (kot npr otroski kardiologi), vodja oddelka v terciarni ustanovi, pa je bila moja osnovna placa pred dvigom enaka kot osnovna placa moje ljube sestre, ki ima srednjo solo in dela kot poslovodja v trgovini z 8 zaposlenimi. Jaz sem si svoj dohodek lahko zvisal z dezurstvi, ona dobi pa se malo na roko placano. Je to fer?

Čakaj malo. To me pa res zanima, katera trgovina je zavraga to. Zdravnik specialist kot vodja oddelka dobi tam nekje od 2000 naprej. Ne bom rekel, da je to bajna plača, za slovenska plačna razmerja pa je to po moje čisto razumna vrednost. Poslovodja v trgovini pa - tu me pa res zanima, v kateri. Praviloma poslovodja dobi tam nekje 30 procentov več kot prodajalka - če so te nekje na 700, bo poslovodja okrog jurja. Zdaj, kako lahko pride do 2000, mi pa res ni jasno.
samburin
# 12.05.2018 ob 16:03
Ne vem zakaj bi bile preobremenjene. Zdravstvo je na psu, ukinja se otroška srčna kirurgija čakalne vrste so ekstremno dolge ena operacija ne teden ostalo gonja zdravnikov za primarijske naslove in zasebno delo. Mislim, da je poglavitni razlog nezadovoljstva sester medsebojni odnosi, marsikje so obupni.
the law1
# 12.05.2018 ob 15:25
@melanholik

No, z edino izjemo Nizozemske ostale države kar dobro potrjujejo moje besede. Razen te so tam namreč res le anglosaške države s svojo deregulirano ureditvijo, ki so jo prenesle tudi v zdravstvo. In seveda ta primerjava v ničemer ne razjasnjuje izvornega vprašanja, to je plačnih razlik med profili v zdravstvu.

Glej tudi na nizozemskem imajo visoke plače, ker

Most hospitals in the Netherlands are privately run, non-profit foundations, whereas most healthcare insurers are for-profit companies

Dejstvo je, da se gredo na Nizozemskem koncep jevnega privat zdravstva. Po raznoraznih lestvicah pa je ravno nizozemski zdravstveni sistem najboljši na svetu. Največji problem pri marsikomu, da ko se omeni privat zadeve takoj vsi z ZDA. Kadar dobiš pravo kombinacijo privatnega in državnega so stvari najboljše oz. delate napako, ko državno enačite z javno. Slovenija ima monopolno državno zdravstvo in zato je kriva najbolj monopolna zdravstvena zavarovalnica.

A ja, na drugem mestu po kvaliteti zdravstvenih sistemov po razno raznih lestvicah je pa Švica kjer je koncep seveda zelo podoben nizozemskemu
melanholik
# 12.05.2018 ob 14:19
No, z edino izjemo Nizozemske ostale države kar dobro potrjujejo moje besede. Razen te so tam namreč res le anglosaške države s svojo deregulirano ureditvijo, ki so jo prenesle tudi v zdravstvo. In seveda ta primerjava v ničemer ne razjasnjuje izvornega vprašanja, to je plačnih razlik med profili v zdravstvu.
fiston
# 12.05.2018 ob 21:21
Stvar je relativna. Kot prvo so preobremenjene samo sestre v bolnici, one v ordinaciji sigurno niso.
Dobro jaz zastopim, da so preobremenjene, samo a prej niso bile ? A če jim zvišajo plačo, potem ne bodo več preobremenjene ?
No dokler je bila dobra plača niso bile preobremenjene. Saj enako velja tudi za vse ostale, tudi za zdravnike, ko mislijo, da imajo prenizke plače, so preobremenjeni, ne zmorejo, skrbi jih za varnost pacientov, ko jim zvišajo plačo, pa takoj vse skrbi odpadejo.
Enako tudi one v trafiki, revice še na WC ne morejo, ker nimajo stranišča v trafiki. A prej so ga pa imele ? No ja če se splača se splača potem tudi stisniti, če ne je pa problem stiskat.

No oni, ki morajo recimo po 12 ur ali več na dan delati za minimalno plačo so tudi preobremenjeni verjetno, pa še kdo bi se našel.

Mogoče je spiralni učinek, ker je slaba plača se ne splača delat, pa je bolje na bolniško. No potem so ostale res preobemenjene, pa že morajo na bolniško in tako proces poteka. Mogoče je razlog ravno v tem, da ko je dobra plača niso preobremenjene, ker takrat ne hodijo na bolniško, pa jih je dovolj in potem niso preobremenjene. Ko je slaba plača, pa raje hodijo na bolniško in potem so preobremenjene.

No je pa tako s tem preobemenjeno, pa slaba plača, odvisno s kom primerjaš.

Medicinske sestre, kot tudi drugi zdravstveni delavci, so pogosto vzgojeni, da je trpljenje neke vrste del njihovega poklica, a po njenem mnenju to ni res in gre pri tem za svojevrstno mazohistično strukturo.
Pa težave v nosečnosti imajo... Iz tega bi sklepal, da so dohtarji vedno bolj perverzni. Včasih so jih normalno nabrisali, pa ni bilo nobenih problemov. :)
galoper
# 12.05.2018 ob 19:54
@Radio # 12.05.2018 ob 10:55 Za takšne primerjave so potrebni obširni podatki in funkcijske povezave, ker brez tega, na primer ta vsebina, zavaja. Ustreza le nepoučenim, ki ne vidijo drugega kot svojo in konkurenčno plačo.
@the law1 # 12.05.2018 ob 13:23 in ostali

Kadar zaposleni strokovnjak odpove zaposlitev in se zaposli v tujini, bi moral najprej povrniti državi stroške svojega izobraževanja
Radio
# 12.05.2018 ob 10:55
@Tao3:

Ja lej, v zahodni evropi je povprečna zdravniška plača v relativnem deležu bistveno višja od drugega kadra kot je to razmerje v Sloveniji. Pač radi se primerjamo z EU (upoštevajoč slovenski standard, zato govorimo obrelativnih razmerjih in ne absolutnih številkah). Očitno so zdravniki na zahodu še bolj pokvarjeni od nas.
kren10
# 12.05.2018 ob 15:58
Z plačnim sistemom v zdravstvu je definitivno nekaj narobe, če je končni izid takšen, da večino najbolje plačanih delovnih mest v javni upravi zasedajo zdravniki, pa to ne nujno top specialisti, kirurgi itd. ampak pogosto predstojniki (šefeki) zdravstvenih ustanov nekje na periferiji, kjer se nočne ure dežurstva večino časa prespi ... Dežurstva, nešteto ur ... treba bi bilo ločiti aktivne ure dežurstva in spanje na delovnem mestu (tam se drugje v javni upravi reče pripravljenost na delovnem mestu), pol definitivno bi bilo treba tekoče zaposlovat mlade zdravnike ... njihove ure so bistveno cenejše kot nadure onih, 60-letnih ... kolikor so kar znane situacije, da so starejši zdravniki na pozicijah velikokrat marsikje načrtno ovirali prihod mlajših kolegov, prav zato, da so več istržili za sebe. Pa gospodje zdravniki, pri nas ste skoraj zastonj prišli do zravniškega poklica, na račun javnih sredstev, v tujini bi se po vsej verjetnosti morali zakreditirat za študij, dajte to vrnit tistim, ki so vam študij plačali, in jih ne izsiljevat. kar se pa tiče medicinskih sredstev, tu pa je situacija kot v celem javnem sektorju - se pravi srednji kader, tudi v policiji, pri gasilcih, reševalcih, vojski, itd - premalo plačan in premalo jih je, in to prav kader, ki jih ljudje dejansko potrebujejo, pač plačni sistem oz. uravnilovka plač glede na izobrazbo, kar je popolnoma zgrešeno. Treba bi bilo zmanjšati število fikusov v pisarnah in jih priučiti koristnega dela v drugih delih javnega sektorja.
kren10
# 12.05.2018 ob 20:18
Grumpycat ... samo ob eno si se obregnil, kaj pa ostalo? Ampak tudi tukaj argumenti ne vzdržijo. Ne moremo primerjat šolanja zdravnika, ki stane četrt miljona, s šolanjem mehanika, frizerke ali pa celo nekega diplomiranega npr. socialnega delavca sli kakšnega drugega družboslovca. V tujini si morajo zdravniki sami sfinancirat šolanje ali pa da jih kdo "sponzorira", ali pa starši ... Ja, in v tujini si v ceno svojega dela zdravniki morajo vkalkulirati stroške šolanja. Šolanje zdravnika je specifika, stroškovno gledano, in jaz bi uveljavil zavezo, da je tisti, ki se je šolal za zdravnika na javne stroške, dolžan oddelati določeno število let (npr. 20 let v svoji karieri) v javnem zdravstvu, drugače pa naj povrne stroške šolanja. V tujini se nam lahko kot državi samo smejijo, da v šolanje določenih strokovnjakov vložimo toliko denarja, potem pa le ti brez vseh zavez odidejo delat k njim.
Kazalo