Slovenija

Poudarki

  • Kaj zahtevajo stavkajoči
  • Kaj pričakovati v smislu storitev
Stavka
Stavka bo. Foto: BoBo
Sviz
Stavkal bo Sviz pod vodstvom Branimirja Štruklja. Foto: BoBo
Policija
Stavkali bodo policisti. Foto: BoBo
Medicinske sestre
Stavkale bodo medicinske sestre. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Koprivnikar
Minister koprivnikar bo med stavko na delovnem obisku v tujini. Foto: BoBo
VIDEO
Pred stavkovnim valom

Dodaj v

Stavka javnega sektorja od ponedeljka do srede: policisti, medicinske sestre, šolniki ...

Stavka dela javnega sektorja
11. februar 2018 ob 16:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Začetek tega tedna bo zaznamoval stavkovni val. S ponedeljkom v stavko vstopajo policisti, v torek bo v zdravstvenih domovih in socialnovarstvenih ustanovah, v sredo pa stavkajo šolniki.

Stavko v policiji sta skupaj napovedala Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije. Začeli jo bodo v ponedeljek ob 7. uri, stavkovne aktivnosti pa nameravajo nadaljevati vse do izpolnitve zahtev. Po sindikalnih ocenah se bo stavki pridružilo več kot 9.000 zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu.

Za stavko v policiji veljajo določene zakonske omejitve. Po zakonu o organiziranosti in delu v policiji so policisti tudi med stavko dolžni poskrbeti za varovanje življenja in varnosti ljudi ter premoženja, preiskovati kazniva dejanja, vzdrževati javni red, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih.

Za zdaj v policijskih sindikatih ostajajo zgolj pri pojasnilu, da bodo opravljali vse naloge, ki jih po zakonu morajo. V času njihove zadnje stavke, med 18. novembrom 2015 in 2. junijem 2016, so med drugim pripravili protestni shod pred vlado ter za en dan množično odšli na dopust. Najbolj pa se je stavka čutila pri globah za prometne prekrške. Glede na primerljivo obdobje 2014/2015 je bilo med stavko namreč plačanih za 10,3 milijona evrov manj glob.

Pred novo stavko je predsednik PSS-ja Radivoj Uroševič na vprašanje, ali bodo policisti namesto kazni za prometne prekrške izrekali zgolj opozorila, odgovoril, da imajo pri izrekanju posameznih kazni policisti že zdaj pravico in možnost oceniti, kdaj je določena sankcija pravzaprav opozorilo. Je pa napovedal, da se bodo prvi dan stavke sindikalni zaupniki in tisti zaposleni, ki bodo prosti, zbrali pred vlado.

Policisti želijo obraniti razmerja v plačah
V zadnji stavki sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače. A potem ko so bila sredi lanskega leta v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri preostalih pooblaščenih uradnih osebah, v policijskih sindikatih opozarjajo, da so bila porušena razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom, in da je bil poklic policista znova razvrednoten. Zato mu željo vrniti status, ki si ga zasluži glede na naloge, pooblastila ter vsakodnevno odgovornost in nevarnost.

Po besedah predsednika SPS-ja Kristjana Mlekuša imata danes navaden policist in navaden vojak enako plačo, čeprav je, kot pravi, glede na odgovornost, nevarnost in druga merila policist vsak dan bolj izpostavljen kot vojak ali pa na primer carinik. Vojaški policist, katerega delo bi bilo še najbolj primerljivo z delom policistov, pa slednjega celo presega za dva plačna razreda. Začne namreč v činu desetnika, kar pomeni 25. plačni razred, medtem ko je policist začetnik uvrščen v 23. plačni razred, opozarja Mlekuš in dodaja, da do razkorakov v škodo policistov prihaja tudi na delovnih mestih, ki so vrednotena više.

Sicer pa imajo ob tej ključni zahtevi še nekatere druge. Med drugim pričakujejo, da se uredi posebno nagrajevanje za vsako leto opravljanja poklica s policijskimi pooblastili, nadomestilo za dolžnost ukrepanja v vsakem času ter ovrednoti prepoved članstva v političnih strankah.

Kako bo v zdravstvu in socialnem varstvu
V torek med 8. in 10. uro bo sledila opozorilna stavka v zdravstvu in socialnem varstvu, za katero so se skupaj odločili v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Na obeh področjih skupaj dela nad 40.000 zaposlenih. V omenjenih sindikatih pa pravijo, da imajo med njimi veliko podporo in da sodelovanje v stavki napovedujejo tudi nečlani sindikatov.

Glede na zakonske omejitve, ki pri izvedbi stavke veljajo na področju zdravstva in socialnega varstva, bo sicer dobršen del zaposlenih opravljal svoje delo. Pa tudi sicer, kot poudarjajo, s stavko ne želijo prizadeti bolnikov in oskrbovancev, za katere skrbijo pri svojem delu, saj je njihova stavka uperjena proti vladi.

Pričakujejo, da bo v času dvourne stavke delo organizirano kot ob nedeljah in praznikih. Na svoje zahteve pa bodo opozorili tudi na shodih, ki jih bodo pripravili pred ključnimi ustanovami po pokrajinah. Predvidoma bodo to bolnišnice, med katerimi bo zagotovo tudi ljubljanski klinični center, je pojasnila predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar.

Zahtevajo višje plače in ureditev delovnih razmer
Sindikata sicer napovedujeta zaostrovanje stavkovnih aktivnosti, če jih vlada ne bo jemala resno. Med možnimi zaostritvami je umik soglasja za opravljanje dela prek polnega delovnega časa. Po besedah Mlakarjeve bi to za bolnišnice in predvsem za domove za starejše pomenilo, da četrti teden ne bi bilo več prisotnih medicinskih sester. Po podatkih nekaterih bolnišnic pa bi marsikje že v tretjem tednu imeli težave pri razporejanju medicinskih sester v troizmenske turnuse.

Med drugim opozarjajo, da sta obe področji kadrovsko podhranjeni. Zahtevajo uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, višje plačilo dela na praznik, v nedeljo in ponoči ter tudi ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne razmere. Prav tako zahtevajo pravico do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.

Njihova zahteva je tudi dvig plač, tako v okviru odprave plačnih anomalij kot primerljivosti z zdravniškimi delovnimi mesti. Ob tem pa pričakujejo tudi vrnitev vrednosti plačne lestvice na raven pred sredino leta 2012, torej vrnitev osmih odstotkov, odvzetih v času varčevalnih ukrepov.

Sredi tedna v stavko še šolniki
V sredo se bo začela še splošna stavka v vzgoji in izobraževanju. Po napovedih glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimirja Štruklja bodo stavkali v ogromni večini vrtcev in šol. Za stavko se je po njegovih besedah odločilo več kot 37.000 zaposlenih, in pričakujejo, da jih bo približno toliko v stavki tudi sodelovalo. Protestnega shoda, ki ga ob 12. uri pripravljajo na Kongresnem trgu v Ljubljani, pa se bo po napovedih udeležilo okoli 15.000 ljudi.

Štrukelj je opozoril, da v vzgoji in izobraževanju ni nobenih omejitev niti pri načinu stavke niti pri zagotavljanju minimuma delovnega procesa, kot so v zdravstvu ali drugih službah. Na okrožnico resornega ministrstva, da mora biti v poslovalnem času vrtca oz. šole ustrezno poskrbljeno za varstvo in oskrbo otrok, učencev in dijakov ter da morajo šole zanje zagotoviti tudi prehrano in prevoze, pa so se v sindikatu odzvali s protestom ter zahtevali njen preklic.

Kot so sporočili, mora tisti, ki bi na dan stavke pozival učence ali dijake, naj pridejo v šolo, zanje v celoti prevzeti odgovornost, saj zaposleni ob tem, ko bodo uresničevali svojo ustavno pravico do stavke, ne delajo. So pa pojasnili, da bodo v vrtcih v nujnih primerih in ob vnaprejšnjih dogovorih s starši otrokom zagotovili ustrezno varstvo, ne bodo pa izvajali nikakršnega programa. Podobno velja tudi za osnovne šole pri učencih prvega triletja. Pouka pa ta dan ne bo.

Sindikat opozarja, da plače v vzgoji in izobraževanju z leti postopoma upadajo in so nižje od plač na primerljivih delovnih mestih v drugih delih javnega sektorja. Zato zahtevajo zvišanje plač izobraževalk in izobraževalcev od vrtca do univerze. Njihovi zahtevi pa sta tudi ustrezno ovrednotenje razredniškega dela ter regres v višini 1.200 evrov za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
RJSlo
# 11.02.2018 ob 16:47
Kaj zahtevajo stavkajoč
------------------------------------
No ja. Verjetno "odpravo anomalčij", višje plače, manj dela (kot, da je to možno), itd. Nikoli pa še nihče ni omenil zboljšanje organizacije dela, manj prisesanih parazitov, zboljšanje kontrole nad porabo, itd.

Dejstvo je, da paraziti sami najbolje vedo, kdo dela in kdo ne dela oziroma kaj kdo dela, kako se zaposluje, itd.
čik
# 11.02.2018 ob 16:49
medicinske sestre podpiram. šolnike pa policaje pa ne
interakt
# 11.02.2018 ob 16:51
predlagam zmanjšanje plač policiji za 40%...
včasih so v policijo hodili resni ljudje, danes gredo takšni ki ne najdejo nikjer drugje zaposlitve

podpiram edino medicinske sestre, ki so cele dneve na nogah in imajo delo z ljudmi
E24
# 11.02.2018 ob 16:47
Da jih ni sram....
SamoRes
# 11.02.2018 ob 17:01
Problem plačnega sistema v javnem sektorju je ta, da če povišaš čistilki za 10€ bo hotel zdravnik 600€.
Tako ne gre. Plača naj se najprej poviša tistim, ki s svojim delom težko preživijo, če je čistilki potrebno zvišati za 100€ potem naj vsi dobijo 100€ gor in stvar rešena. Ne pa da je bil problem zvišat minimalno plačo za 25€, na drugi strani so pa dvignili zdravnikom in direktorjem za 600€.
DrKošarke
# 11.02.2018 ob 17:07
Šolniki in ostali se spet skrivajo za čistilkami, negovalkami in ostalimi, kjer so plače porazne. Tisočaka neto za učitelja začetnika se meni ne zdi malo. Inženirji lahko o taki vsoti samo sanjajo kot frišni s faksa - storjniki, elektro - to si lahko vesel če maš 800taka kot začetnik ven... Toliko o ubogih učiteljih.
SamoRes
# 11.02.2018 ob 17:12
In največji absurd so avtomatična napredovanja glede na leta delovne dobe. Tako lahko nek popolnoma nesposoben in slab učitelj pri petdesetih dobi par stotakov večjo plačo kot zagnan začetnik.
POIVRE
# 11.02.2018 ob 16:55
Že zdaj dobro plačani zaposleni v javnem sektorju šikanirajo vse ostale. Položaj se je spremenil toliko, da vsi ostali nimamo razumevanja za pretirane denarne zahteve javnosektorskih sindikatov in predlagamo vladi, da sindikatom ne popusti niti za en cent in preprosto pusti, da se stavka sesuje sama od sebe.
tureavanture
# 11.02.2018 ob 16:56
RTV ne boste stavkali?
gesan
# 11.02.2018 ob 16:59
V tej državi me mnogi prepričujejo, da so čistilke to državo spravile v obupno stanje.

Itak! Pa mstarji tudi.
Vsi ostali uslužbenci tega pokvarjenega sistema pač niso nič odgovorni in krivi!

V zdravstvu se še kar naprej krade...in zdravstvo štrajka.
A ne bi šli štrajkat proti tistim, ki kradejo?
A ne bi šli štrajkat proti sistemskim lopovščinam?

Ehja ja, saj smo sami del tega
:)
tureavanture
# 11.02.2018 ob 17:27
pa še nekaj, toliko znamo bentiti čez javni sektor in kako živijo od naših davkov, a da bi sami naredili en kontra-protest pa nihče nima jajc
tureavanture
# 11.02.2018 ob 16:58
super so šolniki, stavkali bodo v sredo in ne v torek, ko je pust in bi otrokom prinesli vsaj malo veselja
tureavanture
# 11.02.2018 ob 16:49
S ponedeljkom v stavko vstopajo policisti, ..., v sredo pa stavkajo policisti.

Dajmo lepo počasi.... kateri dan stavkajo in kateri dan ne?
Ker če stavkajo 3 dni zapored, grem v četrtek na čiščenje.
tureavanture
# 11.02.2018 ob 17:17
kar stavkajte, pravi čas ste si izbrali in zna bit, da bodo vaše želje uresničene

volitve bodo kmalu in SMC ne bi rad izgubil pomembnega dela volivcev iz javnega sektorja

jaz bi vam vsem skupaj spustil plačo za 30%, pa da vas vidim koliko vas pride v realni sektor
lokalnenovice
# 11.02.2018 ob 17:22
@tureavanture

in kaj naj bi počeli v realnem sektorju?
kafetkarjev ne rabimo, pa težko verjamam da sploh znajo poprijeti za bilo kakšno delo, razen stokanja, negodovanja in gledanja na uro
lokalnenovice
# 11.02.2018 ob 16:55
Lepo je biti policist v Sloveniji leta 2018.
Doživljensko zrihtano delo, čaka te dobra penzija, bonificiran delovni staž, najhuje kar se ti lahko zgodi, da te kakšen lokalni pijanček pošlje v 3pm.
Obenem pa, če te kakšen sosed gleda preveč postrani, ga vsak dan vstaviš pred hišo in malo pomaltretiraš, kaj ti pa more?

Lepo je v naši domovini, biti policist.-
nvk
# 11.02.2018 ob 17:53
S tem, ko nasprotujete stavki javnega sektorja, sami sebi koppljete jamo - neoliberalci so vam hvaležni in vas bodo še naprej izkoriščali!

Trenutni protesi so na mentalni ravni petletnika, ki se v trgovini dere na mamo, da hoče bombone, v šoli pa dobiva slabe ocene. Pavšalno zviševanje plač ni rešitev, ampak je treba optimizirati delovne procese javnega sektorja, da bo potrebno manj kadra za isto delo, pa bo na koncu za vse več. Gospodarstvo pravi, da potrebujejo delovno silo, če je v javnem sektorju tako hudo, zakaj vsi ne bežijo v privatnega?
pulpitrock
# 11.02.2018 ob 17:15
banda!!
gesan
# 11.02.2018 ob 16:56
Da je sedanji vladnik "malo" mimo, to itak vemo.
MA ne razumem zakaj me ne slišite in dojamete, da je najbolje, da na mesto vladarja postavite vse te glavne sindikaliste z štrukljem na čelu in naj talajo denar po mili volji.

2500 eur, to si vsak zasluži, če dela 8 ur.
Maj e treba najprej zslužit.

Cerar je pa lažnivec! Ko se je grebel za oblast, se je širokoustil o obračunavanju z koruptivnostjo.
Potem pa se je iskazalo, da je sam koruptivist.

AMpak, kakorkoli obračamo, jaz ne razumem od kod mislijo jemat.
A lopovom? Oni ne dajo, niti se država ne pobriga za njih.

TOrej?
Vzeli bodo nam!

Hebo vas kretenizem v skrbi za lastno rit!
Ustvarite najprej sistem v katerem se ne bo kradlo in potem pametujte.
Kdo je odgovoren za takšen sistem kot ga imamo?
Vsi skupaj!

Ampak, ne bomo vsi skupaj trpeli, to pa ne! Javnaši si bodo svoje zagrebli, druge pa ko hebe.
Frodoš
# 11.02.2018 ob 18:21
Javni sektor se množi kot zajci, pa so še vedno kadrovsko podhranjeni. Ne se delat norca.
ElTorro
# 11.02.2018 ob 18:16
boljše vprašanje je, zakaj nihče v zasebnem ne protestira


Ker se v zasebnem marsikdo zaveda, da lahko pretirane zahteve povročijo izgubo delovnega mesta.
Ne iz maščevalnosti, ampak ker se posameznemu podjetju računica več ne izide, ali pa se mu lepše izide 100km južneje ali vzhodneje od nas.
gesan
# 11.02.2018 ob 17:01
tureavanture
# 11.02.2018 ob 16:58
super so šolniki, stavkali bodo v sredo in ne v torek, ko je pust in bi otrokom prinesli vsaj malo veselja
.........................
Nikoli niso štrajkali za časa praznikov in dopusta.
Takrat nimajo časa, ker so na počitnicah...
:)
nonparel
# 11.02.2018 ob 19:47
Ja nič, bo potrebno delavce v realnem sektorju še bolj priviti, da še bolj napolnijo državno blagajno, ker drugače res ne vem od kod se bodo pokrile vse te silne zahteve javnega sektorja po povišanju plač. Če ne drugače, pa bo potrebno delavcem v realnem sektorju še znižati te njihove uboge minimalne plače, da bodo javnosektoraši lahko imeli višje plače.
Nekaj je gnilega v deželi tej, čist zares, se ne hecam, začelo pa se je vse to, ko so dohtarji s Kuštrinom na čelu, lakomno zahtevali nesramno visoko povišanje njihovih plač, kar so seveda brez problemov tudi takoj dobili. In cunami je bil sprožen. Zdaj pa mamo, kar mamo...
DrKošarke
# 11.02.2018 ob 20:41
el CARTEL: realno gledano lahko Gorenje kar zaprejo, če se plače povišajo za 100eur. Tu je razlika. JS ne zanima kje denar za plače. Če ga ni se država lepo zadolži in je mir. Bo država Gorenju dala par milijončkov EUR letno, da se bo pokrivalo izgubo? Morda je čas, da prideš iz svoje Indije Koromandije v realnost.
Victoria113
# 11.02.2018 ob 19:55
Dokler ima javni sektor boljše plače od gospodarstva pa sploh nimajo kaj stavkat.
TIGR
# 11.02.2018 ob 18:36
the law1
Gorenje je v podnu predvsem zaradi "velesposobnega" Franja z ekipo, ki fura denar iz Gorenja na svoje račune v davčnih oazah...

Niso zastonj popenili v Panasonicu in sterali to mafijo v 3 krasne.
ElTorro
# 11.02.2018 ob 18:31
Tako je. Treba je nagnati pokvarjen kapital iz Slovenije. Naj gre na Hrvaško ali Madžarsko.

Mi bomo živeli v socialističnem raju.....aja, čakaj, to smo že imeli in smo komaj čakali, da pridemo ven.
Frodoš
# 11.02.2018 ob 17:20
Mafija!
pepar
# 11.02.2018 ob 20:49
Zakaj ločevati dvig plač v Sloveniji ?
Naredimo pošteno in recimo solidarno in naj se najprej dvignejo plače v gospodarstvu.potem pa,kot sem rekel solidarno za enak procent še v javni upravi.
Ko bo pa počila kriza,naj država odpusti enak procent navlake kot bo zgubilo službo delavcev v gospodarstvu.
Jaz nočem biti več hlapec javne uprave in pika.
iRobert
# 11.02.2018 ob 20:21
Če bi bil Javni Sektor pameten, bi stavkal za višje plače v gospodarstvu :) ! Pač večja plača v Gospodarstvu = Večji izkupiček pri davkih = Več denarja v državni malhi za plače za Javni sektor :D ! Tako je pa tole vse strel v koleno :D, ko crkne "lokomotiva" ki vse vleče, tudi vagoni stojijo a ne :)
the law1
# 11.02.2018 ob 18:32
@UPOR

V času, ko delavec ne more preživeti od dela, kapitalist pa ima milijardne dobičke, bi morali stavkati vsi! Vsi se moramo upreti, ne le javni sektor! Vsi moramo podpreti vse, ki štrajkajo!
Delavstvo mora štrajkati proti kapitalu! Delavec mora vzeti kapitalistu!

Uprite se narod! #UPOR


Hahahaha. Kakšne blodnje.

No, razloži mi npr. kako lahko Gorenje poviša plače ob ušivem čistem dobičku malo nad milijon evrov. Pa to podjetje nima za burek. Kaj za plače, če ni dobička za razvoj (konkurenca pač gre naprej) boš itak na koncu spušil in to kot zgleda čaka Gorenje
ElTorro
# 11.02.2018 ob 18:14
in namesto da bi je zasebni sektor organiziral (tako kot v nemčiji recimo), raje iz zavidanja nasprotujejo pač uspešnim sindikatom javnega sektorja

Govorim sicer le zase, ampak - nima veze z zavidanjem. Mene ne moti, če sosed podjetnik zasluži 10x več od mene. Me ne moti če drugi sosed pri Akrapoviču zasluži polovico več kot jaz.

Gre za to, da bom to moral jaz plačati. In moje mnenje je, da trenutno za te plače dajem več kot dovolj.
Gre za to, da bodo na koncu ob takšnih zahtevah (ki se nikoli ne končajo) to plačevali moji otroci, ko se bo pri nas ponovil grški scenarij.
ElTorro
# 11.02.2018 ob 18:11
S tem, ko nasprotujete stavki javnega sektorja, sami sebi koppljete jamo - neoliberalci so vam hvaležni in vas bodo še naprej izkoriščali!


Ne zdaj prikazovati boja sindikatov javnega sektorja kot boj za delavski razred. Vsak gleda samo na svoj žep. Nihče recimo ne zahteva dviga minimalne plače ali znižanja obdavčitev.

Zahteve javnega sektorja bodo na koncu plačali delavci. Tudi tisti z minimalno plačo.
Frodoš
# 11.02.2018 ob 17:58
@Ogroženi

"S tem, ko nasprotujete stavki javnega sektorja, sami sebi koppljete jamo - neoliberalci so vam hvaležni in vas bodo še naprej izkoriščali!"

Bodo hudobni "neoliberalci" plačali milijardo.
urednik01
# 11.02.2018 ob 20:43
vse se bo uredilo. vse bo plačal zasebni sektor z višjimi davki
dego47
# 11.02.2018 ob 21:12
Kdor ima ali je imel kaj več opravkov z JS je lahko ugotovil,da kar lepo število uslužbencev stavka celo leto.
log
# 11.02.2018 ob 21:00
Gospe in gospodje učitelji, res ste naivni ali pa tako indoktinirani. Kako niste sposobni razumeti tega besedila vaše kolegice?
Tretjič. Učitelje sindikalist skupaj z vladajočo levico izrablja za predvolilno kuhinjo. Ko bodo učitelji dobili višjo plačo (tudi če gre le za 20 evrov), bodo rade volje volili isto opcijo kot doslej v pričakovanju (nasedamo obljubam), da se bo rast plač odslej redno in strmo nadaljevala, ko nam gre tako dobro, kot kažejo (zlagani?) kazalniki.
Četrtič. Zahteve sindikatov se ne nanašajo niti na eno vsebinsko spremembo v šolstvu. Vsi vemo, da so učni načrti prenatrpani, da je kurikulum zastavljen tako, da otroke in mladostnike zasipa z informacijami in ob tem, da šola zavira ustvarjalnost in ukaluplja mlade glave, deluje po enakih principih (seveda s sodobnimi učnimi pripomočki), kot je delovala šola od časa razsvetljenstva naprej. Potrebne bi bile korenite spremembe. Sindikat se ne more in ne sme vpletati v učne načrte, lahko pa učitelji prek njega pritisnemo na zavod za šolstvo in ministrstvo, da se lotita tega problema in ga rešita. Predstavljam si, da odgovorni najverjetneje nimajo vizije − otroke je treba v sodobni šoli naučiti, kako in od kod pridobiti kvalitetno in zanesljivo informacijo, jo ločiti od lažnih novic, kako informacije povezati med seboj v nekaj čisto novega, in slednjič, kaj storiti z inovacijo. Tu pa nastopi element vzgoje. Ena in ista informacija (inovacija, snov, ideja) je lahko za človeštvo velika pridobitev (na primer dinamit ali atomska energija), če pa se znajde v rokah človeka, ki mu je tuja morala, etika, empatija, pa je lahko usodna za ves svet.
Petič. Visoka gospodarska rast bi morala biti priložnost za znižanje davčnih obremenitev državljanov. Spreminjajo se davki v Švici, znižujejo dohodnine v Avstriji, na Hrvaškem, davčne spremembe uvajajo v Italiji, pravzaprav vse naše sosede delajo na tem, da bi bili ljudje bolj zadovoljni. Le pri nas vztrajamo pri čezmerno visokih davkih, pa naj gre za DDV ali za dohodnino. In tudi prispevki so relativno visoki. Namesto stroška za stavko in tistih 20 ali 40 evrov, za katere se poteguje sindikat, lahko država precej preprosto reši dvig plač vsem zaposlenim tako, da zniža DDV. S tem bi se plača dvignila za 400 evrov na letni ravni vsem delavcem.
Za konec. Sindikat deluje torej PROTI delodajalcu, to je proti ministrstvu za šolstvo in proti ministrici. In dokler bo sindikat navidezne stavke prirejal v dogovoru z ministrico in dokler bo ministrica na plakate pisala JAZ SEM Z VAMI, mene sindikat ne bo videl, pa če mi kolegi grozijo ali ne.
Alenka Gortan
ElTorro
# 11.02.2018 ob 18:36
@the law
No, saj pa veš kako gre....če bi direktor imel le trikratnik plače čistilke, bi tudi v Gorenju imeli vsi vsaj jurja neto.
Ogroženi
# 11.02.2018 ob 17:40
Bolj, kot ljudje, kateri delate v realnem sektorju navijate za javni sektor, da mora delati čim več za čim manj denarja, bolj imajo šefi v vašem sektorju razlog, da vas za veliko dela slabo plačajo.

VSI LJUDJE bi se morali zavzemati za dostojno plačilo za razumno količino dela. Ta pa je, da nisi pri 50ih zgaran in bolan.

NI res, da je potrebno garati - trdo delati!!! To je le floskula neoliberalcev, s katero silijo ljudi, da životarijo in garajo za njihove koristi.
Pošteno in dobro je potrebno delati v skladu s svojimi možnostmi in biti za to tako in toliko solidno plačan, da lahko od tega dela DOSTOJNO preživiš!!!

S tem, ko nasprotujete stavki javnega sektorja, sami sebi koppljete jamo - neoliberalci so vam hvaležni in vas bodo še naprej izkoriščali!

PS: edino, kar je ironično pri stavki javnega sektorja je, da je večina, ki bo te dni štrajkala, simpatizerjev strank SD in SMC - štrajkali bodo torej proti tistim, ki so jih na delo nastavili. Škoda le, da se to izrablja za obsojanje kajti mnogi med njimi niso politično nastavljeni in imajo mizerne razmere ter prenizko plačo. Taki slednji so po navadi preslišani oz. so tiho.
prim00z
# 11.02.2018 ob 17:10
v šolstvu je problem med drugim to, da če je učitelj razrednik vso kariero, t.j. 40 let, za to ne bo dobil niti 400.

če to ni norčevanje, ne vem kaj je.
gorenc007
# 11.02.2018 ob 21:22
država v kateri dobro živijo samo barabe in politiki ni vredno,da obstaja............
Mety
# 11.02.2018 ob 20:03
Pri nas je celoten sistem plač nelogičen. Med plačami delavcev zgolj s končano osnovno šolo in tistimi s končano srednješolsko strokovno izobrazbo sploh ni več razlik. Če nimaš končane fakultete, je kot da že samoumevno, da delaš za minimalca ali le malenkost več. Mar ni tako? Že tu je sistem popolnoma zgrešen.

Če je minimalec 638 EUR neto za delavca brez potrebne izobrazbe, bi morala biti plača tistega z npr. 3. stopnjo izobrazbe 700 neto, 4. stopnjo 800 neto, 5. stopnjo 1000 neto, 6. stopnjo 1200 in 7. stopnjo in več največ 1500 EUR neto. Več bi lahko dobili le tisti, ki so pri svojem delu nadpovprečno uspešni. Nihče od vladajočih pa se ne spomni ali se noče spomniti, da bi raje zmanjšal davek na plačo, pa bi vsi imeli boljše plače. Slovenija je med državami z najvišjim davkom na plačo! Le ena poteza bi spremenila življenje vsem delavcem v Sloveniji.

Nekaj pa je treba še pripomniti. Nismo vsi zaposleni v JS fikusi, ki nič ne delamo. Dejansko tudi nekateri zaposleni v JS delamo in to normirano delo. Po skoraj 20 letih delovne dobe s končano SŠ ne prilezeš niti do 800 EUR neto plače. Poklici v JS, kjer se največ dela, so najslabše plačani.

Politika nam vedno znova pod pretvezo lansira nove obraze, ki bodo jih naivni in neuki Slovenčki ponovno izvolili, gre pa za obraze, ki bodo delali po direktivi starih. Pričakujete spremembe, a volite vedno isto opcijo. To ne gre tako. Pa še naprej nergajte in se jezite tudi na reven del JS.
Kolupaila
# 11.02.2018 ob 19:42
Ne podpiram, dokler bo razlika med gospodarstvom in javnim sektorjem 300-500€ v prid javnega sektorja!
bori
# 11.02.2018 ob 19:21
Predvsem učiteljem bi morali dati dodatek za stalno pripravljenost. In nočno delo.. in poleti vsaj tri mesece počitnic s potnimi stroški do kopališča in še mesec dni zimskih počitnic in mesečno karto na krvavcu. ostalim foteljčkarjem pa podobno.
ElTorro
# 11.02.2018 ob 18:43
predlagam, da potem zasebni sektor protestira za še manj pravic in nižje plače,
da bodo lahko imeli delo


Za začetek bi bilo dovolj, če bi se že tako dobro situiran javni sektor nehal truditi odžreti čim večji del zaslužka delavcem v zasebnem sektorju.
tgomly
# 11.02.2018 ob 18:20
kolko sindikatov te imamo? 2 policijska, vsaj 2 zdravstvena da ne omenjam drugih. skoraj na vsakega zaposlenega obstaja svoj sindikat. in kaj sindikat dela v privat sektorju? sedi poleg direktorja v pisarni in vleče denar. Naredi nikoli nič. Edini sindikati ki nekaj malega migajo so javni sektor, pa še to samo za boljše plače (vsakemu zaposlenemu 1%več, od tega dobi sindikalist več...pa smo tam). Zakaj se enostavno ne prepove vse sindikate in naredi kot v AT arbeit Kamer? tja lahko gre vsak, ne rabiš plačat nič, in z veseljem pomagajo VSAKEM delavcu. tam plačne nediscipline NI ker sindikat DELA in ne samo "vleče" €.
Lovec
# 11.02.2018 ob 20:58
Hm,.... na Krvavcu bo gužva.
TripleX
# 11.02.2018 ob 20:07
Dragi VanDame...medicinska sestra z višjo izobrazbo gladko poje učitelja z enako izobrazbo, ne govorim na pamet brez skrbi. In ne boš verjel, veliko policistov in učiteljev je tudi članov PGD-jev in ravno tako prvi pomagajo ljudem v stiski. Vsakdo si je sam krojil svojo usodo in si jo še vedno lahko kroji, saj tudi tisti, ki briše riti lahko službo zamenja ali se izobrazi za kakšno bolj zahtevno delo.

Še vedno trdim, da naprimer ljudje nikoli ne bodo marali policista ali pa mestnega redarja, ki jih na vsake toliko udari po žepu po lastni krivdi, pa sta lahko policist in redar v prostem času ravno tako gasilca, gorska reševalca ali bilo kdo od ljudi, ki so ljudem vedno na voljo za pomoč in so zato toliko bolj všečni.

In reči ta lahko strajka ta pa ne na podlagi teh stereotipov je milo rečeno omejeno.
AM
# 11.02.2018 ob 21:14
Ko bodo šole, vrtci, gasilci, policaji, zdravstveni domovi razen zdravnikov (brez sester itak ne morejo delat), občine,CSDji,..... Zaprti recimo 2 tedna, potem bo kaos...

Je bilo res potrebno zdravnikom dvigniti plače, Cerar?
ElTorro
# 11.02.2018 ob 20:54
Vsi, ki so na voljo več kot 6 ur na dan, podnevi in ponoči, vikende, imajo potrebno izobrazbo, se žrtvujejo, so na razpolago, kadar jih, mi, vsi ostali, potrebujemo, bi morali imeti metro plačo vsaj 1000 €. + Dodatke...... Tu se začne

Torej natakarji, šoferji avtobusov, strojevodje, prodajalci na bencinskih črpalkah, šoferji kamionov, ribiči, kmetje, delavci v Revozu in podobni profili v gospodarstvu?
Kazalo