Zdravje
Društvo Onkoman novembra opozarja na bolezni, ki prizadanejo predvsem moške. Foto: MMC/Miloš Ojdanič

Dodaj v

Movember: Moški odlašajo z obiskom zdravnika

Za rakom vsako leto zboli 8000 ljudi
5. november 2018 ob 13:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Slovenskem onkološkem društvu za moške OnkoMan so ob letošnji preventivni akciji Movember na moške naslovili poziv Bodi moški, spregovori!, s katerim hočejo opogumiti moške, da spregovorijo o svojih težavah z zdravjem in pravočasno poiščejo zdravniško pomoč.

V novembru si moški v podporo akciji Movember pustijo rasti brke. Njen namen je ozaveščanje o boleznih, kot sta rak prostate in testisov. Kot je opozoril predsednik Slovenskega onkološkega društva za moške OnkoMan Gregor Pirc, pa je potrebna ozaveščenost moških tudi o drugih vrstah raka, ki so prav tako v porastu in terjajo pozornost.

Pri spoprijemanju z boleznijo ženske pogumnejše od moških
"Čakalne vrste so velik problem našega zdravstva, še večji problem pa je, da z obiskom zdravnika odlašamo. In ko seštejemo ves zamujeni čas, ugotovimo, da nam ga ni ostalo več dosti za ukrepanje," je poudaril Pirc. Po njegovih besedah pri soočanju z boleznijo "za razliko od pogumnejših žensk moški mnogokrat izpadejo slabiči".

Onkologinja in strokovna vodja društva OnkoMan Mirjana Rajer je pojasnila, da v Sloveniji vsako leto za rakom zboli okoli 14.000 oseb, od tega 8000 moških, pri čemer je preživetje pri moških slabše kot pri ženskah. Eden od pomembnih razlogov za to je tudi, da moški bolj odlašajo z obiskom zdravnika, kar zmanjša uspešno zdravljenja.

"Bolezen ne bo minila sama od sebe, zato čim prej k zdravniku," je dejala Rajerjeva. Sicer je rak prostate najpogostejša vrsta raka tako pri moških v Sloveniji kot tudi v Evropi. Obolevnost za njim pri nas in v svetu raste. Dejavniki tveganja za nastanek bolezni so starost, rasa in dednost. Petina bolnikov ima družinsko obremenitev. Zaradi raka prostate v Sloveniji umre več kot 350 ljudi na leto, okoli 1300 pa jih zboli.

Movember = moustache + november
Podporniki mednarodnega gibanja Movember torej v novembru nosijo brke. Od tod tudi izvira ime, saj moustache, kot je angleška beseda za brke, in november dasta skupaj Movember. Poleg ozaveščanja o zdravju in boleznih je gibanje namenjeno tudi zbiranju donacij. Podarijo jih organizacijam, ki so povezane z moškim zdravjem.

V Sloveniji v podporo gibanju vsako leto organizirajo nekaj dogodkov. Poleg predavanj se bodo v društvu OnkoMan udeležili tudi dobrodelnega movembrskega teka z brki, ki bo potekal 24. novembra v Ljubljani. Pirc je še dodal, da so letos s pomočjo standupovskega komika Perice Jerkovića posneli dva provokativna videospota, ki opozarjata na posledice nepravočasnega zdravljenja in sta na ogled na Facebookovi strani društva.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
zigag
# 05.11.2018 ob 13:44
Mogoče bi bilo smiselno, da napišete še, kako opazimo kake spremembe oz vemo, da je samopregledovanje pri odkrivanju raka zelo pomembno, a ne vemo kako je v tem primeru.
Lunatix
# 05.11.2018 ob 15:01
@zigag

To ni prvič in ne zadnjič, da napišejo polovico članka...
slavec
# 05.11.2018 ob 14:23
Šibak curek in slaba ejakulacija je eden od znakov da je nekaj hudo narobe, potem pa kontrola PSA, vsaj enkrat na leto po 50 letu, če pa je oče imel raka prostate pa po 45 letu ! Verjemite da je tako , jaz sem zbolel pri 48 letih , na mojo srečo se je zaenkrat vse dobro končalo , čeprav sem z pregledom pri urologu kar dolgo odlašal. NIKAR !!
luna med oblaki
# 05.11.2018 ob 14:58
Moški se velikokrat obnašajo otročje in zanemarjajo lastno zdravje. Zdravnikov in bolnic jih je strah, največkrat gredo h zdravniku, ko je na žalost že prepozno.
Dejstvo je, če človek sam ne poskrbi zase, nihče drug ne bo.
Moški, bodite pogumni, če imate težave, obiščite zdravnika čim prej!
tsinamuh0
# 07.11.2018 ob 21:50
at111 - zelo dober komentar o screeningu, vidim, da gre za poznavalca. Od vseh screening programov je najbolj nesporen Zora, v VB ne Svita ne Dora niso pozitivno ocenili in Britanci niso neki škrteži.
Pravzaprav je Movember bolj ali manj marketinški projekt. Da o PSA testu sploh ne govorimo...

Glavni moški rak je pljučni rak, ki ga tile glasni moški hipsterji sploh ne omenjajo, kako nenavadno... in mesec november je bil še nedolgo nazaj mesec ozaveščanja o raku pljuč. ''Ne zasenčite svoje usode.'' A zakaj je to sploh ukinjeno, smo mar kaj zmanjšali število umrlih zaradi raka pljuč? Odgovor je žal - ne, še vedno je 1300 novih bolnikov vsako leto, od tega 800 moških umre in še 400 žensk (mimogrede, več kot zaradi razvpitega raka dojke).
A tega vam ne bodo povedali, le zakaj...
Vsi vemo, katera industrija dobesedno proizvaja tega raka in še najmanj 17 drugih, zato je tu iskati odgovor, kdo je sploh organiziral te smešne akcije z ''mustači''.
Je sploh kaj dejanske koristi za zdravje od vsega skupaj, ali le odvračajo pozornost od resničnih vzrokov raka? To je resnični namen teh akcij.
Tudi v društvu Onkoman (mimogrede - otvoritev so imeli v bivših prostorih Tobačne, skupščino pa bodo imeli v Rochu?!) - niso zmogli 11 zapovedi Evropskega kodeksa proti raku pravilno prevesti, enako kot Zveza društev za boj proti raku. Napaka je v 2. točki, ki so jo prevedli tako, da neposredno nasprotuje 1.(!!) očitno ne eni ne drugi ne morejo verjeti, da kdo ne bi kadil, čeprav ne kadi 75% prebivalstva??
Se takoj vidi - kdo je kdo. Preverite in razmislite! Samo malo logike je potrebno, če prva točka odločno pravi ne kadite (kar je daleč najpomembnejše, da ne bi dobili raka), kako lahko druga predpostavlja oz. implicira, da ''vendarle'' kadite??
Tukaj je pravilen prevod, še dobro, da sploh obstaja:
https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/sl/
Napačni prevodi očitno zlonamernih (ta površnost pač ni slučajna) organizacij:
https://www.onkoman.si/
http://www.protiraku.si/Portals/0/Publik
acije/PDF/Zgibanka_12_Nasvetov.pdf
http://www.europacolon.si/evropski_kodek
s_proti_raku
kristjan31
# 06.11.2018 ob 13:01
Spet si delajo reklamo za kvazi metode, ki niso učinkovite. Da bi kdaj povedali vzrok za nastanek raka, tega pa ne. Niso vzroki samo starost, rasa in dednost, to je totalno zavajanje onkološkega inštituta.

V okolju, v hrani, v zraku so snovi, ki povzročajo raka. Tega pa ne povedo. Tudi tega, da na nas mečejo chemtrailse, ti. nanodelce...
bršljan
# 06.11.2018 ob 10:36
O raku na testisih in samopregledovanju se seznanijo študenti na sistematskih pregledih. Za razliko od raka na prostati, so pri raku na testisih rizična skupina mlajši od 40 let.
božo1
# 06.11.2018 ob 06:13
"Čakalne vrste so velik problem našega zdravstva, še večji problem pa je, da z obiskom zdravnika odlašamo. In ko seštejemo ves zamujeni čas, ugotovimo, da nam ga ni ostalo več dosti za ukrepanje," je poudaril Pirc.

Ta ugotovitev pa me res začudi. Ne verjamem, da so primeri, ki jih poznam kake izjeme. Kar tri, štiri poznam, ko se je ukrepalo izjemno hitro, od diagnoze do uspešnega posega, z vsemi vmesnimi raziskavami, tu okoli enega meseca. In ti, meni poznani pacienti, vedo samo veliko hvalo in zahvalo naši onkologiji.
at111
# 06.11.2018 ob 14:51
@luna med oblaki

Tvoj komentar mi izgleda kot plačana propaganda za profit izvajalcev ali pa je pač samo naivno razmišljanje nekoga za luno ;)

ps: moška trezna presoja je glavna ovira lažnivih lobijev, ker moški stvari dejansko bolj globoko raziščemo, brez čustvenih ovir in tako hitreje prepoznamo nevarnosti in prevare. Zato že desetletja poteka napad na moške, feminizacija moških, saj se dobičkonosne elite zavedajo, da smo samo ovira pri njihovemu ustanavljanju NWO suženstva.
at111
# 06.11.2018 ob 14:43
"Pri spoprijemanju z boleznijo ženske pogumnejše od moških"

Manipulativen naslov razkriva marsikaj, npr tudi resnico o "dobronamernosti" takšnih preiskav.

Ženske niso bolj pogumne ampak so samo bolj popustljive in hitreje prilagodljive. So tudi manj konfliktne in bolj čustvene. Posledično se jih veliko lažje prepriča v razne diagnostične postopke, tako kot se jih lažje prepriča v top-shop nakupe... Na žalost pa so takšni diagnostični pregledi velikokrat bistveno bolj nevarni kot pa če se jih človek raje ogne. Mamografijo recimo na Danskem, Švedskem, v Švici itd. odsvetujejo, ker je zelo škodljiva in neučinkovita. Pri nas pa se šele uveljavlja in na polno promovira - se pravi smo nekaj desetletij v zaostanku.
Le kje bodo (pogumne? :) ) ženske pridobile te informacije? 1 , 2
Večina se jih pač prilagodi in se udeleži vsake fige, še posebej pa brezplačnih :) to ni pogum, to je naivnost.

Ne, moškim ne manjka poguma, samo ženskam manjka trezne presoje in odločnosti. Zato pa imajo nas, moške :) kolikor nas je še ostalo.
Kazalo