Zdravje

Poudarki

  • Bakterija listeria monocytogenes privede do težjih bolezni želodca oziroma črevesja (listerioza), ki ima podobne simptome kot virus gripe.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 8 glasov Ocenite to novico!
Grah
Podjetje Eta Kamnik je odpoklicalo zmrznjen grah. Foto: BoBo
VIDEO
Umik zmrznjene zelenjave...

Dodaj v

Odpoklic zmrznjenega graha in zelenjavnih polpetov zaradi možnosti bakterije

Odpoklic sta podali podjetji Eta Kamnik in Pekarna Pečjak
9. julij 2018 ob 21:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Podjetje Eta Kamnik je iz prodaje odpoklicalo zmrznjen grah madžarskega porekla, saj ne morejo izključiti možnosti kontaminacije izdelka z bakterijo listerio monocytogenes. Iz istega razloga pa so v podjetju Pekarna Pečjak odpoklicali zelenjavne polpete in polpete brokoli-cvetača.

Iz podjetja Eta Kamnik sporočajo, da so lot oznake pakiranega zamrznjenega graha (450 g) 09617 in 08917 ter večjega pakiranja zmrznjenega graha (2500 g) 07917, rok uporabe pa 14. marec 2019. Podjetje Eta Kamnik kupce prosi, da izdelek vrnejo na mesto nakupa, v nasprotnem primeru pa naj ga zavržejo, so še sporočili iz podjetja Eta Kamnik.

Podjetje Pekarna Pečjak pa je iz prodaje odpoklicalo zelenjavne polpete in polpete brokoli-cvetača, za katere je zelenjavo dobavilo madžarsko podjetje Greenyard Frozen Hungary. Številke šarže zelenjavnih polpetov (800 g), ki so jih odpoklicali, so 1301581,1303656,193558, 194693, 196773, 2300603 in 295919, številke šarže polpetov brokoli-cvetača (800 g) pa so 1303195, 193063, 196776 in 2300610.

Bakterija je nevarna za rizične skupine
Podjetje Pekarna Pečjak kupce prosi, naj preverijo številko šarže in obvestijo Pekarno Pečjak o zalogi spornega izdelka na številko 030 624 828. V Pekarni Pečjak bodo zalogo prevzeli pri kupcih in izdelek zamenjali za novega ali izdali dobropis. Če to ni mogoče, pa v podjetju priporočajo, naj izdelek zavržejo.

Bakterija listeria monocytogenes privede do težjih bolezni želodca oziroma črevesja (listerioza), ki ima podobne simptome kot virus gripe. Pri nekaterih rizičnih skupinah (nosečnice, majhni otroci, starejši in osebe z oslabljenim imunskim sistemom) je lahko napredovanje bolezni zelo resno. Zaradi tveganja za zdravje kupce naprošajo, da odpoklic upoštevajo in zgoraj navedenih izdelkov ne uživajo.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
pikam_dopust
# 09.07.2018 ob 21:37
Domače, domače... iz Eta Kamnika je!
Arndovia
# 09.07.2018 ob 21:47
ma predvidevam, da se stvari termicno obdelajo pred zauzitjem (kdo je zmrznjen grah? surove polpete?)? A se potem ne unicijo tudi vse sporne bakterije? 80+ C

Saj piscancje meso itd. je skoraj zmeraj polno salmonele in ostalih bakterij, zato pa nikoli ne uzivamo (oz. naj ne bi) surove perutnine in jo zemraj termicno obdelamo ...

Am I missing something :/ ?
hot_dog
# 09.07.2018 ob 22:30
@Arndovia

Saj nikjer ne piše, da je bila okužena začetna surovina. V kolikor se je grah/polpet okužil po termični obdelavi, ti ne pomagajo nobeni famozni E-ji in ostala kemija. Problem Listerije je v tem, da je zelo nevarna za ljudi (še posebej ogoržene skupine kot so nosečnice, itd) in da preživi (in se celo namnoži) tudi pri temperaturah pod ničlo. Uničenje listerije v proizvodnem obratu pa vključuje nekatere zelo drastične ukrepe.
Prenos okužbe se lahko zgodi povsem "brezveze". Nekdo se je prijel za čevlje, si je nato slabo umil roke in tako bakterijo prenesel v notranjost proizvodnje, se nato prijel za kakšen kos opreme (lahko tudi nekaj povsem trivijalnega, kar ni v bližini polnilne linije, npr metla), tam se je nato malce namnožila, nekdo drug je prijel naprej in prenesel v bližino polnilne linije. Ko pa so ob rednem kontroliranju čiščenja opreme vzeli brise in analizirali je nastala panika. Lahko je zadeva odpoklicana iz preventivnih razlogov (iz tovarne so odposlali vse izdelke, ki bi jih lahko testirali za prisotnost) in so raje vse odpoklicali, čeprav so mogoče izdelki neoporečni. Se mi zdi da testiranje brisov traja en teden.
Ne vem za Eto, ampak interne kontrolne službe ob takih izbruhih pošlejo vzorce še na Zavod za zdravje na teste in nato se ukrepa naprej. Če bi bil izdelek še v skladišču, bi se ga uničilo, in izvedlo še druge ukrepe. To pa je tveganje, ki ga vsaka tovarna sprejme, ko takoj odpošlje naročilo. Zadeve so tudi zelo nadzorovane s strani državnih inšpekcij, kot tudi s strani kupcev (nenapovedani obiski, lab. testiranja dostavljenih izdelkov, itd.).

Problem je predvsem v njeni odpornosti. Za odpravo okužbe je potrebno uničiti vse, kar je mogoče prišlo v stik (folije, škatle, itd), zaposleni morajo zamenjati uniformo, sledi pa še čiščenje s klorom in nato večkratno dezinfekcijo. Seveda v tem času proizvodnja stoji (kar stane) in še podjetje dobi slab glas (kar stane). Uničiti pa je potrebno narejene izdelke (kar stane) in potrebno je ponovno narediti naročeno količino. Tako podjetje dobi večkratno finančno klofuto.

https://www.foodmanufacturing.com/articl
e/2006/12/fighting-food-manufacturing-fears-how-control-eliminate-listeria
tvuser
# 09.07.2018 ob 22:00
Grah iz Madžarske... žalostno!
QUENDI
# 09.07.2018 ob 22:55
.....ali nista dovolj Tonin pa Šarec iz Etinega konca......
Qrac
# 09.07.2018 ob 21:33
zdej k sm ga že požrl
SamoRes
# 09.07.2018 ob 22:13
@tvuser
to je pa zato, ker kot kmet lahko vzameš v najem vse sosedove površine poleg svojih in se dvakrat na leto zapelješ z mulčerjem in pospraviš v žep subvencije.
Subvencije bi morali dobit le tisti, ki bi proizvajali pridelke, ki jih primanjkuje. Aha sem pozabil da smo v Eu in mi uvažamo poceni izdelke od drugod, svoje kakovostne pa izvažamo.
Skippy
# 09.07.2018 ob 22:26
@SamoRes
ti pa tvoje populistično trobljenje, brez osnove.
DLeagueStar
# 10.07.2018 ob 04:35
Ups, domace kot iz babicinega vrta. Samo da je babica 50 letni madzar z mega farmo, njen vrt so pa ogromni proizvodni obrati polni predelovalnih strojev.
proteus
# 10.07.2018 ob 07:05
proizvedeno v Sloveniji. kako nas nategujejo
mcerko
# 10.07.2018 ob 09:26
@Skippy
SamoRes ima v tem primeru čisto prav! Te subvencije za obdelavo površin so zelo dober primer kako iz nečesa kar naj bi pomagalo ljudem narediš tako da se posamezniki okoriščajo. Tisti kmetje ki nekaj pridelujejo, ustvarjajo dodano vrednost in obdelujejo zemljo v veliki meri ne dobijo subvencij oz jih morajo kot "najemnino" dajati lastniku zemlje. Subvencije bi morale biti na končni izdelek in količino, ki jo pridelaš na določeni površini, ne pa na površino samo!
zapravico
# 10.07.2018 ob 09:01
Pojma nimate od kje je vsa “slovenska hrana“
evaevi
# 09.07.2018 ob 22:20
Tole je čudno iz sto razlogov, kako npor. se je pa grah lahko z listerio okužil !?!
el CARTEL
# 10.07.2018 ob 10:41
eta, "slovenska kvaliteta", nikoli več.
zapravico
# 10.07.2018 ob 09:00
Kupujte slovensko meso iz madžarske
brehme
# 10.07.2018 ob 07:29
Ja vSlovenij je dovoljeno, da nekdo nekaj predela, prepakira, in je proizvedeno v SLO. Medtem v Avstriji, tudi če vse to naredijo, še vedno ni avstrijsako, šteje se od kje je glavni pridelek. Se pač ščiti velika podjetja in hipermarkete s svojimi znamkami, v sloveniji.
Noriški Princ
# 09.07.2018 ob 22:35
Poslal ga je Orban ker mu Majer še ni vrnil posojila
Arndovia
# 10.07.2018 ob 06:27
@hot_dog

To mi je vse jasno, ampak mislim da koncni produkt, torej okuzen zamrznjen grah / polpete vzames v roke, jih doma termicno obdelas pred zauzitjem (in s tem "razkuzis"). Da se okuzis preko kontakta ... no, predvidevam, da tako kot pri obdelavi ostalih zivil se umivajo roke.

Tako kot kadar vzames kos piscancjega mesa in ga obdelas (si potem tudi umijes roke). Ne vem no ^^ ... Bi razumel, ce bi bila solata okuzena (ki jo praviloma ne obdelamo termicno), ali pa mleko, skuta itd., ki se ne obdelajo "popolnoma" in praviloma gredo direkt v usta :D
tocco
# 10.07.2018 ob 12:32
Pošteno, glede na to na kaj vse gor obesijo, da je slovensko čeprav sploh nimamo pridelovalnih kapacitet za določeno hrano. Laž ima kratke noge,....
Regedit
# 10.07.2018 ob 09:41
Eta kvaliteta.ne hecam se.eta je res kvaliteta.se pač zgodi
zapravico
# 10.07.2018 ob 08:59
Kupujte slovensko od eta kamnik
Henrik
# 10.07.2018 ob 08:34
No, hvala uporabniku @hot_dog, ki je več kot izčrpno dopolnil bolj klavrn članek.
interakt
# 10.07.2018 ob 02:25
Kupim po 10 centov paket. Njami grah
brehme
# 09.07.2018 ob 23:03
Kdo sploh kupuje zamrznjeno hrano, konzervirano? Bolj lene sorte ljudje. Trenutno je sezona bučk, kumar, krompirja, čebule, korenja...
GorskiSkrat
# 10.07.2018 ob 17:14
Kdo sploh se kupuje zamrznjeno hrano? Nekaj najbolj ogabnega. A niso te casi ze minili?
Cuphen Sterry
# 09.07.2018 ob 22:26
Fuj Fej, zamrznjena zelenjava, to je za nizkotne ljudi
Kazalo