Potem ko je za ošpicami pred dnevi zbolela noseča medicinska sestra, zdravniki znova opozarjajo, kako nujna je visoka precepljenost populacije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Potem ko je za ošpicami pred dnevi zbolela noseča medicinska sestra, zdravniki znova opozarjajo, kako nujna je visoka precepljenost populacije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kako ugotoviti, ali ste bili cepljeni proti ošpicam
Ošpice tudi na Idrijskem
Nov primer ošpic v Sloveniji

Kot pravi direktorica Urška Močnik je zbolela dojenčica, ki še ni bila cepljena, okužila pa se je v stiku z bolno deklico iz Avstrije. Močnikova je ob tem opozorila, da nimajo prave predstave o možnih razsežnostih pojava ošpic, prav tako nimajo podatkov, kakšna je stopnja precepljenosti oziroma zaščite med prebivalci, poroča Radio Slovenija.

Vse občanke in občane, starejše od 30 let, zato pozivajo, naj preverijo, ali so bili cepljeni. Tistim, ki niso bili, svetujejo cepljenje z dvema odmerkoma cepiva v presledku enega meseca. Tistim, ki so bili cepljeni z enim odmerkom, svetujejo cepljenje še z enim odmerkom.

Podatke o tem dobite v cepilni knjižici (rumena ali bela) ali pri svojem izbranem zdravniku. Cepljenje proti ošpicam je za odrasle samoplačniško, enkratni odmerek pa stane 12 evrov, še sporočajo na ZD Idrija.

Potem ko je za ošpicami pred dnevi zbolela noseča medicinska sestra, zdravniki znova opozarjajo, kako nujna je visoka precepljenost populacije. Ta mora biti vsaj 95-odstotna - v Sloveniji delež trenutno znaša slabih 94 odstotkov, najslabše pa je v Ljubljani, kjer je cepljenih manj kot 90 odstotkov ljudi.

Deset let, do leta 2010, ni bilo v Sloveniji ugotovljenega nobenega primera ošpic, letos pa smo imeli že okoli 15 primerov, med njimi tudi nekaj takšnih, ki so bili cepljeni z enim ali dvema odmerkoma, saj nekateri kljub cepljenju ne razvijejo popolne zaščite.

Ošpice so visoko nalezljiva otroška bolezen, ki se prenaša kapljično. Pri tistih, ki zbolijo, se najprej pojavijo kašelj, izcedek iz nosu, vnetje veznic, občutljivost na svetlobo in visoka telesna temperatura (na splošno znaki spominjajo na prehlad), v drugem obdobju bolezni pa se začnejo pojavljati značilni rdeči izpuščaji. Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje osebam, pri katerih bi se pojavili bolezenski znaki, podobni ošpicam, naj ostanejo doma in se najprej po telefonu posvetujejo s svojim zdravnikom o nadaljnjih ukrepih.

14 oblolelih, polovica okužbo prinesla iz tujine
Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pojasnila, da je vključno z idrijskim primerom letos za ošpicami zbolelo 14 ljudi v Sloveniji.

Sedem od njih je okužbo preneslo iz tujine, je pojasnila Grgič Vitkova in dodala, da se od medicinske sestre na ljubljanski pediatrični kliniki ni okužil nihče. V zvezi s tem primerom je bilo sicer obravnavanih okoli 500 oseb, cepljenih pa okoli 100, med njimi veliko predšolskih otrok, ki so prejeli do zdaj po le en primerek. Otroci so s prvim odmerkom cepljenih med 12. in 18. mesecem, z drugim pa pred vstopom v šolo, tako do pred vstopom v šolo ne bodo še enkrat cepljeni.

Kako ugotoviti, ali ste bili cepljeni proti ošpicam
Ošpice tudi na Idrijskem
Nov primer ošpic v Sloveniji