Zdravje
Inštitut nastaja pod vodstvom kirurga Igorja Gregorčiča. Foto: BoBo
VIDEO
Oče dečka s prirojeno srč...

Dodaj v

Predstavitev Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni prestavili

Prestavitev na predvidoma naslednji teden
2. avgust 2018 ob 16:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Za danes je bila napovedana novinarska konferenca Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, vendar so jo zaradi nepričakovane nujne zasebne obveznosti predsednika inštituta Igorja Gregoriča odpovedali.

Kako močan je utrip otroške srčne kirurgije? V preteklih mesecih so ga slabile afere, prepiri, odhodi, glasni protesti staršev, ugibanja o zaslužkih zdravnikov in očitki, da začasno zaposlovanje tujih strokovnjakov črni domače. To je tudi razlog za dvome ob ustanovitvi Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, ki so prisilili pristojne k temu, da bodo v prihodnjih dneh podrobneje pojasnili, kdo in kako bo zdravil najmlajše srčne bolnike.

Toda novinarska konferenca Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, ki je bila napovedana za danes, je bila tudi odpovedana. Kot razlog so navedli nepričakovano nujno zasebno obveznost predsednika inštituta Igorja Gregorčiča. Gregorič želi - verjetno tudi zaradi številnih dvomov v javnosti v zvezi z delovanjem inštituta - javnosti sam celovito predstaviti vsebino, vizijo in način dela inštituta, kot si ga je zamislil. Na novinarski konferenci bi bili navzoči tudi ameriški kirurg, ki je ta teden v kliničnem centru, ter predstavniki staršev. Obljubljeno je, da bodo novinarsko konferenco vnovič sklicali v enem tednu.


Nacionalni inštitut je dovoljenje za opravljanje dejavnosti dobil pred dobrima dvema tednoma, tako veliko novosti glede njegovega delovanja niti nismo pričakovali. Celotna klinična dejavnost se izvaja v okviru ljubljanskega UKC-ja, inštitut pa zagotavlja tuje otroške kardiologe, ki jih plačuje po pogodbi približno toliko, kot plačuje UKC kardiokirurge iz Prage.

Gostujoči zdravniki se menjavajo tedensko, denimo, ta teden je pri nas otroški kardiolog Horhe Salazar iz ZDA. Vsi sodelujejo z zdravniki, ki jih zagotavlja UKC iz Hrvaške in Prage, to je s kardiologi, intenzivisti, kirurgi in opravljajo preglede ter druge storitve. Delno zaposlene ima še štiri odgovorne nosilce dejavnosti, ki so vsi slovenski zdravniki.

Po poročilu iz UKC-ja v sredo, da zdravljenje otrok s srčnimi boleznimi zdaj dobro poteka, kaže, da je večina staršev zadovoljnih, pomembno zanje je, da delo poteka strokovno in varno, pri tem jih ne zanima, ali so zdravniki drago plačani v Ljubljani ali pa gredo na prav tako drage posege v tujino.

Pismo nezadovoljnega očeta
Na UKC, varuhinjo in tudi vlado pa je sinoči prišlo odprto pismo enega od staršev, ker so mu odpovedali ambulantni pregled, nato pa je otroka, kot je zapisal, pregledal prvi zdravnik, ki je imel čas, pa tudi, da naj bi na pediatrični kliniki odpovedali vse preglede. Na UKC-ju so to zanikali, da sicer v posameznih primerih lahko pride do prestavitve pregledov in starši takoj dobijo nov datum, ali pa jih o tem pozneje obvestijo po pošti. Da tudi avgusta redno deluje pet specialističnih ambulant in ena za kontrolo srčnih spodbujevalnikov. Javnosti pa je znana tudi Gregoričeva namera, da bo inštitut lahko prevzel nase celotno dejavnost šele takrat, ko bo imel otroške kardiologe in kirurge redno zaposlene ter še drug kader, za ta prehod pa bo treba še kar nekaj mesecev, če ne let.

Helena Lovinčič, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
samogledam
# 02.08.2018 ob 17:02
UKC Ljubljana ne potrebuje Inštitutov, ker ti sodijo v sklop Ministrstva za šolstvo znanost in razvoj.
Se bo treba realno soočit, da ne moremo imeti vsega, kar si posamezniki želijo...nedopustno je, da se za nekaj malčkov troši milijone vsak dan, med tem ko za druge malčke celotna Slovenija zbira zamaške za operacijo. Veliko ceneje in bolj racionalno bi bilo, otroke poslati v centre kjer imajo vse idealne pogoje za operacijo bolnih otročičkov. Ni sramota, poslati otroka v tujino na operacijo ! Je pa sramota, da si nekateri posamezniki gradijo zasebno kariero z novimi tržnimi prijemi, na račun otrok in staršev v stiski. Vsi otroci bi morali imeti možnost takojšnje obravnave v najboljši kliniki v tujini.
seven7
# 02.08.2018 ob 22:35
Kaj ti če inštitut če ni zdravniko...

A tile na oblasti mislijo da zdravi administrativni ukrep???
firtoh
# 02.08.2018 ob 17:40
Gospa Helena Lovincic,bi nam prosim sporočili imena dveh kirurgov,ki jim je UKC plačal usposabljanje za operacije otrok v Pragi.Zanima me tudi cena tega usposabljanja,zakaj sta odklonila operacije in kje sta zdaj zaposlena.
semaino
# 02.08.2018 ob 20:30
Bi bilo zelo smesno, ce ne bi bilo tragicno. Za otroke gre, a ni ena stranka to promovoriala?

Zagotovo so ostali zunaj, v parlament so pa prisli tisti, ki se ne morejo dogovoriti ali nocejo delati. Upam, da dobite novo priloznost.

Meni pa gre ob Cerarju in Cearc na bruhanje kaj sta naredila v teh 4 letih!
Juhu
# 02.08.2018 ob 21:00
Sama skrb in dobrota jih je, ampak ne za otroke, ampak za denar.
k500
# 02.08.2018 ob 18:04
Z inštitutom le zaobšli sistem plač

»Inštitut naj bi po njihovih besedah nekaterim zaposlenim dal drage podjemne ali druge pogodbe in tako zaobšel sistem plač v javnem sektorju.«

»"... komisija dodatno nikakor ne more razumeti, kako je lahko iz stališča komisije kakor tudi mednarodnih varnostnih standardov in smernic prišlo do situacije, ko je starejši specialist otroški kirurg na kliniki, ki naj bi jo vodil in od katerega je odvisna edukacija naslednjih generacij slovenskih otroških srčnih kirurgov, lahko prisoten le nekaj dni v mesecu. Tako razmerje se nam zdi neetično in preprosto - nevarno. Program na tak način ne bi nikoli smel dobiti akreditacije."

Za konec zatorej še enkrat vprašanje za dr. Igorja Gregoriča in Zdravniško zbornico Slovenije: Kako se vam glede na zgoraj opisano zdi organiziranje NISOB bistveno drugačno od situacije, ki smo jo že doživeli in jo je prav komisija, kateri je predsedoval dr. Gregorič, prepoznala za ne samo kot nedopustno, pač pa z njihovimi besedami - celo nevarno? «

vir:
Eska
# 02.08.2018 ob 21:51
Za delitev denarja se sami organizirajo in pričakujejo politično intervencijo za delitev dela, da ji bodo lahko ugovarjali zaradi nestrokovnosti in ponovno utemeljevali novo organizacijo za delitev denarja.
mile952
# 03.08.2018 ob 13:18
Gre za nadaljevanje izčrpavanja s ciljem dokončnega uničenja slovenskega javnega zdravstva. Plačujejo zdravnike iz ZDA, avionske karte a desetine tisoče dolarjev (jih vozijo z vesoljskimoi ladjami)Gregorič pa je prisoten nekaj dni v tednu, to svet ni videl. Madžarski in hrvaški zdravniki pa z dnevnim plačilom, ki ga dobijo doma v celem mesecu! Me zanima kdo pokasira razliko, zdravniki milijon procentov ne dobijo vsega.

Mislim, da je cilj spuntati zaposlene in na koncu sprivatizirati vse (že danes je večina koncesionarjev prodana tujim skladom, ki hočejo služiti. In to seveda na račun javnih zavodov, ki se jim manjša program, da lahko posvečeni lepo delijo koncesije za provizije.). Se komu od vladajočih sploh šajna kam to vodi? Prodat vse, mi bomo pa ostali brez zdravstvene oskrbe. Brez javnga zobozdravstva smo že dolgo, ostalo bo pa slej ko prej privatizirano.
Scorpio58
# 02.08.2018 ob 18:53
Igor se piše Gregorič in ne Gregorčič.
BB King
# 02.08.2018 ob 18:09
Hm, je nekdo malo površno prepisal ime tujega zdravnika, a? Horhe :D
zigag
# 02.08.2018 ob 16:53
Dodajam, sprva bo res inštitut deloval kot javni, nacionalni, a potem se bo kmalu vse začelo selit na privat in kar naenkrat bomo vsi plačevali in to bo trend za ostale.

Če želijo delati v dobro vseh, potem ne rabijo inštituta.
QUENDI
# 04.08.2018 ob 10:15
.....medicinski TEŠ6....2 tir oz po želji.......mogoče dober operater......ni nujno dober organizator.......
božo1
# 03.08.2018 ob 22:52
Zagrabili so mediji in sindikat, da bi zminirali vse tisto, ki bi naj bilo za tisto, kar nam manjka.
Pametni bili tudi takrat in odgnali tistega Izraelca, potem Beograjčana, sedaj pa bodo še našega Američana, domače zdravstvo je pa itak najboklj udarna tema v Sloveniji.

Kaj bi bilo, če bi obrnili kak list za naše srčke obrnili nazaj?
Preberite le nekaj drobcev, ki jih najdete na guglu iz časov, ko ni bila dežurni krivec Celarčeva in je bila Godčeva še manjša, pa še kdo seveda

* Potem ko je UKC Ljubljana konec 2007 po odhodu Vladimirja Sojaka ostal brez otroškega kardiokirurga, so pripeljali gostujočega izraelskega kirurga Davida Mishalyja.
-Mishaly je svetovno znan vrhunski strokovnjak (povedo iz UKC)

*Časnik Finance je v četrtek poročal, da je UKC Ljubljana Mishalyju v štirih letih za operacije izplačal skoraj 1,3 milijona evrov bruto honorarjev, pri čemer bi se dalo dobiti v EU vrhunskega kirurga za precej nižjo ceno
-Mishaly je po podatkih UKC leta 2011 opravil 57 od 136 operacij, število operacij ob krepitvi usposobljenosti domačih strokovnjakov z leti zmanjšuje.
-Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec pa je poudaril, da so v pogajanjih z Mishalyem v teh letih dosegli pomembno znižanje cene in cene njegovih storitev prepolovili. Izraelskemu zdravniku so tako od 2007 izplačali 1,264 milijona evrov,
-Kot je še poudaril Geršak, se UKC po uspešnosti srčnih operacij pri otrocih uvršča med pet najboljših bolnišnic v Evropi, letno pa se pri nas rodi med 130 in 150 otrok s prirojeno srčno okvaro.

*Starši odpovedali dve operaciji otrok, ki bi ju opravljal beograjski kirurg
23.01.2014
Beograjski kirurg Igor Šehić je v preteklih dneh v UKC Ljubljana uspešno operiral tri otroke. S sodelovanjem s Šehićem naj bi bili zadovoljni

*Klonil pod pritiski: Srčni kirurg odpovedal operacijo šest dni starega dojenčka
25.01.2012
Eden od dveh slovenskih zdravnikov, ki ju je usposabljal izraelski kirurg David Mishaly, je v torek klonil pod pritiskom medijev in odpovedal...

Kaj bomo rabili Trumpa, da bo kaj povedal komu?
jolbe11
# 03.08.2018 ob 20:40
Verjetno je imel kakšno operacijo v svoji privatni kliniki v Novi Gorici. Pa koga mislijo, da pitajo s tem Gregoričevim domoljubljem? Money maked the world go round...
topol
# 03.08.2018 ob 16:01
Verjetno je bil tu dr. Jorge D. Salazar. Profesor in vodja oddelka na Univerza Texas Medicinska fakulteta McGovern. Gospod je zagotovo vrhunski strokovnjak. Vendar si z njim nimamo kaj pomagati. Take strokovnjake se najema, da pridejo, pokažejo in gredo. En teden, pa morda čez pol leta še en teden in konec. Gospod ima kup dela v svoji ustanovi, ki mu zagotovo ne bo dopuščala veliko odsotnosti. Kakšen je potem smisel, da pride nekdo dvakrat letno in ga ne vidiš ne prej in ne kasneje. Bolje bi bilo otroke poslati k njemu na njihovo kliniko. Če je koga operiral, ga bo odpuščal drug, pregledal tretji in tako dalje. Če bo zaplet, a bo en popravljal za drugim? Plačilo je za en teden drago, res pa je strokovnjak. Mi bi pa potrebovali stalne strokovnjake, ki bi bili tu vsaj leto dni. Kaj pa to pomeni: boljša plača, kot mu jo da Salazar, vila v Ljubljani ali luksuzno stanovanje, službeno vozilo in parkirno mesto, možnost povratne karte za preživljanje dopusta doma dvakrat letno.
Menim, da bodo morali tudi politiki enkrat priznati, da vsega ne zmoremo doma in da je ceneje take otroke napotiti kam v bližnjo tujino. Ali pa morda s Hrvati skleniti kake dogovore o ustanovitvi določenih skupnih centrov za redke bolezni. Nekaj v Lj, nekaj v Zg za skupaj 6 miljonov ljudi.
topol
# 03.08.2018 ob 15:25
Stvar ni tako enostavna. Kc bo inštitutu omogočal vse. Po isti logiki lahko vse to oziroma nekaj od tega za enako ceno zahteva tudi Onkološki inštitut in Psihiatrična klinika polje in ostale bolnišnice. Kc je vrhunska ustanova in za marsikoga opravlja določene storitve. Ker je to državna ustanova, ne sme diskriminirati ene ustanove nasproti drugi. Še posebej, ker so vse državne. Ena preiskava xy mora imeti enako ceno za srčno kirurgijo, za oi, za Polje ali za bolnico NM. Ne smejo zarčunati novemu mestu trikrat več, kot novi pediatriji. Ker pa vse bolnišnice tožijo, da jim KC precej drago zaračunava, to pomeni, da bo ta novi inštitut izjemno drag. To bo bolnišnica, ki nima ničesar. Še direktor verjetno sedi za najeto mizo. Vse to pa bo drago. Kaj pa če se najde zasebnik, ki bi želel iste prostore ali storitve za večjo najemnino? Jih bo dobil, ali se bo kam pritožil za diskriminacijo? Saj bi šlo za negospodarno ravnanje zavoda, če bi se otepal dobrega plačila in subvencioniral v lastno škodo drugo ustanovo.
tu in tam
# 03.08.2018 ob 14:38
@cavenc
...se bodo tudi naši odlični zdravniki/kirurgi, ki zaradi majhnosti države ne morejo imeti dovolj prakse, lahko učili od njih.
Zakaj pa misliš, da bi tuji zdravniki učili naše?
Razen če jim v pogodbi kaj takega piše?
cavenc
# 03.08.2018 ob 14:09
Če bodo k nam prihajali pravi strokovnjaki, se bodo tudi naši odlični zdravniki/kirurgi, ki zaradi majhnosti države ne morejo imeti dovolj prakse, lahko učili od njih.
dejneseri
# 03.08.2018 ob 14:05
zakaj je tole sporno?

privatiziraj me s svojo financno palico
cavenc
# 03.08.2018 ob 14:01
Iz zelo konkretnih in zelo aktualnih osebnih izkušenj s Pediatrično kliniko, konkretno srčno kirurgijo, lahko rečem le to, da tam delajo čudoviti ljudje in da je povezovanje z vrhunskimi kirurgi iz tujine (ki imajo izkušnje za izvajanje najbolj zahtevnih operacij na srčkih novorojenčkov) prava pot. Dajem popolno podporo dr. Gregoriču in njegovim načrtom.
Bivši uporabnik
# 03.08.2018 ob 12:13
@firtoh

Večina odgovorov na to vprašanje je že bila v medijih.
džeko
# 03.08.2018 ob 08:03
Ke neki, gremo skubit folk...poslali bi jih v tujino in basta, če nismo sposobni pač nismo.....tole nas bo stalo kot novi ukc, sam to so mokre sanje
cavenc
# 03.08.2018 ob 14:06
Če bi moral izbirati med enako mesečno plačo zelo omejeno sposobnega politik(anta) v parlamentu in dnevnim honorarjem vrhunskega tujega kardiolog, ki v enem dnevu lahko operira in reši otroka, ne bi pomislil kaj narediti. Oboje gre iz vreče, ki jo polnim tudi jaz s prispevki.
džeko
# 03.08.2018 ob 08:52
Mah saj mogoče se trudijo neki narediti..ampak tole gledati iz leta v leto slabše, iz meseca v mesec slabše....na bruhanje mi že gre vse...
zigag
# 02.08.2018 ob 16:47
Ta gospod Gregorčič mi prav nič ni všeč. K nam želi vpeljati ameriški model, plačaj ali pa umri.

Inštitut ni nič drugega kot kasiranje za storitev kar želi postopoma vpeljati češ da ne gre drugače.

Ne dajmo našega javnega zdravstva v roke tistih, ki so jih naši starši plačali za šolanje, so odšli v tujino in sedaj skušajo nam prati možgane kako je njihov sistem kjer so oni obogateli, veliko boljši.

V Ameriki, če nimaš denarja, in se ti kaj zgodi, je s teboj dobesedno konec. In zadnje kar je, je to, da si želimo plačljivih storitev.
viljam_s
# 02.08.2018 ob 17:05
Plačaj ali pa umri, kakšne neumnosti tukaj nekateri govorijo. To je sovražni govor in širjenje neresnic. Kaj pa naš socialistični zdravstveni sistem. Plačuj pa ne dobiš. Delaj brez plačila potem pa umri.
Prosim vas lepo. Stvar je logična zavarovalnici plačaš premijo zavarovanja ki rabiš storitev ne bi smelo biti debate o plačilu izvajalcu. Tako je v gnilem zahodu. Seveda pa tega da je zapitek potrebno plačati ni jasno Slovencem od leta 1945 dalje ko so nekateri začeli razglašati da obstajajo "zastojnska kosila".
Kazalo