V večini slovenskih regij so srčno-žilne bolezni še vedno na prvem mestu med vzroki za prezgodnjo umrljivost. Foto: Radio Koper
V večini slovenskih regij so srčno-žilne bolezni še vedno na prvem mestu med vzroki za prezgodnjo umrljivost. Foto: Radio Koper

Bolezni srca in ožilja so med najpogostejšimi vzroki za prezgodnje umiranje, vendar pa so to bolezni, ki jih je mogoče preprečiti tudi s preventivnimi programi. Med temi je akcija Spoznajmo bolezni srca in ožilja, ki jo letos četrtič pripravljata Splošna bolnišnica Izola in Znanstveno-raziskovalno središče Univerze na Primorskem (ZRS UP).

Letos pa bodo različne meritve prvič izvajali v koprskem zaledju - v Dekanih, Sv. Antonu, Marezigah in Šmarjah.

Namen akcije je predvsem ozaveščanje
V večini slovenskih regij so srčno-žilne bolezni še vedno na prvem mestu med vzroki za prezgodnjo umrljivost. Namen akcije Spoznajmo bolezni srca in ožilja je ozaveščanje o boleznih, načinih zdravljenja in o tem, kaj lahko ljudje naredijo sami. Zdravniki in znanstveniki tako udeležencem svetujejo, kako ohraniti in izboljšati svoje zdravje.

Kirurg v izolski bolnišnici Mladen Gasparini je povedal: "Opravljamo nekatere laboratorijske meritve, pa meritve moči, merimo gleženjske pritiske, navadni pritisk, merimo delež maščobe v telesu, pa kakšna je zmogljivost. Ljudje spoznavajo, kakšen je pravilen način življenja, kaj so dejavniki, ki vplivajo na te bolezni in jih skušajo zmanjševati. Človek lahko s pravilno prehrano, z ustrezno telesno vadbo, s prenehanjem kajenja veliko naredi že sam."

Akcijo pripravljajo četrtič. V zadnjih letih rezultati meritev niso bili zavidljivi. Direktor ZRS-ja UP-ja Rado Pišot: "Opazili smo povečan krvni tlak, neustrezne ravni sladkorja, glukoze. Mislim, da lahko iz preteklih let zaključimo, da je spremljanje teh parametrov imelo neki učinek na posameznike, predvsem v tem smislu, da so začeli nekoliko bolj skrbeti za spremljanje svojega zdravstvenega stanja."

Do zdaj so meritve izvajali v mestnem jedru Kopra, letos se bodo prvič predstavili v zaledju. Gasparini je pojasnil: "So ljudje, ki morda ne pridejo tako pogosto v Koper ali pa nimajo tako dobrega dostopa do teh meritev. Zato smo se odločili, da bomo te meritve izvedli vsak dan v drugi vasi."

Akcijo pa bodo sklenili z ogledom gledališke komedije, saj je tudi smeh pol zdravja.