Reece Huculak-Kimmel se je rodila devet tednov prezgodaj, za štirimesečno nujno oskrbo nje in matere Jennifer pa je zavarovalnica izstavila račun 760 tisoč evrov. Foto: EPA
Reece Huculak-Kimmel se je rodila devet tednov prezgodaj, za štirimesečno nujno oskrbo nje in matere Jennifer pa je zavarovalnica izstavila račun 760 tisoč evrov. Foto: EPA
Darren in Reece Huculak-Kimmel
Po trepetanju zaradi prezgodnjega začetka poroda in nedonošenosti hčerke se težave družine Huculak-Kimme še stopnjujejo - zavarovalnica se je požvižgala na sklenjeno zavarovanje in zdaj zahteva tri četrt milijona evrov. Foto: EPA

Konec lanskega oktobra sta zakonca Darren Kimmel in Jennifer Huculak-Kimmel odletela na dopust na Havaje. Šest mesecev noseča Jennifer je šla pred poletom iz Saskatchewana na pregled k zdravniku in nato sklenila turistično zdravstveno zavarovanje. Po dveh dneh počitnikovanja na tropskih Havajih je Jennifer odtekla voda in bila sprejeta na intenzivni oddelek tamkajšnje porodnišnice.

Razveljavili zavarovanje zaradi prejšnje bolezni
Ob izteku turističnega zavarovanja 8. novembra je zavarovalnica Blue Cross obvestila družino Kimmel, da je bil njihov zahtevek zavrnjen, ker je Jennifer dva meseca pred nosečnostjo zbolela za vnetjem sečil, kar naj bi izničilo sklenjeno zavarovanje. A ob sklenitvi zavarovanja je nosečnica podala svojo zdravniško zgodovino, zavarovalna agentka pa je sprejela plačilo in zatrdila, da je zavarovana za vse primere.

Prevoz v Kanado ni bil mogoč
Družina Kimmel je poskušala dobiti dovoljenje za prevoz v domačo zahodno Kanado, a je bilo stanje nosečnice in ploda preveč zahtevno za zdravniški prevoz. Edina zavarovalnica, ki bi privolila v prevoz, je zahtevala na letalu navzočnost porodniško-kirurške ekipe. Tako sta Kanadčana ostala obsojena na Havaje, pri čemer je vsak dan oskrbe pomenil račun za 15 tisoč dolarjev. Mož Derren je seveda ves čas bil ob ženi, zato je najel še stanovanje, prisilno bivanje na Havajih pa ga je stalo 30 tisoč evrov.

10. decembra se je s carskim rezom rodila deklica Reece, deklica in mati pa sta bila nato še dva meseca v bolnišnični oskrbi, preden se je lahko družina Huculak-Kimmel končno lahko vrnila domov.

Po astronomskem računu prišli še izterjevalci
Spomladi je prišel račun zavarovalnice Blue Cross v znesku 950 tisoč ameriških dolarjev oz. 760 tisoč evrov. Junija so začeli prihajati izterjevalci, ki jih je najela zavarovalnica. Družina Huculak-Kimmel je zavračala plačilo, saj je sklenila ustrezno zavarovanje, ki so ga pri Blue Crossu sprejeli kljub znanemu zdravstvenemu stanju Jennifer.

Klici zavarovalnice in izterjevalcev so malce potihnili, zdaj pa sta napovedani civilna tožba in izvršba zaradi dolga. Zato se je prizadeta družina obrnila na medije in požela pozornost celotne kanadske javnosti, ki je ogorčena nad zavarovalnico in izstavljenim računom. Na družbenih omrežjih severno in tudi južno od meje se je razvnela pestra debata, nekateri so začeli celo zbirati sredstva.

Nared za pravni spopad z zavarovalnico
Družina Huculuk-Kimmel zavrača denarno pomoč, sprejema pa pravne nasvete in po odzivih sodeč se bodo spustili v pravni boj, saj se je že javilo več odvetnikov, ki želijo prisiliti zavarovalnice k spoštovanju turističnih zavarovanj, zaradi katerih se več deset Kanadčanov ob zdravniški pomoči v tujini nato doma znajde pred gromozanskim računom. Omenjeni družini, ki se je prav lani vselila v lastno hišo, pravniki iz previdnosti svetujejo tudi razglasitev bankrota, da s tem do konca pravnih postopkov zavarujejo vsaj svoje osebne prihodke.

Odmeva po vsej Kanadi in tudi ZDA
Primer je v zadnjih dveh dneh vsekanadska tema, ki prerašča v politično vprašanje. Sami Kanadčani so sicer izjemno ponosni na svoje splošno zdravstveno zavarovanje, ki je v primerjavi z ZDA izredno velikodušno. Prav zaradi spornosti "Obamacara" v ZDA je primer pod drobnogledom tudi v ZDA, kjer kongres z novo republikansko večino odkrito napoveduje napad in razkroj največje zdravstvene reforme, ki je milijonom Američanom prinesla zdravstveno zavarovanje.