Otrok v presajeni maternici se je rodil 7 tednov pred običajnim rokom. Foto: EPA
Otrok v presajeni maternici se je rodil 7 tednov pred običajnim rokom. Foto: EPA

Ni nič drugačen od drugih otrok, a bo lahko povedal dobro zgodbo, kako je prišel na svet.

Novopečeni oče

Gre za pomemben preboj za neplodne ženske. Porod se je zgodil pretekli mesec. Tako novopečena mama kot novorojenček se počutita dobro in sta zdrava. Porod je potekal s carskim rezom v 31. tednu nosečnosti. Novorojenček je ob porodu tehtal 1,78 kilograma.

Maternico presadili pred enim letom
Neimenovana Švedinja ima genetsko pogojen Rokitansky sindrom, kar pomeni, da se je rodila brez maternice, medtem ko so njeni jajčniki normalno razviti. Maternico 61-letne ženske, ki je bila tesna družinska prijateljica in že več let v menopavzi, so 36-letnici presadili lani v 10-urni operaciji. Leto dni po presaditvi so ji v maternico vsadili zarodek, čez tri tedne pa je bil test nosečnosti pozitiven.

Z Rokitansky sindromom se rodi ena deklica na 4.500 rojenih deklic. Ženske s tem sindromom ali tiste, ki so jim iz zdravstvenih razlogov odstranili maternico, so lahko otroke doslej posvojile ali dobile naraščaj prek nadomestnih mater, kar pa v številnih državah iz etičnih, zakonskih in verskih razlogov ni dovoljeno. Neimenovana Švedinja je ena od devetih žensk, ki so jim presadili maternico še živeče donatorice in edina doslej, ki je rodila.

V anonimnem pogovoru za agencijo AP je oče dejal: "Ni nič drugačen od drugih otrok, a bo lahko povedal dobro zgodbo, kako je prišel na svet."

Sad 10-letnega raziskovalnega dela
Zdravniško ekipo, ki ji je uspel pomemben preboj, je vodil Mats Brannstrom. "Izredno smo srečni, tako sam kot celotna ekipa. V tistem trenutku skoraj nismo verjeli, kaj nam je uspelo. Naš uspeh temelji na 10 letih intenzivnega raziskovanja kirurškega treninga na živalih, kar odpira možnosti za zdravljenje številnih mladih žensk, ki trpijo zaradi težav z maternico," je povedal švedski profesor Brannstrom.

Uspešen je bil tretji poskus. Pred tem so opravili oploditvi pri dveh drugih pacientkah - v prvem primeru je plod umrl, v drugem je prišlo do spontanega splava. Novopečena starša se morata zdaj odločiti, ali bosta imela še enega otroka ali ne, saj je zdravilo, ki preprečuje maternici zavrnitev ploda, škodljivo na daljši rok, zaradi česar morajo maternico odstraniti takoj po koncu "plodnega obdobja".

Ni nič drugačen od drugih otrok, a bo lahko povedal dobro zgodbo, kako je prišel na svet.

Novopečeni oče