Za sindikate je nerazumljivo, da ne sodelujejo pri pripravi zdravstvene zakonodaje. Foto: BoBo/Bor Slana
Za sindikate je nerazumljivo, da ne sodelujejo pri pripravi zdravstvene zakonodaje. Foto: BoBo/Bor Slana
Pergam
Predsednik konfederacije Pergam je dejal, da so najbolj pozorni na določitev košarice pravic v okviru zdravstvene reforme. Foto: BoBo
Sindikati vladi grozijo s protestom
Sindikati izključeni iz sprememb zdravstvenega zavarovanja

Predsednik konfederacije Pergam Jakob Počivavšek je na novinarski konferenci pojasnil, da so bili seznanjeni z dejstvom, da je ministrstvo za zdravje že februarja imenovalo projektno skupno za pripravo omenjenega zakona. Po njihovem mnenju je popolnoma nesprejemljivo, da je ministrstvo socialne partnerje v celoti izključilo iz postopka priprave predloga.

Kot pravi, jim je s tem odvzeta možnost sodelovanja pri oblikovanju predloga zakona v fazi nastanka predloga, ki je ena ključnih faz priprave prihodnjih sprememb. "Glede na pomen zdravstvenega zavarovanja kot enega temeljev socialnega zavarovanja, ki bi terjal širok družbeni konsenz in legitimnost pripravljenih rešitev, je nerazumljivo, da glede tega ne teče socialni dialog," je dejal.

Tako so proti temu, da bi se socialni partnerji vključili v dialog o zakonu šele v času javne razprave, in zahtevajo, se jih vključi že v projektno skupino. Le tako je po njihovem mnenju mogoče najti kakovostne in sprejemljive rešitve.

Proti nižanju ravni pravic
V okviru zdravstvene reforme so posebej pozorni na določitev košarice pravic do zdravstvenega zavarovanja, vključno s pravico do nadomestila plače v primeru začasne nezmožnosti opravljanja dela zaradi bolezni ali poškodbe, ter na položaj, pristojnosti in upravljanje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Počivavšek je poudaril, da se zavzemajo za ohranitev ravni pravic iz zdravstvenega zavarovanja, tako zniževanje ravni pravic ni sprejemljivo.

Ob tem pa zahtevajo večjo avtonomijo ZZZS-ja in nasprotujejo poskusom zmanjševanja vloge zavarovancev in delodajalcev v organih zavoda. Kot je opozorila Lička Böhm z Združenja svobodnih sindikatov Slovenije, sicer pa tudi predsednica upravnega odbora ZZZS, teze za novi zakon kažejo, da je cilj odpraviti še tisto malo avtonomije, ki jo imajo organi upravljanja ZZZS.

Kdor vplačuje, naj tudi upravlja
Tako je predvideno, da bi bila upravni odbor in skupščina ZZZS ukinjena, namesto tega pa bi bil svet ZZZS, v katerem bi imeli večino vladni predstavniki. "V civilizirani Evropi velja načelo, da zdravstveno blagajno upravljajo tisti, ki prispevajo svoja sredstva," je dejala Böhmova.

V sindikalnih centralah ne pristajajo na krčenje organov upravljanja ZZZS-ja in izrivanje socialnih partnerjev kot predstavnikov delodajalcev in delavcev oz. zavarovancev iz teh organov oz. slabitev njihove vloge v teh organih.

Če ne ...
Prepričani so, da je sestava organov ZZZS ustrezna in daje sprejetim odločitvam ustrezno legitimnost. Po njihovem mnenju pa bi sistem deloval še učinkoviteje, če bi ministrstvo, vlada in DZ spoštovali te odločitve. Če jim ministrstvo in vlada ne bodo prisluhnili, Počivavšek napoveduje, da bodo aktivirali svoje članstvo, ne izključuje niti demonstracij.

Sindikati vladi grozijo s protestom
Sindikati izključeni iz sprememb zdravstvenega zavarovanja