Zdravje
(9)
Po Kordičevih besedah gre za minimalen poseg v telo, s katerim so odstranili tumorsko tvorbo. Foto: UKC Ljubljana

Dodaj v

Slovenski kirurgi prvič otroku laparoskopsko odstranili tumor nadledvičnice

Otrok je že v domači oskrbi
6. december 2018 ob 13:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po večletnem nabiranju izkušenj z laparoskopskimi operacijami so v UKC-ju Ljubljana zdaj prvič to operacijo uspešno izvedli tudi pri triletnem otroku, ki so mu odstranili tumor nadledvičnice.

Poseg sta pred dnevi na kirurški kliniki UKC-ja Ljubljana opravila Simon Hawlina s kliničnega oddelka za urologijo kot glavni operater in Robert Kordič, ki je vodja oddelka za otroško kirurgijo na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Pri odraslih so ti posegi standard, pri otrocih pa je potrebna veliko večja natančnost. Vse vitalne strukture so namreč manjše, so pojasnili v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC).

Operacija je po Hawlinovih besedah potekala brez zapletov in je rezultat zelo dobrega timskega dela kirurgov in instrumentark, ki kirurgu pripravijo primerne instrumente za tovrstne posege. S takšno operacijo je poseg v telo minimalen, pojasnjuje Kodrič, okrevanje pa praviloma hitrejše. Pred operacijo je vso diagnostiko otroka in pripravo načrtoval lečeči pediater endokrinolog, ki je tudi zaslužen za to, da je bila tvorba hitro odkrita, je poudaril.

Gre sicer za zelo redko diagnozo v tej starosti. Otrok, ki je bil že dva dni po posegu v domači oskrbi, ima na trebuhu le štiri točkaste ranice. Tako pričakujejo, da bo imel normalno kakovost življenja, še dodajajo v UKC-ju Ljubljana.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
Geres*
# 06.12.2018 ob 13:45
Sicer lep dosežek.

Sem se pa že spraševala, kakšen PR članek nam bodo tokrat servirali po debaklu na otroški srčni kirurgiji. In evo ga.
lemur3
# 06.12.2018 ob 14:41
Srečno bolniku in čestitke strokovnjakom!
makoshark
# 06.12.2018 ob 16:17
Bravo Havli!
bruhnmici
# 06.12.2018 ob 14:20
Kljub vsem debaklom in gašenju požara (roko na srce, zdravstvo je krava molznica), čestitke ekipi in pediatru, ki je di časa diagnosticiral tvorbo. Otroku želim zdravo in srečno otroštvo, njegovim staršem pa pi tej bitki ene super skupne sproščujoče počitnice.
Sorrento
# 06.12.2018 ob 17:25
V UKC bi namesto propagiranja nekaterih posameznih izjemnih dosežkov morali kaj storiti glede vsesplošnega dviga kakovosti storitev in odnosa do pacientov.

Napisano velja tudi glede obravnave otrok. Kot oče sem žal ob obravnavanju svojega sina večkrat videl obraze zdravnikov in drugega medicinskega osebja z izrazom: MI NE BI MOGLO BITI BOLJ VSEENO!
tsinamuh0
# 07.12.2018 ob 02:56
Pozdravljeni, lahko kar jaz pojasnim. Tile PR članki niso neposredno povezani z debaklom v otroški srčni kirurgiji, tisto je druga in dolga zgodba. O dejanskem ozadju, zakaj so srčni kirurgi na cedilu pustili bolne otroke, ni pravzaprav pisal niti en medij...
Enostavno pojasnilo je sledeče - tile PR članki nimajo nobene veze z dejanskim stanjem slovenskega zdravstva (ki ni bilo prej niti slabo, niti ni zdaj čudežno vstalo od mrtvih), gre za to, da je propagandist Jure Brankovič prišel v PR službo UKC Lj. in zdaj lansira vsak teden nov članek o novih čudežih kirurgov UKC, glavni profiter pa je Samo Fakin.
A Slovence strižejo in vse kupijo, zanimivo, koliko režimskih pisunov (dober primer je Milena Zupanič v Delu) je obrnilo ploščo isto sekundo, ko je Fakin stopil skozi vrata MZ.
Kot, da se rezultati dela poznajo isti dan, ko stopiš skozi vrata ministrstva...
Sorrento
# 06.12.2018 ob 17:20
To je stremuško kitenje s trofejami za osebni prestiž nekaj posameznikov.

Slovenski pediatri bi morali raje kaj postoriti glede nerazumno dolgih čakalnih dob za specialistične preglede v javnem zdravstvu.

Zlasti pa glede odnosa do najmlajših pacientov! Žal se mnogo specialistov na Pediatrični kliniki v LJ deluje po principu najmanjšega odpora. Kot tipični javni uradniki pač, važno jim je zlasti, da čimprej in čimbolj enostavno mine delovnik.

In seveda, da so čimdlje odsotni z dela... tudi z raznoraznimi neumesnimi izgovori!
luna med oblaki
# 07.12.2018 ob 17:23
Imamo zelo dobre zdravnike, velikokrat jih premalo cenimo!
Slovenskim kirurgom, ki so opravili ta poseg, pa lahko samo iskreno čestitamo! Malemu bolniku pa želim dobro okrevanje in srečno otroštvo!
božo1
# 07.12.2018 ob 06:34
Geres*
Sicer lep dosežek.

Sem se pa že spraševala, kakšen PR članek nam bodo tokrat servirali po debaklu na otroški srčni kirurgiji. In evo ga.


Pa smo res mojstri v produkciji dvomov, nezaupanja in nemira.

In kaj pove najbolj odgovoren v UKC?
Kakšni so trenutno strokovni okviri za delovanje tega programa?
»Zadeve se opazno umirjajo, program smo stabilizirali, ekipa se kadrovsko spet krepi, zaposleni so zadovoljni, komunikacija se odvija nemoteno, za varnost in kakovost je poskrbljeno ...«. S temi besedami so vodstveni predstavniki osrednje slovenske medicinske ustanove, v kateri se ob sodelovanju različnih kliničnih oddelkov, služb in inštitutov odvija multidisciplinarno zdravljenje bolnih malčkov, danes sestavljali in predstavljali novo, osveženo sliko programa, bistveno spodbudnejšo od tiste, ki smo ji bili priča v zadnjem desetletju.
Kazalo