Zdravje
Zdravnica
Koncesije v zdravstvu bi bilo treba ukiniti, je prepričan Igor Dovnik. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Zdravniki si želijo dejavno sodelovati pri nujnih spremembah v zdravstvu. Foto: BoBo
Zdravnikom ni vseeno in ne morejo biti tiho, ker ne morejo biti "politično upogljivi", pač pa so zavezani k napredku medicine in Hipokratu, je opozoril Konrad Kuštrin. Foto: BoBo
       Želimo sodelovati pri izboljšanju zdravstvenega sistema. Številni predlogi so bili posredovani po vseh poteh na ministrstvo za zdravje, a nas niso upoštevali.       
 Zdenka Čebašek-Travnik
Zdenka Čebašek-Travnik je opozorila, da reorganizacija in novi obračunski modeli ne morejo skrajšati čakalnih vrst. Foto: BoBo

Dodaj v

So koncesije "težka lesena cokla" razvoja zdravstva?

Zdravniške organizacije pozivajo k spremembam
12. april 2018 ob 16:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Spremembe v zdravstvenem sistemu so nujne, a oblikovane morajo biti skupaj z zdravništvom, ki najbolje pozna zdravstveni sistem in ve, kako ga izboljšati, so opozorili v zdravniških organizacijah.

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin je bil kritičen do tega, da se je na srečanju oz. forumu Koordinacije zdravniških organizacij o pogledih zdravnikov na aktualne težave zdravstva pojavila le predsednica ene stranke, to je Alenka Bratušek. Poleg nje je od politikov na srečanje prišla zgolj še poslanka SD-ja Bojana Muršič.

"Vem, da imajo politiki pred volitvami veliko dela, ker morajo spet 'nategniti' slovenski narod," je izjavil Kuštrin in dodal, da bodo verjetno vsi obljubljali dostopno zdravstvo in univerzalno košarico pravic. "Govorili bodo o javnem zdravstvu, ki je po krivdi sistema nedostopno. Dobro javno zdravstvo imamo predvsem zaradi zaposlenih, ki delajo na etični pogon," je dejal. Po njegovih besedah zdravnikom ni vseeno in ne morejo biti tiho, ker ne morejo biti "politično upogljivi", pač pa so zavezani k napredku medicine in Hipokratu.

Kritičen je bil do vlade, ki opravlja tekoče posle, in ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Po njegovem mnenju je sicer naredila nekaj popravkov v sistemu in nekatere škodljive spremembe, kot je denimo omejitev dela zdravnikov pri drugih delodajalcih. Po njegovem mnenju je to strel v koleno glede na to, da je potreb po zdravstvenih storitvah toliko, da jih ne morejo opraviti vsi zdravniki v Sloveniji skupaj.

Reorganizacija in novi obračunski modeli
Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik pa je opozorila, da reorganizacija in novi obračunski modeli ne morejo skrajšati čakalnih vrst. V zbornici pa se sprašujejo, kako naj zdravniki z manj delovnimi urami opravijo več storitev, da bi skrajšali čakalne dobe. Javni zavodi namreč ne dobijo dodatnega denarja za dodatne storitve, delo pri drugih delodajalcih pa se prepoveduje, je izjavila.

Odkar je predsednica zbornice, politika izriva zdravnike iz odločevalskih procesov, je dejala. "Želimo sodelovati pri izboljšanju zdravstvenega sistema. Številni predlogi so bili posredovani po vseh poteh na ministrstvo za zdravje, a nas niso upoštevali," je opozorila in dodala, da zato tudi pripravljajo ustavno pritožbo na določene zdravstvene zakone. Od prihodnje vlade tako pričakuje, da jih bodo vključili v pripravo zdravstvene zakonodaje.

Opozorila je tudi na povečanje nasilja nad zdravstvenimi delavci. Zato so poslali ministrstvu predlog, da bi v zakonodajo vključili člen o prepovedi nasilja nad zdravstvenimi delavci, a tudi s tem niso uspeli.

V zdravstveno blagajno dodaten denar
Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je koalicijo seznanila, da v zdravstveni blagajni letos pričakujejo dodatna sredstva. Po navedbah zdravstvene ministrice Kolar Celarc bo kapnilo dodatnih 31 milijonov evrov, in sicer zaradi prihrankov v zdravstveni blagajni v prvih mesecih in zaradi višjih prihodkov.
.
Po besedah ministrice sicer še razmišljajo, kako bi te prihranke in načrtovane prihodke lahko porabili v zdravstvenem sistemu, bodisi za skrajševanje čakalnih dob bodisi za plačilo tistih programov, ki so zdaj okrnjeni.Koncesije kot "težka lesena cokla"
Predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik pa meni, da so "koncesije težka lesena cokla razvoja slovenskega zdravstva". Po njegovem mnenju bi bilo treba koncesije ukiniti, tako da bi lahko bolnik izbiral izvajalca in bi mu denar tudi sledil. "Možnost izbire je pravica in potreba, ki je najbolj demokratična," je dejal.

Dovnik je proti monopolu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije nad upravljanjem sredstev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Razporejanje sredstev po sistemu splošnega dogovora pa je zanj netransparentno. "Nič, kar je vlada sprejela v tem mandatu, ni spremenilo težav, ki pestijo zdravstveni sistem v zadnjih 25 letih," je še pojasnil in dodal, da ni treba odkrivati tople vode, pač pa pogledati evropske sisteme, ki delujejo, in jih prenesti v Slovenijo.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 12.04.2018 ob 17:14
Pri nas najprej vsi plačujemo zdravnika, ko ga rabiš in želiš biti v normalnem času na vrsti pa plačaš, da greš k temu istemu zdravniku, ki dela še popoldne pri zasebniku.
solinar
# 12.04.2018 ob 17:01
Zdravniški ceh bo vedno vlekel vodo na svoj mlin. Vednooo!
Vojanov79
# 12.04.2018 ob 18:06
Odkrivajo toplo vodo. Poglejte malo prejo S meje, da vidite kako se da zdavstvo uredit. Koncesije so anomalija. Kot zavarovanec se zelim, da zavarovalnica placa storitev tostemu pri katerem se zdravim, ne glede na to ali je privatnik ali javni zavod. Kolikor mi pripada toliko naj placa ostalo, ce je vec, krijem iz svojega zepa.
ggalini
# 12.04.2018 ob 17:18
Prihajajo volitve, ne pozabite obkrožiti SMC, DS, DESUS, PS ..., vsi imajo ali pa so imeli v zadnjih 12 letih v programu zdravstveno reformo. In kaj je rezultat? Aja, v naslednjem mandatu jo bo pa sigurno, saj vam bodo obljubil, zraven pa bo Levica dodala še skrb za delovca in socialno pravičnost in veselju ne bo ne konca in kraja.
despi
# 12.04.2018 ob 16:56
Koncesije ukiniti in to takoj.
Orionstar
# 12.04.2018 ob 16:50
Dr.Dovnik ima prav...
...kje piše koliko denarja ste vplačali kot zavarovanci v zavarovalnico v vseh letih, hm?!
...zakaj se ZZZS boji konkurence?
...zakaj ne morem svobodno izbrati boljše zavarovalnice in izvajalca?

Nad ZZZS sem RAZOČARAN!
janez123
# 12.04.2018 ob 18:04
Cokla so mafijske naveze, kraja premoženja, katastrofalna slaba zdravstvena oskrba za državljane (kot Bolnica Franja) in (da bo moj komentar všeč še levakom s spranimi možgani) "neoliberalizem", čarovnice in JJ...
Tao3
# 12.04.2018 ob 18:11
Ukinite dvoživke in bo zdravstvo naenkrat zadihalo!
JohnSmith
# 12.04.2018 ob 17:20
@Orionstar: kje piše koliko denarja ste vplačali kot zavarovanci v zavarovalnico v vseh letih, hm?!

To nima veze. Gre za zavarovanje, ne za sklad.
ivanjščica
# 13.04.2018 ob 11:51
Uredilo se bo, ko boste zdravniki delali v dobro pacientov in ne v dobro farmacije. Farmacija pohabi več ljudi kot klopi, aids, rak...in si izmišljuje nove "bolezni", ki jih je "potrebno zdraviti". Ko boste skrb za zdravljenje zamenjali za skrb za zdravje, takrat se oglašajte z željami po plačah. Za neurejene medosebne odnose ste si krivi čisto sami - če ne znate prenašati pritiska svojega poklica, potem niste za tja;te stvari pacienti opazimo bolj, kot si vi mislite. V bistvu ste taki tudi do nas (ne vsi, da ne bo kakšne hude ure). In potem, ko vam nekdo pove nazaj kar vam gre, je to nasilje nad zdravstvenimi delavci. Včasih si kakšno opazko pošteno zaslužite. Pa pustimo zdaj primere nasilja, ki je bilo v Izoli. Nismo vsi taki in nas ni treba tako obravnavat. Pa četudi pridem zarad zamašenega nosu na urgenco.
vranek
# 12.04.2018 ob 17:29
Torej bi radi vrnitev na raven iz 1992? Vse od vseh. Potem pa cene dolocajo dodtopnost. In potem ne bo vec nobene storitve brez doplacila. In nobenega zavarovanja za "drage bolezni" in kdo bo razvijal stroko? Lahko pojmujete "moj denar z mano" ok. Ampak potem ga pa zmanjka. In cim iz sistemov zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja izoocite solidarnost, je samo se vas kupcek. Za kak dan inrenzive. Ali za 40 let prispevkov za pok. Zav. Minimlna placa, 6.8 let penzije oo 480€. Potem pa...
Naloga politike je,xda razjislja celostno in za vse. Ali Kustrinu lahko pripisete dobronamernost za vas? Jaz ne! In vem, kaj govorim.
SamoRes
# 12.04.2018 ob 17:26
@ggalini
Ti si raje tu pozorno preberi zakaj je zdravstvo v razsulu. Zaradi takšnih stvari:
http://www.publishwall.si/eva.suzana.belca/post/118624/kirurg-erik-brecelj-odgovarja-jansevemu-obozevalcu-alesu-primcu
samogledam
# 17.04.2018 ob 10:36
tudi jaz mislim, da so koncesije nepotrebne na prostem trgu...bolj me moti, da državljani nimamo izbire v Zavarovalnici ki bi krila pregled, poseg in zdravljenje...imamo državni ZZZS ki ga finansiramo vsi a očitno so normativi ohlapni...po eni strani zbiranje zamaškov za otroke, na drugi strani politik v Švici...nedopustno.
Nujno potrebujemo Zavarovalnice z jasno ponudbo, kaj dobiš za svoj denar in za ta denar moraš imeti izbiro: javno zdravstvo ali zasebno zdravstvo...doma ali tujini. Ne nazadnje imajo vsi podoben račun za opravljeno storitev, ki ga poravna Zavarovalnica zavarovancu.
Javno zdravstvo mora postati konkurenčno in ne da zavira razvoj in ustvarja zmešnjavo na trgu.
ElTorro
# 13.04.2018 ob 16:41
Saj se lepo sliši - ukinitev koncesij, svobodna izbira zdravnika. Tudi jaz sem načeloma za.

Problem pa vidim v tem, da ima ZZZS na razpolago omejeno količino denarja. Sedaj lahko naredi letni plan, in vsakemu koncesionarju določi, koliko posameznih posegov lahko v letu dni opravi. Na ta način lahko zagotovijo, da bo denarja dovolj do konca leta.

Če koncesije ukinemo - kaj bomo storili, če se bodo s sprostitvijo toliko povečale kapacitete, da bo mesečno opravljenih tretjino več posegov/pregledov kot doslej? Bo ZZZSju septembra zmanjkalo denarja, in bomo iskali dodatne pol milijarde v proračunu?
xerces8
# 12.04.2018 ob 19:40
Ah kaj pol, dajmo volit spet iste!!!

Na-ši!

Na-ši!

Na-ši!
kralj matjaž
# 12.04.2018 ob 18:33
SamoRes
Čisti socializem.
Tao3
# 12.04.2018 ob 17:39
Samo Kuštrina in njegove stran od reform! Edini stavek ki ga zma izrečije: veeeč kešaaaaaaa, kešaaaaa mi dajteeeeee, še veeeeeeeč kešaaaaaaaaaa
Resnica123
# 12.04.2018 ob 17:11
Zdravniki bi radi sodelovali pri reformah in poskrbeli, da jim bo se naprej lepo in da bodo preplacani. To je kot da bi delavci v tovarni zase urejali reformo. Smesnica! Z raznih zavodov in bolnisnic naj se namesto zdravnic da sposobne in strokovno usposobljene financnike in managerje. ZZZS je pa neucinkovita ker ni konkurence, ima monopol in se vsem gladko ***e.
DrMatilda
# 12.04.2018 ob 20:34
Dobro zdravstvo... mi sodobne medicine preprosto nimamo več, to ni nič, kot bi spustili krdelo popolnoma brezčutnih otrok, naj se igrajo z nemočnimi in nebogljenimi reveži, zdravila bosta pa dobra volja in pa seveda iskrena molitev. Resno, samo norca se še delajo, predpisujejo gore neučinovitih zdravil in pošiljajo ljudi k specialistom upajoč, da bo paciente v bolnici pa le nekdo sprejel in vsaj na hitro pogledal, če bodo jutri še živi ali lahko pač počakajo par mesecev, ko bo stanje dovolj kritično ali vsaj kronično, verjetno. Večina jih itak nikoli ne pride do bolnic, če je pa diktatura in je vse prepovedano, denarja pa ni niti za hrano, pa tudi, saj ne vozijo več vaški avtobusi, sploh med počitnicami. Cele družine so med sabo odtujene in ločene,ljudje dobesedno gnijejo doma pri živem telesu, čeprav bi jih lahko rešili v par urah, ko se jih le nekdo usmili in pelje naurgenco, pa je itak že zdavnaj prepozno. Edino represija se takoj zgane, če je treba mučiti ljudi in jih zatreti, sistem nikoli ne zataji, pa naj stane kar hoče. Posledično ni zaupanja, ne moreš verjeti hinavcu, ki ti laže v obraz in ne zna drugo kot napisati kup receptov, ne ve niti kako se reče neki bolezni, niti če si sploh res bolan.

A veste kako vem, da smo imeli v jugi neprimerno boljše zdravstvo? Ker so ljudje iz okolice še danes živi in smo sedeli z vsemi direktorji in glavnimi komunisti v skupni čakalnici, pri istem vaškem zdravniku. Ne pomnim več kdaj sem videl gospod v našem vakem zdravstvenem domu, še med urgenco mi ni jasno kam jih odpeljejo, naši zdravil pa itak nima nihče v predalu.

Toliko.
A
Orionstar
# 12.04.2018 ob 18:14
To nima veze. Gre za zavarovanje, ne za sklad.

Saj to je jasno.
Jasno ni koliko sem do sedaj vplačal in kaj se dogaja z denarjem!
Če plačujem (visoke zneske) za neko storitev in ni dostopna ko je potrebna, potem je vse skupaj brezveze...
...potemtakem želim h konkurenci!
Kaj je tu spornega, razen državni monopol?!
janez123
# 12.04.2018 ob 18:11
@SamoRes

Seveda, kriv je Janez Janša. To sem pa že napisal prejle... v bistvu gre za neko čarovnijo.. podjetja, dajo najcenejšo ponudbo za opremo, razpis dobijo (ker so najugodnejši) potem jim pa JJ spremeni pogoje in na njihov račun nakaže miljone in ko že hočejo denar zapravit, denar izgine na njihove račune v davčnih oazah... evo. Janez je kriv, ker je naiven in verjame v pravljice :)
Kazalo