Zdravje
ZZZS
Generalni direktor ZZZS-ja Marjan Sušelj je po sestanku poudaril, da zavod ne želi na kakršen koli način zmanjševati kompetence zdravnikov. Foto: BoBo

Dodaj v

Sta ZZZS in zdravniška zbornica našla rešitev glede osebnih receptov?

Le 1.000 zdravnikov naj bi imelo omejeno pravico do predpisovanja osebnih receptov
8. oktober 2018 ob 19:16
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vodstvoma Zdravniške zbornice Slovenije in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na delovnem sestanku uspelo približati stališča do zdravniške pravice predpisovanja receptov za osebno rabo.

Zdravnike so razburile spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, s katerimi bo po 13. oktobru pravica predpisovanja receptov za osebno rabo nekoliko omejena. Zdravniki bodo sicer še vedno upravičeni do 30 receptov letno za osebno rabo, vendar bodo ti neobnovljivi.

Na novo je določen tudi statusni pogoj zdravnika, ki je vezan na opravljanje zdravstvenih storitev javne zdravstvene službe in na opravljanje dela po pogodbi o zaposlitvi s ključnimi institucijami v zdravstvenem sistemu ali z Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kjer zdravniki opravljajo delo s področja medicinskega izvedenstva.

Generalni direktor ZZZS-ja Marjan Sušelj je po sestanku poudaril, da zavod ne želi na kakršen koli način zmanjševati kompetence zdravnikov. "Nasprotno, iščemo rešitve, kako bi tiste, ki so v slovenskem zdravstvenem sistemu, čim učinkoviteje vključili v zdravljenje bolnikov, saj zdravnikov primanjkuje," je dejal.

Po njegovih besedah so s predstavniki zdravniške zbornice govorili predvsem o tem, kako bi specializante in tiste, ki so v sekundariatu že opravili strokovni izpit, vključili ne samo v zdravljenje bolnikov, ampak jim tudi omogočili uporabo osebnih receptov.

To bi jim po dogovoru z zbornico omogočili le, če bodo v registru zdravstvenih delavcev zavoda imeli zanesljive podatke, kdo je do takih receptov upravičen, da ne bi bilo anomalij.

Slabe izkušnje v preteklosti
V preteklosti so namreč imeli nekaj slabih izkušenj, ko so šli recepti za nenamensko porabo in pretirano predpisovanje določenih zdravil, kar po Sušljevem opozorilu ni ne v interesu zdravnikov ne plačnika, še manj pa v interesu javnih sredstev.

Pravico predpisovanja osebnih receptov naj bi razširili tudi na vse zdravnike, ki imajo že zdaj možnost predpisovanja osebnih receptov, torej na zdravnike, vključene v javno zdravstveno mrežo.

Zbornica pa se je po besedah predsednice Zdenke Čebašek-Travnik obvezala, da bo pripravila predlog spremembe spornega člena pravil in spremembe argumentirala, nato pa se bodo z vodstvom ZZZS-ja ponovno sešli, da bi se "izognili presenečenjem", ko se bo na ZZZS-ju začel postopek spremembe pravil.

Na zbornici še pričakujejo, da bodo pravila ustrezno spremenjena v enem letu. Z načrtovanimi spremembami bi lahko okoli 3.100 zdravnikov, ki bodo tako po podatkih zbornice po 13. oktobru imeli omejeno pravico predpisovanja osebnih receptov, zmanjšali na približno 1.000, je še napovedala Čebašek-Travnikova.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
alojzr2
# 08.10.2018 ob 20:08
Okej, par jih je goljufalo in sedaj 1000-im ali 3000-im recepte pobrat.
Okej, par jih je vozilo prehitro in sedaj vsem vozniške pobrat.
Okej par jih je zgradilo bajto na črno, zato vsem bajte podret.
Okej, par jih ni plačalo davkov, zato vsem podjetja vzet.
Okej par jih zanemarja otroke, zato vsem otroke vzet.

Mislim svašta. Zbornica pa to kar požre. Ulala, smo zmanjšali iz 3000 na 1000, kaki carji smo. Le kaj je z onimi tisočimi, ki so jih pustili na suhem, mogoče so to tisti, ki ne plačujejo članarine?
Geres*
# 08.10.2018 ob 20:44
Če je to glavni problem našega zdravstva... Ajd, 30 osebnih neobnovljivih receptov po glavi. S tem pač pokrijejo svoje potrebe in potrebe družinskih članov, dvomim, da vsi sploh vse izkoristijo.

Le je kdo izkoriščal ali šušmaril se da v današnji digitalni dobi hitro ugotovit. S 30imi neobnovljivi recepti na leto pa glih obogatel ne bo noben.
NNNP
# 08.10.2018 ob 19:34
Če bi foušija gorela...
tu in tam
# 08.10.2018 ob 21:18
@Geres*
>> dvomim, da vsi sploh vse izkoristijo.
V povprečju napišejo 14,8 recepta na leto. Podatek od Fakina, v prejšnjem prispevku na to temo.
presenečen
# 08.10.2018 ob 20:57
Vsak prvi obisk zdravnika za prvi pregled bolezni bi moral biti plačljiv s simboličnih 2€.

Tisti, ki pridejo za vsak prehlad, si bodo fejst premislili delat vrsto..
tu in tam
# 08.10.2018 ob 19:28
Zakaj imam občutek, da ZZZS in ministrstvo nekaj v ozadju pripravljata (ne dobrega za bolnike) in je ta zadeva z recepti samo dimna zavesa?
the law1
# 08.10.2018 ob 19:48
"Jao bože mili" s čem se mi ukvarjamo in to samo zaradi tega, ker še vedno vztrajamo na socialističnem konceptu zdravstva. Naš sistem je že "fucked up" in brez radikalne reforme ne bo nič. Reforma pa mora biti rez radikalna.
grumpycat
# 08.10.2018 ob 23:52
To, da ima zdravnik osebne recepte je na nek nacin privilegij, je pa predvsem namenjeno temu, da svoje bliznje lahko zdravi in jim prispara kaksen pregled. S tem spara tudi ZZZS, ki teh pregledov ne rabi placat. Tako s tem ZZZS zares naredi v vecini primerov dober deal. V glavnem se pa pisejo antibiotiki pa kaksen antihipertenziv za staro mamo, pa kej proti bolecinam...Zdravnika, ki seka ven po predpisovanju, se da pa zlahka najti in mu nadzor odrediti. Mislim, da ima Fakin osebne izkusnje s tem.On ze ve.
GTX
# 08.10.2018 ob 23:36
Ukiniti bi morali vsem ali pa nobenemu. Očitno ne vedo, kje so pravi problemi.
motoyama
# 11.10.2018 ob 13:00
Zaupanje je dobro, nadzor še boljši. Jaz zdravnikom ne zaupam nič bolj kot mehanikom.
So dobri, slabi in tisti vmes z velikim sivim povprečjem.
Pa še eno resno vprašanje. Za zdravnike skrbita zdravniška zbornica in Fides, kdo pa skrbi za bolnike? Pa ne mi omenjat ministrstva in varuha bolnikovih pravic...
petrap
# 10.10.2018 ob 11:32
@sanjaevangelina
Upam, da je ozavešćenost med zdravniki glede predpisovanja zdravil res napredovala. Pa čeprav tudi ne tako zelo, kot omenjaš ti.
Sem pa skeptična glede tvojih navedb o domnevnem dobrem sodelovanju med zdravniki in kliničnimi farmakologi. Za nekatere bolnišnice, ki jih poznam, to drži, za nekatere pa sploh ne.
Ne predstavljam si tudi kako to izobraževanje poteka pri tistih zdravnikih, ki so po več kot 300 ur mesečno v službi ali pa opravijo tudi po 70 pregledov na dan. Tudi ti lahko pišejo recepte bolnikom brez protokolov in brez zadostnega nadzora. Zgolj na podlagi zaupanja med bolnikom in zdravnikom. Zaupanja bolnika, da zdravnik vedno ve kaj je zanj najbolje.
Tu pride do izraza vest zdravnika- posameznika, ki je pa ne gre samoumevno posploševati kar na vse zdravnike. In tu jaz vidim aktualno predpisovanje zdravil, brez nadzora in protokolov, kot je nekdo tukaj že zapisal, kot lahko tudi problematično. Nadzora je v zdravstvu zagotovo prej premalo kot preveč. Na vest posameznega zdravnika pa se tudi ne kaže kar povprek zanašati in sklicevati.

Težko bi se tudi strinjala, da je pri mlajših zdravnikih pričakovati kar povprek boljšo ozaveščenost glede predpisovanja zdravil. Čeprav za večino njih to morda celo drži.
A če to res drži, potem bi najbrž morali kaj razmisliti v pogledu licenc starejših kolegov, zdravnikov. Danes jih zlahka dobijo tudi še v poznih letih svojega življenja. So v teh letih svojega delovanja kljub vsemu še vedno dovolj ozaveščeni glede učinkovanja zdravil, ki jih domnevno ne poznajo dovolj? Vsaj ne tako kot jih domnevno poznajo mlajši kolegi?
Nekdo bo rekel, češ, če novih zdravil ne poznajo, jih pač ne predpisujejo. A zadeva ni tako enostavna.
Najbrž obstaja kar nekaj strokovnih dilem, vezanih na "domače" predpisovanje zdravil, do katerega bi bili upravičeni vsi zdravniki kar počez. Zadržke, ki jih ima v tem pogledu ZZZS, bi vsekakor morali bolj preučiti tudi v medicinskem pogledu.
Emsho
# 09.10.2018 ob 16:00
Dobro so zdravnikom oprali možgane...celo tako dobro, da se borijo za obdržanje trenutnega nelogičnega sistema....
"Boniteta" osebnih receptov samo pomeni, da zdravniki naredijo še eno storitev (30 na leto), ki ni plačana, čeprav je bila opravljena in zanjo ljudje ZZZS plačujejo prispevek.

O tem, da imajo zdravniki sami najbolj katastrofalno vodene osebne kartone in evidence zdravljenja, raje ne bi. Kot tudi ne, da je v kar nekaj razvitih držav najmanj etično sporno (če že ne prepovedano) zdraviti svojce, zaradi možnosti subjektivnega pod- ali precenjevanja simptomov in pogosto slabših izidov zdravljenja.

Tako kot vedno je medijski zmaovalec te bitke ZZZS, ki je izsilil nadaljevanje slabih praks, tako da bodo na koncu zdravniki hvaležni, ker bodo lahko njim pokrivali riti... Mogli bi jim dat nagrado z PR :-)
sanjaevangelina
# 09.10.2018 ob 11:02
Petrap - medicinska stroka ima na temo varnega predpisovanja zdravil številna izobraževanja na vseh nivojih in ozaveščenost o ustrezni uporabi zdravil je v zadnjih letih zelo napredovala. Pa ne zaradi ZZZS (katere dejansko edini cilj je za čim manj denarja furati dalje sistem, ki je za bolnike dokazano slab), ampak zaradi dobrega sodelovanja med medicinsko stroko in kliničnimi farmakologijo. Je pa to področje, kot večina drugih, nikoli dokončana zgodba. Nikoli nisi zares dovolj dober, da bi lahko bil s sabo zadovoljen.

Zato je še manj razumljiv ukrep ZZZS-ja. Recepte prepoveduje pisati mlajšim in praviloma bolj ozaveščenim zdravnikom, ki so se tekom izobraževanja srečali s številnimi vsebinami na temo varnega predpisovanja zdravil, upokojeni in starejši pa lahko zdravila mirno pišejo naprej. Kje je tu logika?
Resni_falot
# 09.10.2018 ob 09:52
Zakaj lahko zdravnik predpisuje svojcem in prijateljem kot mu je volja, ce to placa drzava? Osebni recepti, hvala ne.
nikoli
# 14.10.2018 ob 12:31
NIHČE ne more jemati javnega denarja brez nadzora drugih. Pisanje receptov samemu sebi na račn zdravstvenega zavarovanja bi moralo biti prepovedano. Ne gre za strokovnost, gre za poslovanje z ZZZS brez nadzora.
oleander_in_pes
# 11.10.2018 ob 08:48
Ko smo že pri tem: iz Vzajemne te dni kličejo državljane, ki so pri njih zavarovani dlje kot eno leto, naj si kupijo dodatno zavarovanje za čakalne vrste - če plačaš, ni čakanja.
Da bi z denarjem, ki ga dajemo iz žepov, poskrbeli, da bi imeli državljani spodoben dostop do zobozdravstva, tega pa bodisi ne znajo ali nočejo.
petrap
# 09.10.2018 ob 10:52
Saj najbrž ne gre toliko za vprašanje splošnih kompetenc zdravnikov, pa tudi ne za ravno velike stroške, ki jih utrpi ZZZS s takšnim izdajanjem receptov. V ospredju bi morali biti bolniki, ki jim lahko na tak način zdravniki predpisujejo zdravila, ne da bi se predhodno dovolj prepričali o njihovem dejanskem zdravstvenem stanju.
Zdravila niso nedolžna stvar. Res pa je, da jih nekaterim bolnikom že danes predpisujejo kot da so bomboni.Tudi po 5, 6 ali celo več zdravil hkrati. In to tudi ob zelo redkih kontrolnih laboratorijskih preiskavah, ki bi pri teh bolnikih pokazale tudi morebitne negativne, stranske učinke uporabljenih zdravil.
Sicer pa sem imela velikokrat priliko spoznati, da mnogo zdravnikov, tudi specialistov v bolnišnicah, ne pozna dovolj stranskih učinkov zdravil, ki jih sami predpisujejo bolnikom,
V urejenih bolnišnicah jim zato v tem pogledu svetujejo klinični farmacevti. Zato se mi zdi zelo pomembno, da bi se v stroki najprej pošteno dogovorili, kdo lahko na tak način piše recepte in predvsem za katera zdravila.
Dobro bi najbrž tudi bilo, da bi se Zdenka Čebašek Travnik, v sedanji funkciji, morebiti raje bolj zavzemala za to, da bi zdravniki čim bolje poznali vsestransko učinkovanje posameznih zdravil na bolnike, ne pa da jo toliko skrbi kaj bo, če se aktualna liberalna praksa predpisovanja zdravil nekoliko omeji.
Zaskrbljeni bi morali biti ob dejstvu, da se v zvezi s takšno liberalno prakso pisanja receptov oglaša le ZZZS, medicinska stroka pa molči.
sanjaevangelina
# 09.10.2018 ob 09:27
nagasega - Na naš račun bi šle vse obravnave, ko bi morali zdravniki in njihovi svojci po vsak recept iti v ambulanto k svojemu zdravniku. Vsako od teh obravnav plus še strošek recepta bi plačal ZZZS. Pa še gužva bi bila večja.
grumpycat
# 09.10.2018 ob 09:04
Glede na to, da se jih povprecno napise 15, jih 30 ne potuje na jug. Tudi vecina ne potuje na jug, ampak v usta nasih otrok, mam in bratov.
študent89
# 08.10.2018 ob 22:39
Slovenija premalo vlaga v preventivo, če ste že načeli to temo. Kar pa se tiče receptov ... varčevanje na tak način je povsem bedasto in neučinkovito.
galoper
# 14.11.2018 ob 14:47
Bomo dobili tudi bolnišnico za popravljanje zdravniških napak?
oleander_in_pes
# 11.10.2018 ob 08:42
Poteza z recepti = golo zavajanje naivnega ljudstva.
sanjaevangelina
# 09.10.2018 ob 09:56
Resni_falot - država plača v vsakem primeru. Samo če Marici iz Spodnje Kungote, ki ima visok tlak, napiše recept sin zdravnik, država oz. ZZZS plača samo strošek zdravila. Če pa mora iti Marica k svoji zdravnici, država oz. ZZZS plača poleg stroška zdravila še stroške obravnave. In še v čakalnici se čaka malo dlje.
Valentin57
# 08.10.2018 ob 22:44
Baje tega sistema nikjer v EU ne poznajo. Je to res?
In zakaj bi zdravnikom nudili ta privilegij, saj zlorabijo vsakega, ki ga imajo?
negasega
# 09.10.2018 ob 05:35
Večina teh zdravil potuje proti (30 receptov na leto) jugu na naš račun.
galoper
# 08.10.2018 ob 21:37
Zakaj se ne bi opredelili o skrajšanju vrst na ta način, da se več dela usmeri na kurativo in zmanjša preventiva, ki ne vpliva na stanje obolelosti za rakavimi obolenji.
krjavelj
# 08.10.2018 ob 19:28
Ne razumem, v čemu je "štos". A upokojeni delavci Petrola si lahko brezplačno napolnijo 30 zalogovnikov olja ???
Kazalo