Med najbolj razširjenimi ustnimi boleznimi sta karies in paradontalna bolezen, zaradi hudih negativnih posledic pa so v ustni votlini pomembna tudi rakasta obolenja. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Med najbolj razširjenimi ustnimi boleznimi sta karies in paradontalna bolezen, zaradi hudih negativnih posledic pa so v ustni votlini pomembna tudi rakasta obolenja. Foto: freedigitalphotos.net

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da moramo za dobro ustno zdravje skrbeti vse življenje. "Pomembno je, da se zavedamo, da tovrstna skrb predstavlja pomembno komponento zdravega življenjskega sloga. Redno moramo izvajati ustrezne postopke vzdrževanja ustne higiene, se zdravo in uravnoteženo prehranjevati, opustiti kajenje, skrbeti za zadostno telesno aktivnost ter redno obiskovati svojega zobozdravnika in zdravnika. Z zdravim življenjskim slogom bomo okrepili in ohranjali svoje zdravje," so zapisali.

Bolezenska stanja, ki se pojavljajo v ustni votlini, po navedbah NIJZ-ja še vedno prizadenejo veliko večino prebivalstva. Med najbolj razširjenimi boleznimi sta karies in paradontalna bolezen, zaradi hudih negativnih posledic pa so v ustni votlini pomembna tudi rakasta obolenja.

Vpliv teh bolezni je širši in presega omejenost na ustno votlino, saj so povezane tudi s splošnim zdravjem. K izboljšanju ustnega zdravja in s tem tudi splošnega zdravja lahko bistveno pripomoremo sami.