Zdravje

Poudarki

  • Kljub minusu bodo gradili, vlagali
  • Tudi ptujska bolnišnica ima podobna pričakovanja
UKC
Novi direktor UKC-ja Ljubljana Aleš Šabeder. Foto: BoBo
Investicije se nadaljujejo. Na fotografiji prenovljena dvorana 3 v kirurški kliniki. Foto: BoBo/Borut Živulović
UKC
Klinični center Ljubljana je največja zdravstvena ustanova v državi. Foto: BoBo
Kirurgija
Na področju otroške srčne kirurgije se nadaljuje sodelovanje s Čehi. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
VIDEO
UKC LJ letos s 15 milijon...

Dodaj v

UKC Ljubljana naj bi iz rdečih številk izplaval leta 2020

Sanacijski načrt pravi ...
12. april 2018 ob 17:27,
zadnji poseg: 12. april 2018 ob 20:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

UKC Ljubljana bo letos pridelal 15 milijonov evrov minusa. Sanacijska uprava je pripravila načrt, po katerem bi zavod izplaval iz dolgov z letom 2020.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder je na medijski konferenci predstavil poslovanje zavoda v preteklem letu, ko so iz tekočega poslovanja ustvarili za 33,5 milijona evrov minusa.

A ker je na pomoč priskočila država - dala je 80 milijonov sanacijskih evrov iz proračuna - je UKC na papirju izkazal 46,4 milijona evrov presežka.

Letos bodo po njegovih besedah ustvarili za okoli 15 milijonov evrov minusa, neuravnotežen poslovni načrt je omogočen z interventnim zakonom za sanacijo bolnišnic.

V sanacijskem programu, ki ga je v četrtek obravnaval svet UKC-ja in ga ocenil kot primernega za nadaljnjo obravnavo na ministrstvu, so opredelili enostavne ukrepe, ukrepe na ravni klinik in ukrepe na ravni UKC-ja.

Kako bodo sanirali poslovanje
Med najpomembnejšimi ukrepi na ravni UKC-ja je izpolnjevanje letnega programa iz splošnega dogovora in enkratnega dodatnega programa v celoti. V preteklem letu namreč rednega programa niso realizirali v celoti, zaradi česar so ostali brez 11 milijonov evrov prihodkov.

Prav tako je Šabeder optimističen glede izpolnitve enkratnega dodatnega programa, saj je bil letos bistveno prej razpisan in so ga v prejšnjem mesecu tudi začeli izvajati. Povečati nameravajo število dnevnih bolnišničnih obravnav in skrajšati ležalne dobe.

Zavezani so k pravočasnemu plačevanju dobaviteljem. V skladu z interventnim zakonom je ta rok podaljšan na 60 dni, zaradi česar so dobaviteljem poslali anekse, da bi uskladili ta rok. Po Šabederjevih navedbah se je večina dobaviteljev na to pozitivno odzvala.

Kljub minusu bodo gradili, vlagali
Naložbe bodo načrtovali v skladu z razpoložljivimi sredstvi in brez zadolževanja, pri čemer je generalni direktor dejal, da je za prihodnjih pet let potreb po naložbah v vrednosti 220 milijonov evrov na ravni celotnega UKC-ja. V to sta všteti tudi dve novi stavbi. Skupaj z ministrstvom za zdravje bodo šli v energetsko sanacijo petih objektov. Letos imajo za naložbe na voljo 13 milijonov evrov lastnih sredstev, a prioritete še izbirajo.

Prav tako nameravajo bolje izkoristiti drago medicinsko opremo in operacijske dvorane. Te so v tem trenutku v dopoldanskem času 83-odstotno zasedene. Zavezali so se tudi k znižanju cen zdravstvenih materialov in zmanjševanju zalog. Šli bodo v prenove ključnih podpornih procesov, to je nabava in informacijski sistem financ.

Kot je dodal Šabeder, so vse sanacijske ukrepe - teh je v programu več kot 600 - ovrednotili, ocenili so tudi njihov finančni učinek v letih trajanja interventnega zakona. Takoj, ko bo ministrstvo potrdilo sanacijski program, pa bodo v UKC-ju začeli delo, je še napovedal.

Letošnje finance
Dotaknil se je tudi finančnega načrta in programa dela za letos. Načrtujejo 509 milijonov evrov prihodkov in 524 milijonov evrov odhodkov. Prihodki se bodo v primerjavi z lanskim načrtom povišali za pet odstotkov, za okoli pet odstotkov se jim bodo povečali tudi stroški dela, zlasti na račun dodatnega obsega in novih zaposlitev, medtem ko v ta načrt niso vključeni morebitni sistemski plačni ukrepi.

Nove zaposlitve bodo posledica vzpostavljanja dispečerskega centra in zato, ker letos od Zdravstvenega doma Ljubljana prevzemajo nujno medicinsko pomoč, s tem pa tudi 55 tamkajšnjih zaposlenih.

Šabeder je dejal, da so se vsa vodstva klinik podpisala pod sanacijski program in s tem jamčijo, da bodo izvedli te ukrepe. Kot je dejal, sodelovanje z vodstvi klinik poteka normalno, vsi pa morajo izpolniti cilje, sicer bodo sledile posledice.

Otroška srčna kirurgija
Dotaknil se je tudi sodelovanja s praško bolnišnico pri programu otroške srčne kirurgije. Glede na to, da se šestmesečno poskusno obdobje končuje, se z njimi pogovarjajo o nadaljnjem sodelovanju. A kot je dejal, v tem trenutku nima nobene informacije o tem, kako poteka vzpostavitev novega nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni. Če ta ne bo vzpostavljen do 1. maja, kot je bilo predvideno, bo UKC podaljšal pogodbo s Čehi, je zagotovil generalni direktor.

Strokovna direktorica Jadranka Buturović Ponikvar pa je pojasnila razmere na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Dejala je, da je vodenje oddelka prevzel Štefan Grosek. Razmere na oddelku so se po njenih zagotovilih stabilizirale, a je pomanjkanje specialistov intenzivistov še vedno precej kritično.

Tako so zdaj v dogovoru o pomoči hrvaških kolegov, ki bi premostili kadrovske težave do jeseni, ko bodo dobili na oddelku lastne nove specialiste. Kot je dejala, zdaj ministrstvo za zdravje obravnava vloge za dovoljenje hrvaških zdravnikov za delo pri nas. Podrobno sicer ne ve, kako bo z njimi vzpostavljeno sodelovanje, a naj bi bile pogodbe vzpostavljene na individualni ravni, ne pa na ravni bolnišnic. Prav tako so v dogovorih, da bo iz Srbije prišla zdravnica neonatologinja.

Ptujska bolnišnica ima podobna pričakovanja
Sanacijski načrt ptujske bolnišnice, ki ga je obravnaval svet zavoda, predvideva, da bo ta zdravstvena ustanova s predvidenimi ukrepi začela pozitivno poslovati leta 2020. Kot je povedal prvi mož Splošne bolnišnice Ptuj Andrej Levanič, ki se s tega položaja poslavlja, je takrat načrtovanega 344.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki.
Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 12.04.2018 ob 18:22
poudarek je na NAJ BI.....pa ne bo
conanbarbarian
# 12.04.2018 ob 17:45
Sanacijski odbor pa je sestavljen iz članov, ki so UKC pripeljali v rdeče številke :) samo v Slovenistanu !
becar
# 12.04.2018 ob 20:55
Ravno v času 80 milijonske afere ˝mimo javnih naročil˝, medicinske opreme kupljene pri prodajalcih traktorjev, žilnih opornic ipd. začnejo po radiu z zbiranjem prostovoljnih prispevkov za inkubator. In zapovrh voditelj še pove, da mu zdravniki iz LJ povejo, da se morajo zaradi pomanjkanja inkubatorjev odločati, kateri novorojenček bo preživel in kateri umrl. Grem stavit, da bo ta isti inkubator kupljen spet od enega švercerja.
Ne morem verjet, kako nizko smo se spustili v tej državi. Namesto da bi država TAKOJ ob pomanjkanju kupila inkubatorje (transparentno preko javnih razpisov), gredo prosjačit nas, ki že itak plačujemo zdravstvo in to takšno, ki mora funkcionirati brez odločanja kdo bo živel in kdo bo umrl! DA JIH NI SRAM
robespierre
# 12.04.2018 ob 20:28
Klinicni center je organizacijsko razsulo. Brez pravega nadzora. Kar mnogim ustreza, tistim znotraj in tistim zunaj UKCLJ. Povedano iz prve roke.
janez123
# 12.04.2018 ob 18:29
Super! Potem bodo pa lahko spen naprej POŠTENO kradli!!!! Če prav razumem, se morajo sedaj "nazaj držat" LOL
Kvattro
# 12.04.2018 ob 18:57
Zakaj bi že imeli +? Edini slovenski bolnišnici (ali gre za zdravstveni dom, pardon), ki je imela lani plus na računu, se vse ostale zdr. inštitucije smejijo.
Zakaj bi se trudili smiselno porabljati sredstva, če lahko vsi na veliko zapravljamo (več kupljene opreme, več podkupnin; kdo bi sicer pri zdravi pameti za zobni rentgen kupil pekač/printer CDjev za 18.000€; preverjeno, v več inštitucijah) in nam bo že država iz proračuna pokrila vse.
matej pirnat
# 12.04.2018 ob 18:24
najbolj neugledna firma v SLO ... sliši se kot zakasnela prvoaprilska šala :) skleda polna smeha
sm0ve
# 12.04.2018 ob 18:41
Za primerjavo: 15 milijonov je enako 112,8 maket drugega tira ali 37,5x toliko, kolikor očitajo JJ nepojasnjenega premoženja.
Triomidva
# 12.04.2018 ob 22:46
Klinični center je nameno tak labirint brez enotnega informacijskega sistema, da se lahko v miru napaja vse pijavke. Nove zaposlitve so pa seveda tudi za fiktivna delovna mesta za "naše" (Vrhunca, Kendo). In nič skrbet - če Zemljariča pobere, se bo že našla naslednja gnida, ki bo postala velika uš.
Resnica123
# 12.04.2018 ob 20:09
Kaj pa investicije, razvoj? Bog se usmili tega zdravniskega ceha.
KajtiMar
# 13.04.2018 ob 05:54
2320?
Resnica123
# 13.04.2018 ob 03:05
Namesto teh zdravnikov za direktorje striktne financnike in managerje (tu mislim na nemsko-skandinavski red in disciplino), pa bo mir.
tedomedo
# 12.04.2018 ob 23:10
Rdečih številk ne bi sploh bilo, če ne bi bili šefi tam enaki kot v politiki, ki namerno kradejo denar iz proračuna.
johnsmith
# 12.04.2018 ob 21:40
Ti sanacijski programi so samo nov način pranja denarja iz državnega v privat žep. Isti paraziti, ki povzročajo minus, sedaj kujejo strategije, kako še več "sprivatizirati". Dokler ne uredimo zakonodaje in sodstva, je vse skupaj brez veze.
Guliarth
# 12.04.2018 ob 20:04
Bodo do takrat že naumili kako zadolžiti na novo.
nanook
# 16.04.2018 ob 10:47
Kravl al delfin?
KunteKinte
# 16.04.2018 ob 05:53
Prej bi rekel 2220 :)
runcajz
# 13.04.2018 ob 17:51
Sploh ni dvoma, da se bo to zgodilo leta 2020. Če bo šlo vse po sreči že kar prihodnje leto.
Urediti je treba le še z finančno ministrico , da jim bo tudi v naprej vsako leto plačala 80 milijonov € za pokrivanje izgube in prebarvanje rdečih številk v črne - pozitivni poslovni rezultat.

Smo pa res voli,! Hotel sem napisat volivci , pa so mi voli tudi všeč.
Ejga
# 13.04.2018 ob 06:52
Definitivno bo to leta 20, samo prva cifra je napačna, namesto 2 mora biti 3. Leta 3020 to je to.
Bivši uporabnik
# 12.04.2018 ob 22:28
@becar

Tisti, ki "prosjačijo" in ki so v stiski, ker v delajo in skrbijo za mlada življenja v neurejenem sistemu, so enako krivi za ta nered kot katerikoli naključni državljan.

Bodi srečen, da jim je toliko mar, da iščejo nekakšno rešitev, mogoče bo nekoč kdo tvoj potreboval inkubator.
hospitalit
# 13.04.2018 ob 12:15
Se poznajo kje na svetu kaj podobnega kot je naš ukc?? Podjetje, ki ne sme ustvarjati dobička nima kaj iskati na trgu.
DrMrrr
# 12.04.2018 ob 22:20
Če bom to zares doživel, me peljejo na psihiatrijo (manična epizoda).
galoper
# 12.04.2018 ob 20:29
Fakturirajo naj pogosteje in skrajšajo plačilne roke
Kazalo