Ljubljanski klinični center naj bi še letos dobil direktorja s polnimi pooblastili. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski klinični center naj bi še letos dobil direktorja s polnimi pooblastili. Foto: MMC RTV SLO

UKCL zadnji dve leti vodi zgolj vršilec dolžnosti, najprej Simon Vrhunec, od avgusta dalje pa Andrej Baričič, zato je res že skrajni čas, da največja slovenska bolnišnica dobi generalnega direktorja s polnimi pooblastili.

Čez dva tedna oziroma 25. septembra bo tako objavljen nov razpis in najpozneje v mesecu dni naj bi bil postopek končan. Želje sveta UKCL-ja so, da se na razpis prijavi čim širši krog ljudi.

Če me zdaj vprašate, je odgovor zagotovo da, ni pa nujno, da bo, ko se bo iztekel rok, moja prijava poleg, je na vprašanje, ali namerava kandidirati, odgovoril zdajšnji vršilec dolžnosti Andrej Baričič.

Soglasje k imenovanju generalnega direktorja zavoda da vlada in tu bi Baričič lahko ostal brez podpore, saj v koalicijskih SD-ju in DeSUS-u dvomijo, da je pravi človek za vodenje zavoda s pol milijarde evrov na leto.

Sporno se jim zdi predvsem njegovo lastništvo v številnih podjetjih in povezave z nekdanjim vodstvom UKCL-ja. Svetniki o Baričičevi podjetniški dejavnosti po besedah predsednika Tomaža Glažarja včeraj niso razpravljal in tudi v prihodnje ne bodo, ga pa še vedno podpirajo, pravi Glažar. Tudi zato želijo njegovo mnenje in nabor ukrepov zoper odgovorne na nevrologiji.

Pri tem se je treba predvsem zavedati, da gre za visoko usposobljene ljudi, poudarja Baričič: Pri predlaganju ukrepov je seveda treba skrbno upoštevati, kako ukrepati, da se stroka po nepotrebnem ne zavrže in da se tudi osebno ne dogaja krivica.

Za zdaj še ni znano, kako bodo, če bodo, odgovorni za napake in nepravilnosti odgovarjali, vodstvo zavoda pa je zatrdilo, da nepravilnosti pospešeno odpravljajo, prizadevajo pa si rešiti tudi kadrovsko stisko na oddelku.