Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 22 glasov Ocenite to novico!
Cepivo proti ošpicam
Mnogi starši se izogibajo cepljenju svojih otrok. Foto: Reuters

Dodaj v

V Italiji zaskrbljeni zaradi naglega porasta števila primerov ošpic

Precepljenost le pri 85 odstotkov
17. marec 2017 ob 08:41
Rim - MMC RTV SLO, STA

V Italiji opažajo drastičen porast števila primerov ošpic, za kar naj bi bilo krivo vse večje izogibanje staršev cepljenju svojih otrok.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa se je v prvih treh mesecih letošnjega leta število primerov povečalo za 230 odstotkov. Največ primerov so v zadnjem času opazili v pokrajinah Piemont, Lacij, Lombardia in Toskana. Več kot polovica zbolelih je starih med 15 in 39 let.

Po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje so v celotnem lanskem letu v Italiji zaznali 844 primerov ošpic, samo v prvih dveh mesecih letošnjega leta pa že več kot 700. V enakem obdobju lanskega leta so zapisali 220 primerov ošpic širom Italije.

Kot je sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje, je vzrok za tak porast v številu primerov ošpic vse večje število staršev, ki svojih otrok kljub znanstveno dokazani učinkovitosti cepiva svojih otrok ne cepijo.

Več obolelih se je okužilo v zdravstvenih ustanovah.

Italija je sicer v zadnjem času, da bi omejila čedalje večji upad v precepljenosti prebivalstva, sprejela več ukrepov na tem področju. Med drugim so v več pokrajinah uzakonili pravilo, da je cepljenje tudi pogoj za vpis otroka v javni vrtec.

Precepljenost zaostaja za 10 odstotkov
Italijanska ministrica za zdravje Beatrice Lorenzin je ob podatkih o številu letos zbolelih za ošpicami ugotavila, da kljub nacionalnemu planu soočanja z okužbo z ošpicami ter dejstvu, da je cepljenje proti ošpicam močno priporočano in brezplačno, precepljenost italijanskih dvoletnikov ostaja na komaj 85 odstotkih.

Najnižjo precepljenost proti ošpicam imajo na območju Bolzana (komaj 68 odstotkov), najvišjo pa v Lombardiji (92,3-odstotno). Da bi zaustavili stalno kroženje ošpic v državi, bi morala biti precepljenost 95-odstotna.

Potrebni so hitri ukrepi za zajezitev te bolezni, je poudarila Lorenzinova. Zato bodo po njenih besedah tako na nacionalni ravni kot na ravni pokrajin in regij začeli z dodatnimi dejavnostmi, da bi starše prepričali o pomenu cepljenja proti ošpicam. Lorenzinova pričakuje, da se bodo za to zavzemali tako v lokalnih skupnostih kot zdravstvenih ustanovah.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
vidaest
# 17.03.2017 ob 09:11
Tako je, ko o cepljenju odločajo internetno izobražene mlade mamice. 100 študij dokazuje, da cepivo pomaga, potem najdejo 1, ki v to podvomi in jo vzamejo za suho zlato.
praetor
# 17.03.2017 ob 10:03
Vidaest, točno to! Ko vidim, da so proti cepljenju tisti (predvsem tiste), ki v šoli niso zmogli osnovne poštevanke, so pa z internetom postali strokovnjaki za cepljenje, chemtrailse, TTIP, EU in Brexit, mi res postane slabo. Določena cepljenja morajo biti obvezna, drugače naj potrka socialna.
GORILA
# 17.03.2017 ob 10:10
Kdo bo odgovarjal za zločine proti otrokom?

Ni večjega zločina nad otrokom, kot je debilna mamica!
MatjazP
# 17.03.2017 ob 10:04
Kdo bo odgovarjal za zločine proti otrokom?

To se tudi jaz sprašujem. Kajti dandanes je otroku ne nuditi dobre zdravstvene oskrbe (kar vključuje cepljenje) pravzaprav zločin.
zzivanov
# 17.03.2017 ob 10:00
Internet doktorji,fuj jih bodi.
sunshine
# 17.03.2017 ob 09:57
Nekateri se res igrajo z življenji... svojimi in tujimi. Ne bi si oprostila, če bi zaradi moje neprecepljenosti umrl nekdo, ki se ne more cepiti iz resničnih zdravstvenih razlogov ali mu cepivo ne prime (tudi takih je nekaj odstotkov v populaciji, zato pa je tako pomembno, da je precepljenost prebivalstva čim bližje 100%).
hexen
# 17.03.2017 ob 10:05
tomopaljk
# 17.03.2017 ob 10:02
Najbolje je, da se jih preboli in si trajno imun, tako kot starejši.


Razen če prej ne umreš.
KLIK
Saturn
# 17.03.2017 ob 10:13
Lahko se internet dohterji na glavo postavite, ampak dokazano dejstvo je, da je ravno cepljenje zaslužno za izkoreninjenje prej smrtonosnih otroških bolezni. Če menite, da temu ni tako vas pozivam za ZNASTVENO razlago s preverljivimi DEJSTVI kaj je sicer na izkoreninjenje bolezni vplivalo.
Upati na to ,da bo vaš otrok zdrav, kljub temu da ga ne cepite, ker je toliko ostalih okoli njega cepljenjih, je pa moralno sprevrženo in ne zdrži preverjanja z množičnimi ponovitvami. Dokaz za to je dogajanje v Italiji. Aja, vi mislite da tega dogajanja ni, je le PR farmacevtske industrije, sory pozabil...
Valuk_
# 17.03.2017 ob 10:12
Jaz ne razumem kje je sploh problem.

Tudi če imajo cepiva stranske učinke je to eden na 1000, verjetno je številka še večja. A kaj je druga opcija? Na tisoče hudo bolnih otrok? Ne vem zato pa imamo vlado in institucije in se odločijo in sankcionirajo tiste, ki ne sodelujejo. Pač izračun je jasen. Vem, da se vedno pol kaka sentimentalna zgodbica, ki je seveda vedno huda za tistega ki prizadane, najde in kroži po medijih, a tako se ne dela. Zaščiti je treba čim večje število populacije.

Druga nebuloza, ki pa jo slišim, da pač je moja stvar če bom cepil, saj ti pa svoje kar cepi. Saj ne gre zato, ogromno je otrok, ki se ne morejo cepit zaradi kroničnih bolezni ali drugih zdravstvenih težav. In zdaj zaradi svojega egoizma in neumnih internetnih člankov, postavljaš v nevarnost še njih? Kako si lahko, nerad to rečem, ampak res tak buksl?
TineB
# 17.03.2017 ob 10:17
Oprostitev od cepljenja bi morala biti mogoča le v primeru zdravstvenih razlogov (imunsko oslabljeni otroci itd), za vse ostale pa OBVEZNA. Če bi se kdo od staršev upiral, naj ga začne CSD obravnavati zaradi zanemarjanja otroka.

Sicer pa, obdobje brezmejnega liberzalizma in svobode, ko si je vsak vse lahko dovolil, se počasi, a vztrajno izteka. Trend je jasen: omejevanje.

Vse ima svoje meje. jing-jang. Če se začne pravice , izjeme, svobodo izkoriščati, nihalo zaniha nazaj. Vedno je tako bilo in vedno bo. Uravnoteženje. In enako je v obratni smeri: ko je omejevanja preveč, nihalo zaniha v smer več svobode. In danes je te v določenih primerih pač malo preveč, no. V poplavi "google strokovnjakov".
ginza
# 17.03.2017 ob 10:04
V Romuniji je od septembra lani zbolelo že 3400 ljudi in umrlo 17 otrok.
MatjazP
# 17.03.2017 ob 10:15
tomopaljk
# 17.03.2017 ob 10:02
Najbolje je, da se jih preboli in si trajno imun, tako kot starejši.


Genialno! Prav ta ideja .. z dodatkom, kot je napisal

hexen
Razen če prej ne umreš.


je potrebno preboleti onesposobljen virus, ki te ne ubije.
Bravo, odkrili smo osnovno idejo cepljenja.
TineB
# 17.03.2017 ob 10:34
@medo21

Smrti otrok so tudi zaradi anafilaktičnih šokov pri zavžitju penicilinskih antibiotikov. Boš zaradi tega odrekla svojemu otroku antibiotike v primeru bakterijskih infekcij? Verjetno ne, kajne.

In primerov, ko otroci zaradi takšnih ali drugačnih reakcij na različna ZDRAVILA ostanejo trajno prizadeti ali celo umrejo, ni malo. Se dogajajo. Tako kot zapleti pri cepljenju.

Pa se - iz meni neznane histerije - problematizira te OBSKURNE primere le pri cepljenju. Ker dejstvo je, da medikamenti povzročajo tudi življenjsko ogrožujoče reakcije in posledice pri nekaterih posameznikih. Tega se ne da vnaprej vedeti in preprečiti. Pa vseeno zdravila uporabljamo in jim zaupamo - ker so KURATIVA in že voda v grlo teče. "Problem" so pa cepiva, ker so PREVENTIVA in "niso nujna" , ker otrok še ni bolan in se starši lahko izmišljujejo.

Če bi tvoj otrok imel ošpice in bi mu cepivo kot zdravilo, kurativa, pomagalo, ne bi nič o stranskih učinkih premišljevala, tako pa ...

Kot sem že enkrat rekel: če otroka ne cepiš, mu lahko ogroziš s tem življenje kdaj v prihodnosti, ko bo npr hči noseča in izpostavljena ošpicam; ali sin onkološki bolnik z oslabljenim imunskim sistem in izpostavljen mumpsu; ali kdo od vnukov težko bolan, pa mu bo necepljen starš prenesel kak virus itd.

Ta FOBIJA pred cepivi je iracionalna in ima lahko usodne posledice za vaše otroke in vnuke v prihodnosti. Kot sem opisal.

Kaj pa, ko bi vaš necepljen otrok (ki ni bil cepljen zaradi izgovorov staršev) okužil drugega necepljenega otroka (ki ni bil cepljen iz objektivnih zdravstvenih razlogov) in bi ta težko zbolel ali celo umrl - bi lahko živeli s tem na vesti? Ko bi zaradi vašega otroka umrl drug otrok?

Preventiva ima svoj namen in učinek. Ravno tako kot kurativa. A pri slednji velika večina nič ne komplicira, pri preventivi pa poišče vse mogoče abotne izgovore. Go figure!
Vongobongo
# 17.03.2017 ob 10:26
medo21

Zaradi enega otroka, ki je slabo reagiral na cepivo. Spravljas v nevarnost par tisoc drugih otrok. Res neodraslo in sebicno pocetje!!
Jakob Mali
# 17.03.2017 ob 11:13
Internetno izobražene mamice mi jamrajo, da je težava, če je otroku dva dni po cepljenju slabo. Da zboli za ošpicami in ostalimi nevarnimi boleznimi jih očitno ne skrbi. Žalostno.
BojanD
# 17.03.2017 ob 10:44
Npr. tale slika, @medo21, tokrat za Nizozemsko.
LINK

Kaj sedaj? So podatki napačni? Zarota? Ali se vam ne ljubi več debatirati o tem?
Kefren
# 17.03.2017 ob 10:36
@medo 1) največ obolelih je v območju kjer je precepljenost največja
Ti se hecaš ali si samo ignorant? Za ošpicami v afriki in aziji letno še vedno umre skoraj 100.000 ljudi, skoraj izključno na območjih kjer ni cepiv. Dvajset let nazaj, pred obsežnimi cepivskimi kampanijami (s katerimi po tvojih zarotah verjetno želijo omejiti prebivalstvo) so bile te številke še v miljonih.
Korošec
# 17.03.2017 ob 11:00
Sploh ne vem zakaj morajo ljudje še hodit v šole in opravljat težke študije kot so medicina, elektro, strojništvo, fizika, pravo če pa je dovolj, da se izobraziš po youtubo in facebooku, ter veš več kot vsi tile skupaj.
MatjazP
# 17.03.2017 ob 10:40
Rojevanje otrok nazadnje povzroči njihovo smrt.

Naj še tu apliciramo antivax logiko?
ma_ri_bor
# 17.03.2017 ob 10:38
Na poti v šolo žal tudi umirajo otroci. Ampak izobrazba ni zlo, ali ?
ma_ri_bor
# 17.03.2017 ob 10:46
Oslovski kašelj, davica, mumps, rdečke, ošpice, črne koze...koliko od inetrnetno izobraženih mamic sploh pozna vse nevarne otroške bolezni, ki so zaradi precepljenosti praktično nenevarne ? So pa pred recimo sto leti terjale hudo smrtnost med otroki. Vprašajte babico recimo (če se je rodila pred drugo vsetovno vojno), koliko bratov in sester ji je umrlo v otroštvu in zakaj.
BojanD
# 17.03.2017 ob 10:36
@medo21, par opazk:
- rad bi vir za vašo trditev, da je največ obolelih tam, kjer je precepljenost najvišja. Najbrž se zgolj zanašate na ta članek, kjer je Lombardija omenjena kot najbolj precepljena (še vedno pa ne dovolj) in je omenjena kot ena od regij, kjer je obolelih največ. Ampak Lombardija je po prebivalcih daleč največja regija, tako da ni presenečenje, da je tam obolelih veliko.
- kakršnekoli podatke boste dobili, si boste že izmislili razlog, da so za vse kriva cepiva. Na koncu imate pa še vedno aduta, češ da je vse zarota
- tako je, velik delež tistih, ki ne cepijo, so izobraženi ljudje, ki mislijo, da z googlanjem vedo več kot strokovnjaki, ki področje študirajo desetletja.
Vongobongo
# 17.03.2017 ob 10:17
Jz bi kaznoval.vsakega starsa , ki noce cepit otrok.
Emsho
# 17.03.2017 ob 13:09
Uf, spet vse z glave, brez dokazov. Me zanima, če bi se starši enako odločali, če bi jim predstavili številke. Na žalost teh ne pozna tudi veliko zdravnikov...

Obstajajo neodvisne inštitucije po svetu ki se ukvarjajo z ocenjevanjem tveganja, tako da pregledajo vso razpoložljivo medicinsko literaturo na svetu in podajo rezultate (pluse in minuse), ki so razumljivi navadnim ljudem. Neodvisni podatki (neplačani, nesponzorirani, z dobro zastavljenih študij) za ošpice so naslednji:

Učinkovitost cepljenja, če 10.000 ljudi izpostavimo virusu ošpic:
- jih v necepljeni skupini za ošpicami zboli 9310, v cepljeni skupini pa 93-745.
- jih v necepljeni skupini 93 - 559 zboli s pljučnico, v cepljeni skupini pa 1-45.
- jih v necepljeni skupini 5-9 zboli z vnetjem možgan (encefalitis), v necepljeni 0-2
- jih v necepljeni skupini umre zaradi okužbe 9-28, v cepljeni 0-2

Škodljivost cepljenja, na 10.000 cepljenih:
- 0-1 trombocitopenija (pomanjkanje trombocitov)
- 2-16 dobi vročinske krče kot posledico
- alergijske reakcije so zelo redke (sporadične)

- ni povezave med cepivom in avtizmom - študija, ki je bila objavljena v 1998, je bila dokazana (večkrat, od različnih avtorjev) kot prevara.

VIR: https://www.harding-center.mpg.de/en/health-information/fact-boxes/vaccines/measles

(vir povzema tudi Cochrane review iz leta 2012)
BojanD
# 17.03.2017 ob 11:22
=bolezni so v veliki meri izkoreninile higiena in drugačen način življenja in ne tvoja cepiva=

Spet alternativna zgodovina, ki jo je @pazi_mina pobral na internetu:
SLIKA
BojanD
# 17.03.2017 ob 11:20
@pazi_mina, seveda se to ne nanaša samo na vrtec, ampak tudi na šole in fakultete, pač po vzoru Kalifornije.

Vidim, da si naredil svojo študijo in prišel do zaključka, da so necepljeni precej bolj zdravi kot cepljeni. Lahko poveš, kje si to študijo objavil?
Seesaw
# 17.03.2017 ob 11:18
Bi rad videl junaka, ki se ne bi cepil proti steklini.
hepan
# 17.03.2017 ob 11:09
Pri nas je lepo, ko se nekateri lahko slepajo na cepljenost mojega otroka. Mamice pa ujckajo svoje soncke doma
MatjazP
# 17.03.2017 ob 10:34
Verjemite, da nas je kar nekaj, ki ne cepimo iz poštenega razloga, ne zaradi forumov. Mene osebno je pediater vprašal zakaj, če sem preveč prebirala forume.

Verjamem, da vsak, ki ne cepi otroka, to naredi ker je prepričan da je to dobro.

Problem je samo to, da je nekatere ljudi zelo lahko prepričati v neumnosti.

Ko sem mu povedala ime in priimek otroka, ki je izhajal iz naše družine, danes pa je mrtev zaradi cepljenja...nisem dobila niti enega vprašanja več.

Še veliko več imen in priimkov je otrok, ki so umrli, ker niso bili cepljeni.
Tako da tvoja logika nekoliko škripa.
BojanD
# 17.03.2017 ob 11:15
=Kolkokrat sem vam že povedal...samo se vi špikajte...tudi naše doze lahko vzamete, da bo 100% primlo !=

V redu, samo sem siguren, da boš ti prvi, ki bo kričal "segregacija", ko tvoj otrok ne bo smel v vrtec. Tvoja odločitev, tvoje posledice.
favory
# 17.03.2017 ob 10:46
Samo za majhen zgodovinski spomin. Okoli leta 1848 so ošpice zašle na Havaje, kjer do tedaj te bolezni niso poznali in seveda nihče ni bil cepljen. Posledice? Umrla je tretjina prebivalstva Havajev...res pa so tisti, ki so preživeli, bili potem imuni..
vnk
# 17.03.2017 ob 13:04
Ko bodo cepiva garantirano 100% varna bom cepil svoja otroka, do takrat pa ne hvala.

Saj tudi ko prečkaš cesto, ni 100% garantirano, da te ne bo kdo zbil ali pa tvojega otroka. Enkrat se moraš sprijaznit, da 100% obvarovat svojega otroka ne moreš, lahko zreduciraš le riziko. In če pogledaš statistiko, ter kaj cepljenje preprečuje, hitro ugotoviš, da si s tem izbral možnost, kjer je manj % možnosti za slabši izid. Je pa še to pomembno, ti živiš v družbi, torej nimaš obveznosti samo do svojega otroka, ampak tudi do tistih, ki se upravičeno ne morejo cepit zaradi zdravstvenih razlogov.
ajvard
# 17.03.2017 ob 12:25
MatjazP

bo internetna mamica na pametnem telefonu posurfala kaj je storiti in bo to povedala zdravniku.
pa numerologinjo in vedeževalko bo poklicala, ker ona tudi gotovo ve, kje seje zataknilo v čakrah.
Emsho
# 17.03.2017 ob 13:16
Za večino cepiv imamo, za razliko od zdravil, neverjetno dobre rezultate učinkovitosti. Samo ljudem nihče ne upa povedati, da z veliko medicinskimi intervencijami tudi škodujemo. Pri klasičnih zdravilih bistveno bolj, pa jih kljub temu sprejemamo, ker je koristi bistveno več.

Največji absurd pa je ta isti starši, ki ne želijo cepljenja pogosto sami živijo na tabletah ali pogosteje prehranskih dopolnilih, ki so sploh raziskovalno, strokovno in nadzorno v srednjem veku in strokovni argumenti za uporabo le teh (podobno kot pri študijah prehrane) so miks religije in fanatizma.
MatjazP
# 17.03.2017 ob 12:59
quarwalook

Ko bodo cepiva garantirano 100% varna

Ko bodo avtomobili 100% varni, se bom vozil, do takrat pa sedim na kavču.
Ko bo hrana 100% varna, bom jedel, do takrat pa stradam.
.
.
.
MatjazP
# 17.03.2017 ob 12:27
pa numerologinjo in vedeževalko bo poklicala, ker ona tudi gotovo ve, kje seje zataknilo v čakrah.

Nisi na tekočem. Nove "stargate" terapije delujejo neposredno na mitohondrije in telomere!
MatjazP
# 17.03.2017 ob 12:16
še za avto voziti potrebuješ izpit.

otroka ima pa lahko vsak cepec. in zraven še zahteva pravico, da sam glede na FB znanje, odloča o njegovem zdravju ter o zdravju celotne okolice.


Temu dodajmo še to, da če mu internetno zdravstvo odpove, ima še vedno na voljo zastojn urgenco, ki se ji iz neznanih razlogov nihče ne odpove.
Korošec
# 17.03.2017 ob 11:41
Ste smešni nekateri, isto kot bi mi otroka stresla poškodovana napeljava, ki se pojavi enkrat na par miljonov izdelkov in bi se potem spravil na celotno elektro industrijo in učil elektro inženerje, da ohmov zakon ne velja. Neki kurjeki, ki prebero par člankov ali imajo njihovi otroci stranske učinke, učijo mikrobiologe in imunologe kako se stvari streže, raje se nehajte smešit.
MatjazP
# 17.03.2017 ob 11:40
Moj otrok zame pač ni statistika !

No, saj prav to. Tvoj otrok zate res ni statistika, je pa tvoja odgovornost, na katero stran statistike se bo vpisal.
tanj
# 17.03.2017 ob 11:20
Mah, naj se bojijo virusa. Mi se ga prav nič ne bojimo :-) Jih poznam ene par, ki so se fejst potili, ko so ošpice izbruhnile na razstavi psov v Vrtojbi še ne tri leta nazaj. Nisi smel niti pomislit na to temo, kaj jo šele odpret. Na njihovo srečo je precepljenost v Sloveniji še vedno pri 93%, kar ravno še ne dovoljuje izbruha. No, ne po njihovi zaslugi, se pa šlepajo na tem, to pa ja.
BojanD
# 17.03.2017 ob 11:14
@pazi_mina, skoraj siguren sem, da so na RAI povedali, da zbolevajo tudi cepljeni otroki, kar seveda ni nič novega. V dobro (a še vedno premalo) precepljenih populacijah se lahko zgodi, da je obolelih cepljenih še celo več kot obolelih neprecepljenih v absolutnem številu. A spet, ko to primerjaš glede na število populacij, je jasno, da je obolelih cepljenih relativno precej manj kot necepljenih.
sumljivac
# 17.03.2017 ob 11:01
Ne vem koliko internetnih mamic ve, da tudi zdajšnja generacija zdravnikov slabo pozna te bolezni (ker jih praktično ni bilo), in jim je zato še toliko bolj nevarno izpostavljati otroka.

Ne vem koliko internetnih mamic ve, da se bolezni, ki so praktično izginile, ponovno pojavljajo ravno zaradi njihove arogance in sebičnosti.
A kljub temu praviš, da je vseeno bolje, če se zdravijo z internetom še naprej.
georgewasbest
# 17.03.2017 ob 10:51
internet je zelo dobro orodje, s katerim lahko dostopamo do miljavžent informacij v vsakem trenutku. problem nastane, ko folk ne filtrira več informacij in hkrati verjame samo tisto, kar hoče. potem pa je hudič, ko iz svojih lukenj prilezejo takšni in drugačni google strokovnjaki, ki mislijo da so požrli vso znanje sveta, in tukaj smetijo s svojo kvazi bistroumnostjo. prosim, ne delajte nam tega...
AM
# 17.03.2017 ob 10:39
"V Italiji opažajo drastičen porast števila primerov ošpic, za kar naj bi bilo krivo vse večje izogibanje staršev cepljenju svojih otrok."

Tudi pri nas se bo to zgodilo, če se bo vse več staršev odločilo da otrok ne bodo cepili.
ajvard
# 17.03.2017 ob 12:12
še za avto voziti potrebuješ izpit.

otroka ima pa lahko vsak cepec. in zraven še zahteva pravico, da sam glede na FB znanje, odloča o njegovem zdravju ter o zdravju celotne okolice.

tovrstni otroci so zlorabljeni s strani butastih staršev. edini primerne ukrep je odvzem otroka. kot v ostalih primerih, ko nekdo zlorablja/zanemarja otroka.
svabo
# 17.03.2017 ob 12:10
V družbi, ki temelji na družbenem dogovoru, katere osnova je individualna odgovornost je nujno TAKOJ spremeniti pravila tako, da otroci, ki niso cepljeni ne smejo obiskovati vrtcev in šol. Družba je obvezna zaščiti zdravorazumsko večino populacije, pred neodgovornimi, da ne rečem ideološkimi zaslepljenci. Ogrožanje družbe zaradi norosti določenih ljudi je potrebno preprečiti radikalno. Radikalizem se lahko zatre izključno z radikalnimi potezami.
stepovsek
# 17.03.2017 ob 11:25
Vsem staršem, ki ne cepijo otrok, prepovedat vpis v vrtce. Tako kot so naredili sedaj v Avstraliji, ali pa tako kot majo v Avstriji, kjer cepljenje ni obvezno a otroka ne boš mogel vpisat v nobeno izobraževalno enoto, ker vrtci in šole same ne dovolijo ne cepljenim otrokom obiskovat njihovih enot.

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/03/
14/australia-ban-children-have-not-vaccinated-childcare-centres/
Korošec
# 17.03.2017 ob 11:18
@pazi_mina
Včeraj je bil prispevek na RAI, škoda ker ne poveste da so zboleli cepljeni otroci !


Se vidi, da neki bluziš na pamet brez vsakega medicinskega znanja kako cepljenje sploh deluje, če bi imel neko znanje bi vedel da cepljenje ne nudi 100% zasčite ampak je celotna čarovnija v precepljenosti, ki preprečuje, da bi določena bolezen prešla v epedimijo. Podobno kot če izbruhne požar v lesenem objektu z slamnato streho ali v objektu, ki je grajen protipožarno, požar lahko izbruhne v obeh, samo je čarovnija v tem koliko se bo razširil in kako hitro, tako se določena bolezen obnaša v populaciji.
Shalabayzer
# 17.03.2017 ob 11:15
Jaz bi posedel vsakega anti-cepivca pred ekran gledat posnetke otrok z boleznimi ki se jih da preprečit s cepljenjem.

Naprimer oslovski kašelj:

hexen
# 17.03.2017 ob 10:50
praetor
# 17.03.2017 ob 10:03
Določena cepljenja morajo biti obvezna, drugače naj potrka socialna.


Da. Gre ne samo za povzročanje splošne nevarnosti ampak tudi zanemarjanje otroka, čemur bi moralo slediti stopnjevanje denarne kazni do končnega odvzema otroka.
Kazalo