V Splošni bolnišnici Izola so se odzvali na očitke. Foto: Mateja Brežan, Radio Koper
V Splošni bolnišnici Izola so se odzvali na očitke. Foto: Mateja Brežan, Radio Koper
Mladen Gasparini
Ne izstopamo po neučinkovitosti, pravi Gasparini. Foto: Mateja Brežan, Radio Koper

V Splošni bolnišnici Izola so se odzvali na očitke o slabem poslovanju in neučinkovitosti zaposlenih ter pojasnili ozadje težav z izplačilom januarskih plač.
Izolska bolnišnica ima danes za dobro tretjino več zaposlenih kot pred 12 leti, število vseh pregledov, ki jih opravijo, pa je višje za več kot 60 odstotkov, poudarjajo. Vzroke za slabo finančno stanje vidijo predvsem v tem, da jim Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne priznava programa, ki ga dejansko izkazujejo potrebe. Enako delo je v različnih primerljivih bolnišnicah drugače vrednoteno, v Izoli je plačano slabše.
Bolnišnica je po deležu urgentnih pregledov na četrtem mestu v Sloveniji. "Po teh podatkih v ničemer ne izstopamo po neučinkovitosti, prej bi rekel obratno," poudarja predstojnik oddelka za kirurgijo Mladen Gasparini.

Pacienti tudi iz drugih regij
Skoraj 18 odstotkov pacientov prihaja iz drugih regij. "Ne moremo in ne smemo jih odsloviti, a ker niso planirani, jih ima Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije za presežne in jih ne plača," pravi strokovni direktor Felice Žiža. "Za lansko leto smo izračunali, da smo zato, ker smo sprejeli 1.300 pacientov več, ustvarili 2.400.000 evrov izgube, ker smo opravili dodatnih 22.000 ambulantnih pregledov, pa še 400.000 evrov izgube. Skupaj je to 2.800.000 evrov."

Poslovanje bolnišnice bi sicer utegnili uravnotežiti z aprilom, dodaja v. d. direktorja Radivoj Nardin: "Mi bomo imeli z dobavitelji težave do konca marca oziroma do poračuna. Ko bomo dobili poračun za leto 2014, bomo lahko poravnali pogodbene obveznosti, za katere smo se dogovorili."

Dolgovi iz preteklosti
Ostajajo pa še izgube iz preteklosti in dolgovi dobaviteljem, ki jih je treba pokriti. Dobaviteljem dolgujejo šest milijonov, tri milijone enotnemu zakladniškemu računu, dva milijona je še kratkoročnega posojila, ki ga morajo vrniti državi, mesečno pa odplačujejo tudi posojila za energetsko sanacijo. Vodstvo kljub temu napoveduje izhod iz likvidnostnih težav že v kratkem.