Zdravje

Poudarki

  • Kondom najboljša zaščita
  • Oralni spolni stik enako tvegan
  • Aplikacije za "hitre zmenke"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 29 glasov Ocenite to novico!
false
Uporaba kondomov je najboljša zaščita. Foto: MMC RTV SLO/EPA
false
Čas dopustov predstavlja povečano tveganje za prenos spolno prenosljivih okužb. Foto: Reuters
       Kondom in v tujini dosegljiva različica za ženske femidom sta edina, ki preprečujeta stik sluznice in spolnih tekočin ter morebitno prisotnih sledi krvi, pravilna uporaba neoporečnih in nepoškodovanih kondomov tako predstavlja najzanesljivejšo zaščito.       
 Evita Leskovšek, NIJZ
false
Številna zdravila se uspešno spopadajo z virusom HIV in okuženim podaljšujejo življenje. Foto: EPA
false
Brezplačno dosegljivost kondomov, vsaj za mlade, so "odločevalci" vsakokrat zavrnili. Foto: EPA
HIV, aids
Najbolj usodna je okužba z virusom HIV. Foto: EPA

Dodaj v

Za vzpon spolno prenosljivih bolezni krive aplikacije za "hiter seks"?

Kondom je najboljša zaščita
27. september 2016 ob 06:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Polemika okoli kontracepcijskih tablet je priložnost, da znova predlagamo brezplačne kondome, vsaj za mlade, kar je bilo kljub strokovni upravičenosti vsakokrat zavrnjeno."

Čas dopustovanja in poletnih avantur z "neznanci", ki predstavljajo povečano tveganje za prenos spolno prenosljivih bolezni in okužb, je za nami. Problematične v smislu tveganja za okužbo pa so zadnje čase vse bolj tudi moderne tehnologije, ki omogočajo hitre zmenke in menjave partnerjev "on-line", je za MMC pojasnila doktorica Evita Leskovšek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Na pohodu so različne spletne strani in aplikacije, ki omogočajo še hitrejše navezovanje stikov in 'hiter seks'," je razkrila enega od glavnih vzrokov za povečevanje števila novoodkritih okužb s spolno prenosljivimi boleznimi.

Hkrati zaradi osredotočenega poročanja o uspehih zdravljenja ljudje postajajo vse bolj brezskrbni in vedno bolj opuščajo preventivo, na inštitutu zato opažajo vztrajno naraščanje števila okužb. Zadnja leta je tematika preventive in zdrave spolnosti v primerjavi z uspehi medicine v medijih dobila manj pozornosti, to pa je "dvorezen meč", je opozorila.


Oralni spolni stik enako tvegan
Na vprašanje, kdo vse bi se moral testirati po vrnitvi z dopusta, je odvrnila, da prav vsak, ki je imel nezaščiten spolni odnos z "neznano" osebo, kar pomeni, da ne gre za stalnega zvestega partnerja. "Ob vsakem tveganem spolnem vedenju, to je nezaščiten spolni odnos, še zlasti v državah z visoko prevalenco z virusom HIV ali s promiskuitetno osebo, osebo, ki si je kadar koli vbrizgala droge ali se tetovirala z okuženo iglo. Tveganje predstavljajo tudi vsi invazivni posegi v telo v državah z nizkimi higienskimi in zdravstvenimi standardi, kar zlasti velja za prenos virusnih hepatitisov ter virusa HIV," je navedla in hkrati poudarila, da marsikdo pozablja, da je oralni spolni stik enako tvegan.


Okužbe z virusi HIV in hepatitisa so zahrbtne, saj okuženi lahko leta ne opazi nobenih znakov in se počuti popolnoma zdrav, bolezen pa je med tem naredila nepopravljivo škodo. Drugače je z nekaterimi drugimi spolnimi boleznimi, ki jih hitro opazimo, s spremembami na zunanjih spolnih organih, rdečico, bolečinami, srbečico ali izcedkom.

Inkubacijska doba od nekaj dni do nekaj tednov
Vsega nekaj dni po tveganem odnosu bi test že lahko pokazal okužbo, v nekaterih primerih pa bi trajalo nekaj tednov, je pojasnila strokovnjakinja z inštituta za javno zdravje in dodala, da je inkubacijska doba odvisna od moči posameznikovega imunskega sistema ter morebitne prisotnosti drugih bolezni. V vsakem primeru je nujen čimprejšnji obisk in posvet pri osebnem zdravniku, dermatovenerologu ali infektologu, je svetovala.

Brezplačno ali samoplačniško ter anonimno se je mogoče testirati zgolj na okužbo krvi z virusi HIV, hepatitis B in hepatitis C, in sicer na Kliniki za infekcijske bolezni v Ljubljani ali na drugih testirnih mestih po Sloveniji. Za test vseh drugih spolno prenosljivih bolezni pa je potreben obisk osebnega zdravnika in napotnica. "Na žalost še vedno nimamo urejenega direktnega dostopa do dermatovenerologa brez napotnice. Tako je najenostavnejša pot prek izbranega osebnega zdravnika, kjer naj bi veljal zaupni odnos, kar velja tudi za mladostnike, ki imajo tudi možnost obiska specialista šolske medicine in ginekologa," je pojasnila.
.

Zahrbtna okužba s klamidijo
Bakterija Chlamydia trachomatis je najpogostejša povzročiteljica bakterijskih spolno prenosljivih okužb pri nas in v največji meri prizadane mlade odrasle osebe. Okužba lahko poteka povsem brez bolezenskih znakov, lahko pa jih povzroča, in sicer pri moških najpogosteje vnetje sečnice, pri ženskah pa vnetje rodil.
.
Večina okuženih s klamidijo sploh ne ve, da jo imajo. Kar 70 odstotkov okuženih žensk po navedbah NIJZ-ja namreč ne izrazi prav nobenih bolezenskih znakov, a kljub temu lahko pride do poškodb rodil in neplodnosti, možni pa so tudi življenjsko ogrožajoči zapleti, kot je zunajmaternična nosečnost. Pri moških je odstotek okuženih brez kliničnih znakov nižji, pri 60 odstotkih.
.
Klamidijska okužba spada med eno najpogostejših, saj je bilo samo v letu 2014 prijavljenih 270 primerov, a to število podcenjuje visoko pogostost okužb med prebivalstvom, kar je posledica majhnega obsega testiranja za klamidijo, še navajajo na inštitutu.


.
Kondomi najboljša zaščita
Zlovešče naraščanje prisotnosti spolnih bolezni, tako globalno kot pri nas v Sloveniji, je opazno že vrsto let, še posebej po nastopu zadnje ekonomske krize, je izpostavila Leskovškova in dodala, da je eden izmed vzrokov za brezskrbnost mladih in posledično uspešno širjenje okužb pri nas tudi dejstvo, da v Sloveniji še vedno nimamo sistemsko urejene vzgoje za zdravo spolnost v šolskem sistemu.

"Kondom in v tujini dosegljiva različica za ženske femidom sta edina, ki preprečujeta stik sluznice in spolnih tekočin ter morebitno prisotnih sledi krvi, pravilna uporaba neoporečnih in nepoškodovanih kondomov tako predstavlja najzanesljivejšo zaščito," je poudarila.

Nedavno so dvignili veliko prahu predlogi, da bi nekatere kontracepcijske tabletke postale plačljive. Bi morali biti kondomi kot najboljša kontracepcija, ki ščiti tudi pred spolno prenosljivimi okužbami, prav tako dostopni brezplačno? "S kontracepcijskimi tabletami zdravimo tudi druge bolezni, npr. hormonske motnje, akne. Moje mnenje je, da morajo hormonske tabletke biti dosegljive brezplačno kot številna druga zdravila in da je ukinjanje te pravice tako za ženske kot za stroko velik korak nazaj. Je pa nastala situacija in polemika seveda priložnost in izziv, da odločevalcem znova predlagamo brezplačno dosegljivost kondomov, vsaj za mlade, ki je bila kljub strokovni in stroškovni upravičenosti vsakokrat zavrnjena," je opozorila na gluha ušesa "odločevalcev".

Najbolj ogroženi homoseksualci
Medtem ko so v svetovnem merilu najbolj ogrožena skupina mladi, so to pri nas moški, ki imajo spolne odnose z drugimi moškimi, je navedla Leskovškova in dodala, da se ti najpogosteje okužijo v srednjih letih, včasih pa med novoodkritimi primeri zaznajo tudi predstavnike starejše generacije. Poleg virusa HIV se v zadnjem času po njenih besedah najbolj povečuje število okužb s trihomonozo, gonorejo, sifilisom ter virusnimi hepatitisi.

V Sloveniji sicer ostaja "najzahtevnejša" bolezen še vedno okužba z virusom HIV oziroma aids, saj je ob nediagnosticiranju in nezdravljenju še vedno usoden, je sklenila.

Gorazd Kosmač
Prijavi napako
Komentarji
damjannoo
# 27.09.2016 ob 06:56
Kje se dobi ta aplikacija? jaz bi hitro sexal
Krimsky
# 27.09.2016 ob 07:12
Veljalo bi ločiti pomen dveh izrazov: kriv in omogoča.
~
Kadar pišem o tem, da nove oblike računalniškega izsiljevanja OMOGOČA bitcoin, nikoli ne napišem, da je bitcoin KRIV, ampak zgolj to, da omogoča anonimna plačila.
Prav tako aplikacije za hiter seks niso KRIVE, ampak zgolj omogočajo. Tako kot kuhinjski nož ni KRIV, če ga kdo uporabi nenamensko. Aplikacija ni nekaj živega z inteligenco, da bi bila lahko kriva.
~
V naslovu prispevka je tako besedica KRIVE napisana neustrezno, pompozno, zavajajoče ... (in klike pridobivajoče) ...
meimei
# 27.09.2016 ob 07:09
Kdorkoli je uporabljal tole aplikacijo ve, da redkokdaj pride sploh do spoznanja v živo, kaj šele do seksa.

Hiter seks, pa se zgodi, če greš na kak 'house party', zvečer v lokal, na morje,... niso krive samo aplikacije.
pašeresje
# 27.09.2016 ob 06:55
ljudje naj nekaj odgovornosti prevzamejo tudi sami.
to bo to
# 27.09.2016 ob 07:38
Otrok bo več, ko bodo mladi imeli prej stabilno službo, kraj, kjer bodo lahko skupaj s partnerjem živeli in ne se tlačli pri starših, če imajo srečo, bodo stroški vrtcev nižji in tudi OŠ res zastonj. Kontracepcija tu nima čisto nobene veze.
Samo št. splavov bi se povečalo.
Binder Dandet
# 27.09.2016 ob 07:08
"Na pohodu so pametne aplikacije za "hiter seks"."

Ste morda mislili aplikacije za pametne telefone?:)

"Za vzpon spolno prenosljivih bolezni krive aplikacije za "hiter seks"?"

Enkrat beremo, da današnja mladina ne seksa toliko kot je mladina nekoč. Drugič beremo, da pri mladih starostne meje padajo, ampak so tudi bolj odgovorni. Tukaj beremo o vzponu prenosljivih bolezni?!?!?!? Kdo jih prenaša? Srednja in starejša neodgovorna generacija?:D

Poznam pa ne nikogar, ki bi preko appa prišel do seksa. Niti ne vem, kateri app bi to naj bil za Slovenijo. Si predstavljam, da če bi obstajal, bi se ziher kdaj zafrkavali.
Skippy
# 27.09.2016 ob 07:35
Kondomi so plačljivi in prav je tako, naj bodo tudi tabletke.

Kadilci preplačajo svoje zdravljenje, alkoholiki prav tako, zobozdravstvo je že sedaj bolj ali manj plačljivo ... Ali mi lahko poveš, v čem je potem še sploh smisel zdravstvenega zavarovanja, če moramo vse posebej plačati? Da plačujemo debelim milijon njihovih problemov?

davkoplačevalce, ki plačujemo drugim te tabletke in po novem še kondome?!?

Nič ne plačaš ti, ampak si preko zavarovanja 90% žensk to plača kar samo. A naj 100-300 evrov na mesec dajo in ne morejo dobiti tabletk za 5 evrov?
friks
# 27.09.2016 ob 08:00
Za vzpon spolno prenosljivih bolezni krive aplikacije za "hiter seks".

V tem stavku bi morala biti v narekovaju beseda "krive". Aplikacija namreče ne more biti zares kriva, ampak so to neodgovorni uporabniki.
boroč
# 27.09.2016 ob 08:36
Okužbe z virusi HIV in hepatitisa so zahrbtne, saj okuženi lahko leta ne opazi nobenih znakov in se počuti popolnoma zdrav, bolezen pa je med tem naredila nepopravljivo škodo
------------------------------------------------------------------
Nobene besede ni o tem, da ljudje nismo živali, da moramo uporabljati pamet... Nobene besede o popolni odgovornosti za svoje zdravje.
Lahko je kondom brezplačen, a zdravljenje za neodgovoren seks z "neznano" osebo ... bi moral oboleli plačati iz svojega žepa, če nima denarja pa starši zaradi napačne vzgoje.
veza
# 27.09.2016 ob 06:50
samba
# 27.09.2016 ob 06:45

država smo mi vsi, iz naših žepov gre...
Anar Hija
# 27.09.2016 ob 10:56
Po mojem se ljudje, stari tam, 85, 90 let, če so še kolikor toliko čilega duševnega zdravja, upravičeno zgražajo nad tegobami današnje mladine.
tvojfrend
# 27.09.2016 ob 09:49
Le kdo zboleva za AIDS? Fantje, ki seksajo s puncami brez kondoma?MSM = moški, ki ima spolni kontakt z moškim
Gams
# 27.09.2016 ob 08:42
Aplikacije so res pohitrile vso stvar, saj bi se na teden lahko srečal z več posameznimi partnerkami, ampak se zadovoljim le s kakšno tu in tam se mi ne da vozit po vsej Sloveniji le za en seks.
Skippy
# 27.09.2016 ob 08:31
@el CARTEL
se strinjam s tabo. Slovensko zdravstvo je totalni nateg. Plačujemo večkratno za eno in isto stvar in nikoli ni konec. Še nove dajatve si izmislijo.

In potem še slišimo, kako eni plačujejo za kontracepcijske tabletke - kot da 90% ljudi od svojega zdravstvenega zavarovanja ne koristi skoraj nič, plačujejo ga pa v celoti. Povrhu vsega te tablete koristijo samo ženske v rodni dobi, torej tiste, ki že sedaj plačujejo najvišje prispevke.
Hope
# 27.09.2016 ob 08:18
...krive aplikacije za "hiter seks"

ja, ker ljudje nimajo svojih možganov, sklepam... nope!
Flegica
# 27.09.2016 ob 08:08
Eh eh-eni predlagajo samo sex z namenom prokreacije, drugi spet seveda nebi nič plačali (razn takrat ko bi sami kej rabili-takrat seveda more bit zastonj). Zdej eni spet moške izpostavljajo kot da ženske so brezmadežna bitja( po mojih izkušnjah se je zadnjih 10 let situacija obrnila) . Kar se pa tiče mladih-generacije tm do 20 let so se kr malo umirile medtem ko se je s pojavom aplikacij za zmenke (so vsaj 3 globalne tudi v slo) promiskuitetnost starejših oseb(od 25-45) močno povečala ( tako pri ženskah in moških). Pač če ti da nekdo možnost da poenostaviš zadovoljitev svojega nagona se bo stvar prijela-to je pač Mcdonalds v svetu spolnosti. Zdej pač tako kot pri hrani-eni imajo radi hamburgerje vsak dan drugi jejo tufu-isto je tu eni radi spoznavajo ljudi drugi radi delajo črtice. To pač ke dejstvo in to se več ne bo spremenilo-edino razliko lahko naredijo kondomi!!! In pa bolše ozaveščanje
Daedalus
# 27.09.2016 ob 19:33
@elGoyc
Dvigovati nataliteto na račun tistih, ki ali zaradi revščine ali zaradi neodgovornsti ne bodo uporabljali kontracepcije je tako neumna ideja, da ne vem kako lahko kdo sploh pomisli nanjo. Otrok potrebuje stabilno družino ne starša, ki je neodgovoren (najstniki recimo) ali si ne more privoščiti tistih nekaj evrov mesečno za tabletke.

Podpis!
anny22
# 27.09.2016 ob 10:59
Te aplikacije za "hiter" sex v Sloveniji ne delujejo, vsaj ne tako intenzivno kot v večjih mestih. Ampak nekega krivca je potrebno najti ane?
gorcin
# 27.09.2016 ob 09:24
Hofer, kondomi, 2 škatle po 10 kom, 10 evrov.

Ne vem, zakaj neki jih imajo pod ključem. Kot, da bi bila neka super tehnična roba.
elGoyc
# 27.09.2016 ob 09:13
@borč
Tridm, da je polovica če ne celo več poškodb in bolezni pri nas posledica "neodgovornih" dejanj od slabega življenskega stila, do poškodb pri športu in raznih razvad in vse to krije zavarovalnica, kar je seveda prav, ker pameten človek se zaveda, da kdaj naredi kakšno neumnost, neumen pa misli, da je najpametnejši.

Kondomi bi morali biti za vse zavarovance vsaj subvencionirani če že ne zastonj, vsaka ženska v rodni dobi bi morala imeti zastonj kontracepcijo.
Dvigovati nataliteto na račun tistih, ki ali zaradi revščine ali zaradi neodgovornsti ne bodo uporabljali kontracepcije je tako neumna ideja, da ne vem kako lahko kdo sploh pomisli nanjo. Otrok potrebuje stabilno družino ne starša, ki je neodgovoren (najstniki recimo) ali si ne more privoščiti tistih nekaj evrov mesečno za tabletke.
zgavec.tim
# 27.09.2016 ob 07:24
Zanima me, katere aplikacije so to točno? :)
Binder Dandet
# 27.09.2016 ob 13:50
Eh, zafrknil.:) Oralni si zapisal, ne analni. Pozabi ta del.

Za krvno transfuzijo vseeno premisli.
tvojfrend
# 27.09.2016 ob 10:03
Virus HIV ima namreč vgrajen GPS sistem, da ve kje točno se nahaja. Mi smo ga pretentali na ta način, da smo v različnih državah postavili različne določevalne kriterije. Pojdite v Afriko in boste imeli virus, pojdite v Avstralijo in testi vam ne bodo več pokazali virusa. :)

Re
# 27.09.2016 ob 09:11
Vzrok je slaba informiranost. Večina ljudi je seksualno zavrtih in se o spolnosti s svojimi otroki sploh ne pogovarjajo. Še v šolah je spolnost tako rekoč tabu tema.
mb128
# 27.09.2016 ob 08:26
Eh ja no, v mladosti so mi vedno pravili da je seks zasebna stvar, da je seks nekaj intimnega, ki se ne tiče nikogar razen tistih dveh, ki sta vpletena. In sedaj spolne bolezni, celo seks app?!
Mislim spoštovana starša le kako sta vzgojila svojo nadobudnico, svojega nadobudneža?!
Če se mene vpraša sta jo/ga vsaj glede spolnosti nikakor kajti če bi jo ne bi prišlo do marsikatere spolne bolezni.
Sex app?!
Mislim, pregledal sem, sicer bolj na hitro, celoten Google store pa kaj takega nisem našel. Poceni, res poceni reklama ni kaj!
Sicer pa ne razumem zakaj bi morala celotna družba vzganjati nekakšen nadzor nad spolnim življenjem mladostnikov? A ni to stvar zasebnosti, stvar intime?!
DišečaKava
# 27.09.2016 ob 08:09
Starine nikar ne moralizirajte. V bivši Jugi se je haralo vsepovprek, da še danes kdo presenečen izve, da ima kakšnega polbrata ali polsestro.
el CARTEL
# 27.09.2016 ob 07:55
strinjam se s @ Skippy-jem. Čeprav on ideološko gleda na zadaveo (rad bi privatiziral vse), je dejansko slovensko "javno" zdravstvo velik nateg.

predrage strotive, ki jih plačujemo vsi, ko pa je potrebno koristiti te storitve, pa jih ne moreš brez nenormalnega časovnega zamika (nenormalen pa je zato, da te prisilijo da ŠE ENKRAT plačaš isto storitev).

privatizacija seveda ni popolna rešitev, saj lahko pogledate kaj se je zgodilo z zobarji - cene zobozdravstvenih storitev pri slovenskih zobarjih so primerjljive z avstrijskimi (čeprav ima povprečen avstrijec še 1x višji standar, 2.000 € neto). kar pomeni, da so storitve v sloveniji predrage.
a jih je veliko lažje plačati, če ti država ne pobere 100-300 € na mesec za "javno" zdravstvo.

ne moreš pobirati davke in imeti nefunckionalno javno zdravstvo. sam sem za funkcionalnno javno zdravstvo, ker nočem amerike tu (da ti ljudje umirajo na cesti, če ne morejo plačati); če pa že privatizirajo, potem pač davkov ne morejo pobirati za to.

mene zanima, kaj se zgodi, če rečeš da greš "samoplačniško" in prideš prej na vrsto, nato pa ne želiš plačat. tožit te ne morejo, saj si storitev že preko davkov plačal. kaj točno ti naredijo? a je kdo že probal?
Mirlo
# 27.09.2016 ob 07:51
Kdor '*uka', pač lahko tudi 'nafuka'!
borchica
# 27.09.2016 ob 12:35
Naš NIJZ je katastrofa od katastorfe, saj samo kot papagaj ponavlja, kar mu servirajo iz Bruslja oziroma kar mu servirajo iz ozadja farmacevtske firme, ki te njihove debilizme, s katerimi kujejo dobiček, podprejo s plačanimi raziskavami. Zato so kakršnikoli članki, ki so sproducirani s pomčjo nih zame povsem nekredibilni.

NIJZ recimo še zmeraj propagira prehransko piramido, kjer so ogljikovi hidrati eden najpomembnejši virov. Sedaj malce popravljeno sicer v zadnjih letih in je spodaj sadje in zelenjava, kar je sicer malenkost bolje, ma še zmeraj zavajajoče. Prehranska pirmaida s katero so nas fopali od 60ih let prejšnjega stoletja je zrasla na zeljniku ameriških agrokorporacij, ki niso mogli prodati svojih viškov žita. Zato so se zmislili piramido ter to toliko časa ponavljali, da so ljudje to vzeli kot znanstveno dognanje. Sedaj taiste korporacije plačujejo milijone, ko izgubljajo tožbe proti ameriškim debeluhom. V ZDA jo imenujejo tudi USDA piramidna shema. :) USDA je piramido tiho spremenila leta 2011 in je sedaj krog, ma še zmeraj kar nekaj in brez znanstvene podlage.
bruhnmici
# 27.09.2016 ob 10:59
@tvojfrend: hvala za info in nov zorni kot. Bo tretja svetovna vojna res vojna proti korporacijam?
izo
# 27.09.2016 ob 12:13
Oralni spolni stik enako tvegan

mogoče še huje, ko lahko fašeš marsikaj na žrelo ipd. glede spb je pri nas res toliko ignorance, da je prav strašljivo. potem pa letjo starši po tablete in vse ostalo v tujino za svoje smrklje, mulcom pa kakor se kater znajde in lepi trosi naprej..
obvezen program in tudi testiranje v zdravstvo, ker se tudi zdravniki in ginekologi teh zadev otepajo, dostikrat tudi zlažejo ipd, samo da imajo mir s tem. okuženih pa jih je veliko, veliko več, od kakšne uradna statistike, če je sploh obstoječa.
tvojfrend
# 27.09.2016 ob 09:58
Nas ne moti, če vzamete poppers. Nas moti samo to, da premalo heteroseksualnih moških zboli za namišljeno boleznijo AIDS.Če boste uživali naša zdravila, boste zboleli. Če ne boste uživali naših zdravil, boste pa živeli v remisiji.

Shimun
# 27.09.2016 ob 09:33
in kako se imenuje ta aplikacija za hiter seks??? bi zelo rad vedel.

Če so mislili na Tinder ali Twoo potem lahko vemo, da je to prazno natolcevanje, ker pri teh aplikacijah redkokdaj pride do srečanja med dvema, kaj šele do seksa.
boroč
# 27.09.2016 ob 09:31
elGoyc
Tridm, da je polovica če ne celo več poškodb in bolezni pri nas posledica "neodgovornih" dejanj od slabega življenskega stila, do poškodb pri športu in raznih razvad in vse to krije zavarovalnica
--------------------------------------------------------------------------
To je zanimiva tema, lahko bi govorili o alkoholikih, o kadilcih, o prometnih nesrečah s hudimi posledicami zaradi neodgovorne vožnje..., tudi o športnikih, ki jemljejo poživila in tistih, ki se bavijo s skrajno rizičnimi športi..itd. Če bi za te in še mnoge, ki jih nisem navedel, določili vsaj visoke zavarovalne premije, bi morda bil kakšen pozitiven učinek.
So bolezni, nesreče, ki se zgodijo, a večina ni takšnih, da bi jih človek direktno izzival. Seks z neznano osebo pa v to kategorijo nedvomno sodi.
tvojfrend
# 27.09.2016 ob 09:30
V začetku bolezni AIDS je bil objavljen sledeči prispevek. Poglejte omenjeno bolezensko stanje imenovano Kaposi sarcoma. :)

tvojfrend
# 27.09.2016 ob 09:26
Nobelov nagrajenec pravi, da bolezen AIDS ne obstaja. :)

bryden
# 27.09.2016 ob 08:08
Nikjer pa ne piše kje se lahko človek testira na vse te spolno prenosljive bolezni.
samogledam
# 27.09.2016 ob 08:00
Prepovedani sadež bo vedno najslajši in če hodiš delat ali počitnikovat v tujino, tudi prilika dela tatu...in potem žena izve na rednem ginekološkem pregledu, da je okužena z Hiv...
Ziavenelioshe
# 27.09.2016 ob 07:35
Prej je bila samo sodoma in gomora, sedaj cel svet na poti k razvratu. Vsem je vse vseeno, vsem je vse cool, vsem je vse normalno, in tako dalje....
samba
# 27.09.2016 ob 06:45
Če že država noče sofinancirati tablet ali kondomov naj jim vsaj omogoča zastonj hotelske sobe.
garmond
# 30.09.2016 ob 14:59
Kje so že tisti časi, ko si se po sex avanturah lahko bal samo tega, da nisi dobil kakšnih "picajzlkomandosov".
Binder Dandet
# 27.09.2016 ob 13:48
@tvojfrend:
"Punce, ne verjemite vsega kar preberete. Oralni spolni stik vam namreč da veliko zelo zdravilnih proteinov, ki pomlajuje kožo, hkrati se pa sproščajo izredno koristni endorfini, ki zmanjšujejo negativne efekte stresa."

Hkrati je drgnjenje sluznic največje in prenos bolezni najlažji. Bravo za ta izvrstni nasvet. In ja, homoseksualci so ravno iz tega razloga najbolj prizadeta skupina, ker pri penetraciji je mogoče le analno. Poleg tega, da so majhna skupina in je v kombinaciji s prejšnjim razlogom širjenje znotraj skupine hitrejše.

Tebi @tvojfrend pa predlagam naslednje. Kontaktiraj RTV in pojdi z ekipo na kliniko posnet reportažo, kjer boš sprejel krvno transfuzijo od obolele osebe. Če imaš prav, ti ne bo hudega, hkrati pa boš vsem dokazal, da si imel prav. Bi upal storiti to? Stati za svojimi besedami?
tvojfrend
# 27.09.2016 ob 11:11
Ekonomski sistem ni prenesel visokih cen nafte in se je sesedel.V Iraku tudi nismo iskali orožja množičnega uničenja.

Visokim podražitvam nafte je v zgodovini vedno sledila recesija.

tvojfrend
# 27.09.2016 ob 11:08
@ Bo tretja svetovna vojna res vojna proti korporacijam?

Žal ne bo. Tretja bo za preostanek naravnih virov, cena nafte nam pa pokaže kako blizu kolapsu smo. Finančni sistem potrebuje namreč zaradi stalnega ustvarjanja in posojanja denarja na obresti vedno stalno eksponentno rast, ki jo zagotavljajo z eksponentno produkcijo naravnih virov. Iz zgodovine se učimo:

tvojfrend
# 27.09.2016 ob 10:51
Od takrat naprej je tudi število smrtnih primerov upadlo.

Kobalt
# 27.09.2016 ob 10:44
mene zanima, kaj se zgodi, če rečeš da greš "samoplačniško" in prideš prej na vrsto, nato pa ne želiš plačat. tožit te ne morejo, saj si storitev že preko davkov plačal. kaj točno ti naredijo? a je kdo že probal?


No, je že kdo usekal tovrstnega letečmana? Imam v kratkem samoplačniško, pa bi rad 500+ evrov prišparal.
tvojfrend
# 27.09.2016 ob 10:07
Oralni spolni stik enako tvegan

Punce, ne verjemite vsega kar preberete. Oralni spolni stik vam namreč da veliko zelo zdravilnih proteinov, ki pomlajuje kožo, hkrati se pa sproščajo izredno koristni endorfini, ki zmanjšujejo negativne efekte stresa.
tvojfrend
# 27.09.2016 ob 10:00
Čimprej pridite k nam na brezplačni test, da vam dokažemo nekaj, kar vam ne moremo dokazati.NoriGoban
# 27.09.2016 ob 22:16
Desanka, pa ne bo problema z boleznimi! Za levičarje pa levanka! Ob 170 kilski ženski desanka pride izjemno prav!
DrMinistr
# 27.09.2016 ob 21:09
Ja kašne bolezni se pa prenašajo preko teh aplikacij...računalniški virusi? Saj današnja mularija skor ne seksa več, samo še pošiljanje slik preko FB in ostalih zadev in potem onaniranje...
Kazalo