Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 26 glasov Ocenite to novico!
Zdravniki, kirurgi, operacija
Vraničar Ermanova je poudarila, da bo Slovenija kljub temu, da zdravstvenim zavodom pošilja 136 milijonov evrov, dosegla za letos zastavljene cilje na področju javnofinančne konsolidacije. Foto: Reuters
Metod Mezek
Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek je prepričan, da interventni zakon ne bo zalegel. Foto: MMC RTV SLO
       Ne da je realno, morajo se še letos povišati, sicer sledijo scenariji, ki niso dobri ali obetavni.       
 Metod Mezek o nujnem povišanju cene zdravstvenih storitev
Vhod v Zdravstveni dom Nova Gorica. Foto: Zdenka Tomulić
Zdravstveni zavodi v preteklosti na svoja pleča prevzeli veliko obveznosti, na katere niso mogli vplivati, je opozoril Mezek. Foto: Radio Koper
VIDEO
Vlada bo bolnišnicam pris...

Dodaj v

Zaradi finančne sanacije bolnišnic bo potreben rebalans proračuna

80 odstotkov izgub naj bi se krilo iz letošnjega proračuna
8. september 2017 ob 11:46,
zadnji poseg: 8. september 2017 ob 17:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je na seji potrdila predlog zakona o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov, ministrica za finance Mateja Vraničar Erman pa je ob tem opozorila, da bo potreben rebalans državnega proračuna.

Zakon predvideva, da bi še iz letošnjega proračuna krili 80 odstotkov nakopičenih izgub, ki so jih javni zdravstveni zavodi imeli konec lanskega leta. To znaša okoli 136 milijonov evrov. Poleg tega predlog zakona predvideva sanacijske odbore in sanacijske uprave ter določbe, za kakšne namene bodo lahko bolnišnice krile ta sredstva.

V četrtek je sicer v javnost prišlo besedilo zakona, a so ga na četrtkovih koalicijskih usklajevanjih in današnjem koalicijskem vrhu še spreminjali, tako da vsebina zakona še ni popolnoma znana.

Sanacija bolnišnic je potrebna zato, ker so konec lanskega leta imele skupaj nakopičenih 170 milijonov evrov izgube, ob letošnji tekoči izgubi pa so se znašle v hudih likvidnostnih težavah. Zaradi neplačanih računov imajo težave z dobavitelji, nekatere imajo težave tudi pri izplačevanju plač zaposlenim. Več bolnišnic se je zateklo k državni zakladnici, od katere prejemajo premostitvena posojila.

Predlog zakona o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov bo sicer po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc razbremenil likvidnostni krč v bolnišnicah, da bodo lažje poslovale.

Javnofinančna konsolidacija ne bo ogrožena
Zaradi interventnega zakona, s katerim vlada javnim zdravstvenim zavodom pošilja 136 milijonov evrov, bo po oceni finančne ministrice Mateje Vraničar Erman potreben rebalans državnega proračuna. "A to bomo storili na način, da ne bomo ogrozili načrtovane javnofinančne konsolidacije," je povedala po seji vlade.

"Vlada že od nastopa mandata posveča posebno pozornost zdravstvenemu resorju," je na novinarski konferenci po seji vlade povedala Vraničar Ermanova. V preteklih dveh letih in pol je že naredila pomembne korake na področju sistemske okrepitve financiranja zdravstvene blagajne, a nakopičenih problemov je veliko in jih ni mogoče rešiti naenkrat, je poudarila.

Sredstva za dodaten transfer v javne zdravstvene zavode je treba zagotoviti v okviru državnega proračuna, da bo to mogoče tehnično izpeljati, pa je vlada sprejela sklep o začasnem zadržanju izvrševanja proračuna.

Zdaj bo imelo finančno ministrstvo 45 dni časa, da s prerazporeditvami porabe poskrbi za ponovno uskladitev državnega proračuna, ali pa DZ predlaga rebalans. A glede na višino transferja v javne zdravstvene zavode ministrica že zdaj ocenjuje, da bo potreben rebalans.

Ob tem je zagotovila, da bo Slovenija kljub temu dosegla za letos zastavljene cilje na področju javnofinančne konsolidacije.

Mezek: Interventni zakon ne bo dovolj
Interventni zakon, ki bo bolnišnicam v okviru sanacije še letos zagotovil 136 milijonov evrov, je po oceni direktorja Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metoda Mezka dobra rešitev, a ne bo zadostoval. Kot je opozoril, je največji problem zdravstva njegova podfinanciranost, zato v združenju pričakujejo zvišanje cen zdravstvenih storitev.

Interventni zakon, ki ga je danes potrdila vlada in ga že poslala v DZ, v združenju pozdravljajo in so ga tudi sami predlagali. "Za bolnišnice bo to zagotovo dobrodošlo, saj jim bo omogočilo poravnavo dolgov, tako da bodo bolj likvidne," je dejal. A hkrati pričakuje, da bo čim prej prišlo do zvišanja cen zdravstvenih storitev, ki je trenutno na ravni iz leta 2014, sicer se bodo težave bolnišnic ponovile in se le še stopnjevale.

Da je zdravstvo podfinancirano, se po njegovih besedah kaže tudi pri poslovanju zdravstvenih domov. Tako denimo tudi Osnovno zdravstvo Gorenjske že nekaj mesecev posluje s tekočo izgubo, je dejal. "Ob takšni ceni zdravstvenih storitev drugače tudi ne more biti. Stanje je resno," je dejal.

Preobremenjeni zdravstveni zavodi
Opozoril je, da so zdravstveni zavodi v preteklosti na svoja pleča prevzeli veliko obveznosti, na katere niso mogli vplivati. Tako so zaposlenim v preteklih letih morali izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij, povišal se je DDV, dodatni stroški so nastali tudi s sprostitvami omejitev po zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Na ta račun so po njegovih besedah imeli skupaj 174 milijonov evrov dodatnih stroškov, na višino katerih niso mogli vplivati, medtem ko jih Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ni vračunal v ceno zdravstvene storitve. Dodatno breme za izvajalce pa bo letos prinesla tudi odprava plačnih anomalij za javne uslužbence, ki so uvrščeni do 26. plačnega razreda, ter vertikalno napredovanje zdravnikov.

Povišanje cene zdravstvenih storitev?
Na vprašanje, ali se mu zdi realno, da bodo cene zdravstvenih storitev še letos povišali, je dejal: "Ne da je realno, morajo se še letos povišati, sicer sledijo scenariji, ki niso dobri ali obetavni." Kje bo zdravstvena blagajna prejela sredstva za to, ne ve. Rešitev pa vidi ali v dvigu prispevne stopnje ali pa, da bo proračun prevzel del stroškov.

Sa. J., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
mertseger
# 08.09.2017 ob 11:48
Dali bodo 200 dodatnih milijonov, drugo leto bo ponovno vse enako, čakalne vrste se bodo daljšale ljudje pa umirali zaradi napak nemarnih zdravnikov.
mihaing
# 08.09.2017 ob 11:38
Nikoli ne bo drugače, dokler boste dragi mučeniki/politiki dovolili samostojno upravljanje z milijoni direktorjem zdravstvenih ustanov. Denar gre vsepovsod samo tam, ko bi moral ne.
odzajcatč
# 08.09.2017 ob 11:54
...dohtarji pa plače tud nad 10 000...ni logike...nateg, velik nateg...plačata pa janez in micka, vestna davkoplačevalca z minimalno plačo....
Volkosvinj
# 08.09.2017 ob 11:48
Naj raje ZZZS plača storitve, ki jih zdravstvene ustanove opravijo, ne pa da ima že sedaj nekaj let izjemen dobiček...
dolfek1
# 08.09.2017 ob 11:57
A ZZZS ima pa dobiček?
Ukinimo že enkrat parazitske organizacije.
nonparel
# 08.09.2017 ob 12:40
Koliko je na to izgubo bolnišnic vplivalo drastično povišanje zdravniških plač?
Ne moreš v firmi dvigniti plač, če finančno stanje firme to ne dopušča.
kotzi
# 08.09.2017 ob 12:11
berem da bodo banke odpisale za okoli 15 mijlonov evrov dolga Electi...zakaj pa...aja..zaradi šerifa Jjankoviča
based god
# 08.09.2017 ob 11:34
zakon naj vežejo na zaupnico MKC/vladi
AlBundy
# 08.09.2017 ob 12:47
Dokler bo v tej s strani raznih omrežij izropani oz. oplenjeni podalpski vasici 80% njenih prebivalcev funkcionalno nepismenih (glede na raziskavo OECD), državni aparat pa se bo na krilih klientelizma, korupcije in nepotizma še naprej nekontrolirano krepil (in obenem za vsako stvar najbolje vedel, kaj je za državljane koristno in kaj ne), bomo pač še naprej le blebetajoče ovce, voljne za striženje, ki se namesto z reformami in prihodnostjo ukvarjajo s preteklostjo.
pohorjezeleno
# 08.09.2017 ob 13:11
Dobro bi bilo enkrat za spremembo tudi vzroke odpravit za luknjo, ne samo krpati.
fiston
# 08.09.2017 ob 12:45
No drugače pa je to z zamudo, zdravnikom so že kdaj dvignili plače, denar pa zagotovili šele sedaj. Me zanima, če so že všteli noter, kar zdravaniki še zahtevajo, ker še nimajo dovolj, ali bo potreben še en rebalans.
Tudi oni denar za skrajšanje čakalnih vrst je šel ves za plače, vrste se pa daljšajo.
hellraiser
# 08.09.2017 ob 12:20
nase bolnice so se slabse od bank!!!
zozozo
# 08.09.2017 ob 12:27
Ta mešanica javnega in zasebnega denarja, pa javnih storitev in komerciale, je že po svoji naravi dvoživka, in potem tudi v njej prosperirajo dvoživke. In to ne bo nikoli pošteno.

Če hočemo, da bo pošteno, imamo samo dve izbiri:

Lahko naredimo, da je vse privat in na trgu, in bomo potem imeli takšne cene zdravstva in takšno dostopnost zdravstvenih storitev kot Američani.

Lahko pa začnemo zdravstvo obravnavat enako kot npr. policijo ali gasilce, in ukinemo zavarovalnico in obračunavanje po storitvah (in zraven vso administracijo, ki je potrebna za obračunavanje in nadzor).

In potem pač zdravniki in sestre in čistilke dobijo plače iz proračuna, elektrika in voda se plačata iz proračuna, opremo in material dobijo po potrebi od centralne nabavne službe, bolnice in zdravstveni domovi pa se ne ukvarjajo s štetjem storitev in premikanjem denarja po virtualnih računih, ampak zdravijo ljudi.

Ampak seveda to drugo ne gre skupaj s tem, da bo država plačevala storitve pri zasebnikih. Enako, kot ti država ne plača zasebne varnostne službe, če jo pokličeš namesto policije.
zozozo
# 08.09.2017 ob 13:55
@wu-pe - Ah, ti ne razumeš, Kuštrini in Fidesi si želijo privatizacije zato, da bomo mi bolj zdravi, ne pa zato da bojo oni več zaslužili. Častna pionirska.
zozozo
# 08.09.2017 ob 13:45
@7up -

Pa saj to ravno zdaj počnejo. Ker ne zdravijo ljudi, ampak prodajajo "storitve". In zavarovalnica je letos pripravljena plačati določeno število nekih "storitev", oz. bolnica je letos dobila "program", na katerem ima toliko "točk", in potem te točke porablja, da z njimi obračunava "storitve".

Ravno zaradi tega ti danes "politkomisar" (v resnici kravatar na zavarovalnici) odloča, ali si upravičen do zdravljenja letos, ali boš šel v čakalno vrsto.
garmond
# 08.09.2017 ob 13:21
Pod nujno se naj naredi zdravstvena reforma in to takšna, da bo naš zdravstveni sistem bil spet takšen kot pred časom, ko smo imeli enega najboljših zdravstvenih sistemov na svetu.
Vse kar diši po privatnem, torej ven iz javnega zdravstva, se pravi ukinitev zdravniških dvoživk, ukinitev privatnih posrednikov (pijavk, lahko rečem kar kriminalcev) pri nabavi zdravstvene opreme, pripomočkov, zdravil itd. Kdor pa hoče biti privatni zdravnik, ni problema, samo naj ne bo dopoldne javni zdravnik popoldne pa privatni zdravnik. To je preveč plodno polje za korupcijo in finančno izsesavanje javnih zdravstvenih zavodov.
Se pravi povrniti naše javno zdravstvo na tisto kar smo že imeli. Zakaj so sploh začeli nekaj spreminjati, kar je že brezhibno delovalo, sploh za paciente.
oliva
# 08.09.2017 ob 12:34
Še če bi se dalo povedati, se ne bi dalo potem tudi storiti, @Dr. Kult.
Se strinjam s tabo sicer.

Pri nas bi prišel v poštev samo kompleten reset sistema, pa še ta spet ni možen, ker je Slovenija premajhna in prevelik procent ljudi razmreženih po teh omrežjih.
Če bi recimo nekje odstavili čisto vse, ki bi jih spoznali za sporne ali neprimerne, kdo bi to nadomestil in kam bi te tasporne namestili?

Ker je vsaka vlada odlašala oz. ni znala ali hotela učinkovito rešit zadev, se je to tako razbohotilo, da se to očitno sploh ne da več.
m72
# 08.09.2017 ob 14:36
Problem je v plačnih razmerjih - na splošno, ne le v bolnicah, v uravnilovki, ko slabi ne dobijo kaj dosti manj od dobrih, v nadzoru opravljenega dela in nepotrebnih nadurah, v preplačanih dežurstvih, v mešanju javnega in privatnega in seveda korupciji pri naročanju materiala in storitev pri zunanjih izvajalcih.

Do sedaj še nihče ni upal dregniti v cehovsko osje gnezdo in se spoprijeti z naštetimi problemi. Skoraj gotovo bo pri tem tudi ostalo. Še naprej se bo delilo iz proračuna, zviševalo zavarovalne premije in hkrati krčilo pravice zavarovancev. Če bo slučajno kaj drugače, bo čudež.
shearer alan
# 08.09.2017 ob 13:33
točno tako garmond...ali ostanes v javnem zdravstvu kjer ti je zagotovljena sluzba za nedoločen čas z manjšo plačo kot da bi delal kot zasebnik...ali pojdi na trg in konkuriraj s svojo storitev in posledično več zasluži vendar nimaš zagotovljene pogodbe za nedoločen čas. ne da danes zivijo zdravniki tako v javnem kot zasebnem in potem veliko zdravnikov jemlje material v ambulatah in nosijo domov za svoje zasebne zadeve...vsi to vemo...samo politika in ustanove ki so odgovorne za nadzor ne...zato smo tukaj kjer smo...obupno zdravstvo
abi normal
# 08.09.2017 ob 12:43
zakaj ? zato ker bi podedovali svoje lastne probleme.
abria
# 08.09.2017 ob 15:43
Finančna luknja je posledeica nedela in malomarnosti minstrstva za zdravje.
Ves čas so delali nepomembne zadeve.
Pomembne in nujne pa odlagajo v nedoločno prihodnost.
zozozo
# 08.09.2017 ob 14:01
To počnejo na področju diagnostike, čakalnih vrst in ne-nujnih operacij. Glede resnih stvari(če so le odkrite dovolj hitro) boste še vedno deležni najboljše možne oskrbe(seveda na nivoju Slovenije).

Ne se hecat. Če čakaš eno leto v čakalni vrsti na diagnostiko, kako se bojo potem resne stvari dovolj hitro odkrile?

Pa čakalne vrste še zdaleč niso samo za ne-nujne operacije, ljudje čakajo po več mesecev ali let na zdravljenje ortopedskih težav, ki povzročajo bolečine, ovirajo gibanje, in se same po sebi poslabšujejo.

Da se o zobozdravstvenih storitvah sploh ne bi pogovarjali. Probaj kdaj pogledat, koliko ljudi čaka že v čakalnici na oralnega kirurga recimo v mariboskem ZD, kaj šele v čakalni vrsti.

Dejansko te pri nas takoj zdravijo samo,. če prideš na urgenco, ali pa če ti najdejo raka (onkologija hvalabogu deluje izvrstno, pa ne po zaslugi zasebne konkurence).
FancyBoy
# 08.09.2017 ob 13:37
Seveda, ce se pa krade na veliko po bolnicah.
samburin
# 08.09.2017 ob 12:46
Rebalans proračuna, vzemite penzionerjem in invalidom!
fiston
# 08.09.2017 ob 12:41
Cakalne vrste v zdravstvu so dvorezen mec, po eni strani ljudje cakajo po vec let na zdravstvene posege - po drugi strani pa se med cakanjem marsikateri problem resi sam od sebe in zdravstveni poseg ni potreben, kar je neto prihranek za drzavno blagajno.[/i

Saj lahko prideš tudi takoj na vrsto. Če ti rečejo, da boš čakal eno leto, greš ven se vržeš pod avto pa boš takoj na vrsti.

Samo pri takem zdravstvu so mogoče čakalne vrste celo dobre, dlje kot čakaš, dlje živiš. :)
jbzt
# 08.09.2017 ob 17:03
Potuha ministrici in direktorjem bolnišnic,namesto da bi "letelo perje" !
Grešnica
# 08.09.2017 ob 13:53
Rebalans za banke, rebalans za zdravstvo, "usklajevanje" plač učiteljev, novih 4000+ zaposlenih v JS (od jan. 2014), rast plač v JS cca. 4,6% (ZS cca. 2,6%), zabetoniran povišan DDV, davčne blagajne, bremenitve s.p.-jev, spet novi in novi predpisi/podzakonski akti, itd.

REFORM, ki bi delovnemu ljudstvu dvignile standard pa od nikoder. Večji del vladnih komentatorjev (ki visijo na vsaki temi po cele dneve) pa itak podpira "status quo". S podporo RTV Slovenija seveda!
zozozo
# 08.09.2017 ob 13:46
Jaz pa ravno govorim, da bi morala bolnica, tako kot polcijska postaja, delati tisto, kar pride skozi vrata. Plače pa itak dobivajo, ne glede na to, kaj pride skozi vrata, ker so redno zaposleni.
7up
# 08.09.2017 ob 13:41
zozozo

Ma to je odlična ideja! Kaj boljšega, kakor, da politkomisar odloča, ali ste upravičeni do zdravljenja, ali pa ne!

Ali boste živeli ali ne. Imate preko 50 let in ste zboleli za ozdravljivim rakom? Smola. Plan za 50+ letnike je bil letos že dosežen. Več sreče v naslednjem življenju!
zozozo
# 08.09.2017 ob 13:32
@garmond -

Zato, ker so hoteli izenačiti javne in zasebne ponudnike, in oboje plačevati iz iste malhe. Ker je to baje "evropsko". In to potem nujno za sabo povleče vrednotenje storitev, plačevanje po učinku, in vso administracijo in (neučinkovit) nadzor, ki je potreben, da to deluje. In ker se v tem sistemu neizogibno da goljufati potem rabiš vedno več administracije in vedno več nadzora. In potem mora še nekdo nadzirati administratorje in nadzornike. Začaran krog.

Dajmo si predstavljat, da bi enako naredili s policijo. Da imamo javne in zasebne ponudnike "varnostnih storitev", in se državljani odločamo, koga bomo uporabili. Ker si tega seveda ne more vsak posebej privoščit, rabimo še varnostno zavarovalnico. In seveda varnostna zavarovalnica ne more plačevati kar povprek, zato rabimo seznam in cenik varnostnih storitev. In vsak ponudnik varnostnih storitev mora potem obračunavati storitve po tem ceniku, in imeti vso dokumentacijo, da jih je opravil, in da so bile res nujno potrebne. In varnostna zavarovalnica mora seveda to nadzorovati, da ne prihaja do poneverbe javnih sredstev. In nekdo mora nadzorovati javno zavarovalnico, ker se tudi tam da naveliko krasti.

A bi se to res komu zdel smiseln način organiziranja javne varnosti? Zakaj potem pri zdravstvu to počnemo?
zozozo
# 08.09.2017 ob 13:04
@oliva - In ki verjetno ni 100% izkoriščen, ali pa če je, si bolnica s tem dela izgubo. Ker se vsaka uporaba aparata posebej obračuna kot storitev, in bi se naj potem iz tega krili stroški. Čeprav so dejansko zdravniki in sestre v službi in prejemajo plače, ne glede na uporabo ali neuporabo aparata, in ker je bil aparat in prostor v katerem stoji, plačan in se amortizira ne glede na uporabo
oliva
# 08.09.2017 ob 12:56
Vrste pa sestavljamo tudi pacienti, uporabniki dr- uslug oz. storitev.
Je mal podobno kot na sodiščih potem s čakalnimi vrstami.

Vrste so tudi zaradi pomanjkanja materiala @zozozo.
Npr. kakšen sodoben aparat, ki je samo v LJ ukc ipd.
nonparel
# 08.09.2017 ob 12:51
@samburin
Novim in bodočim penzionerjem je že Janševa vlada vzela s tisto diskrimatorno pokojninsko reformo 2012.
Sandalovina
# 08.09.2017 ob 19:43
Park

Mafija ne pozna barv, spozna se pa dobro na denar.
brus123
# 08.09.2017 ob 17:12
namesto 56 kosov osemkolesnikov naj obnovijo npr. Mariborski klinični center... itak je vseeno, če bi imeli frače naši svinčeni vojački
kralj matjaž
# 08.09.2017 ob 16:57
Zdravstveni sistem nam propada, levica pač nima rešitve.
johann
# 08.09.2017 ob 16:20
Dajte še moje pufe vštet v rebalans proračuna. Hvala.
pero-perica
# 08.09.2017 ob 15:29
to našo zdravstvo,dobesedno me je popadel bes.star sem 61 let ,ampak rajš grem na britof kot k zdravniku.preberte pa tole nič vam ne bo jasno.punčka stara 14 let manekenka,diagnoza rak na stopalu.enkrat žagali kosti ,sedaj pa vsi dal roke stran.mamica brezposelna povsot jo voz v okviru svojih finančnih znožnosti ampak nihče ne naredi nič.prokleta golazen pokvarjena nesposobna
7up
# 08.09.2017 ob 15:08
zozozo

Kdo pravi, da ne bi rabili paziti na stroške? Saj ne morejo porabiti denarja ki ga nimajo. In kaj pomaga policiji ali šoli, da bi imela 2× več osebja? Saj o tem ne odloča komandir ali ravnatelj, in ne rabi odločati niti vodstvo bolnice.

No vidiš, pa smo prišli do Politkomisarjev, ki bodo birokratsko določili koliko denarja bo dobila katera bolnica. S drugimi besedami določajo, kdo bo živel in kdo ne,..
7up
# 08.09.2017 ob 14:50
In kaj potem, če centralizirate nabavo. Korupcijska tveganja se samo prenesejo drugam. Ker je tam skoncentriranega več denarja so tveganja samo še večja - poglejte Teš 6.

Seveda bi prišlo do naravne eksplozije stroškov. Bolnice bi takoj, ko ne-bi bilo več potrebno paziti na stroške imele 2x več osebja, vsaka bi hotela imeti najnovejšo in najboljšo opremo, eksperimentalna zdravila, dodatna izobraževanje in ostalo privilegije za zaposlene,...

Ne morem verjeti, da vam nekatere tako osnovne stvari niso jasne:)
samburin
# 08.09.2017 ob 14:27
@ nonparel
Ne vem, ne maram Janše ampak se mi zdi, da je Anton Rop z Dimovskim sestavljal pokojninsko lestvico ala več delaj za manjšo pokojnino!
7up
# 08.09.2017 ob 14:07
zozozo

To so vse lepote javnega zdravstva:) Samo s ukinitvijo zdravstvene zavarovalnice, ne-bi dosegli popolnoma nič. Stroški njenega delovanja v vsej masi so zanemarljivi. Bi pa prišlo v tem primeru do eksplozije pri zdravstvenih stroških. Ker vemo, da denar ne raste na bankomatih,... bi stroške hitro spet administrativno omejili. Sedaj bi pač to naredila ena od tovarišic na ministrstvu,...
wu-pe
# 08.09.2017 ob 13:50
Koliko primitivcev komentira zdravstveno politiko, čeprav se vidi,
da sploh nimate pojma zakaj se gre...
Vse na prvo žogo...
Minusi so nastali zaradi raznih ZUJFov Ivana Prištinskega in ostalih
rezanj...
Ko pa Milojka želi javno zdravstvo in ukinitev dodatnega zavarovanja
pa spe vsi padete na foro zlobiranih člankov in raznih Kuštrinov iz Fidesa,
ki si želijo le privatizacije....
7up
# 08.09.2017 ob 13:47
oliva

Skandinavske države imajo razvejal vsporedni privatni zdravstveni sektor, ki neposredno konkurira javnim ustanovam. Oba sta plačana iz sredstev zdravstvenega zavarovanja. Če niste zadovolni s javnim storitvijo/specialistom pač greste v eno od privatnih klinik,...

V sloveniji greste lahko v primeru čakalnih vrst, samo podkupovati zdravnike,... žal
oliva
# 08.09.2017 ob 13:35
Ja, morali bi narest tako kot Finci oz.Skandinavci, @mertseger.
mertseger
# 08.09.2017 ob 13:13
@DrKult: Mene nihče ne plačuje zato da bom dajal predloge, za te stvari jaz plačujem druge. Bi pa sigurno naredil bolje, sicer nekaj let bi bila kriza ker bi bilo še večje pomanjkanje kadra ker bi kar nekaj ljudi letelo iz službe, tudi zdravnikov ampak bi se stvar uredila prej kot v 25 letih. Predvsem pa bi opremo nabavljali iz tujine in ne več doma.
abi normal
# 08.09.2017 ob 12:48
Nemci niso neumni. Merklova bo zmagala. Pa niso navdušeni nad njeno politiko splošno. Ampak pelje voz na bolje. Nezaposlenost se manjša, gospodarska rast je dejstvo itd.

Dejmo enkrat za spremembo resnično pretehtati razloge za in proti. Širše.
DrKult
# 08.09.2017 ob 12:11
@mertseger Saj nimaš narobe, ampak kaj bi pa ti naredil? Saj je upravičeno vso to gundžanje, ampak noben ne pove konkretnih predlogov. Iz danes na jutri tako ali tako ne moreš spremeniti nič. Preteklih 15 let poslušamo iz vseh mogočih političnih polov o reformah zdravstva, ki se do dneva dandanašnjega niso zgodile. V našem zdravstvenem sistemu je cela gomila akterjev, ki so pri koritu in bodo naredili dobesedno vse, da bodo preprečili kakršnekoli drastične spremembe. Jaz se popolnoma strinjam s tem, da je treba tej zadevi narediti konec, še do danes pa nisem slišal niti enega, ki bi povedal, kako to storiti.
vranek
# 12.09.2017 ob 14:41
Pol teh malih bolnisnic se v dobro bolnikov naj zapre. Privarcevana bodo pomembna sredstva, razpolozljivi bodo zdravniki, ki resnici na ljubo bolj kot zdravijo, v teh malih neopremljenih bolnicah vegetirajo in ne sledijo razvoju. Tu lezi stran vrzen denar. Zdravljenje in diagnostika, vse se je tako spremenilo, da za majhne stvari vec ne hospitalixiramo, za resne stvari pa te male bolnice nimajo ne opreme in ne kadra. In to je potrebno ljudem dopovedati, da so male bolnice skodljive bolniku. Slovenija je majhna. Kdor vas zeli obiskati, vas no tudi v 100km oddaljeni bolnici.
vsenior
# 11.09.2017 ob 19:27
@Grumpycat, kaj ne bi bilo bolj uspešno upoštevat predlog komentatorja zozozo .ja, ki predlaga sistem policije-kar pride notri, to obdelajo? Če se ne motim, je bilo tako pred letom 1992. Morda bi bil problem nadzor dela medicincev, ki tega ne dopuščajo. Torej koliko bodo delali si predpisujejo sami in ne zavarovalnice.

Morda je tu vir težav v zdravstvu.
Kazalo