Sušelj meni, da zdravniki niso dovolj izkoriščeni. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Sušelj meni, da zdravniki niso dovolj izkoriščeni. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Vzajemna
Za Vzajemno je reforma korak. Foto: BoBo

Ustanovitelj zasebne klinike Avelana Andrej Šikovec je na okrogli mizi v sklopu Finančne konference v Portorožu poudaril, da javno zdravstvo ni to, kar si predstavlja slovenska politika, saj ga lahko izvajajo tudi ustanove, ki niso v državni lasti.

Odločno je zavrnil prepričanje, da so zasebne zdravstvene ustanove dostopne le premožnim, reforma, ki jo je pripravila vlada, pa zasebne zavode omejuje v nedopustni meri, kar je po njegovem mnenju morda celo protiustavno.

Lah: Reforma bo povzročila kolaps
Ustanovitelj in predsednik uprave družbe Ceeref, ki med drugim upravlja kirurški sanatorij Rožna dolina, Igor Lah, je poleg tega prepričan, da bo reforma povzročila "popoln kolaps". Izpostavil je primer Hrvaške, kjer da so tovrstne zakonodajne spremembe po njegovih v stečaj pahnile dve bolnišnici in podaljšale čakalne vrste. To bi se lahko po njegovih predvidevanjih zgodilo tudi v Sloveniji.

Opozoril je, da je predlagana vladna reforma zdravstva verjetno ustavila skoraj vse naložbe v zdravstvo. Otežila je tudi njihove načrte za novo zasebno bolnišnico v Ljubljani.

Do predlagane reforme je bil kritičen tudi predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln, ki jo je označil za korak nazaj. Vlado je obtožil, da želi z njo predvsem odpraviti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, da bi tako izpolnila zavezo iz koalicijske pogodbe. Prepričan je, da javno zdravstvo ni zagotovilo za urejen zdravstveni sistem, in poudaril povečanje učinkovitosti, ki ga po njegovem mnenju lahko prinese konkurenca v zasebnem sektorju.

Vse več denarja zaradi starajočega se prebivalstva
S sogovorniki pa se ni strinjal direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Marjan Sušelj, ki je najprej pozval k obravnavi zdravstvenih zakonov kot celote. Opozoril je na povečevanje pritiska na finance zaradi staranja prebivalstva in na slabo izkoriščenost zdravnikov.

Lah je kot problematično izpostavil tudi, da slovensko zdravstvo še ni začelo izkoriščati možnosti, ki jih ponuja optimizacija. "Splošnih bolnišnic je zagotovo preveč. Treba jih je specializirati, hkrati pa je mogoče storiti še marsikaj drugega," je dodal.