Zdravje
(6)
Specializanti, ki bodo dobili specializacijo na nacionalnem razpisu, se bodo po opravljeni specializaciji zaposlili v poljubni ustanovi oz. bodo v roku treh mesecev dolžni sprejeti službo glede na potrebe na nacionalni ravni. Tisti, ki bodo dobili specializacijo v okviru posameznega zavoda, pa se bodo morali zaposliti v tistem zavodu za določeno obdobje. Foto: BoBo
Največ sicer primanjkuje družinskih zdravnikov, pediatrov, psihiatrov, radiologov, specialistov urgentne medicine, pa tudi patologije, otroške psihiatrije itd. Foto: BoBo
Nov sistem razpisovanja, ki je bil uveden z lani sprejeto novelo zakona o zdravniški službi, predvideva dvotirni razpis. Del razpisa, v okviru katerega se bo razpisovala večina specializacij, bo nacionalni, drugi del pa bo za manjše zdravstvene ustanove, kjer imajo siceršnje težave s pridobivanjem zdravnikov določene specialnosti. Foto: BoBo

Dodaj v

Zdravniki tudi tistim zavodom, ki so kader do zdaj težje dobili

Letos bodo predvidoma razpisali 450 zdravniških specializacij
9. april 2018 ob 16:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V prihodnjih dneh bo objavljen pomladanski razpis za 300 zdravniških specializacij, prvi po novem načinu razpisovanja. Po novem bosta dva dela razpisa - na nacionalni ravni in za potrebe posameznih zdravstvenih zavodov.

Predstavnik Zdravniške zbornice Slovenije Gregor Prosen je v današnji izjavi medijem pojasnil, da je sistem razpisovanja zdravniških specializacij do zdaj potekal tako, da je zdravnik kandidiral za specializacijo v določeni regiji, nato se je moral za določeno obdobje tudi zaposliti v tej regiji.

Nov sistem razpisovanja, ki je bil uveden z lani sprejeto novelo zakona o zdravniški službi, pa predvideva dvotirni razpis. Del razpisa, v okviru katerega se bo razpisovala večina specializacij, bo nacionalni, drugi dela pa bo za manjše zdravstvene ustanove, kjer imajo siceršnje težave s pridobivanjem zdravnikov določene specialnosti.

Specializanti, ki bodo dobili specializacijo na nacionalnem razpisu, se bodo po opravljeni specializaciji zaposlili v poljubni ustanovi oz. bodo v roku treh mesecev dolžni sprejeti službo glede na potrebe na nacionalni ravni. Tisti, ki bodo dobili specializacijo v okviru posameznega zavoda, pa se bodo morali zaposliti v tistem zavodu za določeno obdobje.

Vsi želeli v klinični center
Kot je opozoril Tit Albreht z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je regijski pristop specializacij škodoval nekaterim manjšim ustanovam, kot denimo trboveljski bolnišnici, ki spada pod ljubljansko regijo, a so se potem vsi specialisti želeli zaposliti v ljubljanskem kliničnem centru.

V prihodnje pa bodo s pomočjo projekta, ki je delno financiran tudi iz evropskih sredstev, pridobili podatke, kakšne so točne potrebe po zdravnikih in specializacijah po državi, saj bodo v modelu upoštevali tako demografijo zdravniške populacije, potrebe prebivalstva in projiciranje porazdelitve po državi. Tako bodo dobili podlago za noveliranje zdravstvene mreže v prihodnje.

Ob tem je dodal, da je že zdaj v zdravstvenem sistemu veliko specializantov. Kar vsak tretji zdravnik je specializant in to je po njegovih besedah zgornja številka, kolikor prenese sistem.

Jeseni še 150 mest
Medtem ko je v preteklosti pripravila razpis specializacij Zdravniška zbornica Slovenije, ga bo po novem pripravilo novo delovno telo na ministrstvu za zdravje, to je odbor za specializacije. Sestavljajo ga predstavniki zdravniške zbornice, Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, NIJZ-ja in ministrstva za zdravje. Nato razpis podpiše minister za zdravje, zdravniška zbornica pa ga izvede.

Kot je opozoril direktor združenja zdravstvenih zavodov Metod Mezek, so imeli v preteklih letih kar nekaj pripomb na račun razpisovanja specializacij, nov način razpisovanja pa ocenjuje kot korak v pravo smer. "Ne dvomim, da bo pozitivna sprememba tudi v tem, da poleg nacionalnih razpisov omogoča tudi razpis za posamezni zavod, tako da bodo do zdravnikov prišli tudi tisti zavodi, ki so kader do zdaj težje pridobili," je dejal.

Odbor za specializacije vodi Tanja Mate, ki je na ministrstvu direktorica direktorata za zdravstveno varstvo. Napovedala je, da bo predvidoma 12. aprila objavljen pomladanski razpis specializacij, v okviru katerega bo razpisanih okoli 300 mest. Jeseni pa bo razpisanih še 150 mest. Razpisi bodo bolj ali manj predvidljivi, konstantni, tako da bodo lahko tudi mladi zdravniki vedeli, kaj pričakovati v prihodnjem razpisu. Njihov cilj pa je, da bodo do leta 2025 stabilno popolnili delovna mesta v zdravništvu.

Največ sicer primanjkuje družinskih zdravnikov, pediatrov, psihiatrov, radiologov, specialistov urgentne medicine, pa tudi patologije, otroške psihiatrije itd. Na novo pa uvajajo specializaciji žilne kirurgije ter alergologije in imunologije.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Gregor S.
# 09.04.2018 ob 17:02
Se vračamo tja v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so zdravnika napotili nekam z dekretom, prav tako učitelje. Še več jih bo odšlo v tujino, ministrica pa, namesto da bi doma vlagala marmelado (bila bi namreč koristnejša), pripravlja bedaste predloge.
tu in tam
# 09.04.2018 ob 19:46
Ne vem, no.
Deficitarne poklice se običajno na kak način motivira, da se sploh odločijo za ta poklic, ali pa kasneje, da se zaposlijo tam, kjer so potrebe.

Vse se da, če se hoče, tudi v okviru obstoječega sistema plač.
Na Bledu je občina iskala zdravnika za ZD, pa so poleg najvišjega možnega plačilnega razreda še službeni avto ponudili. Pa so našli zdravnika.
V Brežicah so ponudili še stanovanje. Pa so dobili zdravnika.
V NG so za začetek ponudili polovično ambulanto za polno plačo, pa so dobili zdravnika.

Milojka pa samo pospešeno financira bodoče avstrijske in skandinavske zdravnike.
acoschwanz
# 09.04.2018 ob 21:48
To bi se dalo zelo enostavno rešiti s kakim bonusom, če delaš na periferiji. Ampak to je za slovensko uravnilovko prehudo, da bi kdo sploh upal omeniti.
heristalski166
# 09.04.2018 ob 16:23
a če ne bodo hoteli it kjer jih rabijo bodo morali pa vrnit denar specializacije? jao kaj bo to stokanja in se dela intenzivno na tem, da se tut medicine ne bo splačalo več študirat (če ne misliš it v tujino)
Emsho
# 10.04.2018 ob 11:36
aha...najprej morajo zdravnike imet, da jih lahko dobijo tisti, ki jih rabijo. Potrebe so tako velike, da bo večina čakala še naprej.
Ni_Nicka
# 09.04.2018 ob 17:30
Kriminal belih ovratnikov..... :)
Kazalo