Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 20 glasov Ocenite to novico!
Hrana
"Če bomo potrošniki bolj posegali po živilih z ugodno prehransko sestavo, se bo na povečano povpraševanje živilska industrija hitro odzvala s povečano ponudbo," pravijo na Inštitutu za nutricionistiko. Foto: AP
Najbolj inovativna živila leta
Inštitut za nutricionistiko je objavil že tretji razpis za najbolj inovativno živilo leta, v katerem posvečajo posebno pozornost zdravim živilom. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Mercator
Ozaveščen potrošnik, ki ve, kaj je res zdravo, je ključ do spremembe pri proizvajalcih. Foto: BoBo

Dodaj v

Živila, označena kot "zdrava", v povprečju zgolj malenkost boljša

"Proizvajalci bi se prilagodili ozaveščenemu potrošniku"
25. avgust 2016 ob 10:23,
zadnji poseg: 25. avgust 2016 ob 12:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Sloveniji je še ogromno prostora za izboljšavo sestave predpakiranih živil, ki jih proizvajalci označujejo kot bolj "zdrava", je ugotovila raziskava. Takšna živila so v povprečju zgolj malo boljša.

Na tržišču Evropske Unije (EU) je pisana množica živil, proizvajalci pa svojo konkurenčno prednost pogosto izpostavljajo tako, da na živilih navajajo ugodnejše vplive na zdravje. V okviru evropskega raziskovalnega projekta CLYMBOL so tako preverjali, kakšna je prehranska kakovost predpakiranih živil v različnih evropskih državah, še posebej pa je raziskovalce zanimalo, ali imajo živila, ki so na trgu označena kot "zdrava", v resnici za zdravje ugodnejšo prehransko sestavo, so navedli na Inštitutu za nutricionistiko.

V vzorčenje je raziskava zajela dobrih dva tisoč živil, ki jih je mogoče kupiti v Sloveniji, Nemčiji, Španiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem. Slovenske živilske izdelke sta v okviru raziskovalnega projekta preverila Inštitut za nutricionistiko in Univerza v Ljubljani. Anita Kušar z Inštituta za nutricionistiko je izpostavila: "Raziskava je pokazala, da je na področju sestave živil prostora za izboljšave še veliko, tudi v Sloveniji, vendar pa bo potreben tudi premik na strani potrošnikov. Če bomo potrošniki bolj posegali po živilih z ugodno prehransko sestavo, se bo na povečano povpraševanje živilska industrija hitro odzvala s povečano ponudbo. Navaditi pa se bo treba na nekoliko manj sladka, manj mastna in manj slana živila, pogosteje pa bomo morali posegati tudi po polnovrednih živilih," je pojasnila.

"Zdrava" živila malenkost boljša
Upoštevajoč vsebnost posameznih hranil v živilih so ugotovili, da z zdravstvenimi trditvami označena živila v povprečju sicer vsebujejo nekoliko manj energije, sladkorja, nasičenih maščob in natrija ter več prehranskih vlaknin, vendar pa razlike večinoma niso bile zelo velike. Postavlja se vprašanje, ali bi morali proizvajalcem omejiti svobodo označevanja živil kot "zdrava".

Prav zadnje predlaga Mike Rayner z Univerze v Oxfordu, ki je raziskavo komentiral z besedami: "Če bi bila naloga uporabe prehranskih in zdravstvenih trditev na živilih promocija zdravja prebivalcev Evrope, bi na osnovi ugotovitev raziskav lahko sklepali, da svoje naloge ne opravljajo prav dobro. Po mojem mnenju bi bila zelo primerna uvedba posebnih prehranskih pogojev za tako označena živila. V naši raziskavi smo ugotovili, da bi uvedba takšnih meril, četudi ne preveč strogih, pomembno izboljšala hranilno sestavo živil, ki se predstavljajo kot bolj zdrava, še vedno pa ostaja odprto vprašanje, kako pomemben bi bil vpliv takšnih razlik na širše javno zdravje."

Slovenija se je odrezala najslabše
"V raziskavi smo ugotovili, da je pogoje za razvrstitev med živila z ugodnejšo prehransko sestavo izpolnjevalo 43 % vseh vzorčenih živil in 61 % živil, ki so bila pri proizvajalcih označena s posebnimi prehranskimi ali zdravstvenimi lastnostmi. Čeprav raziskava ni bila izvedena na način, da bi lahko z gotovostjo poročali o statistično značilnih razlikah med državami, je bila zanimiva ugotovitev, da je bilo najmanj živil z ugodno prehransko sestavo vzorčenih prav v Sloveniji. Izmed vseh vzorčenih živil jih je bilo v skupino prehransko bolj ugodnih živil pri nas razvrščenih le 39 % vzorcev, medtem ko je bilo v Veliki Britaniji takšnih vzorcev 53 %. Podobni so tudi rezultati vrednotenja živil, ki so bila pri proizvajalcih označena kot zdrava. Le 50 % takih vzorcev iz Slovenije je izpolnjevalo merila za prehransko ugodna živila, medtem ko je bil ta delež na Nizozemskem kar 81%," je pojasnil Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

"Tudi vse nas, ki izvajamo programe promocije pestre in uravnotežene prehrane, čaka še veliko dela. Na Institutu za nutricionistiko izvajamo program promocije zdravja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, v okviru katerega med drugim spodbujamo proizvajalce živil, da bi potrošnikom ponudili še več živil z ugodno prehransko sestavo. V ta namen organiziramo tudi izbor najbolj inovativnih živil – prav te dni smo objavili že naš tretji razpis, najbolj inovativna živila leta 2017 pa bomo javnosti predstavili januarja drugo leto. Ključni parameter pri ocenjevanju je prav prehranska sestava živil, ki morajo biti proizvedena v Sloveniji," je sklenila Kušarjeva.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
sosman
# 25.08.2016 ob 10:46
Krivci so trije:

- proizvajalci, ker nimajo nobene etike ali vesti
- država, ker je nadzor katastrofalno slab
- potrošniki, ki požrejo dobesedno vse, samo da je poceni
COP
# 25.08.2016 ob 10:55
Slovenija se je odrezala najslabše

Eh, dajte no. Vsi vemo, da so slovenska živila najboljša na svetu. Kajne, Židan?
Lluka
# 25.08.2016 ob 10:43
ZDRAVO............. pakirano v vrečke. prepotuje kdo ve koliko 1000km, kdo vse vse to poreklo, kdo ve vse kje je rastlo, kdo ve kje se je vse valalo.... itd itd.

Zdravo je tisto na moje vrtičku in njivi, kjer sem preko poletja skrbel za to, plel, zalival, se trudil... in ta moj trud je poplačan z ZDRAVO zelenjavo in sadjem na njivi in vrtu. Si je treba uzet čas, pa it oplet krompir... kajti pred računalnikom in pa s tablico v roki tega ne mores storiti. Dan ima 24h... in že 10h porabiš za službo, ga lahko uzameš še kakšni 2-3 ure za pletje njive in vrta. Namesto na pohajkovanje po promenadah pa greh pohajkovat na parcelo.
KajtiMar
# 25.08.2016 ob 10:41
kakšno presenečenje ...
gizmolinux
# 25.08.2016 ob 10:58
Kot vse ostalo se da tudi nazive eko, bio, natur in podobne besede zelo dobro tržiti. Kot nasedamo naprimer besedam bankirjev o donosnih dobčkih, raznim agentom o ugodnostih teh in onih zavarovanj in podobnih rečeh,tako lahko nasedemo besedam eko, zdravo, bio. Vse se da pač "zlorabiti", ker je takšna naša človeška narava, odkar smo postavili denar pred človeka in naravo. Vem, da delam krivico tistim, ko se resnično trudijo za razvoj v tej smeri,ker je za kaj takega potrebno imeti srčnost in dobroto v duši. Samo suhoparni intelektualni izračuni velikih proizvajalcev, ki proizvajajo mrtvo hrano ne bodo nikoli pripomogli h zdravju duše,lahko pa ohranjajo "zombije" pri življenju.
Knight Kant
# 25.08.2016 ob 10:52
Živila označena kot "zdrava" v povprečju zgolj malenkost boljša
-----------

So ta živila v povprečju tudi zgolj malenkost dražja? Močno dvomim. Če so v raziskavi "zdravost" nekako kvantificirali, so morebiti napravili tudi primerjavo, kako (na ovitku) povečana "zdravost" vpliva na ceno na polici.
josio13
# 25.08.2016 ob 10:58
-večina v SLO nima denarja za "zdravo"prehrano...nažalost...kupijo tisko kar si lahko privoščijo....tudi sam sem bil v tem položaju....
-zdrava prehrana je le markentiški trik da lahko se prodaja dražje...
-vćasih sko,kot vsi trdijo živeli bolj zdravo,zakaj pa so potem umirali veliko mlajši..
-današnji 100 letniki se lahko zahvalijo le medicini da so tako dolgo tu...
-torej brez ustrezne zdravstvene podpore ti zdravo življenje nič kaj dosti ne pomaga....sem rekel nič kaj dosti ,,,mogoče malo...da ne bo nepotrebnih koment.
-preveč jemo,premalo migamo..jej vse in to tudi skuri nekje...
-itd...da ne bom dolgovezil...
Kermit
# 25.08.2016 ob 11:08
Heh, tele primerjave so popolnoma zgrešene. Prvič - opisani parametri niso edina merila. Nekdo, ki je fizično aktiven enostavno potrebuje več maščob, tudi "cukr direkt v žilo" mu ne škodi, ker bo v 20 minutah vse pokuril. In drugič, relativiziranje je nekaj podobnega, kot če rečemo, da je Porsche le malenkost boljši avto od Mercedesa. Kaj to zdaj pomeni? Da je mečka slaba? Ali da je Mercedes tudi dober? Ali da je Porsche slab, ker je le malo boljši od Mercedesa. Skratka, pamet v roke in zmerno, vsega po malem, pa svoje telo poslušajte. Pove več od vseh deklaracij!
JackAce
# 25.08.2016 ob 12:45
Pa nehejte eni nabijat čist pri vsaki novici, ni važna tema, kako večina ljudi nima denarja, kot da je to univerzalni odgovor na vse težave. Za zdravo prehrano ne rabiš veliko denarja, ker zelje, fižol, solata, ... tudi meso in ribe niso v primerjavi z drugimi stroški gospodinjstva nič kaj izjemno dragi. Tudi voda iz pipe je precej bolj zdrava in cenejša kot CocaCola, Ora in ostale "barve".

Problem je (prej to kot vedno samo denar), da je folk vse bolj zabit in len ter z opranimi možgani kupuje vse kar dobi domov v nabiralnik, da je v akciji. Če hočeš zdravo jest si je pa treba vzet čas in mal tud možgane vklopit. Namest, da se zvečer gleda Kmetija nov začetek si rajš skuhejte dobro in zdravo večerjo.
DrMinistr
# 25.08.2016 ob 12:11
Sicer pa, kako ma lahko neka margarina oznako "zdravo živilo"?
aaa
# 25.08.2016 ob 12:01
Miti o Sloveniji se razblinjajo kot milni mehurčki. Mogoče smo najboljše kar ponuja Balkan, smo pa zadnji v Evropi.

Predlagam ti, da greš malo v delto Neretve, Južno Srbijo, Makedonijo, Črno goro, Grčijo in poskusiš kak paradajzek, papriko, nekratino, lubenico, krompir.... Zagotavljam ti, da boš hitro ugotovil, da je Slovenija daleč najslabše kar ponuja Balkan. Vsaj, kar se hrane tiče.
bori
# 25.08.2016 ob 16:42
Zdrava hrana je bila pred petdesetimi leti. Ni bilo škropiv, delo težje in jedli so manj. Odpadkov ni bilo. Vse je bilo naprej uporabljeno. Ni bilo plastičnih vrečk, plastenk.
..in začeli smo pakirati navadno vodo v plastenke..
...in zgleda da bomo še naprej tako napredovali, dokler ne bomo spoznali, da se denarja ne da jesti.. ali kot so Indijanci plemena Kri dolgo nazaj napovedali.."Ko boste posekali zadnje drevo, onesnažili poslednjo reko, pojedli zadnjo ribo... videli, da se denarja ne da jesti."
.. in potem bomo odpotovali na Proksimo Kentavri.. komaj nas pričakujejo..
yoda
# 25.08.2016 ob 10:58
"Zdrava" živila malenkost boljša
Upoštevajoč vsebnost posameznih hranil v živilih so ugotovili, da z zdravstvenimi trditvami označena živila v povprečju sicer vsebujejo nekoliko manj energije, sladkorja, nasičenih maščob in natrija, ter več prehranskih vlaknin.
----
Kot da je teh 5 faktorjev edino merilo za zdravo hrano.....
Ah te nutricionisti.... poznam enega, ki mi je pametoval o zdravi prehrani. 5 let kasneje ima dečko najmanj 15% preveč kil, za nameček pa je še odgovoren za jedilnike v vrtcih...Res tema od teme.
DrMinistr
# 25.08.2016 ob 16:02
@jaskelainen, ne bluzi o stareh, če nimaš pojma. Slovenski kmet, tisti, ki prideluje v večjih količinah, prodaja v tujino. Ker tam vsaj dobi normalno plačano. Če se ti pa zdi 20 centov za kilo breskev, 22 centov za liter mleka, 36 centov za kilo grozdja in 3€ za kilo mesa zasoljena cena je pa očitno nekaj narobe s tabo.
jaskelainen
# 25.08.2016 ob 13:06
Chicken boy - V trgovini je ne boste dobili, bo treba do kmeta ali kakšno lokalno tržnico.

Od koga pa hrano dobi trgovina?
jaskelainen
# 25.08.2016 ob 12:52
@aaa - zakaj so potem Rusi zavrnili cele pošiljke (v stotinah ton) srbskih jabolk, malin in še česa, če so tako neoporečne?

Sploh v takih (nerazvitih) državah kot je srbija je potrebno biti še posebej previden kaj in kje kupuješ hrano in ješ. Ker tam država ne funkcionira. Inšpekcije praktično ni, standardi se ne spoštujejo. Dobro hrano dobiš le kakšnih sorodnikih ''sa sela'', ki jim lahko zaupaš. Ostali samo gledajo kako lahko zaslužijo čim več, čim hitreje (enako je povsod).
DrMinistr
# 25.08.2016 ob 12:15
Aja, pa še to...kako ma lahko neka industrijsko predelana hrana oznako "domače"? Pa magoče bi povedali še resnico o "100% sadnem soku"?
gremyus
# 25.08.2016 ob 12:00
Heh, proizvajalci zamenajo pakungo, vse ostalo je enak materijal. Poznamo mi to. Balkane, balkane ... dobrodošel v Slovenijo. Deželo velikih nategancij.
kristjanj
# 25.08.2016 ob 11:53
vi primerjate balkansko državo z evropskimi. to ne gre!
Gravesen
# 25.08.2016 ob 11:31
...kje si pa zasledil, da gre za slovenska živila?

Slovenske živilske izdelke sta v okviru raziskovalnega projekta preverila Inštitut za nutricionistiko in Univerza v Ljubljani.
veleum77
# 25.08.2016 ob 12:08
včasih dobim občutek kakor da je slovenija ena rezervirana enota za pridelavo zdrave hrane. dejansko nam nekdo najboljše pobere in slabo nazaj pripelje. ja vem , sliši se kakor teorija, samo tako je.
kar pojdite vprašat kakšnega večjega kmeta.
tocco
# 25.08.2016 ob 14:55
Mastno placilo oprosti slovenski kmet je dalec od gso. Ni problem traktor, problem je sistem pridelave slovenski kmet pac mora upostevat pravila trajnostbega kmetovanja. Npr omejena raba gnojil. Analize tal na toksicne elemente. Ne bluzi ce nisi not
JackAce
# 25.08.2016 ob 13:27
Pa eni bodo tukaj gor vedno pluvali, da je pri nas vse zanič. Če sami niste zadovoljni s svojim življenjem ni krivo vse okoli vas, ampak sami. Vsak sam se bo moral potrudit za svojo srečo in zdravje.

Točno tako. Pri vseh zadevah en sam negativizem pa nerganje, kot da je v Sloveniji res tako hudo. Sej je res, da je polno pi*darij tako kot kje drugje in daleč od idealnega. Je pa tudi res, da je tudi lepih in uspešnih zgodb v Sloveniji veliko, še več. Mediji nosijo velik del odgovornosti za takšno stanje, ker nam plasirajo samo negativizem. Ni čudno, da imajo ljudje potem tak splošen občutek.
Drugače pa kdor je hodil kaj po svetu ve kako nam je tukaj še luštno. Po mojem mnenju je le peščica držav na svetu za katere bi lahko rekel, da so boljše po kvaliteti življenja kot pri nas - Avstrija, Švica, države Beneluxa in skandinavske. To je več ali manj to, ostalo se lahko skrije.
jaskelainen
# 25.08.2016 ob 13:26
@DrMinister - Od slovenskega kmeta ne, pač pa od industrijskih pridelovalcev, kjer zelenjava raste v kilometrskih toplih gredah, na vodi in umetnih gnojilih, brez kakršnekoli zemlje (pri mesu namesto tople grede vstavi farme).

Čemu pa potem vidimo na tisoče megalomanskih traktorjev z raznimi priključki, ki se z velikimi hitrostmi vozijo po cestah od hiš do njiv? In od kje jim denar za vse to? Slovenski kmet je prav tako industrijski proizvajalec, ki kupuje semena (hibridi in/ali GMO), pesticide in ostalo, pridela in proda kot slovensko ''kvaliteto'' po zasoljeni ceni.

Ali po tvoji logiki samo v prano obrača zemljo in dobi za to mastno plačilo?
miss_theory
# 25.08.2016 ob 12:11
No, minister Židan, koliko evrov bo namenjenih za izobrazbo potrošnika o zdravi prehrani? Samo osveščen potrošnik je tisti, ki lahko proizvajalcu 'zdravega' reče, da 'zdrav' produkt pa naj kar sam je. Do trenutka, ko Slovenci pokupijo vse, kar dajo trgovci na polico, pa bo, kakor je odkrila raziskava. Laganje in nateg pri večini - "zdravo in domače".
DrMinistr
# 25.08.2016 ob 12:09
Predlagam ti, da greš malo v delto Neretve

Heh...v delti Neretve se proda več italijanskega sadja kot na Ljubljanski tržnici.
veleum77
# 25.08.2016 ob 12:03
COP

Slovenija se je odrezala najslabše

Eh, dajte no. Vsi vemo, da so slovenska živila najboljša na svetu. Kajne, Židan?

kar pridelajo kmetje je dejansko najboljše. problem nastane , ko se to najboljše izvozi , v slovenijo pa nazaj pripeljejo , da ne rečem kaj....
Mr.Mr.
# 25.08.2016 ob 11:33
Nekaj časa nazaj je bil na 24kur članek z naslovom: Eko živila niso nič boljša ker imajo enako hranilno vrednost.
So pa res debili od portala ker bi moral vedet, da vsebujejo znatno več ostalih strupov. :)
MaliPandit
# 25.08.2016 ob 11:14
Naslov se bere tako, kot da so zivila ki niso oznacena z zdrava totalno slaba, zdrava pa so le malenkost boljsa
garmond
# 26.08.2016 ob 13:36
@sosman
Potrošnik je tukaj še najmanj kriv. Kaj pa preostane obubožanim, ki jih je vsak dan več, kot pa da kupujejo najcenejšo in najmanj kvalitetno hrano. Pa tudi ta je že predraga za njih.
vnk
# 25.08.2016 ob 14:09
Dan ima 24h... in že 10h porabiš za službo, ga lahko uzameš še kakšni 2-3 ure za pletje njive in vrta.

Ni panike, bomo ljudje v mesti vrt postavili v kopalnici ali dnevni sobi? In ja, dan ima 24 ur, 10 ur za službo, ostane 14 ur, dodaj še spanec, osebno higieno, kuhanje, pospravljanje... ja potem pa res ostane veliko časa za vrt.
what?
# 25.08.2016 ob 13:06
@Lluka:

ZDRAVO............. pakirano v vrečke.

huda in izjemno natancna ocena :-)
jaskelainen
# 25.08.2016 ob 12:43
Upoštevajoč vsebnost posameznih hranil v živilih so ugotovili, da z zdravstvenimi trditvami označena živila v povprečju sicer vsebujejo nekoliko manj energije, sladkorja, nasičenih maščob in natrija ter več prehranskih vlaknin, vendar pa razlike večinoma niso bile zelo velike. Postavlja se vprašanje, ali bi morali proizvajalcem omejiti svobodo označevanja živil kot "zdrava".

Inšpekcije? Nič? Logično.

Cene pa večkratnih ''nezdravih'' živil.
GORILA
# 25.08.2016 ob 12:38
@gravesan
...kje si pa zasledil, da gre za slovenska živila?

Slovenske živilske izdelke sta v okviru raziskovalnega projekta preverila Inštitut za nutricionistiko in Univerza v Ljubljani.


...no, prav imaš, čeprav se mi je prvič prebralo, da so to živilski izdelki, ki se jih dobi na slovenskem trgu!

Torej je vse OK - ne smemo jesti izdelkov narejenih v Sloveniji, Španiji, Nizozemskem in Nemčija, pa smo spet prepričani, da jemo zdravo!
aaa
# 25.08.2016 ob 12:36
@DrMinstr
Jaz sem bil tam prejšnji teden. Nekaj mi je ostalo v hladilniku na poti domov. Potem pa sem pri nas kupil še nekaj zraven ker je bilo premalo za kosilo. Tisto kar sem kupil pri nas je imelo oznako "pridelano v Sloveniji". Brezveze, da ti sploh razlagam razliko v okusu. Pa nima veze ali je Hrvaško, Italjansko ali pa Isladnsko. To kar sem kupil pri nas kot Slovensko je enostavno zanič.
DrMinistr
# 25.08.2016 ob 12:29
@aaa, v zadnjih letih sem bil 2x tam in sadje, ki ga prodajajo ob cesti zgleda bolj umetno kot tisto iz Mercatorja. Da ne govorim o prodajalcih, ki ne bi vedeli niti, da breskev raste na drevesu, če jih ne bi meli ravno za hrbtom. Nekateri celo precej hitro priznajo, da ni nič od tega kar prodajajo njihovo.
No, je pa res delta Neretve taka črna točka, na splošno se da na Balkanu dobiti kvalitetno in poceni sadje. Recimo lani v Bihaču 11kg lubenica 5 mark (2,50€). Sladka, sočna, sveža, precej drugačnega okusa kot tiste iz trgovskih centrov.
GORILA
# 25.08.2016 ob 11:05
@COP
Eh, dajte no. Vsi vemo, da so slovenska živila najboljša na svetu. Kajne, Židan?

...kje si pa zasledil, da gre za slovenska živila?
tocco
# 25.08.2016 ob 16:56
Ti si se s kmetijstvon narobe predstavlas naj ti omenim slovenksko ni kot brazilsko nihce noce krcit samo ohranja krajino tako je bila
tocco
# 25.08.2016 ob 15:05
Pa kolobar z pestro botanicno rastlinsko sestavo. Pa med hibridi in gso je razlika pa to velka
tocco
# 25.08.2016 ob 14:45
Gorila plus 10
tim sein
# 25.08.2016 ob 13:21
Saj je prav, da vsi ti komentatorji vejo koliko je ura glede hrane naprimer.... ampak kdo zaboga potem izbira take voditelje kot jih imamo?
Chicken Boy
# 25.08.2016 ob 13:00
Zdravo hrano si lahko sam pripraviš, če pa kupuješ v naprej pripravljeno pa seveda ni zdrava. Ljudje vedno stokajo da ni denarja iz trgovine pa vozijo polne vozičke junka. Slovenska hrana je kvalitetna, samo malo se je treba potrudit za njo. V trgovini je ne boste dobili, bo treba do kmeta ali kakšno lokalno tržnico.

Pa eni bodo tukaj gor vedno pluvali, da je pri nas vse zanič. Če sami niste zadovoljni s svojim življenjem ni krivo vse okoli vas, ampak sami. Vsak sam se bo moral potrudit za svojo srečo in zdravje.
Nisem Robot
# 25.08.2016 ob 12:10
zdravje naših vnučkov je neprecenljivo.
aaa
# 25.08.2016 ob 12:05
@gizmolinux
Določenih oznak kot recimo "bio", ne smeš uporabljati brez ustreznih certifikatov. Medtem, ko lahko "zdravo" napišeš kamorkoli želiš.
dStroj
# 25.08.2016 ob 11:05
Miti o Sloveniji se razblinjajo kot milni mehurčki. Mogoče smo najboljše kar ponuja Balkan, smo pa zadnji v Evropi. Seveda je kriva desnica, ne tisti ki vam reciklirajo oblast že 25 let.
aaa
# 25.08.2016 ob 12:15
Heh...v delti Neretve se proda več italijanskega sadja kot na Ljubljanski tržnici.

Če je to res, potem je tudi Italjansko sadje bistveno boljše od našega;)
DrMinistr
# 25.08.2016 ob 13:13
Chicken boy - V trgovini je ne boste dobili, bo treba do kmeta ali kakšno lokalno tržnico.

Od koga pa hrano dobi trgovina?


Od slovenskega kmeta ne, pač pa od industrijskih pridelovalcev, kjer zelenjava raste v kilometrskih toplih gredah, na vodi in umetnih gnojilih, brez kakršnekoli zemlje (pri mesu namesto tople grede vstavi farme).
Kazalo