Kirurg Erik Brecelj je bil drugič izbran za znanilca upanja. Foto: BoBo
Kirurg Erik Brecelj je bil drugič izbran za znanilca upanja. Foto: BoBo
false
Del komisije: Marija Vegelj Pirc (Društvo onkoloških bolnikov Slovenije), Lorna Zadravec Zaletel (Ustanova Mali Vitez), Kristina Modic (Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo). Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik
Izbrali najbolj srčne, tople in razumvajoče zdravstvene delavce

Z vseh koncev Slovenije je prispelo več kot 900 nominacij za onkološke zdravstvene delavce. Med zdravniki sta bila izbrana kar dva znanilca upanja: že drugo leto Erik Brecelj in Jernej Benedik. Bolniki so ju opisali kot prijazna, razumevajoča in da težke trenutke v življenju naredita znosne.

"Ogromno časa se v operacijski, tako da mi za bolnike zmeraj bolj zmanjkuje časa, je pa res, da tisto, kar pa imam čas, da se poskušam maksimalno potruditi, da vzpostavim kontakt, pojasnim, kako bo šlo z zdravljenjem, kakšno je stanje bolezni, skušam si prizadevati, da bolnik začuti eno zaupanje v mene," je dejal Brecelj, kirurg onkolog z Onkološkega inštituta v Ljubljani.

Kot osebo, ki ne zdravi le z zdravili in terapijami, temveč tudi s smehom in dobro voljo, so prepoznali Nedeljka Grgića, ki je prejel največ nominacij med medicinskimi sestrami oziroma tehniki. Nagrado znanilci upanja med zdravstvenimi delavci pa je prejel informator z Onkološkega inštituta Bernard Šutić, ki je med prvimi osebami, ki vzpostavi stik z bolniki.

"Poskusiš jim to malo olajšati, malo razložiti, vsaj toliko jim pomagati, da prebredejo tisto prvo prepreko, da se domače počutijo na našem oddelku čez celotno zdravljenje," je dejal Šutić.

Prav pogovor in sočutje sta pomembna za zaupanje bolnikov, zato si pobudniki akcije prizadevajo, da bi ta postala tradicionalna in da bi bolnim ljudem olajšali pot zdravljenja.

Kako poteka akcija?
Bolniki in njihovi svojci so lahko oddali predloge v treh kategorijah: zdravnik/zdravnica, medicinska sestra/tehnik in zdravstveni delavec/delavka. Komisijo akcije, katere častni pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor, so sestavljali Marija Vegelj Pirc (Društvo onkoloških bolnikov Slovenije), Lorna Zadravec Zaletel (Ustanova Mali Vitez), Kristina Modic (Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo) in Ivka Glas (EuropaColon).

Izbrali najbolj srčne, tople in razumvajoče zdravstvene delavce