V Fidesu upajo, da bo dogovor sklenjen in bo stavka posledično odpovedana. Foto: Pixabay
V Fidesu upajo, da bo dogovor sklenjen in bo stavka posledično odpovedana. Foto: Pixabay
Fides
Fides zahteva vrnitev razmerja povprečnih slovenskih in zdravniških plač na 1:3 Foto: BoBo
Zdravniki bodo delali le 40 ur tedensko
Zdravnikom in zobozdravnikom je prekipelo


Zdravniški sindikat Fides je na novinarski konferenci pojasnil, da zdravniki zahtevajo dokončno sprejetje standardov in normativov, ki bodo določali, koliko in kako morajo delati, je za TV Slovenija poročala Petra Prešeren. Poleg tega želijo povišanje plač na trikratnik povprečne slovenske plače, kot je bil leta 2000, saj je do danes to razmerje padlo na 1:1,9.

Nasprotujejo tudi temu, da bi bilo delo pri drugem delodajalcu omejeno na osem ur tedensko, to področje pa naj se ureja izključno po zakonu o delovnih razmerjih in ne z zakonom o zdravstveni dejavnosti. Plačilo po podjemnih pogodbah se ne sme določati po pravilih sistema plač v javnem sektorju, plačilo neprekinjenega zdravstvenega varstva pa mora biti vezano na dosežen plačni razred vsakega zdravnika, so zapisali med zahteve.

Sistem nespremenjen 20 let
Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je ob tem dejal, da si želijo, da bi imel vsak posamezni zdravnik v Sloveniji diskrecijsko pravico, da pove, kadar ne zmore več dodatnih obremenitev. Ob tem je poudaril, da ta vlada, tako kot vse prejšnje, ni na tem področju naredila nič, saj je sistem organizacije in financiranja tak, kot je bil pred 20 leti. Kljub odtekanju denarja iz zdravstvenega sistema pa se ni zgodilo nič.

V Fidesu opozarjajo, da so visoke zdravniške plače posledica tega, da zdravniki veliko delajo. Ko bodo zdravniki delali le 40 ur tedensko, "sem prepričan, da prvih 50 najbolje plačanih javnih uslužbencev ne bo več zdravnikov", je dejal Kuštrin.

Želijo izboljšati položaj mladih specialistov
Prav tako je njihova zahteva, da se zdravnikom omogočijo uvrstitve z napredovanji vse do 65. plačnega razreda. Posebej želijo izboljšati položaj mladih specialistov, ki so od leta 2008 zaradi omejitev v času krize napredovali le enkrat, in sicer z zahtevo po vertikalnem napredovanju.

V času stavke bodo zdravniki opravili vse nujne posege in tudi nekatere nenujne, zato bo veliko nenujnih posegov verjetno prestavljenih. Upajo, da bodo vodstva lahko reorganizirala delo in da bodo v tem času našli rešitev z ministrstvom za zdravje, tako da sploh ne bi prišlo do stavke. Stavki se bodo poleg članov sindikata Fides pridružili tudi v sindikatu zobozdravnikov Dens.

Zdravniki bodo delali le 40 ur tedensko
Zdravnikom in zobozdravnikom je prekipelo